ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40

Γρηγοριάδης Κώστας

Σιγά μην οι τηλέπαθοι, που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 70 πόλεις της χώρας, περίμεναν αντικειμενική κάλυψη από τις TV...

****

Και πείρα έχουν, και ξέρουν το ρόλο των TV...

****

Πορτοσάλτε, Παπαδημητρίου («Σκάι»): Θα λέγαμε άξιοι στην αποστολή που σας ανατέθηκε, αλλά όταν κάποιου του αρέσει τόσο πολύ γίνεται δική του αποστολή...

****

Πάγκαλο (ΠΑΣΟΚ): Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να χαρίσεις τις αποζημιώσεις στους Γερμανούς;;;

****

Οι αρμόδιοι που είχε στείλει η ΕΕ για ελεγκτές ζήτησαν, λένε στις TV, μέτρα για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις...

****

Αυτά και τα δύο τι σχέση έχουν με τα ελλείμματα;;;

****

Αλλη μια απόδειξη για εκείνο που ξέρει πολύ καλά ο τηλέπαθος (ο ξυπνητός) πως οι του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου μαζί με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προωθούν σταθερά και μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για να κάνουν φτηνότερη την εργατική δύναμη...

****

Τα ίδια προωθούν και σε όλες τις χώρες της ΕΕ και γι' αυτό οι κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία κλπ...

****

Ο Τογιόντας (το αφεντικό της «Τογιότα») δάκρυσε, καθώς κατέθετε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ...

****

Πολύ συγκινητικό τόσο για τον Τογιόντα, όσο και για τη «δημοκρατία» των ΗΠΑ...

****

Υποκριτές!!!

****

Πλημμύρισαν οι δρόμοι και οι πλατείες σε 70 πόλεις από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ!!!


Γρηγοριάδης Κώστας


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εμπρός, εμπρός ΕΠΟΝίτες..!

Εξήντα επτά χρόνια από τότε και η χρυσόσκονη της λήθης δεν μπόρεσε να καλύψει τη μνήμη γιατί είναι μια επώδυνη μνήμη, ολοζώντανη που κοχλάζει από αγώνα, από ιστορία, από δράση, από πάθη, από δημιουργία με ιδανικά, όνειρα, αλλά και βαρύ βαρύ αντίτιμο πληρωμένο από βασανιστήρια, στρατόπεδα συγκέντρωσης κι εκτελεστικά αποσπάσματα.

Εμπρός, λοιπόν. Εμπρός ΕΠΟΝίτες αδέλφια και πάλι να γιορτάσουμε όπως εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα. Με τα στήθια ξέσκεπα, τη φαντασία αχαλίνωτη και την ψυχή μας λεύτερη. Με χορούς, μουσικές και τραγούδια όπως τότε που αντιβούιζαν οι κάμποι και στραφτολογούσαν οι βουνοκορφές.

Γράφει, λοιπόν, ο σ. Βαγ. Μαχαίρας στο βιβλίο «50 χρόνια μετά». Πολλά ήταν τα επιτεύγματα της Εθνικής μας Αντίστασης. Η ανύψωση του ηθικού του σκλαβωμένου Ελληνικού Λαού... Η μάχη της επιβίωσης, η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η λαϊκή Δικαιοσύνη κι άλλα.

Αλλά η αποκορύφωση της προσφοράς της, το Αριστούργημα της Εθνικής Αντίστασης ήταν το μεγαλείο και η εποποιία της ΕΠΟΝ. Η οργάνωση της ΕΑΜικής νεολαίας. Η θρυλική ΕΠΟΝ, λοιπόν, που ενέπνευσε και φλόγισε τη νεολαία με πατριωτικά, δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδανικά που είχαν εκλείψει, ιδίως από τα χρόνια της Μεταξικής δικτατορίας.

Για πρώτη φορά οργανωμένη σε μια τόσο πλατιά βάση, με τα συνθήματα και τα λάβαρα της Ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, μπήκε με δύναμη και ορμή στο προσκήνιο της Ιστορίας και έδωσε ένα λαμπερό «παρών» στον απελευθερωτικό αγώνα.

Μια παρουσία που ακτινοβολούσε απ' όλες τις νεανικές αρετές - Ομορφιά, Αθωότητα, Αγωνιστικότητα, Ενθουσιασμό, Ειλικρίνεια, Αυτοθυσία.

Η ΕΠΟΝ ήταν ένα θαύμα. Ενα αριστούργημα. Χάρμα οφθαλμών. Η δράση της ΕΠΟΝ ήταν εμφανής σ' όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και ιδίως πολιτιστικής ζωής. Για πρώτη φορά ακούστηκαν στα χωριά ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Παλαμάς, ο Βάρναλης, ο Ρίτσος. Για πρώτη φορά είδαν αληθινό θέατρο, άκουσαν συναυλίες και ομιλίες για τα κυριότερα προβλήματα που τους αφορούσαν.

Μέσα από την ΕΠΟΝ φύτρωσαν και καλλιεργήθηκαν ταλέντα ποιητών, συγγραφέων, συνθετών και εικαστικών (Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Αργ. Κουνάδης, Ραβάνης - Ρεντής, Καρβούνης, Γ. Φαρσακίδης, Ν. Περγιάλης και πάρα πολλοί άλλοι).

Αλλά και στον ένοπλο αγώνα οι ΕΠΟΝίτες ήταν πάντα πρώτοι. Η θυσία και η γενναιότητά τους έφτασαν σε υψηλά επίπεδα, π.χ. τα κάστρα του Υμηττού και του Μπιζανίου στην Καλλιθέα.

Εξήντα επτά χρόνια λοιπόν και κανείς δεν ξεχνά - και δε θα ξεχάσει τις ΕΠΟΝίτικες συνάξεις και τα ΕΠΟΝίτικα γλέντια που θα γίνουν φέτος στις 28 του Φλεβάρη στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ (Αρχή Λεωφ. Αλεξάνδρας) στις 11 το πρωί. Θα είμαστε όλοι εκεί. Και καλή διασκέδαση...!!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ