ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μεγάλη η ανταπόκριση στο μοναδικό νεολαιίστικο θεσμό

Δείγμα  της απήχησης της Οργάνωσης, που μπορεί και φλογίζει τα ανυπότακτα νιάτα της χώρας μας

Για άλλη μια χρονιά φέτος χιλιάδες νέοι και νέες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας και συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε, σε μια μοναδική κινητοποίηση, στο 9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου και τη Λευκάδα.

Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής αυτής κινητοποίησης της ΚΝΕ συνίσταται στο ότι φέτος ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, δυναμική, μαχητική και γεμάτη με τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια των νέων της ΚΝΕ και των φίλων της Οργάνωσης.

Οι χιλιάδες αυτοί νέοι συναντήθηκαν σε μια μεγάλη, πολύχρωμη, νεανική κατασκήνωση στην παραλία της Γύρας, ύψωσαν φωνή καταγγελίας και ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και έφτιαξαν με τα κορμιά τους ένα συμβολικό τείχος γύρω από τη βάση του Ακτίου, απ' όπου απογειώνονται τα ΝΑΤΟικά κατασκοπευτικά «Awacs». Διαδήλωσαν στην πόλη της Λευκάδας, όπου σχημάτισαν ένα κόκκινο ορμητικό ποτάμι, που διασχίζοντας τους δρόμους της διατράνωσε τη θέληση της νεολαίας να ζει ειρηνικά, χωρίς βάσεις και πυρηνικά στο έδαφός μας, χωρίς Ελληνες στρατιώτες έξω από τα σύνορά μας. Τραγούδησαν όλοι μαζί, τις μελωδίες του Διονύση Τσακνή και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έπαιξαν και το γλέντησαν με την ψυχή τους.

Η επιτυχία του φετινού 9ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ απέδειξε περίτρανα ότι πρόκειται για ένα μοναδικό νεανικό θεσμό, που δίνει συνέχεια στην πάλη της νέας γενιάς ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, στην πάλη για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή και, ταυτόχρονα, είναι ένα μεγάλο γλέντι, γεμάτο φαντασία και δημιουργικότητα.


Ο νέος κόσμος...

Καθώς το κόκκινο νεανικό ποτάμι διέσχιζε απ' άκρη σ' άκρη την πόλη της Λευκάδας, μια εικόνα απλή κι όμορφη τράβηξε την προσοχή μας: ήταν ένας νέος και μια νέα, που βάδιζαν πιασμένοι χέρι χέρι, κρατώντας από μια κόκκινη σημαία και φωνάζοντας «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός»... Ο νέος κόσμος που θα χωράει αυτά τα φωτεινά πρόσωπα, που θα χωράει τα όνειρά τους, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και τον έρωτα των νέων.


Κάθε στιγμή ήταν ξεχωριστή...

Στιγμές ανεπανάλειπτες έζησαν οι χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετείχαν στο Διήμερο της ΚΝΕ, 8-9 Ιούλη στην Γύρα της Λευκάδας
Στιγμές ανεπανάλειπτες έζησαν οι χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετείχαν στο Διήμερο της ΚΝΕ, 8-9 Ιούλη στην Γύρα της Λευκάδας
Μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές συντροφικότητας, αλληλεγγύης, χαράς και κεφιού, περνούν σε κάθε αντιιμπεριαλιστικό διήμερο τα μέλη κι οι φίλοι της ΚΝΕ. Ετσι και τούτη τη φορά, η πανελλαδική συνάντησή τους στο Ακτιο και τη Λευκάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Το κέφι ξεκίνησε από πολύ νωρίς, από την ώρα της αναχώρησης ακόμα. Φίλοι και σύντροφοι από διαφορετικές περιοχές ή και πόλεις αντάμωσαν ξανά, αγκαλιές, φιλιά, ανταλλαγή νέων εμπειριών και ενθουσιασμός για το διήμερο που ξεκινούσε, ήταν τα χαρακτηριστικά των συγκεντρώσεων το βράδυ της Παρασκευής. Μπαίνοντας στα πούλμαν, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, δεν άργησαν να βγάλουν τις κιθάρες απ' τις θήκες, ν' αρχίσουν το τραγούδι ή αλλού τ' αστεία, τ' ανέκδοτα και τα πειράγματα.

Από τις 8 περίπου, το πρωί του Σαββάτου, τα πούλμαν των οργανώσεων έφταναν στη Γύρα της Λευκάδας. Οι ΚΝίτες κι οι φίλοι τους έστηναν τις σκηνές τους, οι οργανώσεις άπλωναν τα πανό τους και κρεμούσαν κόκκινες σημαίες στα λιόδεντρα. Από τις πρώτες αυτές στιγμές εκφραζόταν η συλλογικότητα μεταξύ τους, στο στήσιμο της σκηνής, στην ανταλλαγή συμβουλών, στην οργάνωση κι απόλαυση ομαδικών παιχνιδιών.

Κάποιοι προτίμησαν να ξεκουραστούν για λίγο απ' το ταξίδι στον ίσκιο των δέντρων κι άλλοι από νωρίς το πρωί, φόρεσαν τα μαγιό τους και βούτηξαν στα τυρκουάζ νερά της Λευκάδας. «Η παραλία είναι φανταστική», μας είπε η Νίκη, την ώρα που λουζόταν το ήλιο και μαζί της συμφώνησαν και πάρα πολλοί άλλοι που δεν «ξεκολλούσαν» απ' τη θάλασσα.

Απο το μπλόκο στην βάση του Ακτιου
Απο το μπλόκο στην βάση του Ακτιου
Ενα μοναδικό παιχνίδι, στην άμμο, ήταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας το Σάββατο το πρωί, ανάμεσα στην Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου και την Οργάνωση του Πειραιά. Αν και το πρώτο γκολ ήταν αμφιλεγόμενο, η Ανατολική Πελοπόννησος κέρδισε με σκορ 6-1.

Βόλεϊ στην παραλία και τη θάλασσα, παιχνίδια κάθε είδους και αναμνηστικές φωτογραφίες από κάθε στιγμή, για ν' απαθανατίσουν το κέφι και τη χαρά, ήταν μερικές από τις δραστηριότητες που συναντούσε κανείς περνώντας το πρωί του Σαββάτου ή της Κυριακής από την παραλία της Γύρας.

Μια παραλία που γέμισε από ζωή όχι μόνο το πρωί με το μπάνιο και τα παιχνίδια, αλλά και το βράδυ. Οταν τα πούλμαν με τους χιλιάδες νέους και νέες επέστρεψαν μετά τη συναυλία, από τη Λευκάδα στην κατασκήνωση, το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί, με φωτιές στην άμμο γύρω από τις οποίες σχηματίστηκαν μεγάλες παρέες με κιθάρες. Ενώ την Κυριακή, με το καλημέρα, έπεσαν και πάλι οι πρώτες βουτιές.

Ηταν άλλο ένα μοναδικό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, μ' όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν τη συντροφικότητα και την ομορφιά της οργανωμένης ζωής. Για πολλούς νέους που συμμετείχαν σ' αυτό σαν φίλοι της οργάνωσης ήταν ένας σταθμός, καθώς συνέβαλε στην απόφασή τους να γίνουν μέλη της Οργάνωσης, να ενταχθούν στις γραμμές τις ΚΝΕ. Πολλά μέλη και φίλοι της Οργάνωσης, που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε αντιιμπεριαλιστικό διήμερο ήταν μια εμπειρία μοναδική και δήλωναν ότι σίγουρα θα ξανασυμμετέχουν του χρόνου όπου κι αν γίνει. Δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το καλύτερο σημείο αυτού του πανελλαδικού διημέρου. Αλλοι έλεγαν για την κινητοποίηση στη βάση, άλλοι για την πορεία στη Λευκάδα και τη συναυλία κι άλλοι για την κατασκήνωση και τις στιγμές της παραλίας. Αυτό που «τα λέει όλα» ήταν μάλλον αυτό που απάντησε ένας νέος από την Πάτρα που δεν μπορούσε να διαλέξει γιατί «κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή».


Καίμε αυτούς που καίνε τα όνειρά μας
Καίμε αυτούς που καίνε τα όνειρά μας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ