ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Προς νέα περιφερειακή οργάνωση

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο στο Μεξικό, που αποκαλείται «Σύνοδος της ενότητας»
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο στο Μεξικό, που αποκαλείται «Σύνοδος της ενότητας»
ΚΑΝΚΟΥΝ.--

Σε θέρετρο του Κανκούν στο Μεξικό ξεκίνησε χτες η Κοινή Σύνοδος των Χωρών της Ομάδας του Ρίου και της ομάδας Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με κύριο στόχο, όπως διακηρύσσεται τη δημιουργία νέας περιφερειακής οργάνωσης συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή ΗΠΑ και Καναδά που ελέγχουν σήμερα την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών. Πρόκειται για άλλη μια περιφερειακή οργάνωση δίπλα στις πολλές επιμέρους που υπάρχουν στην περιοχή (Μπολιβαριανή Συμμαχία, Νοτιοαμερικανική Ενωση, Κοινότητα των Ανδεων, Κοινότητα Χωρών της Καραϊβικής κ.λπ.) που δηλώνεται ότι «θα διαπραγματεύεται ως μπλοκ με τις ΗΠΑ, Καναδά ή άλλες περιφερειακές οργανώσεις».

Περισσότεροι από 25 ηγέτες κρατών και ύπατοι αξιωματούχοι 33 χωρών της περιοχής λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες αλλά και της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ, ενώ την πρόθεση και τη θέληση των χωρών για συνεργασία επιβεβαίωσε και ο οικοδεσπότης της Συνόδου πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «αναγκαιότητα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες κατά την άφιξή του στο Κανκούν τόνισε ότι «οι λαοί της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν να βρουν τον αρχικό τους δρόμο της ένωσής τους, να βρουν το δρόμο που κάποτε χάραξε ο Σιμόν Μπολίβαρ» και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί και η πρόταση για τη σύσταση ενός περιφερειακού οργάνου διαφορετικού από τον υπάρχοντα Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος βρίσκεται υπό την «ηγεμονία των ΗΠΑ». «Στηρίζουμε την ιδέα της σύστασης ενός τέτοιου οργανισμού», τόνισε ο Πρόεδρος Τσάβες, καταλήγοντας ότι η δημιουργία του θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την Τρίτη Σύνοδο Ενότητας Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που θα γίνει τον Ιούνιο του 2011 στο Καράκας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Τσάβες εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη θέση της κυβέρνησης της Αργεντινής όσον αφορά τη εξόρυξη πετρελαίου στα νησιά Μαλβίνας, Φόκλαντ κατά τους Βρετανούς, οι οποίοι μέσω βρετανικών εταιρειών επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, κίνηση που έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλωστε, για την κυριαρχία των νησιών, είχαν έρθει και σε πόλεμο το 1982. Με δηλώσεις του, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντίγκες δήλωσε ότι βλέπει θετικά την κίνηση για δημιουργία νέας περιφερειακής οργάνωσης.

Το ζήτημα της κυριαρχίας των Μαλβίνας, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», θα αποτελέσει και ένα από τα κύρια ζητήματα της ατζέντας της Συνόδου, ενώ στο τελικό ανακοινωθέν θα αναφέρεται επίσης η καταδίκη του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η βοήθεια στην Αϊτή.

ΑΪΤΗ
Στις 300.000 οι νεκροί από το σεισμό

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Οι νεκροί θα φτάσουν τις 300.000 ενώ 1,2 εκατομμύρια άστεγοι κινδυνεύουν άμεσα, δήλωσε ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Καραϊβικής-(Caricom) που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Κανκούν του Μεξικού.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 217.000 νεκροί, όμως απομένουν ακόμη πολλά άλλα πτώματα που αναμένεται να ανασυρθούν από τα ερείπια, τόνισε ο πρόεδρος Πρεβάλ.

Είναι προφανές όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών δεν πρόκειται να ανακοινωθεί ποτέ καθώς τα συνεργεία που από τις πρώτες μέρες προσπαθούν να καθαρίσουν τα ερείπια ανάμεσά τους βρίσκουν και πτώματα.

Την ίδια στιγμή το δράμα των πληγέντων τελειωμό δεν έχει και ο πρόεδρος Πρεβάλ δεν παρέλειψε να απευθύνει νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του λαού της Αϊτής, για παροχή άμεσης συνδρομής και για μακροπρόθεσμη βοήθεια για την ανοικοδόμηση και τη χρηματοδότηση της χώρας, η οποία ήδη αποτελούσε την φτωχότερη στο δυτικό Ημισφαίριο και πριν τον σεισμό. Η έκκληση είχε και συγκεκριμένα αιτήματα όπως την άμεση στέγαση των 1,2 εκατ. κατοίκων που έμειναν άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό του προηγούμενου μήνα και κινδυνεύουν εξαιτίας της περιόδου των σφοδρών βροχών, που αρχίζει τον Μάιο και απειλεί πολλούς από τους άστεγους καθώς μόλις το 24% διαθέτει σκηνές.

Κατά τον ΟΗΕ οργανώσεις αρωγής μοιράζουν λινάτσες σε μια προσπάθεια να έχουν οι σεισμοπαθείς κάποιο τρόπο να προστατευτούν από τη βροχή. Ωστόσο μόλις το 30% των πληγέντων έχουν λάβει υλικά μέχρι στιγμής. Οι βροχές που άρχισαν να σημειώνονται τις τελευταίες μέρες επιδείνωσαν τις άσχημες συνθήκες στα αυτοσχέδια στρατόπεδα των πληγέντων ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις που αναμένονται σε δύο μήνες θα κάνουν εφιαλτική την κατάσταση εάν δεν έχουν κατασκευαστεί και ανακατασκευαστεί τα συστήματα αποχέτευσης, υδροδότησης κ.ο.κ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εληξε με το ξεκίνημα η απεργία στη «Λουφτχάνσα»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εληξε ορισμένες ώρες μετά την έναρξή της η τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι περίπου 4.500 πιλότοι της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Λουφτχάνσα» («Lufthansa»), με βασικά αιτήματα το μισθολογικό που περιλαμβάνει και αυξήσεις 6,4% και την εργασιακή ασφάλεια, ενώ η διοίκηση της εταιρείας προσέφυγε στο δικαστήριο, όπου κατέθεσε αίτηση για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά των πιλότων σε μια προσπάθεια να σταματήσει την τετραήμερη απεργία τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της προσφυγής της εταιρείας στο Εργατικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης, συμφωνήθηκε η ανάκληση της απεργίας μέχρι την 9η Μάρτη και η έναρξη εκ νέου των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση.

Ας σημειωθεί ότι η απεργία πραγματοποιήθηκε μετά την ψηφοφορία των μελών του συνδικάτου των πιλότων Cockpit την περασμένη βδομάδα, όπου το 90% ψήφισε υπέρ, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών όσον αφορά τη μέχρι πρότινος στάση τους, καθώς είχαν ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι οι πιλότοι ήταν διατεθειμένοι να αποδεχθούν μείωση των αποδοχών τους έναντι εγγύησης της απασχόλησής τους στη Γερμανία.

Σε απεργία όμως προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στην «British Airways» κατά των μειώσεων θέσεων εργασίας και άλλων μέτρων λιτότητας, για την οποία ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία (80,7%). Πρόκειται για την επανάληψη της ψηφοφορίας στο συνδικάτο Unite, που είχε ψηφίσει για απεργιακή κινητοποίηση την περίοδο των Χριστουγέννων. Απεργία που δεν πραγματοποιήθηκε μετά τη δικαίωση της προσφυγής της διοίκησης της ΒΑ στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου «περί παρατυπιών» στην ψηφοφορία κηρύσσοντας την απεργία «παράνομη». Χτες, το συνδικάτο δήλωσε ότι θα οργανώσει την Πέμπτη συνάντηση με το ιπτάμενο προσωπικό, στην οποία θα πρέπει να ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα καλέσει σε απεργία.

ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία στα διυλιστήρια της «Total»

Σήμερα, νέα συνάντηση απεργών - διοίκησης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σήμερα το πρωί, θα συναντηθούν, και πάλι, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων των εργαζομένων και της διεύθυνσης του ενεργειακού κολοσσού της «Total», μετά την κατάρρευση των, μεταξύ τους, συνομιλιών την Κυριακή. Σε μια προσπάθεια να ελιχθεί και να διχάσει τους εργαζόμενους, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε, χθες, το πρωί, ότι αποφάσισε να επισπεύσει την προγραμματισμένη, για τις 29 Μάρτη, συνέλευση του συμβουλίου των μετόχων που θα λάβει και την τελική απόφαση για το αν θα παραμείνει σε λειτουργία ή όχι το διυλιστήριο στην Ντουνκέρκ, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τους εκεί εργαζόμενους.

Η ανακοίνωση της επίσπευσης πέτυχε, όντως, το στόχο της, καθώς το συνδικάτο της CFDT υποστήριξε ότι είναι «ικανοποιητική» η εξέλιξη και πρότεινε τερματισμό της απεργίας που γίνεται και στα έξι διυλιστήρια της εταιρείας. Αντίθετη ήταν η θέση του συνδικάτου της CGT, η οποία, τελικά, και επικράτησε έχοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων. Ετσι, μέχρι νεωτέρας, συνεχίζεται η απεργία, ενώ οι αρχές εκτιμούσαν ότι τα αποθέματα σε καύσιμα στη χώρα αρκούν μόνο για τις επόμενες εφτά μέρες.

Απεργία αρχίζουν, σήμερα, και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια Orly και Roissy, διεκδικώντας να παραμείνουν ως έχουν οι θέσεις εργασίας τους καθώς και καλύτερες αποδοχές. Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ