ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
FRONTEX (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ)
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την καταστολή μεταναστών

Στο άγριο κυνηγητό σε βάρος μεταναστών και προσφύγων από τη FRONTEX θα ενταχθούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Eurokinissi

Στο άγριο κυνηγητό σε βάρος μεταναστών και προσφύγων από τη FRONTEX θα ενταχθούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Τη χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας, ειδικότερα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, μελετούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αρμόδια ευρωενωσιακή υπηρεσία (ο Οργανισμός Διαχείρισης Συνόρων της ΕΕ ή FRONTEX), αλλά και άλλες έχουν ήδη απευθυνθεί στην πολεμική βιομηχανία για να τους παρουσιάσουν τα όπλα τους.

Η Κομισιόν στις 24 Φλεβάρη δημοσιοποίησε σχέδιο για την παραπέρα ισχυροποίηση του FRONTEX κατά το οποίο οι ευρωενωσιακές κυβερνήσεις θα πρέπει να θέτουν στη διάθεση του Οργανισμού πλοία και αεροπλάνα τους. Δεν τους αρκεί όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο FRONTEX (στρατιωτικός αστυνομικός μηχανισμός της ΕΕ που δρα στα σύνορα) τον Ιούνη θα φιλοξενήσει στην Ισπανία διάφορους κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών (γνωστών ως UAV ή «drones») προκειμένου να του παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.

Τα UAV, εξοπλισμένα με κάμερα και δυνατότητα αναμετάδοσης εικόνας σε κέντρο συντονισμού, σχεδιάστηκαν για πόλεμο και αξιοποιήθηκαν στον εντοπισμό στόχων σε Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν. Τώρα, ο FRONTEX αναζητά τρόπους πώς να εκμεταλλευτεί τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και να τα εντάξει στην επιτήρηση συνόρων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κατασταλτικού οπλοστασίου. Ειδικότερα, πώς να συνδράμουν λιμενικό, ακτοφυλακή στον εντοπισμό λεμβών και πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες. Σημειωτέον ότι στην Αγγλία το Φλεβάρη έγινε για πρώτη φορά γνωστό ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε UAV στη σύλληψη υπόπτου για κλοπή αυτοκινήτου.

Η χρήση UAV συζητείται καιρό τώρα. Για παράδειγμα, ο Χαβιέ Σολάνα, τότε ύπατος αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, επίσης επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμυνας (EDA, υπηρεσία της ΕΕ), μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 28-29/9/2009, χαιρέτισε τη «σκληρή δουλειά» που κάνει ο FRONTEX και συνέδεσε την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ με τις μελέτες της EDA για ένα «μελλοντικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα».

Eπιπλέον, μερικές μέρες πριν, η EDA ανέθεσε σε ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και θυγατρική της που ειδικεύεται στην αεροδιαστημική να καταρτίσουν τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας που να αποδεικνύει την ασφάλεια των UAV (αμφισβητείται έντονα) σε πολιτικό εναέριο χώρο. Οι εν λόγω εταιρείες ήδη χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους στο Αφγανιστάν, όπου η γαλλική πολεμική αεροπορία πετά ένα από τα UAV τους.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συναινούν και... αγωνιούν για τον αντιλαϊκό «Καλλικράτη»

Την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) ανησυχούσε για την πορεία υλοποίησης του «Καλλικράτη», που συμπληρώνει τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και χτυπά βασικά λαϊκά δικαιώματα. Η ουδετερότητα της ΚΕΔΚΕ απέναντι στα μέτρα, την οποία στηλίτευσε ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρήστος Τέγος, είναι σε απόλυτη ...συνέχεια με την αγωνία της να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση, εξυπηρετώντας το στόχο της απαλλαγής του κράτους από βασικές του υποχρεώσεις και μεταφοράς τους στους νέους διοικητικούς μηχανισμούς.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ανώτατο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης φαίνεται να προσπερνά ακόμα και τις όποιες επιμέρους οικονομικές προϋποθέσεις έθετε για την υλοποίηση του «Καλλικράτη», καθώς αναμένονται νέες περικοπές στα τακτικά έσοδα των δήμων, στο πλαίσιο των κυβερνητικών οικονομικών μέτρων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ δεν παρέστη τελικά ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, κάτι που ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε πρωτόγνωρη συμπεριφορά. Ο ίδιος χαρακτήρισε προσχηματική τη δικαιολογία του υπουργού ότι «υπήρχε υπουργικό συμβούλιο» και εξέφρασε τους φόβους του για την πορεία της μεταρρύθμισης και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Απαντώντας δε το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εσωτερικών χαρακτήρισε τη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ «ακατανόητη και ατυχέστατη». Μεταφέροντας την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον υπουργό, ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι αρχές Μάη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ εντός Μάρτη θα δοθεί το χωροταξικό των νέων δήμων. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να στείλει νέα επιστολή στον υπουργό για συνάντηση στις 10 του Μάρτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του «Καλλικράτη». Στις 15 του Μάρτη θα συγκληθεί στην Αθήνα Γενική Συνέλευση των ΔΣ των ΤΕΔΚ και των δημάρχων των πρωτευουσών για να εξειδικευθούν ανοιχτά ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Απ. Κοιμήσης (ΠΑΣΟΚ), αφού ζήτησε να υπάρξει επιείκεια απέναντι στον υπουργό, ζήτησε όλες οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν στην ΤΑ τώρα και όχι αργότερα. Ο δε Θ. Γκοτσόπουλος (ΣΥΝ) εξέφρασε το... φόβο η νέα μεταρρύθμιση να αποτελέσει μια απλή συγκόλληση δήμων και να εξελιχθεί σε φιάσκο.

Αναγκαιότητα για το κεφάλαιο η μεταρρύθμιση

Ο Χρ. Τέγος, αφού επανέλαβε την αντίθεση της ΔΑΣ στον «Καλλικράτη», μετέφερε στο Σώμα αποσπάσματα από άρθρο της «Λε Μοντ», με τίτλο «Απ' το κράτος πρόνοιας, στο κράτος μάνατζερ», που δείχνουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι μεταρρυθμίσεις τέτοιου τύπου, όπως ο «Καλλικράτης» ή παλιότερα ο «Καποδίστριας», είναι αναγκαιότητα του καπιταλιστικού συστήματος με στόχο να περικοπούν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες ή παροχές προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Στο δημοσίευμα καταγράφονται ορισμένες πτυχές αντίστοιχων διοικητικών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία: Συγκεκριμένα: «Το υπουργείο Παιδείας κλείνει τα Γυμνάσια που έχουν λιγότερους από 200 μαθητές, επειδή θεωρεί ότι κοστίζουν υπερβολικά ακριβά... και καταργεί περισσότερες από 15.000 θέσεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο».

«Το υπουργείο Υγείας κλείνει τις μαιευτικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων που πραγματοποιούν λιγότερους από 300 τοκετούς ετησίως, θεωρώντας ότι κοστίζουν υπερβολικά ακριβά. Το ίδιο ισχύει και για τις χειρουργικές κλινικές, οι οποίες οφείλουν να πραγματοποιούν περισσότερες από 1.500 ιατρικές εξετάσεις ετησίως». Επίσης, σημειώνεται: «Η συρρίκνωση του κράτους συνοδεύεται από μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό».

Καταλήγοντας ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι ως παράταξη «θα παλέψουμε με όσες δυνάμεις έχουμε» ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν χτες και παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι «λεφτά υπάρχουν» - όπως έλεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από το 2000 έως σήμερα οι τράπεζες παρουσίασαν αύξηση των κερδών τους κατά 148%, ποσό που ανέρχεται σε περίπου 300 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 15ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Κλήτευση νέων μαρτύρων

Κλήτευση νέων μαρτύρων προέκυψε χτες, στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Χτες, κατέθεσε ο τότε επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Κ. Κουζέλης, μετά από αίτημα του συνήγορου υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγια, ο οποίος είχε αμφισβητήσει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αυτοψία. Ο ταξίαρχος Κουζέλης βρισκόταν τότε από την πλευρά της αστυνομίας στην αυτοψία που έγινε - παρουσία του 9ου τακτικού ανακριτή - στο σημείο που δολοφονήθηκε ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Ο μάρτυρας μίλησε, για μια γυναίκα άγνωστη, που «καθοδηγούσε» μέσω κινητού που κρατούσε προανακριτικός υπάλληλος, τον Κ. Κουζέλη, για το σημείο που βρίσκονταν το σώμα του δολοφονημένου παιδιού. Μετά από πίεση του δικαστηρίου και του Εισαγγελέα, ο ταξίαρχος έδωσε το όνομα και το τηλέφωνο της γυναίκας. Το δικαστήριο ζήτησε να κληθεί η ...άγνωστη μάρτυρας και ο προανακριτικός υπάλληλος χωρίς αναίρεση (γιατί υπάλληλος που μετέχει σε προανάκριση δεν μπορεί να είναι μάρτυρας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ