ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Σοβαρές καταγγελίες για τη «Βιοκεράλ»

Τις έντονες αντιδράσεις των Λαρισαίων και πολλών φορέων προκάλεσαν οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για χρήση καύσιμης ύλης που περιέχει και νοσοκομειακά απόβλητα, στη βιομηχανία κεραμοποιίας «Βιοκεράλ», στη Λάρισα, οι οποίες έγιναν με αφορμή φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο, επιβαρύνοντας έντονα την ατμόσφαιρα της περιοχής. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι τα τελευταία χρόνια, η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια πυρασφάλειας.

Συγκεκριμένα, ο καπνός από την καύση του υλικού απλώθηκε γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Λάρισας και σε Μελισσοχώρι, Ομορφοχώρι, Πλατύκαμπο, αναστατώνοντας τους κατοίκους. Δείγμα του υλικού αυτού πάρθηκε απ' τις αρμόδιες αρχές και στάλθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς είναι και αν επιτρέπεται η καύση του από τη συγκεκριμένη μονάδα. Επίσης, προανάκριση για το θέμα διεξάγει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεραμοποιία «Βιοκεράλ» εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη, σε πολύ μικρή απόσταση, μάλιστα, από κατοικημένες περιοχές, το τοξικό υλικό πετ-κοκ, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, με την άδεια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και με την ανοχή των τοπικών αρχών.

Σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα η Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΕΑΣ) Λάρισας απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα στο λαό της πόλης για να μπει ένα τέλος στη διαρκή επιβάρυνση της υγείας των Λαρισαίων. Μάλιστα, οι εκπρόσωποί της κατήγγειλαν ότι η «Βιοκεράλ» όχι μόνο δεν έχει άδεια πυρασφάλειας, αλλά δεν έχει καν άδεια λειτουργίας!

Ανέφεραν, επίσης, ότι τα κρούσματα καρκίνου στο Ομορφοχώρι και σε όμορες περιοχές είναι πολύ περισσότερα από το μέσο όρο, τονίζοντας ότι η ΝΕΑΣ έχει επισημάνει με τεκμηριωμένο τρόπο τους κινδύνους από την εφαρμογή πολιτικών με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματιών αγνοώντας τη δημόσια υγεία. Κατήγγειλαν ότι την κύρια ευθύνη έχει η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επί κυβέρνησης της ΝΔ και από δω και πέρα η «νέα» του ΠΑΣΟΚ, που καλείται να πάρει άμεσα μέτρα για την απαγόρευση καύσης πετ-κοκ και άλλων επικίνδυνων υλικών. Και πρόσθεσαν πως ευθύνες έχουν τόσο ο νομάρχης που δεν κινητοποίησε το λαό και τους φορείς του νομού, όσο και ο δήμαρχος Λάρισας ο οποίος αδιαφορεί - η σιωπή του είναι κραυγαλέα - που καίγονται επικίνδυνα υλικά στα όρια της πόλης του.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων

Με την κατάθεση του καλύτερου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αυτόπτη μάρτυρα να εκκρεμεί, συνεχίστηκε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Την Τετάρτη, ο πατέρας του αυτόπτη μάρτυρα κατέθεσε στο δικαστήριο έγγραφο, από δημόσιο ίδρυμα, που πιστοποιεί τη συγκινησιακή φόρτιση του νεαρού. Το δικαστήριο ζήτησε να προσέλθει ο μάρτυρας όσο το δυνατόν ταχύτερα, αφού δεν προκύπτει ανικανότητά του για να καταθέσει.

Χτες, η δίκη συνεχίστηκε με τον αυτόπτη μάρτυρα Ηλ. Τσιπιζίδη, που επιβεβαίωσε ότι το σημείο που έπεσε ο δολοφονημένος μαθητής συμπίπτει με το σημείο που δείχνουν και οι πραγματογνωμοσύνες. Είπε, επίσης, ότι άκουσε δύο πυροβολισμούς, χωρίς να δει ποιος πυροβόλησε. Ανέφερε, μάλιστα, πως συνειδητοποίησε ότι ήταν πυροβολισμοί όταν είδε πεσμένο κάτω τον Αλέξανδρο. Και αυτός ο μάρτυρας χαρακτηρίστηκε «κατασκευασμένος» από την υπεράσπιση του Επ. Κορκονέα, διά του Αλ. Κούγια. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της νέας σύνθεσης του δικαστηρίου με νέο εισαγγελέα και ενόρκους, διαβάστηκε η κατάθεση της μητέρας του δολοφονηθέντος. Να υπενθυμίσουμε ότι η μητέρα είχε καταθέσει το «κατηγορώ» της απέναντι στους δύο ειδικούς φρουρούς. Και είχε πει ότι το παιδί της το σκότωσαν δύο φορές. Μία φορά οι δολοφόνοι και τη δεύτερη τον σκότωσε όλη η προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής του. Χτες, απευθυνόμενη προς την υπεράσπιση του Επ. Κορκονέα, είπε: «Θα αποκαλέσω ηθικό δολοφόνο του παιδιού μου τον κ. Κούγια. Εχει επιδοθεί σε σωρεία συκοφαντιών σε βάρος του παιδιού μου».

Τέλος, την Τετάρτη είχε καταθέσει ο αυτόπτης μάρτυρας Ξ. Παπαδημητρίου, που καθόταν σε παρακείμενη καφετέρια στα Εξάρχεια και είδε - όπως είπε - τους δύο ειδικούς φρουρούς να σηκώνουν τα όπλα, ευθεία. Είδε τον έναν να πυροβολεί, ενώ δεν μπόρεσε να δει εάν ο άλλος πυροβόλησε, λόγω της θέσης στην οποία βρισκόταν.

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Κίνδυνος άλωσής του από επιχειρηματικά συμφέροντα

Τμήμα του πάρκου που βρίσκεται εντός των ορίων των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Ιλίου
Τμήμα του πάρκου που βρίσκεται εντός των ορίων των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Ιλίου
Την εξεύρεση πόρων, για την αναβάθμιση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», από τους γειτονικούς δήμους και άλλα ιδρύματα ή φορείς προβλέπει εισήγηση της Νομαρχιακής Αρχής που παρουσιάστηκε χτες στη διάρκεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο άλωσής του από επιχειρηματικά συμφέροντα που διαθέτουν τα ανάλογα κεφάλαια. Αλλωστε, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης αυτού του σκοπού κινείται και η σκόπιμη απαξίωση του πάρκου όλα αυτά τα χρόνια, τόσο από τους γειτονικούς δήμους, όσο και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό - όπως αναγνωρίζει άλλωστε και η ίδια η εισήγηση - ότι το πάρκο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, χωρίς προσωπικό, με απουσία έργων, αλλά και οποιασδήποτε μελέτης για την αναβάθμισή του.

Την ουσιαστική χρηματοδότηση του πάρκου από το κράτος και όχι από διάφορες άλλες πηγές, που εξυπηρετούν επιδιώξεις να εμφανιστούν ιδιώτες ως σωτήρες, ζήτησε ο σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) Κώστας Μαρκέτης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του πάρκου, με δωρεάν χρήση, προς όφελος του λαού και της νεολαίας.

Τελικά, το σώμα αποφάσισε να στείλει επιστολή στην αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος, στην οποία θα εκθέτει το πρόβλημα της εγκατάλειψης του πάρκου, ενώ εξουσιοδότησε το νομάρχη Γ. Σγουρό για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτάσεων της νομαρχιακής αρχής για έργα αναβάθμισης.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΩΞΕΙΣ ασκήθηκαν χτες σε τρία άτομα που πιάστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, την ημέρα της απεργίας. Οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

ΣΥΛΛΗΨΗ υπαλλήλου του ΙΚΑ, στην Κόρινθο, πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από καταγγελία επιχειρηματία, από τον οποίο ο δράστης ζητούσε 5.500 ευρώ προκειμένου να μη γίνει κατάσχεση στην επιχείρησή του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) θα τιμήσει τα 67 χρόνια της ΕΠΟΝ με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φλεβάρη 2010, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10), ώρα 11 το πρωί.

(Για συμμετοχή - προσκλήσεις στα τηλέφωνα: 210.6211.300 Μ. Σταματάτου και 210.9358.366 Δ. Χριστοδούλου και στα γραφεία: 210.5225.497).

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γκύζη - Πολυγώνου, πραγματοποιεί, την Κυριακή 28.2.010 ώρα 10.30 πμ, στα γραφεία της (Αγ. Χαραλάμπους 34), τη χρονιάτικη γενική συνέλευσή της.

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου Αττικής διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τις ηρωίδες γυναίκες της περιόδου 1940 - 1950 που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Στην εκδήλωση, που γίνεται την Κυριακή 28.2.010 και ώρα 7 μμ στο πολιτιστικό πολύκεντρο «ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» (οδός Κουντουριώτου και Νεότητας), θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία - ιστορικό ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου: «Η ζωή στους Βράχους».

-- Επίσης, το ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου: «Η ζωή στους Βράχους» θα προβληθεί για τους αγωνιστές και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και τη νεολαία, και σε εκδήλωση που διοργανώνει, την Κυριακή 28.2.010 ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού (Λεωφ. Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης), η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κορυδαλλού.

- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), τιμώντας του ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, διοργανώνει, την Κυριακή 7 Μαρτίου και ώρα 11 το πρωί στο Λαύριο, ιστορική πολιτιστική εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη», ομιλίες - χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο παλαιό Μηχανουργείο.

Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ θα αναχωρήσει ώρα 8.30 πμ, από πλατεία Κάνιγγος. Για συμμετοχή: Στο Μουσείο Μακρονήσου (τηλ: 210.3247.820, καθημερινά από 10 πμ έως τη 1 μμ. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 5-7 μμ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ