ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΤΗΣ FRONTEX ΓΙΑ ΤΟ 2010
Προβλέπει συνεχείς επιχειρήσεις ενάντια σε πρόσφυγες - μετανάστες

Στο επίκεντρο οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Πάτμο, Λέρο, Κω και τα χερσαία σύνορα με Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ

Icon

Δεκάδες επιχειρήσεις σε αέρα, γη και θάλασσα, προβλέπει το «Πρόγραμμα Εργασίας» του Οργανισμού Διαχείρισης Συνόρων της ΕΕ (FRONTEX), με στόχο πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Το «Πρόγραμμα Εργασίας» της FRONTEX για το 2010, όπως παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ χτες και προχτές στις Βρυξέλλες, προβλέπει ακόμα την παραπέρα αύξηση του προσωπικού της στα 281 άτομα, ενώ ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 87.917.000 ευρώ.

Τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν στις «επιχειρήσεις» καταστολής (42.738.000 εκατ.). Για τις χερσαίες 4.250.000, τις θαλάσσιες 26.497.000 και τις εναέριες 2.650.000. Για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών προβλέπεται κονδύλι 9.341.000, ενώ για την εκπαίδευση των στελεχών της FRONTEX και των κατά τόπους αρμόδιων αρχών 7.200.000. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, το κονδύλι για τη θαλάσσια επιτήρηση επιτρέπει την υλοποίηση επτά με εννέα σχεδίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών που έχουν στήσει, αλλά και έξι με επτά κοινές επιχειρήσεις σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ενάντια στη «λαθρομετανάστευση».

Τα λοιπά κονδύλια τους επιτρέπουν 12-14 κοινές εναέριες επιχειρήσεις, την έκδοση ενός εγχειριδίου εναέριας επιτήρησης, τη συνηθισμένη επιτήρηση των χερσαίων συνόρων και τη συμβολή της FRONTEX σε 18 με 20 κοινές επιχειρήσεις επαναπροώθησης «λαθρομεταναστών» από αέρα, γη ή θάλασσα.

Για την Ελλάδα (όπου η FRONTEX δρα με επιχειρήσεις και περιπολίες από το 2006) αναφέρεται ότι σε απόλυτους αριθμούς το Αιγαίο θα παραμείνει το κύριο σημείο εισόδου μεταναστών (για τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ), όσο η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα είναι «περιορισμένη».

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχονται τα εύσημα από την ΕΕ για την άγρια καταστολή σε βάρος των μεταναστών και τα νέα μέτρα που έχουν παρθεί. Αναφέρουν συγκεκριμένα: «Τα πρόσφατα διοικητικά και νομικά μέτρα ενάντια στους λαθρομετανάστες και τους διακινητές τους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2010. H ολοκλήρωση πρόσθετων εγκαταστάσεων κράτησης επίσης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιβάλει την περίοδο κράτησης για λαθρομετανάστες που τον Ιούνιο 2009 επεκτάθηκε το περισσότερο σε έξι μήνες. Σε αυτές τις συνθήκες, η διαδρομή μέσω Βουλγαρίας μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική οδό για ένα μεγάλο κομμάτι λαθρομεταναστών που ξεκινούν από την Τουρκία».

Σε άλλο σημείο του «Προγράμματος» τονίζεται ότι η επιχειρησιακή συνεργασία ενάντια στους πρόσφυγες πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνει στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Πάτμο, Λέρο και Κω, στα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας με την Τουρκία, αλλά και στα σύνορα της Ελλάδας με Αλβανία και ΠΓΔΜ.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές - σε σχέση με το τελευταίο προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα - κατατέθηκε χτες στη Βουλή, προς ψήφιση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες. Παρά το βαρύγδουπο τίτλο του («σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια...») το νομοσχέδιο εισάγει το πιο βάρβαρο, αναχρονιστικό και βαθιά αντιδραστικό νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστών, αφού τους χωρίζει σε «νόμιμους» και «παράνομους», αντιπαραθέτοντας τους μεν στους δε, ενώ σαφέστατα υπονοεί ότι για τους «μη νόμιμους» ισχύει το δόγμα της μηδενικής ανοχής, των επιχειρήσεων - σκούπα, των συλλήψεων και των απελάσεων, τους αφήνει έρμαια των εκβιασμών και της υπερεκμετάλλευσης.

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει την ενσωμάτωση των «νόμιμων» μεταναστών στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία της εκμετάλλευσης, αναγκάζοντάς τους να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια προκειμένου να έχουν δικαιώματα και να μη ζουν διαρκώς κυνηγημένοι. Εξάλλου, οι διατάξεις που προβλέπονται για την απόκτηση ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης, μόνο «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» δεν απαιτούν από τους μετανάστες. Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο αρνείται και το παραμικρό δικαίωμα σε όσους μετανάστες δεν έχουν χαρτιά, ή κινδυνεύουν να τα χάσουν, που είναι και η πλειοψηφία στη χώρα. Ολα τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων παραμένουν και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και την πολιτική της ΕΕ, οξύνονται.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η ελληνική ιθαγένεια θα παρέχεται άμεσα:

Στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας - με 5ετή, και οι δύο, νόμιμη διαμονή - εφόσον οι γονείς τους υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του παιδιού τους στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του, μέσα σε τρία έτη από τη γέννηση.

Στα παιδιά των μεταναστών, που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου και κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα, ύστερα από αίτηση των γονιών τους.

Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης το νομοσχέδιο προβλέπει:

Οι μετανάστες που με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου συμπληρώνουν τουλάχιστον 5 χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής στη χώρα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Οσοι από τους μετανάστες δεν συμπληρώνουν τα προαναφερόμενα 5 χρόνια νόμιμης και συνεχούς διαμονής αλλά και όσοι αλλοδαποί θα έρθουν στη χώρα νόμιμα, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του εν λόγω νομοσχεδίου, θα χρειάζονται 7 χρόνια νόμιμης παραμονής για να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Ως ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης το νομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει ότι ο αλλοδαπός πρέπει να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να είναι εξοικειωμένος με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ «ειδική βαρύτητα στην εκτίμηση της ένταξης έχουν συστάσεις όσον αφορά το πρόσωπο, την κοινωνική και την επαγγελματική ζωή του αιτούντος, που παρέχουν Ελληνες πολίτες, γεννημένοι στην Ελλάδα». Η ιθαγένεια δε θα χορηγείται σε όσους έχουν υποπέσει σε μια σειρά αδικήματα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αντίσταση κατά της αρχής που στην ουσία θέτει το μετανάστη όμηρο των διαθέσεων κάθε αστυνομικού οργάνου, καθώς και η εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη σε μη νόμιμους μετανάστες, γεγονός που υποχρεώνει τον νόμιμο μετανάστη να στραφεί εναντίον του μη νόμιμου καταδίδοντάς τον, πετώντας τον στο δρόμο ακόμη κι αν είναι γνωστός, φίλος, συμπατριώτης, συγγενής κ.ο.κ

Στο νομοσχέδιο ακόμη προβλέπεται η μείωση του παραβόλου για τους «επί μακρόν διαμένοντες» από τα 900 στα 600 ευρώ, ενώ το παράβολο για την πολιτογράφηση καθορίζεται στα 700 ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, το προσχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου.

ΜΕΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδήλωση τιμής στον Κώστα Βιδάλη

Αύριο Κυριακή πραγματοποιείται η εκδήλωση τιμής στη μνήμη του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, στη Μελία, που συνδιοργανώνουν η ΕΣΗΕΑ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44 και το Τοπικό Συμβούλιο Μελίας του Δήμου Πλατυκάμπου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Βράχο Βιδάλη.

ΧΑΝΙΑ
Ρατσιστική επίθεση σε βάρος 27χρονης

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος 27χρονης καθηγήτριας, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Χαλέπα στα Χανιά της Κρήτης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ίδια στην αστυνομία, δύο άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπα και φορώντας γάντια την ακινητοποίησαν την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό της, χαράσσοντας τη σβάστικα στο χέρι και στο μανίκι του μπουφάν, χρησιμοποιώντας ξυράφι. Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων αναφέρει πως η νεαρή καθηγήτρια φέρει τρεις αγκυλωτούς σταυρούς και δύο σταυρούς, ο ένας ημιτελής, στο δέρμα του αριστερού της χεριού. Σημειώνεται ότι η 27χρονη παρέδιδε μαθήματα Ελληνικών σε παιδιά μεταναστών.

Το περιστατικό προκαλεί ανησυχία καθώς έρχεται να προστεθεί στο συνολικό μπαράζ επιθέσεων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, ιδιαίτερα στο νομό των Χανίων, από ομάδες φασιστοειδών με δολοφονικές επιθέσεις και σοβαρούς τραυματισμούς σε βάρος μεταναστών.

Μικρές υλικές ζημιές υπέστησαν η είσοδος και οι γύρω χώροι του πολιτικού γραφείου της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Πέμυς Ζούνη από έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού χτες το βράδυ. Ο μηχανισμός, που αποτελούνταν από γκαζάκια, εξερράγη στις 20.50 μπροστά από την πόρτα του γραφείου της επί της οδού Βουλής 16 στο Σύνταγμα. Για την έκρηξη δεν υπήρχε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ