ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Κοκτέιλ ουσιών επικίνδυνων για την υγεία

Μέχρι και αναβολικές ουσίες είναι πιθανό να κρύβονται σε ένα προϊόν που μπορεί να μοιάζει αθώο. Η άγνοια των περισσότερων που κάνουν χρήση μεγαλώνει το πρόβλημα. Τεράστια τα κέρδη των πολυεθνικών από τις πωλήσεις

Με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα από την έρευνα του «Ρ» για την χρήση των λεγόμενων συμπληρωμάτων διατροφής είτε από αθλητές είτε από όσους απλά αθλούνται, βγαίνει το συμπέρασμα ότι αυτή εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την υγεία όσων λαμβάνουν τέτοιου είδους σκευάσματα. Ενας σημαντικός λόγος είναι ότι πολλά από αυτά μπορεί να εμπεριέχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες όπως μαρτυρούν αρκετά παραδείγματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το πρόσφατο παράδειγμα με την απόσυρση από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής τέτοιων σκευασμάτων «Bodybuilding.com LCC» 65 συμπληρωμάτων διατροφής καθώς ήταν πιθανόν να περιέχουν συστατικά, που πρόσφατα θεωρήθηκαν ως αναβολικά στεροειδή, είναι χαρακτηριστικό. Παράλληλα το γεγονός ότι οι περισσότεροι που τα λαμβάνουν, πολλές φορές δεν ξέρουν τι χρησιμοποιούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και οι ειδικοί δηλώνουν άγνοια, μεγιστοποιεί τον κίνδυνο που υπάρχει από την χρήση τους.

Χάος... ουσιών

Οπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, η ετικέτα που υπάρχει σε ένα τέτοιου είδους προϊόν και αναφέρει τις ουσίες που περιέχει το συγκεκριμένο σκεύασμα, σε αρκετές περιπτώσεις μόνο διαφωτιστική δεν είναι και σίγουρα δικλείδα ασφαλείας δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα περιεχόμενο 20-30 ουσιών σε ένα προϊόν. Υπάρχουν περιστατικά που ακόμα και οι ειδικοί διαβάζοντας τις ουσίες που υπάρχουν σε ένα σκεύασμα ανατρέχουν σε βιβλία και σε καταλόγους φαρμάκων προκειμένου να διαπιστώσουν περί τίνος πρόκειται. Οπως τονίζουν (οι ειδικοί) τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα όταν υπάρχει συνδυασμός προϊόντων ή λαμβάνονται σε αυξημένες δόσεις. Στην περίπτωση της αμερικανικής εταιρείας οι υποψίες είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι τα επιφανειακώς ακίνδυνα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιείχαν αναβολικά στεροειδή. Ποιος ήταν ο κίνδυνος; Το αναφέρει λεπτομερώς ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του για το εν λόγω περιστατικό: «Η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι πολλαπλά επικίνδυνη, αφού είναι δυνατόν να προκαλέσει οξεία ηπατική βλάβη, αλλά και μακροχρόνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όπως συρρίκνωση των όρχεων, αύξηση των μαστών και στειρότητα στους άνδρες, αρρενοποίηση στις γυναίκες και μειωμένο ύψος στα παιδιά».

Η ανεξέλεγκτη πώληση των λεγόμενων συμπληρωμάτων διατροφής, εκτός από τα τεράστια κέρδη που αποφέρει στις πολυεθνικές, μεγαλώνει τους κινδύνους για όσους τα χρησιμοποιούν
Η ανεξέλεγκτη πώληση των λεγόμενων συμπληρωμάτων διατροφής, εκτός από τα τεράστια κέρδη που αποφέρει στις πολυεθνικές, μεγαλώνει τους κινδύνους για όσους τα χρησιμοποιούν
Σχετικά με το ...χάος των ουσιών που εμπεριέχονται σε τέτοιου είδους σκευάσματα είναι και τα στοιχεία της μελέτης του εργαστηρίου της ΔΟΕ στην Κολωνία τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο «International Journal of Sports Medicine» το 2004. Αυτά αφορούσαν την ανάλυση 634 μη ορμονούχων σκευασμάτων διατροφής από 13 χώρες και από 215 διαφορετικούς προμηθευτές. Το 91,2% από αυτά αγοράστηκε από καταστήματα λιανικής πώλησης, 8,2% από το διαδίκτυο και 0,3% ήταν τηλεφωνική παραγγελία. Οπως διαπιστώθηκε στα 94 (14,8%) βρέθηκε ότι περιείχαν απαγορευμένα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή. Σε ποσοστό 24,5% είχαν προορμόνες ναδρολόνης και τεστοστερόνης, 68,1% προορμόνες μόνο τεστοστερόνης και 7,5% προορμόνες μόνο ναδρολόνης.

Ακόμα πιο κραυγαλέα περίπτωση συγκαλυμμένων επικίνδυνων ουσιών είναι αυτή του 2005 όταν το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε νόμο κατά των στεροειδών αναβολικών βάσει του οποίου αποσύρθηκαν ορμονικά σκευάσματα που εμπεριείχαν επικίνδυνες ουσίες. Ωστόσω στις επικίνδυνες ουσίες δεν περιλαμβάνονταν κάποιες όπως η DHEA (έχει παρόμοια χημική δομή με την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα), Madol (δεσοξυμεθυλτεστοστερόνη, στεροειδής ουσία), 6-oxo-στεροειδή και 7-oxo-στεροειδή!

Χορός... εκατομμυρίων

Σήμερα πλέον η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αντιπροσωπεύει ένα τρελό χορό εκατομμυρίων δολαρίων που υπάρχει από πίσω και ένα πόλεμο συμφερόντων μεταξύ των πολυεθνικών που τα παράγουν. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν το 2000 στα οποία φανερώνεται ότι πωλήθηκαν παγκοσμίως 3,1 εκατομμύρια κιλά κρεατίνης. Για συμπληρώματα διατροφής δαπανήθηκαν παγκοσμίως 46 δισεκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά μια δεκαετία πίσω άρα κάποιος μπορεί να φανταστεί το τι επικρατεί σήμερα. Εκεί όπου η αγορά τέτοιων προϊόντων μέσω ίντερνετ τα καθιστά προσβάσιμα ακόμα και στον πλέον άσχετο με τον χώρο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία των κρατών-μελών της Eυρωπαϊκής Eνωσης, κατά την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί 170 πλαστά φάρμακα, που διακινούνται παρανόμως, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω του Διαδικτύου. Οπως υπογραμμίζει ο ΕΟΦ «στα προϊόντα που κυκλοφορούν μέσω Διαδικτύου δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί ο τρόπος που παράγονται, φυλάσσονται και διακινούνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Τονίζει ότι οι καταναλωτές δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουν στο Διαδίκτυο, ακόμα και αν το φάρμακο που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας, αφού ο ΕΟΦ μπορεί να φέρει το συγκεκριμένο φάρμακο όταν είναι αναγκαίο από οπουδήποτε».

Ανεξέλεγκτες οι πολυεθνικές

«Τα συμπληρώματα διατροφής πωλούνται κανονικά μόνο απ' τα φαρμακεία με έγκριση ΕΟΦ όμως σε ελέγχους που κάνουμε οι υπηρεσίες της Νομαρχίας τα συναντάμε πολύ συχνά και σε άλλα καταστήματα. Στην πραγματικότητα πωλούνται παντού και ανεξέλεγκτα. Φαίνεται ότι θα τα δοκιμάσουμε, θα πάθουμε και μετά θα αποσυρθούν», υπογράμμισε μιλώντας στο «Ρ» η Βέτα Πανουτσάκου, επόπτρια δημόσιας Υγείας στη Νομαρχία Αθηνών.

Παράλληλα τα όσα επισημαίνει για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που επικρατούν στην διάθεση τέτοιων σκευασμάτων αφού απουσιάζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο είναι διαφωτιστικά: «Αναδεικνύεται ότι ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία είναι σκευάσματα που προσομοιάζουν αρκετά με τα φάρμακα, η κατασκευή τους βρίσκεται στα χέρια πολυεθνικών που παρασκευάζουν και δρουν χωρίς κανένα πλαίσιο. Ενώ υπάρχει νόμος που ορίζει ότι αυτά πρέπει να διατίθενται μόνο στα φαρμακεία, υπερισχύει ο νόμος της ελεύθερης αγοράς και γι' αυτό βρίσκονται σε καταστήματα, μπακάλικα, γυμναστήρια, καταστήματα βιολογικών προϊόντων κλπ. Αποδεικνύεται ότι οι οποιεσδήποτε διατάξεις και οργανισμοί είναι ανίσχυροι μπροστά στους όρους που βάζει η ελεύθερη αγορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ