ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτελεί το χρέος της στην πλουτοκρατία

Με μια χωρίς προηγούμενο προπαγάνδα, επιχειρεί εκβιαστικά να νομιμοποιήσει το σφαγιασμό μισθών και δικαιωμάτων

Στην πρόκληση της κυβέρνησης απαντάμε μ' ένα στόμα: Ολοι στους δρόμους, σήμερα, αύριο και κάθε μέρα
Στην πρόκληση της κυβέρνησης απαντάμε μ' ένα στόμα: Ολοι στους δρόμους, σήμερα, αύριο και κάθε μέρα
Στην ένταση της ευθείας ιδεολογικοπολιτικής επίθεσης στις συνειδήσεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με στόχο την υποταγή στην αφαίμαξη των εισοδημάτων και στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους, προχώρησε χτες η κυβέρνηση.

Επιχειρώντας έναν πρωτοφανή εκβιασμό, απείλησε από τη μια για «χρεοκοπία» της χώρας και τρομοκράτησε από την άλλη με προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια στιγμή, τα κυβερνητικά στελέχη άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης πρόσθετων μέτρων, επιδιώκοντας να εμφανίσουν τα μέτρα σαν «αναγκαία», που σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα «εμπεδώσουν την αίσθηση δικαίου»!

Τα «μέτρα είναι αναγκαία» για να «σώσουμε τη χώρα από την κηδεμονία από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, και απείλησε για «στάση πληρωμών» σε μισθούς και συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε παράλληλα τη «λύση» του ΔΝΤ, για να χοντρύνει σκόπιμα το παιχνίδι της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ, με στόχο, όπως διευκρινίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία, να εξασφαλιστεί «φτηνός δανεισμός από τις αγορές». Επί της ουσίας, επιδίωξή της είναι να παραπλανηθούν τα λαϊκά στρώματα και να κερδηθεί χρόνος για την εφαρμογή του «Προγράμματος Σταθερότητας» και των προαποφασισμένων, νέων πρόσθετων μέτρων.

Συμμετέχοντας για λογαριασμό των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι όλα τα «χαρτιά», υποθηκεύοντας επί της ουσίας το ίδιο το μέλλον των εργαζομένων της χώρας. Ενα παιχνίδι που θα συνεχιστεί πιο έντονα κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Γερμανία, όπου θα συναντήσει την καγκελάριο, Α. Μέρκελ, το Σάββατο στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, και την επόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ, όπου θα έχει επαφές με τον Μπ. Ομπάμα.

Ερχονται κι άλλα πακέτα

Τα μέτρα της κυβέρνησης ο Γ. Παπανδρέου τα παρουσίασε σαν «εκπλήρωση του χρέους», σημειώνοντας ότι «το λόγο έχουν τώρα οι αγορές». Τα μέτρα που πήραμε, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, «δεν τα επέβαλε η ΕΕ. Εκπληρώνουμε στο ακέραιο όσα πρέπει από τη δική μας πλευρά. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα της Ευρώπης. Αν δεν ανταποκριθεί και παράλληλα αν δεν ανταποκριθούν και οι αγορές, όπως θα θέλαμε, λόγω της κερδοσκοπικής τους συμπεριφοράς, ύστατη λύση θα ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Ούτε το ΔΝΤ μας επέβαλε αυτά τα μέτρα, ενώ αν τα επέβαλλε θα μας είχε δώσει και χρήματα. Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα πρέπει να σταθεί στο ίδιο και η ΕΕ». Πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού κρύβεται ότι τα σκληρά μέτρα ήταν προαποφασισμένα, τα έχει προτείνει ήδη το ΔΝΤ και είναι επί της ουσίας τα ίδια με αυτά που συνυπέγραψε η κυβέρνηση στο ΕΚΟΦΙΝ.

Την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ υιοθέτησαν και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, μετά το υπουργικό συμβούλιο σημείωσε: «Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Αν δεν μας στηρίξουν οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείω τίποτα». Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε μάλιστα: «Η Αμερική έχει πιο ορθολογική προσέγγιση τόσο στο πρόβλημα της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης από ό,τι οι Ευρωπαίοι εταίροι».

Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός απαίτησε την αποφασιστικότητα των υπουργών στην επιβολή των μέτρων και κάλεσε ταυτόχρονα τα μέλη της κυβέρνησης να εντείνουν την προπαγάνδα της «αναγκαιότητας» της λήψης τους, «για να μη βρεθούμε ξανά στη θέση να πάρουμε νέα μέτρα», όπως σημείωσε.

Ενισχύοντας το ενδεχόμενο της λήψης και άλλων μέτρων, υπουργοί της κυβέρνησης σημείωναν ότι τις επόμενες μέρες θα κριθούν πολλά από τη «στάση που θα κρατήσουν οι αγορές». Ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί πρέπει να «στηρίξουν τα μέτρα» και άσκησε κριτική για την αργοπορία στη λήψη τους. Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας, υποστήριξε προκλητικά πως τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να «αναδείξουν ότι με τα νέα μέτρα επιβαρύνεται και ο πλούτος»!

Σε ενιαία γραμμή

Σε μια προσπάθεια να εξαπατηθεί ο λαός, υπήρξαν διαρροές ότι ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν «επιφυλάξεις» για τις περικοπές στους μισθούς (Ραγκούσης, Καστανίδης), αλλά οι ίδιοι μετά έσπευσαν να σημειώσουν ότι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα. Η υπουργός Υγείας, μάλιστα, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι «τα μέτρα είναι στα όρια της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ», αλλά ξεκαθάρισε ότι θα τα στηρίξει.

Ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, τονίζοντας την πυγμή που πρέπει να δείξουν τα κυβερνητικά στελέχη, υπογράμμισε: «Οποιος δεν δείξει αλληλεγγύη σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή σκεπτόμενος τη θέση που θα λάβει την επόμενη μέρα μετά την κρίση αυταπατάται. `Η θα πετύχουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι».

Κλιμάκια με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσουν το Σαββατοκύριακο στις μεγάλες πόλεις της χώρας προκειμένου να χειραγωγήσουν το λαό και να αποτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Με το ίδιο θέμα συνεδρίασε, χτες, και το Πολιτικό Συμβούλιο το ΠΑΣΟΚ, όπου τα στελέχη του κόμματος ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για τα νέα μέτρα. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δήλωσαν τη στήριξή τους στις κυβερνητικές επιλογές, χωρίς να εκφράσουν οποιαδήποτε διαφωνία.

Ο Γ. Μίχας, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι «τα μέτρα είναι αναγκαστικά και όχι αναγκαία», ενώ η Τ. Αντωνίου εξέφρασε τον προβληματισμό «πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα χωρίς κρατικό μηχανισμό». Ο Γ. Κουτσούκος, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και ενώ σφαγιάστηκε το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, έθεσε σαν μοναδική «κόκκινη γραμμή τις κατώτατες συντάξεις». Στη γραμμή της αξιοποίησης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ο Π. Οικονόμου έθεσε θέμα να «μείνει η χώρα εκτός ΟΝΕ», ενώ ο Κ. Πανταζής έκανε λόγο για «έλλειψη πολιτικής αλληλεγγύης από την ΕΕ».


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επίθεση χωρίς ημερομηνία λήξης

Οι ανατροπές θα επεκταθούν άμεσα και στον ιδιωτικό τομέα, προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Η επίθεση της κυβέρνησης κατά των λαϊκών κατακτήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, στην οπτική του πεδίου βολής εκτίθενται τώρα ως στόχοι το χτύπημα των επιδομάτων του ιδιωτικού τομέα (δώρα Χριστουγέννων Πάσχα και επίδομα άδειας), αλλά και οι περικοπές των συντάξεων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους οικονομικούς συντάκτες, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι το 2010 δε θα υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων, ενώ δεν απάντησε ούτε και για τις δέσμες μέτρων που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 2011 και το 2012.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δικαιολόγησε τη νέα άγρια επίθεση σε βάρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με το επιχείρημα ότι το μισθολογικό κόστος τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 40% και άρα θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να συγκρατηθεί. Με τέτοιου είδους επιχειρήματα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη, καθώς αποκρύπτει ότι στα κονδύλια μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων ενσωματώνονται και κονδύλια άσχετα με τους μισθούς, όπως οι αναδρομικές αποζημιώσεις δικαστικών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορηγούνται μετά από δικαστικές αποφάσεις. Αποκρύπτουν, επίσης, το σημαντικότατο στοιχείο, ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας, ως ποσοστό των συνολικών κρατικών δαπανών του προϋπολογισμού, τα τελευταία 10 χρόνια, βαίνουν συνεχώς μειούμενες.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι περικοπές των μισθών και των επιδομάτων θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ στη συνέχεια, επιχειρώντας να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις για το χαρακτήρα των μέτρων, ισχυρίστηκε ότι «αν η Ελλάδα βγει από την επιτήρηση, θα δούμε σαν κυβέρνηση τι διορθωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε...». Επικαλούμενος εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου, ανέφερε ότι μετά τη μείωση των επιδομάτων κατά 12% και την περικοπή κατά 30% των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος άδειας, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα εμφανίσουν το 2010 μείωση μεταξύ 7% και 8%.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι στις συναντήσεις με τους Κοινοτικούς τέθηκαν προς συζήτηση και σκληρότερα σενάρια μέτρων, όπως η κατάργηση της 14ης σύνταξης και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια, όμως, αναδιπλώθηκε, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να μην αναμειγνύεται σε θέματα μισθολογικής πολιτικής του ιδιωτικού τομέα, τα οποία καθορίζονται με συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επικαλούμενος, τέλος, στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της Γιούροστατ, ανέφερε ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι φέτος της τάξης του -1% έως -2%, ενώ αρνήθηκε να παραθέσει εκτιμήσεις για τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθούν η ανεργία και η απασχόληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ