ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βάζει πλάτη στον πολιτικό εκβιασμό του λαού

Πιέζει για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης στο όνομα του να μην καταφύγει η χώρα στο ΔΝΤ, μέσω του «μηχανισμού στήριξης» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη μάχη για να περάσουν οι «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, έχει ριχθεί στοχοπροσηλωμένα η ΝΔ.

Ξεχωριστή είναι η συνεισφορά της στον πολιτικό εκβιασμό και τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να αποδεχθούν μοιρολατρικά να βουλιάξουν πιο βαθιά στη φτώχεια και να απεμπολήσουν χωρίς αντιδράσεις θεμελιώδη δικαιώματα, για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Σ' αυτό το πνεύμα, η ΝΔ εκβιάζει πολιτικά το λαό να κάνει νέες θυσίες, αυτή τη φορά για να μην ενεργοποιηθεί ο «μηχανισμός στήριξης» και πέσει η χώρα στα «νύχια» του ΔΝΤ.

Αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του «μηχανισμού στήριξης» που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ο Α. Σαμαράς πρόβλεψε ότι το σχέδιο αυτό οδηγεί κατ' ευθείαν στο ΔΝΤ, προοπτική που εμφάνισε ως εφιαλτική. «Οπου εφαρμόστηκε η συνταγή του ΔΝΤ, για παράδειγμα στις χώρες της Βαλτικής και της Λατινικής Αμερικής, παρατηρήθηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ και ύφεση και αντί να λυθούν τα προβλήματα των οικονομιών των κρατών αυτών, τα κράτη αυτά οδηγήθηκαν σε περαιτέρω ύφεση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο πεδίο της απασχόλησης, της ανεργίας κ.ο.κ.», διαπίστωνε μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ την περασμένη Δευτέρα, καλλιεργώντας τεχνητά το ψευτοδίλημμα «ΕΕ ή ΔΝΤ».

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να χρεώσει στον Γ. Παπανδρέου ότι η πολιτική μπλόφα που έκανε με την απειλή προσφυγής στο ΔΝΤ λειτούργησε σαν μπούμερανγκ.

Ζητάει μέτρα και θυσίες

Στο όνομα της αποφυγής του ΔΝΤ, ο Α. Σαμαράς ζητά νέες «εθελούσιες» θυσίες από τους εργαζόμενους και ταχεία υλοποίηση της δέσμης των φιλομονοπωλιακών μέτρων.

«Μπορεί και πρέπει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, να διευθετήσει τα προβλήματά της, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε σε αυτό το σχέδιο βοήθειας που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών», τόνισε, παρουσιάζοντας τα προαποφασισμένα μέτρα ως προϊόν εθελούσιας και συνειδητής επιλογής που υπηρετεί τα «εθνικά συμφέροντα». Η ηγεσία της ΝΔ βαφτίζει ως «εθνικό» το ταξικό συμφέρον της πλουτοκρατίας, προκειμένου να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση και υποταγή.

Ο πολιτικός εκβιασμός και η χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων ολοκληρώνεται με την προβολή προκλητικών (ψευτο)διλημμάτων: «Εδώ που είμαστε, ή παίρνουμε τώρα μέτρα τόνωσης της αγοράς, για να μη βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση ή σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος», αποφάνθηκε ο Α. Σαμαράς, ζητώντας νέες θυσίες «για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Σε κάθε περίπτωση επιχειρεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι είναι δεδομένη η συναίνεση του λαού στα φιλομονοπωλιακά μέτρα, συγχέοντας σκόπιμα τη στήριξη των κομμάτων και κοινωνικών εταίρων του κεφαλαίου με τη λαϊκή βούληση. Αυτός είναι και ο στόχος της μονότονα επαναλαμβανόμενης έκκλησης των γαλάζιων στελεχών προς την κυβέρνηση «να προχωρήσει επιτέλους στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την τόνωση της αγοράς». Αποδέκτης δεν είναι βέβαια η κυβέρνηση, αλλά η «κοινή γνώμη» που πρέπει να κάνει αποδεκτά ως αναπόφευκτα τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Πιέζει για ό,τι ζητάει το κεφάλαιο

Μπορεί, για ευνόητους λόγους, να αποφεύγει να επαναλαμβάνει διαρκώς τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που προκρίνει το κόμμα του, αλλά ο Α. Σαμαράς έχει «δείξει» ποια εννοεί: Είναι οι προαποφασισμένες, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Εχει μιλήσει συγκεκριμένα και με προτάσεις. Εχει ενθαρρύνει και στηρίξει το νομοσχέδιο για το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση, έχει υποστηρίξει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο όνομα της διάσωσης των θέσεων εργασίας, την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από κάθε περιορισμό και κρατικά βάρη, όπως φόροι στα κέρδη και τα εισοδήματα, ασφαλιστικές εισφορές, δημοτικά τέλη κ.ο.κ.

Καιρό τώρα ο Α. Σαμαράς μιλά για το απαραίτητο «νέο κύμα μεταρρυθμίσεων», ακριβώς για να προετοιμάσει όσο μπορεί από την πλευρά του το έδαφος για τις «διαρθρωτικές ανατροπές» που θα προωθήσει τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Και βέβαια δε χάνει την ευκαιρία να χειροκροτήσει όταν η κυβέρνηση εξαγγέλλει την υλοποίησή τους. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρότησε την απόφαση της κυβέρνησης να μοιράσει εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για να γίνουν αποδεκτά και αιτήματα άλλων μερίδων της οικονομικής ολιγαρχίας, όπως έκανε π.χ. με τους μεγαλοξενοδόχους.

Η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στην ολομέτωπη επίθεση της πλουτοκρατίας κατά του εργαζόμενου λαού. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το ενιαίο μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών τους σε ρήξη με τα μονοπώλια και τα κόμματά τους.


Π. Κ.


Πατριδογνωμόνιο
Η γλώσσα και νεκρούς ανασταίνει...

Στους δύσκολους καιρούς, έμαθα να βουτάω στη γλώσσα μας. Οπως σε ωκεανό θησαυρών όπου ποτέ δε γεννήθηκε και δεν έζησε λαλών φτωχός. Καταφύγιο και συνάμα αποθήκη πυρομαχικών. Ιατρείο, θεραπευτήριο. Ενα δωρεάν θαύμα που παράγεται διαρκώς απ' τους ίδιους τους χρήστες του. Εργαλείο, και φάρμακο, και φαρμάκι.

Μετά τον, με συνοπτικές διαδικασίες και οργουελικές μεθόδους, διαστρεβλωτικό διασυρμό της έννοιας πατριωτισμός επί των ημερών του δανειζομένου ΠΑΣΟΚ (έτσι θα γραφτεί στην ιστορία το τωρινό ξεπούλημα) ήρθε αναπόφευκτα η σειρά της έννοιας, της σημασίας, της λέξης ανάσταση. Θα σουβλιστεί, θα καταναλωθεί, θα χωνευτεί κι εν τέλει θα καταλήξει σε μια συνταγή φαρμάκων που δε θα φταίνε για το θάνατο των θνητών...

Ανοίγω το λεξικό της ελληνικής γλώσσας, το πρώτο που βρίσκω μπροστά μου (Πάπυρος). Ανάσταση, λοιπόν, εδώ με κεφαλαίο το Α, είναι στα νεοελληνικά το κύριο όνομα της εορτής του Πάσχα. Σημαίνει με α πεζό, όμως, και άλλα πράγματα. Εγερση νεκρών, στα νεοελληνικά. Στα αρχαία, προσοχή όμως, ανάστασις σημαίνει μετατόπιση, απομάκρυνση. Αλλη σημασία της λέξης είναι η ίδρυση, η ανέγερση, αλλά και αναστάτωση και καταστροφή. (ετυμολογικώς η λέξη προέρχεται από το ρήμα ανίστημι). Αμα δε στο πουν αυτό όλο στο σχολείο, αδυνατείς νοητικά, χριστιανός ή μη, να κατανοήσεις πώς πατιέται ο θάνατος με το θάνατο. `Η ακόμα και πώς γίνεται να ανασταίνεται με δανεικά η οικονομία της χώρας που την «υπερασπίζονται» πατριώτες σκοτώνοντας το λαό της με πνιγμό χρεών.

Η γλώσσα, λοιπόν, και νεκρούς ανασταίνει. `Η καταστρέφει. Πολίτες είμαστε, εκτός από άνθρωποι. Ζώα πολιτικά και σκεπτόμενα. Κι είναι δύσκολο να θεωρήσουμε πως ενώ παλεύουμε να καταργηθούν, υποτίθεται, τα πανωτόκια την ίδια στιγμή δεχόμαστε να αντιμετωπίζουμε με κατανόηση αυτούς (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) που λένε πως μας σώζουν επειδή πετυχαίνουν να φορτώνουμε πανωτόκια τις μελλούμενες γενιές σε μια γιγάντια ρουλέτα αγοράς παίζοντας το μέλλον τους.

Σύντροφοι, απ' όλα τα φαινόμενα των καιρών στη γλώσσα της κρίσης, το πιο επικίνδυνο είναι η λέξη «δημόσιο» χρέος όταν γίνεται «προσωπική» υπόθεση μάχη «νίκη» κι ό,τι άλλο συναφές, μιας δράκας πολιτικών, χρηματιστών, τοκιστών και σουλατσαδόρων. Αυτοί το φτιάχνουν, το χειρίζονται, το διογκώνουν κι ο λαός το πληρώνει. Κι εδώ έρχεται η τρίτη έννοια που σταυρώνεται και καταστρέφεται διά της αναστάσεως των ημερών. Δικαιοσύνη! Είναι δίκαιη η ληστεία των πολλών από τους λίγους. Είναι δίκαιη η φορολόγηση, το αφορολόγητο, τα τεκμήρια. Κι όλη αυτή η φανφάρα από τις μεγαλόστομες έννοιες που ωραιοποιούν τη... γενοκτονία δικαιωμάτων. Γολγοθάς του πρωθυπουργού από εμπορείο σ' εμπορείο χρημάτων. Γολγοθάς και του άνεργου η αναζήτηση μεροκάματου. Κοινή και η ανάσταση της ρευστότητας των τραπεζών και της ρευστότητας της ζωής των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα πει δικαιοσύνη.

Το αναστημένο πολιτικό λεξιλόγιο της μεγαληγορίας είναι στην ουσία του η απόδειξη της καταστροφής που κρύβει μέσα της αυτή καθαυτή η λέξη αν συνειδητοποιήσει ο καθένας μας από ποια σκοπιά, ποια ταξική θέση, ποια δυνατότητα δράσης την πιστεύει και την αντιλαμβάνεται. Αλλο ν' ανασταίνεται ο λαός και να καταστρέφονται οι νεκροθάφτες του κι άλλο ν' ανασταίνονται αυτοί και να πεθαίνουμε εμείς...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ