ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σήμερα διαδηλώνουν στην Αθήνα

Το νέο ξεπούλημα καταγγέλλει η «Εργοστασιακή Επιτροπή» τονίζοντας ότι η διέξοδος βρίσκεται στη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιου και ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας

Επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι σήμερα κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν στο υπουργείο Εργασίας την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ξεπουλήσει ξανά το ναυπηγείο, αυτή τη φορά στον πολυεθνικό όμιλο «Abu Dhabi Mar» (ADM). Απόφαση που σηματοδοτεί νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, αλλά και στη λειτουργία του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας

Κάτω από την πίεση και την αγανάκτηση των εργαζομένων, χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου τους, «ΤΡΙΑΙΝΑ», αποφάσισε για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 π.μ. ως τις 3 μ.μ. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων στην οδό Πειραιώς στο ύψος της Πέτρου Ράλλη - όπου θα φτάσουν με πούλμαν - και από εκεί πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, του σωματείου, η οποία έχει βάλει τη σφραγίδα της σε κάθε «εγκληματική πράξη» σε βάρος του ναυπηγείου, σε κάθε αντεργατικό μέτρο εναντίον των εργαζομένων, σπεύδει και πάλι, σε αυτή την κρίσιμη φάση, να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή πολιτική. Με θράσος καλεί τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν πληρώσει πανάκριβα μέχρι τώρα τα «καλά» της ιδιωτικοποίησης, να στηρίξουν το νέο ξεπούλημα διεκδικώντας «από την ελληνική κυβέρνηση - όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της "ΤΡΙΑΙΝΑΣ" - με τη συμφωνία πώλησης να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και την απασχόληση, βιώσιμη, μακρόπνοη και οριστική λύση».

Επιχειρεί και τώρα, όπως και το 2000, όταν επικρότησε την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου από την κυβέρνηση και πάλι του ΠΑΣΟΚ και το ξεπούλημά του στη γερμανική πολυεθνική «ThyssenKrupp», να προκαλέσει σύγχυση και να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι μπορούν τα συμφέροντά τους να εξασφαλιστούν υπό την κατοχή των πολυεθνικών.

Η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) καταγγέλλει την πλειοψηφία του σωματείου ότι γίνεται για άλλη μια φορά συνένοχη «στα εγκληματικά σχέδια ενάντια στους εργαζόμενους και το ναυπηγείο» και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση απαιτώντας την επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο με προοπτική το δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, την επιστροφή στο ναυπηγείο των 160 εργαζομένων του τμήματος τροχαίου υλικού και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 11 μηνών που τους οφείλονται.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Κατήγγειλε την ιδιωτικοποίηση των μεταφορών

Κινητοποιήσεις σε διάφορες χώρες οργάνωσε η κλαδική της ΠΣΟ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης στις Μεταφορές

Από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο
Από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της χώρας στις μεταφορές, πραγματοποίησε χτες το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή ταξικών συνδικάτων και συνδικαλιστών του κλάδου στο υπουργείο Μεταφορών. Η παράσταση είναι μέρος των δραστηριοτήτων που έγιναν και σε άλλες χώρες του κόσμου, καθώς η 2 Μάρτη έχει κηρυχθεί από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης στις Μεταφορές.

Αντιπροσωπεία των συνδικάτων παρέδωσε σχετικό υπόμνημα σε εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ο υπουργός απέφυγε τη συνάντηση αν και ήταν προγραμματισμένη, γεγονός που κατήγγειλε η αντιπροσωπεία. Στο υπόμνημα σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα ζητήματα των μεταφορών επικεντρώνεται στην ανάγκη ικανοποίησης των τριών αλληλοεξαρτώμενων αρχών, δηλαδή της ανταγωνιστικότητας, της απελευθέρωσης και της κερδοφορίας. Αυτές ακριβώς τις αρχές επιδιώκουν να ικανοποιήσουν οι εκάστοτε ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ολοένα διευρυνόμενη εμπορευματοποίηση του μεταφορικού έργου και την επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων στις μεταφορές».

Πιο κάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι πολιτικές που ακολουθούνται στις αερομεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στις σιδηροδρομικές μεταφορές, στις αστικές συγκοινωνίες, στη δημιουργία οδικών αξόνων. Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ προβάλλει το πλαίσιο αιτημάτων για αποκλειστικά, δημόσια, ασφαλή και σύγχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μείωση της τιμής των εισιτηρίων, δωρεάν μετακίνηση για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και ΑμΕΑ, κατάργηση των διοδίων.

Ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και μέλος της αντιπροσωπείας, σχολίασε τη στάση του υπουργείου λέγοντας: «Ο υπουργός Μεταφορών ήταν απασχολημένος με άλλα καθήκοντα. Είδαμε τον σύμβουλό του. Εμείς βεβαίως έχουμε και άλλες δουλειές να κάνουμε γιατί λέμε ότι ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενάντια στα μέτρα που προωθούνται και όλοι πρέπει να είναι στους δρόμους αυτές τις μέρες για να συγκρουστούν με αυτή την ανάλγητη αντιλαϊκή πολιτική. Θα ακούσει τη φωνή μας και το υπουργείο Μεταφορών και η κυβέρνηση και η ΕΕ. Τη λύση θα τη δώσουμε στο δρόμο του αγώνα στο επόμενο διάστημα. Είναι κατώτεροι των περιστάσεων για να απαξιώνουν το εργατικό κίνημα και ιδιαίτερα το ταξικό εργατικό κίνημα».

ΠΛΟΙΑ «POLARIS» - «SEA TRADE»
Δυναμική παρέμβαση από ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Ενα ακόμα θετικό αποτέλεσμα έρχεται να καταγράψει η αγωνιστική οργανωμένη δράση και συσπείρωση των ναυτεργατών με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Χτες, από το πρωί, οι δυνάμεις των Ενώσεων των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων είχαν «μπλοκάρει» τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία «POLARIS» και «SEA TRADE» της WAVELORD NAVIGATION CO LTD του εφοπλιστή Γιώργου Βεντούρη, στα οποία ο εφοπλιστής με τις πλάτες των αρμόδιων αρχών είχε ελλιπείς οργανικές συνθέσεις - έλλειπαν παράνομα συνολικά και στα δύο πλοία 51 ναυτεργάτες - ενώ δεν είχε καταβάλει στα πληρώματα τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη.

Τελικά, από το απόγευμα, μετά από την αποφασιστική παρέμβαση των ναυτεργατικών σωματείων και των ναυτεργατών, αποκαταστάθηκε η οργανική σύνθεση του «POLARIS» με τη ναυτολόγηση 23 ναυτεργατών, και μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η πληρωμή των δεδουλευμένων στους ναυτεργάτες. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πλοίο, πήρε άδεια για ενός μήνα ακινησία, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή των οφειλομένων στους ναυτεργάτες.

Η κατάσταση σε αυτά τα δύο πλοία είναι ένα απλό δείγμα της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών που εξασφαλίζει η αντιλαϊκή, αντιναυτεργατική πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ασυδοσία που εκφράζεται με την παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την παραβίαση ακόμα και αυτής της νομοθεσίας που είναι κομμένη στα μέτρα τους και την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα στα καράβια. Ενώ είναι σε εξέλιξη και νέα αντιναυτεργατική επίθεση από τους εφοπλιστές, οι οποίοι θέλουν να τελειώνουν με τα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Εκτακτη συνάντηση με τους εφοπλιστές

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το πρωί έγινε έκτακτη συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, η οποία ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά προχτές αργά το βράδυ. Τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση κρατήθηκαν επτασφράγιστο μυστικό, ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται γενικώς ότι «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αποδοτικότερη λειτουργία του υπουργείου και στην προώθηση λύσεων σε τρέχοντα θέματα της ναυτιλίας».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατιά εξόρμηση για τον ΟΛΠ

Ξεκινά αύριο

Πλατιά εξόρμηση σε όλο τον Πειραιά ξεκινάνε αύριο Πέμπτη οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με πρώτη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, για να ενημερώσουν το λαό της πόλης για τα δραματικά αποτελέσματα που θα επιφέρει σε βάρος του η υλοποίηση του «Αναπτυξιακού Σχεδίου του ΟΛΠ 2010-2020» το οποίο είναι ενταγμένο στην αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσβλέπει στην παραπέρα ενίσχυση της θέσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Με την κινητοποίηση αυτή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έρχονται να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική φιέστα που θα έχει στηθεί την ίδια μέρα και ώρα στο κτίριο του ΟΛΠ, για την παρουσίαση του «Αναπτυξιακού Σχεδίου», όπου θα βρίσκεται το μισό υπουργικό συμβούλιο. Απόφαση για συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Πειραιά, στην αυριανή κινητοποίηση ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΛΠ, πήρε και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Πειραιά μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Σήμερα το συλλαλητήριο στην Ικαρία

Συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου, από τους τρεις δήμους του νησιού ενάντια στο μερικό αποκλεισμό που τους έχει επιβάλει η εφοπλιστική ασυδοσία και η πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ που τη στηρίζει. Κλειστές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες των δήμων αλλά και μαγαζιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ