ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Ακόμη 1,6 δισ. τζάμπα χρήμα στο κεφάλαιο

Στα 79 δισ. ευρώ έφτασαν οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων σε επίπεδο ΕΕ

Ποταμοί από κρατικό χρήμα σε όφελος των μερίδων της κεφαλαιοκρατίας διοχετεύονται και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του λεγόμενου και «επενδυτικού βραχίονα» της ΕΕ. Στο σύνολο των κρατών - μελών τα κονδύλια φτηνής, σχεδόν δωρεάν χρηματοδότησης, απογειώθηκαν το 2009 σε 79 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 37% σε σχέση με το 2008. Στους μεγάλους ωφελημένους βρίσκονται και οι ντόπιοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, που προκειμένου να διευκολυνθούν στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης απέσπασαν, μόνο για το 12μηνο του 2009 και μόνο από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό κανάλι, ακόμη 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά και το «δημοσιονομικό όφελος» από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ή την κατάργηση του 14ου μισθού! Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος σε σχέση με τα πακέτα που μοιράζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις.

Είναι απόλυτα φανερό ότι χρήμα και πλούτος υπάρχουν σε υπερεπάρκεια, αλλά μόνο όταν πρόκειται για τη διευκόλυνση της πλουτοκρατίας. Η ΕΤΕπ στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης ήρθε να διευκολύνει με εντατικότερους ρυθμούς τις μερίδες του κεφαλαίου ειδικότερα σε τομείς και δράσεις, όπως την «πράσινη οικονομία», που υπόσχονται περισσότερα κέρδη και ασφαλή διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Αποκαλυπτική είναι η λίστα με τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους μέσα στο 2009 διοχετεύτηκαν τα σχετικά ποσά:

  • Τράπεζες (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα, ΑΤΕ, Κύπρου, Μαρφίν, κ.ά.): Μοιράστηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να διευκολυνθούν και άλλες μερίδες των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • Μετρό Θεσσαλονίκης (δηλαδή, οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες που πήραν το έργο): 250 εκατ. ευρώ.
  • Λιμάνι Πειραιά (αναβάθμιση και επέκταση προβλήτα): 55 εκατ. ευρώ.
  • Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (συγκεκριμένα για την κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών): 10 εκατ. ευρώ.
  • Για εργοστάσιο αλουμινίου του ομίλου ΕΛΒΑΛ (εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων): 19 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕπ υπόσχεται ακόμη περισσότερες διευκολύνσεις και χρήμα και για το 2010. Ηδη έχουν εγκριθεί οι χρηματοδοτήσεις και προς τα ΕΛΠΕ (όμιλος Λάτση), νέο δάνειο στην Αλφα Μπανκ, φρέσκο χρήμα για τις κατασκευαστικές και την επέκταση του Μετρό Αθήνας, τουριστική επένδυση στην Πελοπόννησο (Ηydra Beatch). Περισσότερο κρατικό χρήμα υπόσχονται και για τις συμπράξεις ανάμεσα σε κράτος και ιδιώτες που θα ξεκινήσουν από τη σημερινή κυβέρνηση. Το «φιλέτο» για τα επόμενα χρόνια βρίσκεται στην «πράσινη οικονομία». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε επίσημη ανακοίνωση, σε «περιβαλλοντικές επενδύσεις, όπως η ύδρευση και επεξεργασία αποβλήτων», επίσης στις «περιφερειακές αγορές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας» και στις υποδομές, τομείς δηλαδή γύρω από τους οποίους διαγκωνίζονται τα μονοπώλια. Πρόσθετες διευκολύνσεις ετοιμάζονται με τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ της «εθνικής συμμετοχής» στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι κρατικές ενισχύσεις.

Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποτελέσει και βασικό πυλώνα χρηματοδότησης του «ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου», που θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο διευκόλυνσης των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικός πόλος για το κίνημα των ΕΒΕ

Πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης. Απαιτείται η απόκτηση αντιμονοπωλιακής συνείδησης στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ

Την απόφασή τους να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και γενικά όλων των δικαιωμάτων τους, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι από τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ που συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Στη Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, εκτιμήθηκαν η πορεία και οι εξελίξεις στα τρία αυτά χρόνια, από την ίδρυση μέχρι σήμερα της ΣΕΑ, συζητήθηκε η διακήρυξη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων - αυτοκινητιστών, αναδείχτηκαν ο χαρακτήρας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και το πλαίσιο δράσης της για το επόμενο διάστημα.

Η εισήγηση και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, ονομάτισαν τους «ενόχους», τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και τους συνοδοιπόροι τους, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη διοίκηση των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που οδηγούν τον κλάδο με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο». Οπως διαπίστωσαν οι ομιλητές, η πτώση του τζίρου, τα «λουκέτα» σε εκατοντάδες μαγαζιά, τα «φέσια», η αδυναμία χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η περιθωριοποίηση της ντόπιας βιοτεχνίας, η φορολογική επίθεση με τα κλεισίματα, τις συνάφειες, κλπ., όλα αυτά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ζητήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, δηλαδή τα ζητήματα της ακρίβειας, της υποβάθμισης της Υγείας και της Παιδείας, τα ζητήματα δημοκρατίας και ατομικών δικαιωμάτων που καθημερινά περιστέλλονται, χειροτερεύουν τη θέση των ΕΒΕ.

«Η ΣΕΑ Θεσσαλονίκης με τη Συνδιάσκεψη επιδιώκει να μετατραπεί, από συσπείρωση που ξεκίνησε για το Ασφαλιστικό, στον αγωνιστικό πόλο στο χώρο των ΕΒΕ», τόνισε η εισηγήτρια, Ράνια Καπετανγιώργη, μιλώντας εκ μέρους της ΣΕΑ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

«Οι πρωτοβουλίες και οι κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ΠΣΕΑ, συνέχισε, αποτέλεσαν τη μόνη ελπιδοφόρα φωνή κόντρα στη μοιρολατρία που θέλουν να καλλιεργήσουν οι κυβερνήσεις και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές. Συγκεκριμένα, στη γραμματεία της ΣΕΑ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης συμμετείχαν 13 αντιπρόσωποι από ισάριθμα σωματεία. Η ΣΕΑ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης αρχικά ήρθε σε επαφή με τα σωματεία της πόλης γνωστοποιώντας τους στόχους και τις διεκδικήσεις, διοργάνωσε συσκέψεις για το Ασφαλιστικό - για το ΠΔ 258 -, ενημέρωνε τα ΔΣ των σωματείων για τις νέες εξελίξεις σχετικά με τον ΟΑΕΕ, προχώρησε δύο φορές σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ, συμμετείχε ενεργά στις απεργίες του κλάδου στις 13 και 22 Οκτώβρη του 2008, αλλά και σε όλες τις κινητοποιήσεις και απεργίες».

Στην τοποθέτησή του ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, μιλώντας εκ μέρους της Πανελλαδικής ΣΕΑ επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων - αυτοκινητιστών, υπογράμμισε ότι η δουλειά θα πρέπει να παίρνει ένα τέτοιο περιεχόμενο που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την απόκτηση αντιμονοπωλιακής συνείδησης στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Επίσης, κάλεσε όσους δραστηριοποιούνται στις ΣΕΑ να βρούνε τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που είναι έξω από τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος και που αυτοί είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ. Οπως σημείωσε, ανάπτυξη συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και δημιουργία αγωνιστικού πόλου δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτούς.

Στη Συνδιάσκεψη εκλέχτηκαν νέα Γραμματεία της ΣΕΑ και αντιπρόσωποι για την 3η Συνδιάσκεψη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων - αυτοκινητιστών.

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Νέα αύξηση της μέσης τιμής

Ασυγκράτητη είναι η άνοδος της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, παρά την εκτίναξη που προκάλεσε η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και τη νέα «δόση» που συζητά να επιβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο.

Η πανελλαδική, μέση τιμή, της αμόλυβδης διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 26 του Φλεβάρη στα 1,272 ευρώ ανά λίτρο, από 1,252 ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,60%.

Η διαρκής άνοδος της τιμής της βενζίνης σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια των λαϊκών νοικοκυριών, την αύξηση της ανεργίας και τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» λιτότητας με άμεσες επιδράσεις στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Την ίδια ώρα, τα κέρδη αφήνονται αλώβητα ή και πληθαίνουν για τις εταιρείες του κλάδου των υγρών καυσίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ