ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΤΡΑ
«Εσπασαν» το εμπάργκο των μεγαλοκαναλαρχών

Δυναμική παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων του «Super B» έκαναν οι ταξικές δυνάμεις

Σε συμβολική κατάληψη και ολιγόλεπτη παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού «SUPER B» προχώρησαν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στις απολύσεις με ταυτόχρονη απαίτηση για σταθερή και πλήρη εργασία.

Με μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση, που υλοποιήθηκε λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ, μια ομάδα μπήκε στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού και εκφώνησε δελτίο ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής για την αυριανή απεργία.

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τις απολύσεις στα "Μάκρο", στο εστιατόριο του νοσοκομείου του Ρίου, στον Αντζουλάτο, στον Καμπέρο, στον Μανιατόπουλο, τις χιλιάδες απολύσεις των εργαζομένων με stage στο δημόσιο...», σημείωνε το σχετικό δελτίο. «Σε θέλουν φοβισμένο, με σκυμμένο κεφάλι, για να εφαρμόσουν ανενόχλητοι την αντιλαϊκή πολιτική. Θυμήσου: Τόσα χρόνια έκανες θυσίες και πλήρωσες τα κέρδη τους. Τώρα σου ζητάνε να ξαναπληρώσεις. Τα ελλείμματα είναι αποτέλεσμα της κρατικής επιδότησης στο κεφάλαιο, της ληστείας των ταμείων από το κράτος και την πλουτοκρατία. Τα μονοπώλια έρχονται και φεύγουν όποτε τους καπνίσει, ανάλογα με τα κέρδη τους. Αν θέλεις σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια ένας είναι ο δρόμος. Αγώνας για να αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία και η εξουσία του κεφαλαίου. Ο πατριωτισμός του κεφαλαίου είναι η δική σου σκλαβιά. Ο πατριωτισμός του λαού είναι ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Αν σήμερα δεν υψώσουμε φράγμα αντίστασης και αντεπίθεσης σε αυτή την πολιτική, δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Το κόστος της υποταγής σε αυτή την πολιτική θα πληρωθεί από μας και τα παιδιά μας για πολλά χρόνια μπροστά (...)

Η αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ σήμερα είναι μονόδρομος για τη ζωή και τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη απεργούμε όλοι με το ΠΑΜΕ. Τους δείχνουμε ότι δε μας έχουν στο χέρι. Σας καλούμε όλους να πάρετε μέρος στη μεγάλη απεργία του ΠΑΜΕ και στην περιφρούρηση. Προειδοποιούμε τους κεφαλαιοκράτες της πόλης να μην τολμήσουν να αγγίξουν ούτε τρίχα απεργού. Να μην τολμήσουν να στήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Το ταξικό εργατικό κίνημα δε διαπραγματεύεται το μέλλον και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών μας».

Νωρίτερα, εργαζόμενοι προχώρησαν σε συγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου με αφορμή την απόλυση εργαζομένου στο κατάστημα «Μάκρο» και τη διακηρυγμένη πρόθεση της εργοδοσίας για νέες μαζικές απολύσεις. Στη συνέχεια, κάτω από δυνατή βροχή, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Απεργούμε με το ΠΑΜΕ. Ψηλά το κεφάλι. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία». Μπροστά από τα γραφεία του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας σταμάτησαν και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του κτιρίου ενάντια στις απολύσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Στις κάλπες Πέμπτη και Παρασκευή

Εμπόδια στις αρχαιρεσίες επιχειρεί να βάλει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ

Την προσπάθεια ωμής παρεμπόδισης και τρομοκρατίας των εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό τομέα στη Ζάκυνθο, προκειμένου να μη συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στο νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Ζακύνθου επιχειρούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό - όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και το σωματείο - «δυο μέρες πριν από τη μεγάλη απεργία στις 24 Φλεβάρη ήρθε στη Ζάκυνθο "υψηλόβαθμο" κλιμάκιο της ΟΤΟΕ όχι για να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ αλλά για να τους καλέσει να διαγραφούν άμεσα από το κλαδικό τους σωματείο που συσπειρώνει εργαζόμενους από τις τράπεζες, ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας (συμβασιούχους, μόνιμους, ασφαλιστικές εταιρείες, καθαρίστριες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων)»!

Στην προσπάθεια αυτή, οι εργατοπατέρες ασκούν πιέσεις στα μέλη του κλαδικού συνδικάτου, καλώντας τους να υπογράψουν δηλώσεις ... παραίτησης από αυτό, με το επιχείρημα ότι τους καλύπτει το επιχειρησιακό. Επιχείρημα φαιδρό, καθώς η συμμετοχή σε ένα επιχειρησιακό σωματείο ούτε αντίθετη ούτε ασύμβατη είναι με την ταυτόχρονη συμμετοχή και δραστηριοποίηση στο συνδικάτο του αντίστοιχου κλάδου. Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα της αποφασιστικότητας με την οποία οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού εμποδίζουν τον αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων, χτυπούν τα συνδικάτα που δεν μπορούν να κλείσουν στη στρούγκα του συμβιβασμού. Θυμίζουμε ότι ανάλογη συκοφαντική επίθεση έχει δεχτεί από την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και το κλαδικό συνδικάτο της Λάρισας.

«Χρόνια τώρα οι εκπρόσωποι αυτοί δεν έχουν ενδιαφερθεί για τη συστηματική παραβίαση του ωραρίου, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα προβλήματα γενικότερα του κλάδου μας. Είναι η στιγμή που πρέπει να αναλογιστούμε την πολιτική κατεύθυνση των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΟΤΟΕ και των επιχειρησιακών σωματείων. Πολιτικές που αποτελούν στήριξη των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου και που όλα αυτά τα χρόνια διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, την Υγεία - Πρόνοια και προωθούν την απάθεια και την αδράνεια των εργαζομένων», σημειώνει το σωματείο. «Απέναντι στις συμβιβασμένες ηγεσίες που θέλουν όλους τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι η ενίσχυση του σωματείου τώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να γίνει υπόθεση όλων, ώστε να οργανωθεί η πάλη και ο δίκαιος αγώνας μας», καταλήγει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία. Αλλά, και τις εκλογές που θα γίνουν την Πέμπτη και Παρασκευή 25 και 26 Φλεβάρη, από τις 6 μ.μ. ως τις 9 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ Ζακύνθου.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων απευθύνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Τους καλεί, δε, να απαντήσουν με σαφήνεια και συνέπεια, δυναμώνοντας την ενότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, ανεξάρτητα από ειδικότητα, οργανώνοντας επιτροπές αγώνα που θα εκφράζουν τις κοινές μας ανάγκες και απαιτήσεις.

Στο μεταξύ, στην αυριανή απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό στο χώρο με αποφάσεις των σωματείων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ), με αποτέλεσμα καμία ενημερωτική εκπομπή και κανένα δελτίο ειδήσεων να μη μεταδοθεί, καθώς και καμία εφημερίδα να μην κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τονίζει ότι «ξεπερνάμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που συστηματικά δημιουργούν τεχνητές διαχωριστικές γραμμές και αναχώματα στις αγωνιστικές διαθέσεις και διεκδικούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους: Να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι και στα ΜΜΕ. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση όσων δουλεύουν με συμβάσεις κάθε μορφής και διάρκειας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια για άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων με stage. Αμεση καταβολή δεδουλευμένων σε χώρους όπου η εργοδοσία καθυστερεί τις πληρωμές. Αύξηση μισθών και συντάξεων στα επίπεδα των 1.400 και 1.120 ευρώ, αντίστοιχα, για τις βασικές κλίμακες. Αμεση υπογραφή ΣΣΕ που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Επίδομα ανεργίας στα 1.120 ευρώ με προστασία των ανέργων για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Οχι στην επιχορήγηση των εργοδοτών. Δραστική μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες ή στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όρια ηλικίας. Μειωμένα κατά 5 χρόνια όρια για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αμεση κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά) κ.ά.».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
Κρίθηκε παράνομη

«Απαρατήρητη» ήταν η ποινικοποίηση του αγώνα για ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Οι απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα Τελωνεία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσέφυγε το περασμένο Σάββατο στα δικαστήρια, ζήτησε και πέτυχε να χαρακτηριστεί η απεργία των τελωνειακών παράνομη. Την περασμένη Κυριακή ακολούθησε η έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, πατώντας στην απόφαση του Δικαστηρίου πρότεινε αναστολή των κινητοποιήσεων ισχυριζόμενη ότι αν ληφθεί απόφαση για απεργία οι εργαζόμενοι δε θα ακολουθήσουν. Η παράταξη της ΔΑΚΕ, που αποτελεί την πλειοψηφία, κατέληξε να προτείνει 48ωρη απεργία, χτες και σήμερα, με πλαίσιο που δεν υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Τελικά, με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της πλειοψηφίας των μελών της ΔΑΚΕ αποφασίστηκε αναστολή των κινητοποιήσεων.

Οι ταξικές δυνάμεις, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Τελωνειακών» - της οποίας η πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα με αιτήματα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων απορρίφθηκε - κατήγγειλε τη στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού όπως και τις αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό του ρόλου της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ήταν ότι δεν κατήγγειλαν καν την αυταρχική ενέργεια της κυβέρνησης να τους στείλει στα δικαστήρια. Αλλωστε, μόλις την περασμένη βδομάδα η ΠΑΣΚΕ στους Εφοριακούς ανέστειλε, πριν ακόμα ξεκινήσει, την απεργία στο όνομα της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας!

ΔΗΠΑΚ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
«Αύριο κατεβάζουμε ρολά»

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών καλεί τους φαρμακοποιούς να κατεβάσουν ρολά στα φαρμακεία τους και να συμπαραταχθούν «με τις αγωνιστικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ».

Η αγωνιστική συμπαράταξη με τους μισθωτούς αποτελεί απάντηση στην αντιλαϊκή λαίλαπα της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), η οποία στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Σαββάτου ανέκρουσε πρύμναν και από αυτήν, ακόμα, την πρόταση για απεργία στις 22.2.2010. Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ για 24ωρη κινητοποίηση αύριο συνάντησε σημαντική απήχηση, καθώς υπερψηφίστηκε από 22 αντιπροσώπους - αριθμός υπερτριπλάσιος απ' τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της παράταξης. Μνημείο σύγχυσης και αποπροσανατολισμού αποτελεί η στάση της «Συνεργασίας» - στηρίζεται από το ΣΥΝ - όταν εκπρόσωπός του ακούστηκε να λέει ότι θα στηρίξει και τις δυο προτάσεις.

  • Με απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας καλεί αύριο σε δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 το μεσημέρι).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ