ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό εναντίον αμάχων

Τέτοιες φωτογραφίες έρχονται από το Αφγανιστάν (με τα ... βάσανα των καημένων στρατιωτών). Πλέον έχουν κοπεί τα πλάνα από τα μακελειά κατά αμάχων
Τέτοιες φωτογραφίες έρχονται από το Αφγανιστάν (με τα ... βάσανα των καημένων στρατιωτών). Πλέον έχουν κοπεί τα πλάνα από τα μακελειά κατά αμάχων
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΠΕΣΑΒΑΡ._

Νέα σφαγή αμάχων έφεραν σε πέρας οι αμερικανοΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, την Κυριακή όταν βομβάρδισαν τρία οχήματα στην επαρχία Ουρουζγκάν, γεμάτα γυναίκες και παιδιά. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο - μεταξύ των οποίων και παιδιά - ενώ ακόμα 12 τραυματίστηκαν, όταν ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αυτοκίνητα στα οποία «πίστευαν ότι επέβαιναν Ταλιμπάν», με τις κατοχικές δυνάμεις να επαναβεβαιώνουν τις εντολές των επιθέσεων με κάθε κόστος. Ηταν άλλη μια ...παράπλευρη απώλεια όπως αυτή της περασμένης βδομάδας, που είχε σαν αποτέλεσμα 15 νεκρούς άμαχους στην Μαρτζάχ, αλλά και του περασμένου Σεπτέμβρη στην Κουντούζ, που είχε σαν αποτέλεσμα περισσότεροι από 142 άμαχοι να σκοτωθούν, επίσης από τις σφαίρες των «ειρηνευτικών δυνάμεων κατοχής».

Ο επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, ζήτησε «συγνώμη» από τον εγκάθετο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, δηλώνοντας «εξαιρετικά θλιμμένος» για τις ανθρώπινες απώλειες, χωρίς ωστόσο τα κροκοδείλια δάκρυά του να πείθουν κανένα. Κανένα δεν έπεισε και η δοσίλογη αφγανική κυβέρνηση, που χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την επιχείρηση, συνιστώντας στις κατοχικές δυνάμεις να κάνουν τη «δουλειά» τους πιο «προσεκτικά και συντονισμένα», που μεταφράζεται χωρίς μάρτυρες για το θάνατο αμάχων και χωρίς να προκαλείται η λαϊκή οργή.

Σε μια άλλη περίπτωση σε επίθεση αυτοκτονίας χτες στο ανατολικό Αφγανιστάν, στην επαρχία Ναργκαχάρ, ακόμα 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένας από τους πολέμαρχους της περιόδου του '90, ο Μοχάμεντ Χατζί Ζαμάν.

Την ίδια στιγμή εντείνεται αποφασιστικά η κλιμάκωση του πολέμου, με τα κατοχικά στρατεύματα να δηλώνουν απροκάλυπτα ότι η επιχείρηση στη Χελμάντ είναι «μόνο η αρχή», των αιματηρών επιχειρήσεων που αναμένεται να διαρκέσουν 18 μήνες. Στο πλαίσιο της πολιτικής του θανάτου, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επισκέφθηκε το Καζακστάν αναζητώντας νέους συμμάχους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από την Κεντρική Ασία, δεδομένης και της προσπάθειας ενεργότερης ανάμειξης της Ρωσίας σε αυτόν τονίζοντας τη σημασία πάταξης των δυνάμεων που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Συνέχεια των αιματοχυσιών και στο Πακιστάν, όπου καμικάζι χτύπησε στην αγορά της πόλης Μιγκνόρα, στην κοιλάδα Σουάτ με αποτέλεσμα εννιά νεκρούς, μεταξύ των οποίων επίσης άμαχοι και μικρά παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ΕΕ «ανησυχεί» για τη δολοφονία Μάμπχουχ

Προκαλεί οργή και με μνημεία στη Δυτική Οχθη η κυβέρνηση Νετανιάχου

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την «έντονη καταδίκη» τους για το ότι «ευρωπαϊκά διαβατήρια χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες της δολοφονίας» του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της «Χαμάς» Μαχμούντ αλ Μάμπχουχ σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι, στις 20 Γενάρη, εξέφρασαν, με ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στο τελικό κείμενο, όπως ήταν αναμενόμενο, δε γίνεται ανοιχτή αναφορά στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, Μοσάντ, ούτε στο Ισραήλ, αν και ξεχωριστά, αρκετοί υπουργοί δήλωναν «εξαιρετικά ανήσυχοι» και έκαναν νύξεις για «επίδραση της υπόθεσης αυτής στις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ».

Στο περιθώριο του συμβουλίου στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί δύο από τις εμπλεκόμενες χώρες, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, είχαν συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό τους, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις για ισραηλινή εμπλοκή». Ο Βρετανός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ κάλεσε το Ισραήλ να συμμετάσχει ενεργά στην έρευνα που άρχισε η Βρετανία, καθώς, όπως διαρρεόταν χτες, άλλα δύο βρετανικά διαβατήρια φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός Μάικλ Μάρτιν υποστήριξε πως έχει πληροφορίες για εμπλοκή άλλων πέντε ιρλανδικών διαβατηρίων και εξέφρασε βαθιά δυσφορία.

Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, που συμμετείχε στη σύνοδο, απέφυγε να συναντήσει τον Λίμπερμαν, ενώ μέχρι το απόγευμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν είχε αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, αν και στη Γερμανία το ζήτημα εξετάζεται, ήδη, από τη δικαιοσύνη. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, που συναντήθηκε χτες με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αμπάς, στο Παρίσι, καταδίκασε ως «απεχθή» τη δολοφονία Μάμπχουχ και «τον τρόπο που έγινε». Παράλληλα, η γαλλική διπλωματία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, διεκδικούσε μεγαλύτερο ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, πρότεινε «να αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος πριν λήξουν οι συνομιλίες για τα τελικά του σύνορα».

«Ανεπαρκή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση της ΕΕ η «Χαμάς», τονίζοντας ότι θα έπρεπε να καταδικάζεται ανοιχτά το Ισραήλ και καλώντας τις Βρυξέλλες «να εντάξουν το Ισραήλ στις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Εκπρόσωπος της οργάνωσης, δε, διέψευδε κατηγορηματικά τη φιλολογία περί «διάβρωσης της Χαμάς από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να φτάσει η Μοσάντ στον Μάμπχουχ, ο οποίος δεν κατοικούσε εδώ και πολλά χρόνια στα παλαιστινιακά εδάφη», μια φιλολογία που φιλοξενήθηκε τόσο από ισραηλινά όσο και από παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Προκαλεί και πάλι η ισραηλινή κυβέρνηση

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στη Χεβρώνα της Δ. Οχθης, μετά την ένταξη δύο μνημείων σε «λίστα μνημείων της ισραηλινής πολιτιστικής κληρονομιάς προς αναπαλαίωση». Πρόκειται για το τέμενος Μπιλάν μπιν Ράμπαχ, στη Βηθλεέμ, ή Τάφο της Ραχήλ, για το Ισραήλ, και για το τέμενος Ιμπραχίμ, στη Χεβρώνα, ή Τάφο των Πατριαρχών.

Το πρώτο μνημείο «διεκδικείται» και από τη χριστιανική παράδοση, ενώ το δεύτερο αποτελεί την «επίσημη» αιτιολογία για τη συνεχιζόμενη παραμονή περίπου 500 εβραίων εποίκων στο κέντρο της Χεβρώνα, με αποτέλεσμα να καθίσταται τραγική η καθημερινότητα 180.000 Παλαιστινίων. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε τη «λίστα», μιλώντας για «ιστορική και συναισθηματική νομιμοποίηση και σύνδεση» με τα εδάφη, προκαλώντας την οργή των Παλαιστίνιων, που μίλησαν για «νέα προσπάθεια δημιουργίας δεδομένων στο έδαφος», αλλά και άλλων αραβικών ηγεσιών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπαράζ συλλήψεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέος γύρος συλλήψεων πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, με την τουρκική αστυνομία να συνεχίζει το κυνηγητό εναντίον όσων εμπλέκονται - ή εμφανίζονται να εμπλέκονται - σε σχέδια συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης, υπό τη σκιά των ερευνών για την υπόθεση Εργκένεγκον. Τουλάχιστον 50 στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων δυο απόστρατοι στρατηγοί πρώην αρχηγοί Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού, συνελήφθησαν, με τα γεγονότα να οδηγούν στη ματαίωση της επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ στην Αίγυπτο.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ανώτεροι απόστρατοι αξιωματικοί, καθώς και μέλη της ελίτ του τουρκικού στρατού, της τάξης των «πασάδων», όπως ονομάζονται τιμητικά και σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ κατηγορούνται συγκεκριμένα για ανάμειξη στην υπόθεση «Βαριοπούλα», που αφορά σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το 2003. Ακόμα 10 συνταγματάρχες προφυλακίστηκαν, ενώ η αστυνομία έκανε έρευνες και σε σπίτια δυο απόστρατων στρατηγών και άλλων υπόπτων στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα καθώς και στα γραφεία Οργάνωσης Αρωγής απόστρατων στρατιωτικών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επί του θέματος, ισχυριζόμενος ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης, αναφέροντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση προασπίζεται την τάξη των νόμων.

Την ίδια στιγμή διάφορες οργανώσεις, που εμφανίζονται ως υπερασπιστές της Δημοκρατίας στην Τουρκία, απαιτούν την παραίτηση του αρχηγού του Ι. Μπασμπούγ από την ηγεσία του στρατεύματος, μετά από αποκαλύψεις, στις οποίες έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς. Σε ηχογραφημένη ομιλία του εμφανίζεται να δηλώνει σε ομάδα αξιωματικών ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή της απόπειρας δολοφονίας, ενώ πολλοί είναι οι στρατηγοί που τον αποδοκίμασαν στα ΜΜΕ, δημιουργώντας ένα νέο κύκλο έντασης στην Τουρκία...

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ενεργός στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Αφγανιστάν

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Προς... εξέταση βρίσκεται η «προσφορά» της Γεωργίας να διαθέσει το έδαφός της ώστε να μεταφέρουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις το στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την παραπέρα κατοχή του. Από την Κυριακή βρίσκεται στην Τιφλίδα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να ενημερωθεί για την «προσφορά», την οποία όμως χαρακτήρισε «περίπλοκη» καθώς ο στρατιωτικός εξοπλισμός θα ξεκινά μεν από τη Ρουμανία και θα διαπερνά τη Μαύρη Θάλασσα με προορισμό τη Γεωργία, ωστόσο στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζαχστάν και το Ουζμπεκιστάν. Υποστήριξε όμως πως θα ενημερώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, και την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Χόλμπρουκ, που προηγουμένως είχε επισκεφθεί το Καζαχστάν, το Τατζικιστάν, την Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν, υποστήριξε πως τα γεωργιανά στρατεύματα στο Αφγανιστάν (σήμερα αριθμούν 170 άτομα αλλά θα αυξηθούν στα 700) θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της λεγόμενης τρομοκρατίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ