ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Καντάδες» στην ειρήνη από μια γωνιά του Ιονίου

Οι δύο καλλιτέχνες με τον ηλεκτρικό τρυφερό τους λόγο «δίνονται» στο κοινό τους
Οι δύο καλλιτέχνες με τον ηλεκτρικό τρυφερό τους λόγο «δίνονται» στο κοινό τους
«Παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Τραγουδάμε για την Ειρήνη». Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έσμιξαν τις φωνές τους με αυτές των Λ. Μαχαιρίτσα και Δ. Τσακνή και τραγούδησαν για την ειρήνη, για τη ζωή, για το μέλλον που ονειρεύονται και παλεύουν να χτίσουν. Οι αγαπητοί στους νέους καλλιτέχνες, χάρισαν όμορφες στιγμές από παλιές και νέες τους συνθέσεις και τα έδωσαν όλα σε μια πραγματικά φλογισμένη συναυλία. Αυτή τους την προσπάθεια εξάλλου επισήμανε και ο Λ. Μαχαιρίτσας, εξηγώντας κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, γιατί στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ; Και η απάντηση: «Γιατί είναι το μοναδικό πράγμα που κινείται. Ολοι οι άλλοι λένε συνέχεια "Ναι", ας ακούμε και κανένα "Οχι"».

Στη Χώρα της Λευκάδας, κάτω από τον έναστρο ουρανό και με τη θάλασσα ολόγυρά τους, όλοι έσμιξαν σε ένα παλλόμενο «είναι», συλλογικά, συντροφικά, όπως στον αγώνα έτσι και στην ψυχαγωγία. Ο χώρος έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο, που «ξεχείλιζε» άρωμα γιασεμιού, γέμισε νιάτα και ζωή, γέμισε κόκκινες σημαίες που ανέμισαν στο ημίφως «υποδεχόμενες» τις πρώτες νότες της συναυλίας.

«Φοβάμαι», ήταν ο τίτλος του πρώτου τραγουδιού. Δίπλα μας ο Γιάννης, πρώτη φορά συμμετείχε σε αντιιμπεριαλιστικό διήμερο και δεν μπορέσαμε να μην τον ρωτήσουμε: «Φοβάσαι;». Και γελώντας μας απάντησε: «Την ώρα που περικυκλώσαμε τη βάση, ναι, φοβήθηκα λίγο. Ομως έπαιρνα δύναμη από σας, από όλους τους υπόλοιπους, κάτι σαν... μετάγγιση. Αυτό που έζησα και ζω είναι πολύ μακριά απ' αυτό που φανταζόμουν όταν ξεκινούσαμε από την Αθήνα. Τελικά, αν θέλετε έναν ακόμα σύντροφο δε θα κουραστείτε πολύ να με πείσετε, μάλλον έχω ήδη πειστεί».

Ενθουσιασμός και κέφι κατά την διάρκεια της συναυλίας στην Λευκάδα
Ενθουσιασμός και κέφι κατά την διάρκεια της συναυλίας στην Λευκάδα
Τον αφήσαμε να σιγοτραγουδά με τους υπόλοιπους της παρέας του και συνεχίσαμε τη βόλτα μας στις παρέες της συναυλίας την ώρα που ακουγόταν η «Σύμβαση αορίστου χρόνου». Στο μικρό μας «οδοιπορικό» γίναμε «λαθρακουστές» των συζητήσεων που αφορούσαν το Διήμερο. Οι εντυπώσεις από την κατασκήνωση, την πορεία, την περικύκλωση της βάσης του Ακτιου λίγο πολύ ίδιες. Εκείνο που επισήμαναν οι νέοι - κυρίως όσοι για πρώτη φορά συμμετείχαν - ήταν η συλλογικότητα μέσα από όλες τις δραστηριότητες.

«Πού να βρίσκεσαι πού, σε γυρεύω παντού, Αννα», ο στίχος του τραγουδιού μάς έβαλε στον πειρασμό να αναζητήσουμε μία από τις - μάλλον πολλές - «Αννες» που συμμετείχαν στο διήμερο. Τη στιγμή αυτή τα πειράγματα στις παρέες έδιναν και έπαιρναν. Με προθυμία, λοιπόν η Αννα, με το αφοπλιστικό της χαμόγελο και την αθωότητα των 17 της χρόνων, μας απάντησε: «Εδώ βρίσκομαι, μαζί με όλους. Και θέλω να πιστεύω πως όλοι μαζί, πάντα, θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Ελπίζω για πολλά, πάρα πολλά Διήμερα ακόμα».

Κάποια στιγμή αποφασίσαμε κι εμείς να απολαύσουμε το «όνειρο θερινής νυκτός». Γιατί «όνειρο» ήταν ο συνδυασμός της καλής μουσικής, του υπέροχου όσο και φιλόξενου τόπου της Λευκάδας και του γλυκού καλοκαιρινού βραδιού. Γιατί, τελικά, η ζωή μπορεί να γίνει όμορφη σαν όνειρο, σαν το πιο ωραίο και το πιο μεγάλο όνειρο, όταν ξέρεις να πολεμάς και να τραγουδάς για έναν καλύτερο κόσμο.

Το Φεστιβάλ συνεχίζει το ταξίδι του

Μετά τον πρώτο μεγάλο σταθμό του πανελλαδικού αντιιμπεριαλιστικού διημέρου, το ταξίδι του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», συνεχίζεται με τις εκατοντάδες εκδηλώσεις του σε γειτονιές, πόλεις και χωριά. Εκδηλώσεις που θα απλωθούν σ' όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα ολοκληρωθούν με το κεντρικό τετραήμερο του Φεστιβάλ της Αθήνας, στις 20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη, στο γνώριμο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, στα Ιλίσια.

  • Σήμερα, Τρίτη: Στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, στις 8 μ.μ., με θέμα τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
  • Αύριο, Τετάρτη: Στα Τουρκοβούνια, στην πλατεία Πολυγώνου, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην παιδεία.
  • Την Πέμπτη 13/7:

- Στην πλατεία Αϊ-Γιώργη, στη Μεταμόρφωση, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην παιδεία.

- Στην πλατεία Δημαρχείου του Περιστερίου, στις 8 μ.μ., με θέμα «νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στο Γαλάτσι, στο παλιό Τέρμα (Βεΐκου), στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα την ανεργία που χτυπάει ιδιαίτερα τη νεολαία.

  • Την Παρασκευή 14/7:

- Στην κεντρική πλατεία του Κολωνού, στις 8 μ.μ., με θέμα «νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στις Εργατικές Κατοικίες της Κηφισιάς, στις 8 μ.μ., με θέμα «νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στον Νέο Κόσμο, στην πλατεία ΙΚΑ, στις 8 μ.μ., με θέμα «νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην πλατεία Αγ. Δημήτρη, στην Πετρούπολη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

- Στον πεζόδρομο του Εσταυρωμένου, στο Αιγάλεω, στις 8 μ.μ., με θέμα «νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην πλατεία Αγ. Γιάννη, στην Αγ. Παρασκευή, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην παιδεία.

- Στην παραλία του Αλίμου, στις 8 μ.μ., με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τις συνέπειές του.

- Στο Φάληρο, στις 8 μ.μ., με θέμα επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

- Στον Παντελεήμονα Πιερίας, στην παραλία, στις 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ, Βάσω ΝΙΕΡΗ, Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ