ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΔΕΪΡΑ
Καταστροφικές συνέπειες από πλημμύρες

Την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη πληρώνει ο λαός

Εικόνες από την καταστροφή στη Φουνσάλ
Εικόνες από την καταστροφή στη Φουνσάλ
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πάνω από 120 τραυματίστηκαν και 240 έμειναν άστεγοι από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν το περασμένο Σάββατο το νησί Μαδέιρα της Πορτογαλίας. Τόννοι λάσπης, νερού και πέτρες «σάρωσαν» στο πέρασμά τους ό,τι έβρισκαν: καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα και γέφυρες. Από αυτήν την καταστροφή αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η καπιταλιστική ανάπτυξη, που δεν ενδιαφέρεται για πραγματικά έργα υποδομής, στοιχίζει ακριβά στα λαϊκά στρώματα.

Το συγκεκριμένο νησί, αυτόνομη περιφέρεια της Πορτογαλίας, με 250.000 κατοίκους, 900 χιλιόμετρα από την Πορτογαλία και 480 χλμ. από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, στο μέσο του Ατλαντικού, ήταν ένα θέρετρο με σύγχρονες εγκαταστάσεις για υψηλό τουρισμό, όμως ουσιαστικά «γυμνό» από τις απαραίτητες υποδομές για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Χθες δεκάδες άνθρωποι διατάχθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους εξαιτίας φόβων για νέες κατολισθήσεις, οι αρχές μιλούσαν για 4 αγνοούμενους, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν σε 8 απομακρυσμένα χωριά και σε ορισμένες περιοχές τα τηλεφωνικά δίκτυα, ο ηλεκτρισμός και η παροχή νερού δεν λειτουργούσαν. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως τα θύματα μπορεί να είναι αρκετά περισσότερα, καθώς άνθρωποι πιθανόν να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και άλλοι να βρίσκονται θαμμένοι στη λάσπη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για μεγάλες καταστροφές στην πρωτεύουσα Φουνσάλ.

Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν και χτες να ψάχνουν για επιζώντες, ενώ ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Αλμπέρτο Ζοάου Ζαρντίμ κάλεσε τους κατοίκους της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους και έμειναν κλειστά τα σχολεία για τους 30.000 μαθητές κάθε βαθμίδας ώστε τα σωστικά συνεργεία να ανοίξουν τους δρόμους και να απομακρύνουν τα συντρίμμια. Πάντως, οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι η ποσότητα του νερού που έπεσε το Σάββατο μέσα σε οκτώ ώρες αντιστοιχεί με τη βροχόπτωση ενός μήνα. Γεγονός είναι ότι οι εικόνες των γεφυριών και των δρόμων που έχουν διαλυθεί βεβαιώνουν για την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κήρυξε χτες τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες που επισκέφθηκε το νησί την Κυριακή δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει επείγουσα χρηματική βοήθεια από την ΕΕ, ενώ η Ισπανία έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά της.

ΚΟΥΒΑ
Καταγγελία για νέες ανατρεπτικές ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Υπονομευτική δουλειά και προώθηση αντεπαναστατικών ενεργειών εκ μέρους των ΗΠΑ καταγγέλλει το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οπως σημειώνεται, το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα δυτικού ημισφαιρίου, Κρεγκ Κέλι, μετέφερε δεκάδες μισθοφόρους στην οικία του επικεφαλής του Γραφείου των Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, ενέργεια που επιδεικνύει πως συνεχίζεται και σήμερα η προώθηση αντεπαναστατικών ενεργειών, με στόχο την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης. Οπως τονίζεται «αυτά τα αντεπαναστατικά στοιχεία επωφελούνται από τα πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια που ...διαθέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετησίως με στόχο την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή» της σοσιαλιστικής Κούβας.

Σημειώνεται ότι ο Κέλι - που θεωρείται και νούμερο δύο στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το δυτικό ημισφαίριο - ηγείτο αντιπροσωπείας που έφθασε στην Αβάνα για έναν νέο γύρο συνομιλιών με Κουβανούς αξιωματούχους σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Σ' αυτές, ο υφυπουργός του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νταγκομπέρτο Ροντρίγκες, υπογράμμισε πως όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εφαρμόζουν το Κουβανικό Ρυθμιστικό Νόμο που ενισχύει την παράνομη μετανάστευση, μια νόμιμη, ασφαλής και με τάξη μετανάστευση δεν μπορεί να επιτευχθεί. Επιπλέον, η Κούβα επανέλαβε την απαίτηση για άρση του αποκλεισμού, την εξαίρεση της Κούβας από την λίστα των λεγόμενων «τρομοκρατικών» χωρών, την επιστροφή του κατεχόμενου εδάφους της ναυτικής βάσης Γκουαντάναμο στην Κούβα, την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων κατά της Κούβας, κ.ά.

Η νέα συγκεκριμένη προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ δείχνει για άλλη μια φορά του τι σημαίνει ουσιαστικά ο «διάλογος» για τον οποίον μιλά η Ουάσιγκτον, αποδεικνύοντας τελικά πως είτε πρόκειται για την κυβέρνηση Μπους είτε αυτή του Ομπάμα ένας είναι ο στόχος του ιμπεριαλισμού: να ανατρέψει τη σοσιαλιστική Κούβα.

ΡΩΣΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) πραγματοποίησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες ρωσικές πόλεις, όπως στο Κίροφ, στο Αρχάνγκελσκ και στο Νίζνι Νόβγκοροντ.

Στην πόλη Κίροφ, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία με βασικά αιτήματα την αποδοκιμασία της κυβέρνησης Πούτιν να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς και κατά της μεταρρύθμισης στις ένοπλες δυνάμεις, που σύμφωνα με το ΚΚΡΟ θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την αμυντική ικανότητα της χώρας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμη οργανώσεις συνταξιούχων, συνδικαλιστικές ενώσεις, αλλά και οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος «Πατριώτες της Ρωσίας», του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος (του Ζιρινόφσκι) και του κινήματος «Νέοι σοσιαλιστές της Ρωσίας».

Η συμμετοχή αυτών των διαφορετικών τοπικών δυνάμεων στη συγκέντρωση του ΚΚΡΟ χαιρετίστηκε από την ηγεσία του κόμματος αυτού, που έχει απευθύνει έκκληση για συγκρότηση «Πατριωτικού Μετώπου», το οποίο εκτιμά πως «χτίζεται από τα κάτω».

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στην αντικυβερνητική συγκέντρωση και στο παγωμένο Αρχάνγκελσκ, όπου κυριάρχησαν τα κοινωνικά αιτήματα, όπως το πάγωμα των δημοτικών τελών και των οργανισμών κοινωνικής ωφέλειας, καθώς και η παραίτηση της κυβέρνησης Πούτιν. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν 15 ανεξάρτητα συνδικάτα της περιοχής, καθώς και η τοπική οργάνωση του κόμματος «Αλληλεγγύη».

Στις 20 Φλεβάρη το ΚΚΡΟ πραγματοποίησε συλλαλητήριο και στην κεντρική πλατεία της πόλης Νίζνι Νόβγκοροντ, όπου πήραν μέρος πάνω από χίλιοι διαδηλωτές. «Οι βασικές μας διεκδικήσεις είναι η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρωσίας και η διακοπή της καταστροφικής μεταρρύθμισης των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Βλαντισλάφ Γιεγκόροφ, βουλευτής του ΚΚΡΟ στο τοπικό κοινοβούλιο.

Διαδηλώσεις έγιναν ακόμη στη Σαμάρα, στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Κέμεροβο, στο Βόλγκογκραντ.

Να σημειωθεί πως για σήμερα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί πανρωσική αντικυβερνητική κινητοποίηση από το ΚΚΡΟ.


Ι.Π.

ΚΚΕ
Η εργατική τάξη πληρώνει πάντα το βαρύ τίμημα

Επιστολή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ προς το Πορτογαλικό ΚΚ για τις καταστροφές στη Μαδέιρα

Την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Πορτογαλίας εκφράζει το ΚΚΕ με επιστολή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος προς το Πορτογαλικό ΚΚ για τις καταστροφές στη Μαδέιρα. Συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τα δεκάδες θύματα και τους πάνω από 100 τραυματίες στη Μαδέιρα. O ελληνικός λαός, έχοντας αντίστοιχη πικρή πείρα, παρακολουθεί από κοντά τις μεγάλες καταστροφές που προξένησαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Η εργατική τάξη και ο απλός λαός πληρώνουν πάντα το πιο βαρύ τίμημα από την έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών, που θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Παρακαλούμε μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας, τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της χώρας σας. Το ΚΚΕ συντάσσεται με τις εκκλήσεις που κάνει το Πορτογαλικό ΚΚ για άμεση βοήθεια για τη στήριξη του πληθυσμού και για την όσο το δυνατό γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών στη Μαδέιρα».

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Νεκροί διαδηλωτές και παράταση της κρίσης

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Τουλάχιστον δύο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν χτες στο Αμπιτζάν της δυτικοαφρικανικής Ακτής Ελεφαντοστού απ' τις σφαίρες των δυνάμεων καταστολής, που επιτέθηκαν στο πλήθος, χρησιμοποιώντας όπλα και γκλομπς.

Αφορμή στάθηκε η συνέχιση των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων υποστηριχτών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, εξαιτίας της απόφασης του «Προέδρου» της χώρας Λωράν Γκμάγκμπο να διαλύσει πριν δύο βδομάδες την κυβέρνηση, ώστε να καθυστερήσει για μια ακόμη φορά τη διεξαγωγή εκλογών.

Τα χτεσινά αιματηρά επεισόδια στο Αμπιτζάν σημειώθηκαν έπειτα απ' την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να νομιμοποιήσουν την περασμένη Κυριακή την απόφαση του Προέδρου για διάλυση της κυβέρνησης με το να συναινέσουν στη συγκρότηση μιας άλλης «εθνικής ενότητας»·...

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος του Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαόρε έφθασε στο Αμπιτζάν σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Ακτής Ελεφαντοστού, δίχως ωστόσο κάποια εμφανή σημάδια για ξεπέρασμα της κρίσης.

Η Ακτή Ελεφαντοστού εξακολουθεί να παραμένει διχασμένη, μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2002, ανάμεσα στον ελεγχόμενο απ' τους αντάρτες βορρά και τον ελεγχόμενο απ' την κυβέρνηση, νότο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ