ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Απολύσεων συνέχεια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης» ερίζουν μονότονα το τελευταίο χρονικό διάστημα αναλυτές και ειδικοί εντούτοις οι «θυσίες» εργαζομένων συνεχίζονται.

Στην Γερμανία ανοδικά κινείται ήδη τον τρέχοντα μήνα αγγίζοντας το 8,7%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 3,6 εκατομμύρια, ή 26.000 επιπλέον άνεργους από τον περασμένο μήνα.

Η γαλλική «Carrefour», δεύτερη μεγαλύτερη λιανεμπορική εταιρεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για περικοπές 1.672 θέσεων εργασίας στο Βέλγιο, δηλαδή πάνω από 10% των εργαζομένων που απασχολεί στο Βέλγιο, ως μέρος της «δεύτερης αναδιάρθρωσης» της εταιρείας σε τρία χρόνια. Παράλληλα, η εταιρεία θα κλείσει 21 καταστήματα, τα οποία θα εξαγοράσει η βελγική «Mestdagh».

Το τηλεοπτικό δίκτυο «ABC News», ένα από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ, θα μειώσει κατά 300-400 τις θέσεις της ειδησεογραφικής του υπηρεσίας, που απασχολεί συνολικά 1.400 ανθρώπους, με πρόγραμμα εθελουσίας και απολύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».

ΡΩΣΙΑ
Μεντβέντεφ: Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί τη βασική απειλή μας

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με δηλώσεις στο «Ρία - Νόβοστι», ξεκαθάρισε πως δε θεωρεί ότι το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ ως την πρώτη απειλή για τη Ρωσία και πως επιστρέφει τη Μόσχα και τη Δύση στα χρόνια του «ψυχρού πολέμου». Σύμφωνα με τα λόγια του Ρώσου Προέδρου: «Το ζήτημα δεν είναι το ΝΑΤΟ και στο στρατιωτικό δόγμα δεν είναι το ΝΑΤΟ εκείνο που αποτελεί τη βασική στρατιωτική απειλή. Το ζήτημα είναι, όμως, πως η συνεχής διεύρυνση του ΝΑΤΟ με απορρόφηση κι άλλων χωρών, που κάποτε είτε ήταν στη σύνθεση της Σοβιετικής Ενωσης, είτε είναι οι δικοί μας κοντινοί γείτονες, φυσικά και δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, επειδή το ΝΑΤΟ είναι παρόλα αυτά ένα στρατιωτικό μπλόκο».

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν τις προθέσεις της ηγεσίας της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που, από τη μια, δε στρέφεται ενάντια στην ίδια την ύπαρξη του ΝΑΤΟ, αλλά επιδιώκει τη συνεργασία μαζί του και, την ίδια ώρα, νιώθει τους κινδύνους από την ισχυροποίησή του στους μεταξύ τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Να σημειωθεί πως το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας εγκρίθηκε στις 5 Φλεβάρη. Είναι ένα από τα βασικά ντοκουμέντα του στρατηγικού σχεδιασμού της Ρωσίας στον τομέα της στρατιωτικής ασφάλειας. Μεταξύ των απειλών που παρουσιάζονται στο νέο στρατιωτικό δόγμα είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη των νέων μελών, καθώς και η ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

Ακόμη, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match», ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ρωσίας να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως είναι το γαλλικό πολεμικό πλοίο «Mistral». Να υπενθυμίσουμε πως η Γαλλία συμφώνησε να πουλήσει στη Ρωσία το πλοίο «Mistral» στην τιμή των 500-600 εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο της Γεωργίας, όσο και ορισμένων χωρών της Βαλτικής.

Κατά τα άλλα, στην ίδια συνέντευξη, ο Μεντβέντεφ είπε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. Σημείωσε: «Γεννήθηκα στη Σοβιετική Ενωση, έλαβα τη μόρφωσή μου τότε. Αλλά η κοινωνία της εποχής, η ιδεολογία και οι αρχές της, είναι εντελώς ξένα σε μένα. Συναισθηματικά, έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά αν μιλάμε για την οικονομία... δε θα ήθελα να ξαναβρεθώ σ' αυτές τις συνθήκες».

Οι δηλώσεις του αυτές, φυσικά, δεν προκαλούν καμία έκπληξη, αφού είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή αστική τάξη της Ρωσίας θέλει να ρίξει στη λήθη την προσφορά του σοσιαλισμού και ό,τι σήμαινε για τη χειραφέτηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, που είχαν τεράστιες κατακτήσεις, οι οποίες σήμερα παίρνονται πίσω σε όφελος του κεφαλαίου, που υπηρετούν οι ηγέτες της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι φονικές επιχειρήσεις

Εικόνα εξωραϊσμού της κατοχής. «Πρώτα σε σκοτώνω και μετά σε ...αγκαλιάζω»
Εικόνα εξωραϊσμού της κατοχής. «Πρώτα σε σκοτώνω και μετά σε ...αγκαλιάζω»
ΜΑΡΤΖΑΧ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τον έλεγχο της πόλης Μαρτζάχ στην περιφέρεια της Χελμάτ, δηλώνει ότι έχει πλέον η δωσίλογη αφγανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις κατοχικές αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις, μετά τις επιχειρήσεις δέκα και πλέον ημερών στην περιοχή, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 41 αμάχων - μεταξύ των οποίων και 13 παιδιών (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κατοχικών και δωσιλόγων που προφανώς υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών). Η αφγανική κυβέρνηση έσπευσε, παρά το γεγονός ότι παραδέχεται πως ακόμα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής, να υψώσει την αφγανική σημαία και διόρισε διοικητή.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι συγκρούσεις και μάχες μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και μαχητών των Ταλιμπάν εξακολουθούν σε κάποιες περιοχές της Μαρτζάχ, ενώ θεωρείται ότι ο στρατός θα παραμείνει έως την σταθεροποίηση της κατάστασης, υπέρ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, ακόμα 15 ανώτερα και μεσαία στελέχη των Ταλιμπάν φαίνεται να έχουν αιχμαλωτιστεί τις τελευταίες βδομάδες, από τις πακιστανικές δυνάμεις, που συνεργάζονται με τις δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν, ενώ αναμένεται να εκδοθεί άμεσα στο Αφγανιστάν και ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο δεύτερος στην ηγεσία των Ταλιμπάν, που συνελήφθη την περασμένη βδομάδα.

Στο Πακιστάν 13 άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες των Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν σε αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μεταξύ των οποίων υποστηρίζεται ότι ήταν και ένας από τους ηγέτες των Ταλιμπάν, ο Μοχάμεντ Κάρι Ζαφάρ. Ακόμα δύο μαχητές που εμφανίζονταν να κατασκοπεύουν προς όφελος των αμερικανικών δυνάμεων, εκτελέστηκαν από τους Ταλιμπάν, με ένα σημείωμα στις σορούς τους, που προειδοποιεί τους Αμερικανούς ότι θα έχουν την ίδια τύχη. Ακόμα τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη στην Πεσαβάρ, που αποδίδεται σε Ταλιμπάν.

«Τύμπανα» πολέμου στον Καύκασο

Τα «τύμπανα» νέου πολέμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ φαίνεται πως αρχίζουν και πάλι να «ηχούν». Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του υπουργού Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Σαφάρ Αμπίγιεφ και του Γάλλου πρέσβη στη χώρα, Γκαμπριέλ Κέλερ, ο πρώτος σημείωσε ότι τα τελευταία 15 χρόνια οι διπλωμάτες απέτυχαν να καταλήξουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα πάνω σε αυτό το ζήτημα. «Το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να περιμένει ακόμη 15 χρόνια. Τώρα το λόγο έχει ο πόλεμος και αυτή η απειλή πλησιάζει», είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του. Πρόσθεσε ότι «αν η Αρμενία δεν απελευθερώσει τις περιοχές μας, τότε η έναρξη μεγάλου πολέμου στο Νότιο Καύκασο είναι αναπότρεπτη».

Στη συνάντηση, πάντως, συζητήθηκε το σημερινό επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Γαλλίας, ενώ ο πρέσβης απέδωσε και τα διαπιστευτήρια του νέου στρατιωτικού ακολούθου της πρεσβείας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας - στρατού

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εν μέσω της έρευνας για τους σχεδιασμούς πραξικοπήματος εκ μέρους ανώτερων στρατιωτικών της Τουρκίας, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που εμφανίζεται ως η έκφραση των «ισλαμιστών στη χώρα», πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ. Στόχος της συνάντησης, η «εκτόνωση» της έντασης που προέκυψε μετά το τελευταίο κύμα συλλήψεων ανώτερων και ανώτατων στρατιωτικών, εν ενεργεία και μη, με κατηγορίες για συμμετοχή στην «Εργκένεκον» και ανάμειξη στο σχέδιο «Βαριοπούλα», που στόχευε σε τεχνητή ένταση με την Ελλάδα και στη συνέχεια πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, υποστηρίζεται ότι όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και «οι ευαισθησίες θα ληφθούν υπόψη», ενώ προστίθεται πως «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη διαβεβαίωση ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης και σύμφωνα με το νόμο. Ολοι πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα, ώστε να μη θιγούν οι κρατικοί θεσμοί» και η «κρίση πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος».

Παράλληλα με τη συνάντηση, εξακολουθούν και οι ανακρίσεις των 49 ανώτερων αξιωματικών απόστρατων και εν ενεργεία που έθεσε υπό κράτηση η Αστυνομία τη Δευτέρα. Οι 20 εξ αυτών έχουν ήδη κριθεί προφυλακιστέοι για συνωμοσία και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες συνωμοσίας και εναντίον οκτώ ακόμα ανώτερων εν ενεργεία αξιωματικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ