ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Δεσπόζει το ντέρμπι

Μια βδομάδα μετά το ραντεβού τους στον τελικό Κυπέλλου τα ξαναλένε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αύριο για το πρωτάθλημα

Icon

Μια βδομάδα μετά το ραντεβού τους στον τελικό Κυπέλλου τα ξαναλένε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αύριο για το πρωτάθλημα
Το κυριακάτικο ντέρμπι του ΟΑΚΑ (22.00 ΣΚΑΪ) ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της 18ης αγωνιστικής, καθώς οι δύο αιώνιοι σε εντελώς διαφορετική ψυχολογική κατάσταση δίνουν την πιο κρίσιμη μάχη για την κατάκτηση της κορυφής στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Οι ερυθρόλευκοι μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου πριν μια βδομάδα και τη νίκη στο Ζάγκρεμπ επί της Τσιμπόνα, που τους έφερε ακόμα πιο κοντά στην πρόκριση για την οκτάδα της Ευρωλίγκα, πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ για να τελειώσουν όπως άνοιξαν μια ιδανική βδομάδα για αυτούς. Με την ψυχολογία στα ύψη θέλουν να επικρατήσουν για μια ακόμη φορά του Παναθηναϊκού (ήδη μετράνε δύο νίκες) κάτι που θα τους φέρει αγκαλιά με την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Από την άλλη, το ...τριφύλλι δείχνει πλέον μαραμένο αφού πέρασε τη χειρότερη φετινή του βδομάδα, μεχρι στιγμής, με την απώλεια του Κυπέλλου και τον αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα. Εκείνο που μετράει πλέον για τους παίκτες του Ομπράντοβιτς είναι να σώσουν τα προσχήματα όσον αφορά το μόνο στόχο που τους έχει απομείνει, το πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον την πρωτιά στην κανονική διάρκεια που θα τους δώσει το απόλυτο πλεονέκτημα στα πλέι οφ. Στον Ολυμπιακό αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Γιάννη Μπουρούση αφού η συμμετοχή του στον τελικό και στο παιχνίδι της Ευρωλίγκα, αν και προερχόταν από ίωση, τον έχει εξαντλήσει.

Στη σκιά του ντέρμπι διεξάγονται τα υπόλοιπα παιχνίδια από τα οποία ξεχωρίζει η κόντρα για μια θέση εντός πρώτης τετράδας μεταξύ του Πανιωνίου και του Πανελληνίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: ΑΕΚ - Κολοσσός Ρόδου (16:00, Novasports), Τρίκαλα - Αρης (17:00, ΕΤ1), Πανιώνιος - Πανελλήνιος (17:00, CONN-X), Περιστέρι - Γ.Σ. Ολύμπια (17:00), ΠΑΟΚ - Καβάλα (21:00, Novasports). ΚΥΡΙΑΚΗ: Ηλυσιακός - Μαρούσι (17:00, ΕΤ1) Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (22:00, ΣΚΑΪ).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ
Επικίνδυνη έξοδος

Μπορεί από το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής - στη Σούπερ Λίγκα - να λείπει το ντέρμπι, δε μειώνεται όμως το ενδιαφέρον για τα δρώμενα. Υπάρχουν αναμετρήσεις, που αφορούν και τα τρία ζητούμενα (τίτλο, 5άδα, υποβιβασμό), το αποτέλεσμα των οποίων δύναται να διαφοροποιήσει τα δεδομένα και ενδεχομένως να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την τελική έκβαση.

Ο Παναθηναϊκός - με την ψυχολογία στα ύψη αλλά και αρκετή κούραση, από το επίτευγμα στην Ρώμη - έχει (τουλάχιστον θεωρητικά) δύσκολο έργο στη Ν. Σμύρνη. Στόχος του είναι μόνο η νίκη για να διατηρήσει τα κεκτημένα. Το ίδιο επιζητεί και ο Πανιώνιος για να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από την «επικίνδυνη ζώνη».

Ο Ολυμπιακός, που επίσης δεν έχει περιθώρια για απώλειες, υποδέχεται τον πάντα υπολογίσιμο και αξιόμαχο Ατρόμητο. Ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Ξάνθη, που χρειάζεται βαθμούς για να μην μπλέξει και τυπικά σε περιπέτειες. Η ΑΕΚ θέλει - με αντίπαλο τον Εργοτέλη - να κάνει το 4 στα 4 και να σφιχταγκαλιάσει την τέταρτη θέση.

Η νίκη είναι ζητούμενο για Αρη και Καβάλα, με το βλέμμα στην πεντάδα. Οι «κίτρινοι» υποδέχονται τη Λάρισα, στην αυλαία του Παπακώστα στον πάγκο της, που «καίγεται» για βαθμούς. Οι «αργοναύτες» αντιμετωπίζουν τον Πανθρακικό, που χωρίς άγχος πλέον (έχει υποβιβαστεί) δείχνει διαφορετικό πρόσωπο.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι: ΣΗΜΕΡΑ: Αστέρας Τρίπολης - Ηρακλής (16:45, ΣΚΑΪ), ΑΕΚ - Εργοτέλης (19:00, Novasports 1), Ξάνθη - ΠΑΟΚ (19:00, ΝΕΤ). ΑΥΡΙΟ: Πανθρακικός - Καβάλα (14:30, Novasports 1), Αρης - Λάρισα (16:45, Novasports 1), Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα (16:45, Novasports 2), Ολυμπιακός - Ατρόμητος (16:45, NΕΤ), Πανιώνιος - Παναθηναϊκός (19:00, Novasports 1).

  • Στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής, στην Β' εθνική, θα γίνουν οι αναμετρήσεις: ΣΑΒΒΑΤΟ: Δόξα Δράμας - Καλαμάτα (15:00, ΕΤ3). ΚΥΡΙΑΚΗ (15:00): Ιωνικός - Ολυμπιακός Βόλου, Πανσερραϊκός - Αγροτικός Αστέρας, Αναγέννηση Καρδίτσας - Ηλιούπολη, Εθνικός - ΟΦΗ, Αιγάλεω - Παναιτωλικός, Κέρκυρα - Εθνικός Αστέρας. ΔΕΥΤΕΡΑ: Θρασύβουλος - Πιερικός (18:00, ΕΤ3), Ρόδος - Διαγόρας (19:00, CONN-X).
  • Αύριο (15:00), για την 24η αγωνιστική στην Γ' Εθνική, θα γίνουν οι αγώνες: (1ος): Βύζας Μεγάρων - Παναχαϊκή, Κόρινθος - Παναιγιάλειος, Ατσαλένιος - Αίας Σαλαμίνας, Ολυμπιακός Χερσονήσου - Καλλιθέα, Αγία Παρασκευή - Χαϊδάρι, ΠΑΟ Ρουφ - Σαρωνικός, Ασπρόπυργος - Ζάκυνθος, Πλατανιάς - Παναργειακός. Ρεπό έχει ο Κεραυνός Κερατέας. (2ος): Μακεδονικός - Βισαλτιακός, Εθνικός Φιλιππιάδας - Δόξα Κρανούλας, Αναγέννηση Επανωμής - Νίκη Βόλου, Θερμαϊκός - Φωκικός, Κοζάνη - Εορδαϊκός, Α.Ο. Τρίκαλα - Οδυσσέας Αναγέννησης, ΠΑΟΝΕ - Αναγέννηση Γιαννιτσών. Ρεπό έχει η Βέροια, ενώ η αναμέτρηση Πυρσός Γρεβενών - Καστοριά δε θα γίνει, αφού οι φιλοξενούμενοι έχουν αποβληθεί από τη διοργάνωση.
Αιφνίδιος θάνατος μαθητή

Αλλο ένα περιστατικό αιφνίδιου θανάτου μαθητή σημειώθηκε σε σχολείο. Πρόκειται για έναν 17χρονο μαθητή της Γ' Λυκείου στο Ενιαίο Λύκειο Αίγινας. Ο άτυχος μαθητής έπαιζε ποδόσφαιρο με τους συμμαθητές του όταν έχασε τις αισθήσεις του. Παρά τις πρώτες βοήθειες που του πρόσφερε ο γυμναστής, αλλά και καρδιολόγος που κλήθηκε από τον διευθυντή του σχολείου, δεν επανήλθε και όταν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου θα διενεργηθεί νεκροψία νεκροτομή.

ΠΟΛΟ
Στο ΟΑΚΑ το ενδιαφέρον

H αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο, στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα της 16ης ημέρας της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών. Το παιχνίδι έχει μεγάλη βαθμολογική σημασία για τους «πράσινους», οι οποίοι διανύουν περίοδο αγωνιστικής κάμψης (μόλις μία νίκη στα τελευταία επτά ματς πρωταθλήματος) και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός πλέι οφ. Ο δεύτερος της βαθμολογίας Πανιώνιος είναι το φαβορί ωστόσο ακόμα και με νίκη δύσκολα θα αλλάξει κάτι στην κορυφή αφού ο Ολυμπιακός είναι σχεδόν σίγουρος πρώτος. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Π. Φαλήρου 14.00 Παλ. Φάληρο - Χίος, ΟΑΚΑ 15.00 Παναθηναϊκός - Πανιώνιος, Ιλίσιο 16.00 Ποσειδών Ιλ. - Λάρισα, ΝΟΒ 16.00 Βουλιαγμένη - Χανιά, Ποσειδώνιο 17.00 ΠΑΟΚ - ΝΟ Πατρών, «Αντ. Πεπανός» 17.00 ΝΕ Πατρών - Ολυμπιακός.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Με πέντε αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 16η αγωνιστική της Α1 κατηγορίας χάντμπολ των ανδρών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις: Φίλιππος Βέροιας - Πανελλήνιος (15:00), Κύδων Χανίων - ΑΣΕ Δούκα (17:30), Αερωπός Εδεσσας - Ζαφειράκης Νάουσας, ΓΑΣ Κιλκίς - Θερμαϊκός, Βριλήσσια - ΑΕΚ (18:00). Να θυμίσουμε πως η αυλαία της αγωνιστικής «άνοιξε» την Τετάρτη με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί του Διομήδη στο Αργος με 25-29.

Οι πρωτοπόροι του πρωταθλήματος αγωνίστηκαν μεσοβδόμαδα γιατί σήμερα (16:15) - στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του Α' ομίλου στο Τσάμπιονς Λιγκ - αντιμετωπίζουν στη Ρουμανία την Κονστάντζα. Η αναμέτρηση είναι διαδικαστικού χαρακτήρα αφού ο ΠΑΟΚ έχει και μαθηματικά αποκλειστεί από τους «16» της διοργάνωσης.

Βολές Βασιλακόπουλου κατά γγΑ

Την αντίδραση της ηγεσίας της ΕΟΚ προκάλεσε επιστολή του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή, με την οποία δημιουργούνται ερωτηματικά για το ύψος της επιχορήγησης της Πολιτείας προς το άθλημα και τις «απαιτήσεις» του κράτους από το μπάσκετ. Ο πρόεδρος της FIBA Europe και ισχυρός άνδρας του ευρωπαϊκού μπάσκετ με επιστολή του αφήνει αιχμές κατά του γενικού γραμματέα και των γνώσεών του για τα του αθλητισμού.

«Το πρωτοφανές αυτό κείμενο, έρχεται να επιβεβαιώσει τη λαϊκή ρήση "για να έχει γνώμη, πρέπει να έχεις και γνώση". Τα αναγραφόμενα στην επιστολή χαρακτηρίζονται από πλήρη άγνοια της ελληνικής και διεθνούς αθλητικής πραγματικότητας», αναφέρει σε επιστολή του.

ΒΟΛΕΪ
Προς ταραγμένο φινάλε

Το πρόβλημα της ΑΕΚ που σύμφωνα με την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή θα πρέπει να τις αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από κάθε αγώνα που έχει δώσει μέχρι σήμερα (πράγμα που σημαίνει ότι η Ενωση πέφτει στο -40) εξαιτίας παλιών οφειλών σε παίκτες (οι αποφάσεις έχουν τελεσιδικήσει) έχει φέρει αναστάτωση στο πρωτάθλημα μια αγωνιστική πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου. Τα πάντα πλέον είναι στον αέρα όσον αφορά τα πλέι άουτ, αφού στην ουρά της βαθμολογίας εάν η απόφαση εφαρμοστεί (η ΑΕΚ ελπίζει να δικαιωθεί στο ΑΣΕΑΔ και να καλύψει μέρος των οφειλών που αγγίζουν τα 140.000 ευρώ) αλλάζουν οι ισορροπίες στις ομάδες που προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Κατά τ' άλλα, μια στροφή πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου στο πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής ξεχωρίζει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα μεταξύ Ηρακλή και ΠΑΟΚ και η επικίνδυνη έξοδος της δεύτερης στη βαθμολογία ΕΑΠ στην Κηφισιά όπου θα αντιμετωπίσει τον ΑΟΚ που καίγεται για τους βαθμούς και η αντίστοιχη του Ολυμπιακού στην Κυψέλη για να αντιμετωπίσει τον Πανελλήνιο. Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: 18.00: Φοίνικας - ΑΕΚ, 19.00: Πανελλήνιος - Ολυμπιακός, 20.00: Αρης- Απόλλων Καλ. ΚΥΡΙΑΚΗ: 19.00: Κηφισιά - ΕΑ Πατρών. Δευτέρα 19.00: Ηρακλής - ΠΑΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ