ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προς τον «Καιάδα» 50.000 ταχυδρομικοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο δρόμο αναμένεται να βρεθούν μέσα στο 2010 περίπου 50.000 εργαζόμενοι στα αμερικανικά ταχυδρομεία US Postal Service (USPS) όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διοίκησης των ταχυδρομείων Τζον Πότερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Υπό το πρόσχημα της λήψης αναγκαστικών μέτρων και περικοπών για την κάλυψη των ζημιών εξαιτίας του λειτουργικού κόστους, που κατά τη διοίκηση έφτασαν τα 238 δισ. δολάρια απαιτείται κατά τον Πότερ μεγαλύτερη «ευλυγισία» στη λειτουργία των ταχυδρομείων, όπερ και περικοπές θέσεων εργασίας που θα φτάσουν στις 30.000 σε όλη την επικράτεια καθώς και περικοπές των υπερωριών καθώς και της διανομής του Σαββάτου που ισούται με την περικοπή άλλων 20.000 θέσεων εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία δεκαετία η US Postal Service (USPS) έχει προχωρήσει στις περικοπές 200.000 θέσεων εργασίας παρά το γεγονός, όπως τόνισε ο Πότερ, ότι ο αριθμός των ταχυδρομικών διευθύνσεων αυξήθηκε κατά 18 εκατομμύρια!

Οσο για την αμερικανική κυβέρνηση και τη νομοθετική εξουσία το «μπρα ντε φερ» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, όσον αφορά πάντα τον τρόπο προάσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, συνεχίζεται. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από το μπλοκάρισμα του νομοσχεδίου για τα επιδόματα των ανέργων και τα δημόσια έργα οδοποιίας από το Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζιμ Μπάνινγκ, αργά το βράδυ της Τρίτης - τοπική ώρα - η Γερουσία ψήφισε με 78 ψήφους υπέρ και 19 κατά υπέρ του σχετικού μέτρου ενώ χτες ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κύρωσε το μέτρο για τη διανομή των κονδυλίων.

Πάντως, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο προϊόν «συμβιβασμών» στο όνομα πάντα της διακομματικής συναίνεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν τα επιδόματα 400.000 ανέργων, επιδόματα που τους βοηθούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.

Την ίδια στιγμή, το σήριαλ της μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας συνεχίζεται καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα εμμένει στη «συναίνεση» και με επιστολή του προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους στο Καπιτώλιο, επισήμανε ότι είναι «ανοιχτός» σε ρεπουμπλικανικές προτάσεις για το θέμα της μεταρρύθμισης και δηλώνει μάλιστα «έτοιμος να συμπεριλάβει αρκετές προτάσεις τους» στην κατάρτιση του τελικού νομοσχεδίου.

Ανάμεσά τους οι κρατικές επιδοτήσεις στους προμηθευτές του ιατρικού υλικού στα κρατικά νοσοκομεία, η «επέκταση» ασφαλιστικών ευεργετημάτων, καθώς και πολλές προτεινόμενες από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αλλαγές στο σύστημα των αγωγών πολιτών σε περίπτωση «κακών κι επιζήμιων ιατρικών πρακτικών».

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ρωσικο-κινεζικός ανταγωνισμός στην Αρκτική

Το «φιλέτο» των φυσικών πόρων της Αρκτικής, αλλά και ο έλεγχος των θαλάσσιων δρόμων μπορεί να αποτελέσουν «μήλον της έριδος» όχι μόνον ανάμεσα στις χώρες της Αρκτικής, αλλά και ανάμεσα σε δύο χώρες με στενή συνεργασία, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Αυτό γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», αναφερόμενη σε εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), που δημοσίευσε πρόσφατα έρευνα της Λίντα Γιάκομπς, υποδιευθύντριας του Προγράμματος της Κίνας του SIPRI, σύμφωνα με την οποία «η Κίνα ετοιμάζεται για μια Αρκτική απελευθερωμένη από τους πάγους». Σύμφωνα με την συγγραφέα της έρευνας, οι Κινέζοι με ιδιαίτερη καχυποψία βλέπουν τις προθέσεις της Ρωσίας στην περιοχή της Αρκτικής. Η Κίνα ανησυχεί πως εάν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της Μόσχας για τη διερεύνηση της δικής της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων στην Αρκτική, τότε η Ρωσία θα εισπράττει υπερβολικά μεγάλους δασμούς για το πέρασμα των πλοίων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

Τελευταία, η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στις συνέπειες από το λιώσιμο των πολικών πάγων, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος. Υπολογίστηκε πως η διαδρομή από τη Σαγκάη μέχρι το Αμβούργο διά μέσου του Βόρειου θαλάσσιου δρόμου θα ήταν κατά 6. 400 χλμ. πιο σύντομη σε σχέση με το Νότιο δρόμο. Εκτός από αυτό, τα ασφάλιστρα των πλοίων που κατευθύνονται στη διώρυγα του Σουέζ λόγω της πειρατείας στη περιοχή αυξήθηκαν κατά 10 φορές. Πρόκειται, λοιπόν, για το συντομότερο και ασφαλέστερο εμπορικό δρόμο από την Ανατολική Ασία προς την Ευρώπη.

Οπως σημειώνει η Λίντα Γιάκομπς, η Κίνα βρέθηκε σε ασύμφορη κατάσταση επειδή η χώρα δεν είναι αρκτικό κράτος και δεν έχει κυρίαρχα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, που είναι πλούσια σε ορυκτά και δεν είναι μέλος του Αρκτικού Συμβουλίου, που εξετάζει την πολιτική στην περιοχή. Ομως, η Γιάκομπς προβλέπει πως η Κίνα θα επιδιώξει ρόλο για τον εαυτό της στις μελλοντικές δραστηριότητες στην Αρκτική.

Από τη μεριά του, ο Χαν Σιουιντούν, συνταγματάρχης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, δεν αποκλείει ότι οι δύσκολες διακρατικές συζητήσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε ένοπλες αντιπαραθέσεις.

Από το 1994 οι Κινέζοι άρχισαν να εξερευνούν την αρκτική ζώνη με τη βοήθεια του πιο μεγάλου μη ατομικού παγοθραυστικού στον κόσμο, του «Χuelong», που αγόρασαν από την Ουκρανία. Επίσης η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει νέο παγοθραυστικό μέχρι το 2013.


Ι. Π.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι συνομιλίες

ΠΕΚΙΝΟ._

Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι επαφές μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, με Κινέζους αξιωματούχους σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι «σινο - αμερικανικές σχέσεις». Σχέσεις τις οποίες διατάραξαν η άρνηση της Κίνας να συνυπογράψει κυρώσεις εναντίον του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με το θρησκευτικό ηγέτη Δαλάι Λάμα και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ουάσιγκτον εναντίον του Πεκίνου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς οι ΗΠΑ μέμφονται την Κίνα για σκόπιμη διατήρηση σε πλασματικά χαμηλά επίπεδα της τιμής του γουάν.

Παρά το γεγονός ότι δεν γνωστοποιήθηκαν στοιχεία των συναντήσεων, το Πεκίνο ξεκαθάρισε ότι απαιτεί σεβασμό, δηλώνοντας ότι είναι απαραίτητη μεγαλύτερη συνεργασία και λιγότερη «σύγκρουση» για την βελτίωση των σινο - αμερικανικών σχέσεων.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

ΚΙΕΒΟ._

Υπερψηφίστηκε τελικά χτες η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Συνολικά, 243 βουλευτές ψήφισαν υπέρ (πληροφορίες αναφέρουν πως 7 βουλευτές του συνασπισμού της πρωθυπουργού υπερψήφισαν την πρόταση) εξαναγκάζοντας την πρωθυπουργό σε παραίτηση και ανοίγοντας το δρόμο είτε για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης είτε στην διάλυση του κοινοβουλίου και στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Την Τρίτη, ο κυβερνητικός συνασπισμός (Μπλοκ της Τιμοσένκο - ByuT, το κόμμα του πρώην προέδρου Β. Γιουστσένκο «Η Ουκρανία Μας» και το μπλοκ του Βολοντιμίρ Λίτβιν - NU-NS) έχασε την πλειοψηφία στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Πάντως, το «Κόμμα των Περιοχών» του νέου Προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, έχει ήδη ανακοινώσει το όνομα του αντιπροέδρου του κόμματος, Μίκολα Αζάροφ, ως υποψήφιό του για το πρωθυπουργικό αξίωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ