ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μας ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ που έφυγε από τη ζωή στις 24 του Μάρτη και κηδεύτηκε στην Νεάπολη Κοζάνης. Του συντρόφου που, επί 68 συνεχή χρόνια, προσέφερε, χωρίς καμιά ταλάντευση, όλες του τις δυνάμεις στο Κόμμα μας, πιστός στον Μ-Λ και αφοσιωμένος στις Αρχές του ΚΚΕ. Του θαρραλέου Αντάρτη του ΕΛΑΣ που πολέμησε με το όπλο στο χέρι τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους προδότες συνεργάτες τους. Που αγωνίστηκε, (ως την «στράτευσή» του το 1947 στη Μακρόνησο), ενάντια στους Αγγλο-αμερικάνους κατακτητές, ενάντια στο μοναρχοφασιστικό κράτος και παρακράτος και στα Κεντρο-Δεξιά αντρίκελά του. Του αλύγιστου Μακρονησιώτη αγωνιστή που δοκίμασε και άντεξε, μαζί με τους άλλους συντρόφους του τα φρικτά, χιτλερικού τύπου, βασανιστήρια. Του συντρόφου που αγωνίστηκε για τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ και του παράνομου ΚΚΕ ενάντια στο βάρβαρο μετεμφυλιακό κράτος και το φασιστικό παρακράτος. Του αντιφασίστα αγωνιστή, εξόριστου της αμερικανοκίνητης στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας των συνταγματαρχών, 1967 - 1974, που βασανίστηκε στα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Του Κομμουνιστή που τίμησε, όπως όφειλε και οφείλει κάθε μέλος του Κόμματός μας, το ηρωικό ΚΚΕ.

ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Στη μνήμη του αδελφού μας, που έφυγε με το κεφάλι ψηλά και ήσυχη τη συνείδηση, αγωνιζόμενος μια ολόκληρη ζωή για έναν κόσμο καλύτερο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια δίκαιη κοινωνία Σοσιαλιστική - Κομμουνιστική. Για τη ζωή και τους αγώνες του, οι αδελφές του Λούση και Μαρία Παπαδοπούλου αισθανόμαστε περήφανες, προσφέρουμε 1.000 ευρώ στην ΚΟΒ Βυζαντίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ και 500 ευρώ στην ΚΟΒ Νεάπολης Κοζάνης του Κόμματός μας.

* Στη μνήμη του ακριβού μας συντρόφου και φίλου ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αντί για στεφάνι προσφέρουμε ως ενίσχυση στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης - Ευόσμου Θεσ/νίκης.

Κώστας Βουλγαρόπουλος και Ζωή Χρηστίδου.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ που σήμερα κλείνουν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας, τα παιδιά της, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοί τους προσφέρουμε 850 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΝΕ Ρεθύμνου, για την ενίσχυση των αγώνων της εργατικής τάξης στην οποία και ανήκε.

***

ΦΩΤ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ του Ρήγα (Νικολός) γεννήθηκε στα Καλυβάκια Καρύταινας (Γορτυνία) το 1918. Πολέμησε με ηρωισμό στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Εκτελέστηκε στην Τρίπολη στις 17-5-1949.

Στη μνήμη του, η οικογένεια Δημήτρη Σκολαρίκου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αγίων Αναργύρων, 30 ευρώ.

***

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αναστασίου, γεννήθηκε στην Παλαιά Βύσσα, το 1919. Από νέος εντάχθηκε στο κίνημα και πήρε μέρος, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στο φασισμό και τους κατακτητές. Με την απελευθέρωση οι διώξεις τον ανάγκασαν να καταφύγει στο Μπούλκες και να συνεχίσει τον αγώνα του, αργότερα, με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Επεσε στον αγώνα, το 1948, στις μάχες που έγιναν στην περιοχή της Δράμας.

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
Στη μνήμη του, ο γιος του Αραμπαζής Τάσος προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τον αγώνα που δίνει καθημερινά υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη των αγαπημένων μας, πατέρα ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΡΤΕΛΛΟ, που στις 8.3.2010 συμπληρώθηκε ένας χρόνος που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 97 χρονών, και της μητέρας μας ΖΑΦΕΙΡΑΣ ΠΟΡΤΕΛΛΟΥ, που στις 28.12.2009, συμπληρώθηκαν 4 χρόνια που έφυγε, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας του ΚΚΕ 100 ευρώ.

Τα παιδιά τους: Φρόσω Β. Γιαουρτά, Ντίνα Ξ. Μαυρογιώργη.

***

ΦΩΤ.

Με την συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατο του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Βαρβάρας.

Η γυναίκα του Ειρήνη. Τα παιδιά του: Σάββας και Καίτη. Ο εγγονός του Λάζαρος - Αγγελος.

***

ΦΩΤ.

Ο σύντροφος ΜΑΚΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ κατατάχτηκε στην ΕΠΟΝ τα χρόνια της κατοχής. Από νωρίς έδειξε τόλμη και αποφασιστικότητα. Δημόσια, στη φοιτητική Ενωση Κεφαλονιάς, ζήτησε από τους φοιτητές να προσχωρήσουν στην Αντίσταση κατά των κατακτητών. Στα δύσκολα χρόνια μετά την απελευθέρωση αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΚΚΕ, καταδιώχθηκε, εξορίστηκε και βασανίστηκε από τους μοναρχοφασίστες που κατέλαβαν την εξουσία.

Διέφυγε από την Ελλάδα και κατέφυγε στην Ελβετία. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των Ελλήνων μεταναστών. Με τους συντρόφους που βρήκε εκεί, έστησαν Κομματική Οργάνωση, δημιούργησαν εργατικό συνδικάτο, σύλλογο μεταναστών, προοδευτικούς φοιτητικούς συλλόγους. Σ' αυτή τη δράση, ο σύντροφος Μάκης είχε την ατυχία να πέσει θύμα τροχαίου δυστυχήματος, να τραυματιστεί βαριά και να μείνει στο νοσοκομείο για πολλούς μήνες. Ομως δε μειώθηκε το πάθος και ο ενθουσιασμός του για τον αγώνα. Ανέπτυξε αντιχουντική δράση και βοήθησε τους συντρόφους , τους συνδικαλιστές και τους συναγωνιστές που έρχονταν συχνά να καταγγείλουν τη χούντα στις διεθνείς οργανώσεις που εδρεύουν στη Γενεύη. Αργότερα γύρισε στην Ελλάδα. Η τροπή των πραγμάτων, οι ανατροπές που συνέβησαν στις σοσιαλιστικές χώρες τον στεναχώρησαν αφάνταστα, του φάνηκαν αδιανόητα. Ομως κι αυτά δεν ήταν ικανά να τον κάνουν να εγκαταλείψει τα ιδανικά και τις αρχές του. Παρέμεινε πιστός στο Κόμμα και στις αρχές του σοσιαλισμού, μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 28 Οκτώβρη 2009.

ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Στη μνήμη του συντρόφου ΜΑΚΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ, οι σύντροφοί του από την Ελβετία καταθέτουν στον "Ριζοσπάστη", του οποίου ο σ. Μάκης ήταν καθημερινός αναγνώστης, το ποσό των 300 ελβετικών φράγκων.

***

ΦΩΤ.

Ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ γεννήθηκε στο Κλήμα Σκοπέλου, το 1948. Το 1973 πήγε στο Βανκούβερ του Καναδά όπου σπούδασε μαθηματικά στο Simon Fraser University. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην πατρίδα και μάλιστα στο νησί του όπου και δίδαξε στο Γυμνάσιο - Λύκειο Γλώσσας ως μαθηματικός. Τα τελευταία χρόνια διετέλεσε διευθυντής του σχολείου. Σχολείο και μαθητές του ήταν η ψυχή του. Ασχολήθηκε με ζήλο με τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Δίδασκε με κέφι και μεράκι παραδοσιακούς χορούς, αφιλοκερδώς. Οργάνωσε το χορευτικό συγκρότημα Γλώσσας που διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως. Απεβίωσε στις 18 Μάρτη 2010. Η Γλώσσα Σκοπέλου έχασε μια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα.

Ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ, επιστρέφοντας από τον Καναδά, ασπάστηκε τις ιδέες του Κομμουνιστικού Κινήματος και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Εκλέχτηκε γραμματέας της ΚΟΒ Σκοπέλου, μέχρι την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών οπότε διαλύθηκε η ΚΟΒ. Ο ίδιος έμεινε μέλος του Κόμματος και συμμετείχε στη νέα ΚΟΒ με την ανασυγκρότηση του Κόμματος, μέχρι το θάνατό του.

ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΒΑΪΟΣ
ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΒΑΪΟΣ
Στη μνήμη του, οι: Γ. Μωραΐτης και Αντώνης Ζερμπίνης πρόσφεραν στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται τρεις μήνες από τον ξαφνικό χαμό του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΝΑΚΗ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, πρώτα και κύρια το Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ που ήταν μέλος του, όλους τους συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, μέλη και οπαδούς για τη βοήθεια και συμπαράστασή τους στον πόνο μας, καθώς και για την οικονομική ενίσχυση που πρόσφεραν στη μνήμη του στο Κόμμα μας. Θα είναι πάντα ζωντανός στο μυαλό και την καρδιά μας.

Στη μνήμη του, προσφέραμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Οικοδόμων Ιλίου που ήταν μέλος.

Η σύζυγος Μαίρη Τσουνάκη. Τα παιδιά: Κατερίνα και Βασίλης Τσουνάκης.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΓΗΤΙΔΗ, που πήρε μέρος στο βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από το ΔΣΕ τον Φλεβάρη του 1948. Τραυματίστηκε, πιάστηκε, δικάστηκε από το Στρατοδικείο Θεσ/κης και εκτελέστηκε στο Γεντί Κουλέ.

Η αδελφή του Θεοπίστη Κωνσταντινίδου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Μεταλλικού Κιλκίς, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Με την συμπλήρωση 7 χρόνων από το χαμό του αγαπημένου μου συζύγου, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ, και για την γιορτή του, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΘ, 50 ευρώ.

Η γυναίκα του: Χαλκίδα Στέλλα.

Νίκος Τσουνάκης
Νίκος Τσουνάκης
***

ΦΩΤ.

Στις 15.2.2010, έφυγε ο σ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ, μέλος της ΚΟΒ Γοργόπης του ν. Κιλκίς του ΚΚΕ. Ο σ. Γιώργος γεννήθηκε το 1925 στη Γοργόπη από γονείς αγρότες, Πόντιους αριστερούς. Ξεκίνησε μια διαδρομή 67 χρόνων για το καλό του λαού και του τόπου. Το 1943 οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Την ίδια χρονιά γίνεται μέλος του ΚΚΕ, σε συνθήκες σκληρών αγώνων, διώξεων, εκτελέσεων. Από το 1960, αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ. Στη Χούντα των συνταγματαρχών διώχθηκε και ξυλοκοπήθηκε. Από την μεταπολίτευση και μετά αγωνίστηκε, μέχρι το θάνατό του, ακατάπαυστα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Ηταν τακτικός αναγνώστης του Ριζοσπάστη και συνδρομητής του περιοδικού "Εθνική Αντίσταση".

Στη μνήμη του, οι δύο κόρες του, τα πέντε εγγόνια του και η ΚΟΒ Γοργόπης, προσφέρουν στον "Ρ" 80 ευρώ, και στο περιοδικό της Αντίστασης 70 ευρώ.

***

Τα εγγόνια του ΓΙΩΡΓΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ που υπήρξε σύνδεσμος του ΓΙΩΡΓΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ (Πετρή) στα δύσκολα χρόνια του αγώνα, προσφέρουν στη μνήμη τους δύο κόκκινα μεροκάματα, 100 ευρώ, για την ανέγερση του Μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

Γιώργος Χατζηγιάννης - Δημήτρης Χατζηγιάννης.

***

3 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των συντρόφων μου:

ΒΕΝΕΤΣΑΝΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, που ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για να δει ο λαός μας καλύτερες μέρες. Τους αγώνες αυτούς τους πλήρωσε με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες στο Μακρονήσι, Αϊ-Στράτη, Γιούρα, Παρθένι.

ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΙΔΗ, που πιάστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και εκτελέστηκε τον Ιούνη του 1948.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη του κουνιάδου μου ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, αξιωματικού του τακτικού στρατού και, μετέπειτα, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Περισσού - Σαφράμπολης - Νεάπολης, 120 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Δέσποινα Βενετσανοπούλου

***

ΦΩΤ.

Στο Σύζυγό μου, Ν. ΚΑΛΑΜΑΚΗ, τον ακούραστο αγωνιστή:

Μοναδικέ μου σύντροφε, στήριγμα της ζωής μου./ Ησουνε πάντοτε για 'με ο φάρος της ψυχής μου,/ που μού 'δειχνες καθημερινά ποια ρότα θε να πάρω,/ για ν' ακουμπήσω το σκαρί σ' απάνεμο μουράγιο.

Εφυγες και με άφησες μες τα βαθιά σκοτάδια/ κι εγώ να κλαίω κι οδύρομαι στης μοναξιάς τα βράδια./ Ψάχνω παντού για να σε βρω μέσα στο σπιτικό μας/ μ' αυτό είν' άδειο κι έρημο, μαύρο το φτωχικό μας.

Από παιδούλα μ' έμπασες μέσα στην αγκαλιά σου, με μπόλιασες, αγάπη μου, με τα οράματά σου/ πότιζες και λίπαινες το σπόρο πούχα στα στήθη/ για Λαϊκή δικαίωση σε όλο τον πλανήτη.

Αντάμα μαχόμασταν κι οι δυό στο ίδιο μετερίζι./ Εκεί που η συνείδηση του ανθρωπιστή ορίζει,/ ν' ανοίξει ένα βλέφαρο ο δόλιος ο εργάτης/ που του ρουφά το αίμα του ο κεφαλαιοκράτης.

Δεν έκανες διάκριση χρώματος και φυλής,/ γιατι ήσουν απ' τα μύχια σου, γνήσιος κομμουνιστής./ Με τίποτα δε δεχόσουνα την εκμετάλλευση/ ανθρώπου από άνθρωπο, γιατ' είναι απαράδεκτη.

Γι' αυτό, από μικρός, μπήκες στο πιο τίμιο κόμμα/ το κόμμα που το κυνηγούν άρχοντες και λαμόγια./ Πάλεψες με δύναμη για Λαϊκές αλλαγές,/ με μπροστάρη κι εκφραστή το τίμιο ΚΚΕ.

Μα η πατρίδα σε τιμώρησε για τα ιδανικά σου./ Είναι ο Κρόνος που τρώει τα καλά παιδιά του./ Σούφαγε την καρδούλα σου τη βασανισμένη/ κι ένα αναπάντητο "ΓΙΑΤΙ;" τώρα σε μένα μένει.

Στη μνήμη του συζύγου μου Ν. ΚΑΛΑΜΑΚΗ, αταλάντευτου αγωνιστή στις γραμμές του ΚΚΕ, προσφέρω 500 ευρώ στον αγαπημένο του "Ριζοσπάστη", 500 ευρώ στη "ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ" και 300 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χολαργού.

Ειρήνη Καλαμάκη

***

φωτό (αυτή που δημοσιεύτηκε στις 5.4.2009)

Σήμερα 4 Απρίλη 2010, συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής κομμουνιστής ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΒΑΪΟΣ, που διετέλεσε μέλος της ΚΟΒ Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ.

ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ
Στη μνήμη του, οι εγγονές του, Ηρώ και Βάγια Νίκα, προσφέρουν 50 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανω Λιοσίων.


ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΡΙΕΛΛΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΡΙΕΛΛΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΜΑΚΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ
ΜΑΚΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

Ν. ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ
Ν. ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ