ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αστυνομική επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη

Ο πρύτανης του ΕΜΠ κάλεσε την αστυνομία τα ξημερώματα της Κυριακής

Ενα ακόμα επεισόδιο στις προσπάθειες χτυπήματος του ακαδημαϊκού ασύλου σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, όπου με πρόσκληση του πρύτανη μπήκε αστυνομία στους χώρους της Πολυτεχνειούπολης. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που πρυτανικές αρχές ενεργοποιούν το νέο νόμο - πλαίσιο στο κομμάτι που αφορά το άσυλο κι αυτό συμβαίνει μόλις λίγες βδομάδες μετά την επιστολή της υπουργού Παιδείας προς τους πρυτάνεις που τους πίεζε ακριβώς για την ενεργοποίηση του νόμου, για την αυστηρή οριοθέτηση και τον περιορισμό του ακαδημαϊκού ασύλου.

Για τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη, η αστυνομία γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση μετά από αίτημα του πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη, και με αφορμή ένα πάρτι που πραγματοποιούνταν στο κτίριο των χημικών μηχανικών. Ο πρύτανης, με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, είπε ότι δέχτηκε καταγγελία από φύλακα του ιδρύματος πως απειλούνταν η ζωή του και γι' αυτό ζήτησε την αστυνομική παρέμβαση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από την αστυνομία, ο πρύτανης ζήτησε την παρέμβαση με την αιτιολογία πως τα άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση προξενούσαν φθορές. Τελικά, λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα αστυνομικοί της ομάδας «Δ» επενέβησαν και προσήγαγαν 30 άτομα, από τα οποία οι πέντε δήλωσαν φοιτητές. Λίγο πριν τις δέκα το πρωί οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος τους.

Τα γεγονότα στο ΕΜΠ προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στους φοιτητές όσο και στους εργαζόμενους στο ίδρυμα. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων ΕΜΠ του ΠΑΜΕ δηλώνει: «Απαντάμε στην αντιλαϊκή επίθεση και την τρομοκρατία με μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, εργατικό κίνημα». Ιδιαίτερα σε σχέση με τα γεγονότα, η επιτροπή του ΠΑΜΕ δηλώνει ότι «αξιοποιήθηκε για άλλη μια φορά ως πρόφαση η τεχνητά διογκωμένη δράση προβοκατόρικων ομάδων που καμιά σχέση δεν έχουν με το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα για να δοθεί άλλοθι στο στημένο παιχνίδι της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, στην ένταση της τρομοκρατίας και της κρατικής καταστολής. Τα κόμματα του κεφαλαίου έτσι και αλλιώς έχουν από καιρό ξεκαθαρίσει την πρόθεσή τους να καταργήσουν το άσυλο, καθώς στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια των ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σαν μαγαζιά, με ιδιωτικοοικονομικά και ανταποδοτικά κριτήρια, όπου η γνώση θα είναι εμπόρευμα και ιδιοκτησία των επιχειρήσεων. Σε τέτοιο πανεπιστήμιο - επιχείρηση δε χωρούν αγώνες εργαζομένων και φοιτητών, δε χωρούν διεκδικήσεις.

Καταγγέλλουμε την παραβίαση του ασύλου με εντολή της πρυτανείας. Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων και φοιτητών για να μη σηκώσουν κεφάλι απέναντι στην αντιλαϊκή θύελλα. Ολοι οι εργαζόμενοι, ειδικότερα και οι φύλακες, πρέπει να υπερασπίζονται τον πανεπιστημιακό χώρο και το άσυλο», τονίζει η επιτροπή του ΠΑΜΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Με έκτακτους εκπαιδευτικούς δεν αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ και ειδικά το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό τους, συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με αίτημα για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με αίτημα για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό
Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών των ΤΕΙ, καθώς και αντικατάσταση του θεσμού των εκτάκτων με μόνιμο προσωπικό, απαίτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησής του. Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση όμως θα κινηθεί η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας.

Σαφέστατος ήταν ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος, λέγοντας ότι «ο θεσμός των εκτάκτων πρέπει να υφίσταται», αν και αναγνώρισε πως «η αναλογία μονίμων και εκτάκτων είναι πολύ ετεροβαρής». Επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να συνεχιστεί, μάλιστα, ο συγκεκριμένος θεσμός, ανέφερε ότι «έχουν γίνει 4.000 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού το 2009 ενώ υπάρχουν αιτήματα για την επόμενη χρονιά για 4.400»! Παράλληλα, πρόσθεσε γενικόλογα ότι «πρόθεσή μας είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των σπουδών».

Με έκτακτους «δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι κάνετε πολιτική για την αναβάθμιση των σπουδών και των ιδρυμάτων», τόνισε ανταπαντώντας ο Γιάννης Πρωτούλης. Αναφερόμενος στο έκτακτο προσωπικό τόνισε πως «είναι έως και 4 μήνες απλήρωτοι. Θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι;», ρώτησε, προσθέτοντας πως το προσωπικό αυτό «είναι περισσότερο από 4 χρόνια έκτακτοι, βγάζουν πάρα πολλή δουλειά, σε αυτούς βασίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα». Συνολικά, ο Γιάννης Πρωτούλης έκανε λόγο για «άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ΤΕΙ» και θύμισε προς το ΠΑΣΟΚ πως «το 2001 η δική σας κυβέρνηση εξήγγειλε την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είχαν διαφωνήσει» και σήμερα «στην ουσία αυτό που γίνεται δεν είναι αναβάθμιση είναι βαφτίσια, ψευτοανωτατοποίηση». Συνέχισε λέγοντας πως «σήμερα είναι διάσπαρτα ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα με έκτακτους εκπαιδευτικούς χωρίς αντικείμενο σπουδών» και επισημαίνοντας ότι «επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση», αφού «σε ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να λυθεί το θέμα των εκτάκτων, αλλά και το θέμα των επιχειρήσεων που ...σουλατσάρουν μέσα στα ΤΕΙ».

«Χρυσά επαγγέλματα»

Τις προηγούμενες μέρες «εμφανίστηκαν» σε εφημερίδες και στην τηλεόραση αφιερώματα για τα «χρυσά επαγγέλματα» που υποτίθεται ότι οδηγούν στην «άμεση επαγγελματική αποκατάσταση», ενώ οι μαθητές, μέχρι χτες, συμπλήρωναν τις αιτήσεις τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα ίδια αφιερώματα θα «επανεμφανιστούν» την περίοδο που οι μαθητές, αφού γράψουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέτουν το μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας τις σχολές που επιθυμούν.

Τα αφιερώματα αυτά, κάθε χρόνο, τους «ενημερώνουν» για τις «ανάγκες» της αγοράς. Οι «ανάγκες» και οι «κενές» θέσεις της αγοράς, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με την εξέλιξη της κοινωνίας, προς όφελος των εργαζομένων, αλλά με το εργατικό δυναμικό που, κάθε χρονική στιγμή, ζητούν οι επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη του συστήματος, όμως, είναι άναρχη, γιατί ο πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων δε σταματά. Αυτό σημαίνει πως το «χρυσό επάγγελμα» που σήμερα προτείνει η «αγορά», όταν ο μαθητής αποφοιτήσει από τη σχολή του, μπορεί και να είναι κορεσμένο. Οι προβλέψεις των αφιερωμάτων για τα «χρυσά επαγγέλματα μπορεί να «δικαιωθούν», μπορεί και όχι. Ο μαθητής θα έχει μάθει, από νωρίς, να κοιτάζει «το συμφέρον του» και όχι τις επιθυμίες του, τα σχέδια και τα όνειρά του. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι το ίδιο. Οταν και αν καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του (42,4% των φοιτητών και των σπουδαστών εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του, ενώ το 17% στα πανεπιστήμια και το 55% στα ΤΕΙ αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους), θα έρθει αντιμέτωπος με τη ζούγκλα της «ελεύθερης αγοράς», για να αναζητήσει δουλειά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν στο σύστημα που υποτίθεται ότι «αποθεώνει» την «προσωπική» κι «ελεύθερη» επιλογή! Το ίδιο σύστημα που, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των βάσεων, θα έρθει να προτείνει «δεύτερη ευκαιρία» στους «αποτυχόντες». Τα ιδιωτικά μαγαζιά εκπαίδευσης θα παρουσιάσουν τις διαφημίσεις τους και θα πουλήσουν τα προϊόντα τους. «Ελεύθερο» σύστημα, «αγγελικά πλασμένο»...


Γ. Χ.

Θέλουν να νομιμοποιήσουν την παραβίαση του ασύλου

Με αφορμή τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει:

«Είναι φανερό ότι με κάθε αφορμή επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου, αξιοποιώντας και πιθανές προβοκάτσιες. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Στόχος της είναι η ικανοποίηση της απαίτησης των μεγάλων επιχειρηματιών που θέλουν πανεπιστήμια χωρίς ισχυρό φοιτητικό κίνημα και χωρίς άσυλο, για να τα ελέγχουν απόλυτα.

Καλούμε τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα να δυναμώσουν την επαγρύπνηση και τη δράση τους. Να υπερασπιστούν τη λαϊκή κατάκτηση του ασύλου. Να συμβάλουν στην απόκρουση της άγριας επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα η οποία, όπως ισχύει πάντα για την αντιλαϊκή πολιτική, συνοδεύεται από κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ