ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα άλλα ... νούμερα της ΟΝΕ

Ενας στους τρεις νέους της χώρας κάτω των 25 χρόνων είναι άνεργος. Το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες αυξήθηκε κατά 1,4%  μέσα σ' ένα χρόνο

Αυξήθηκε και μέσα στο 1999 το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας το 11,7%. Συγκεκριμένα η Ελλάδα και η Δανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας «Eurostat» για την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες Βρυξέλλες, είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας από τον Απρίλη του 1998 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 1999. Ειδικότερα για τη χώρα μας από 10,8% έφτασε στο 11,7%, ποσοστό αύξησης 0,9%, ενώ για τη σκανδιναβική χώρα το ποσοστό της αύξησης ήταν της τάξης του 0,2%. Παράλληλα ο κοινοτικός μέσος όρος της ανεργίας έφτασε το 9,4% και το υψηλότερο ποσοστό εμφανίζεται στην Ισπανία με 16,1%, ενώ το μικρότερο 2,4% εμφανίζεται στο «μικρό» Λουξεμβούργο.

Για ακόμα μια φορά «θύματα» των αντεργατικών επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ ήταν οι νέοι άνθρωποι και οι γυναίκες. Σχεδόν ένας στους τρεις νέους κάτω των 25 χρόνων στη χώρα μας είναι άνεργος, αφού το ποσοστό της ανεργίας σ' αυτές τις ηλικίες έφτασε τον Απρίλη του 1999 το 31,7%, αυξανόμενο κατά 2% σε σύγκριση με το 1998. Ο μέσος κοινοτικός όρος, σ' αυτή την κατηγορία, ήταν 17,9%. Στην ίδια μοίρα και οι γυναίκες, αφού το ποσοστό έφτασε το 17,9 και παρουσίασε αύξηση 1,4% σε σχέση με τον Απρίλη του 1998. Εδώ, ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 10,9%.

Παράλληλα, περιοχές της χώρας μας εμφανίζουν νούμερα ανεργίας για τους νέους ανθρώπους, που μόνο η αναφορά τους προκαλεί δέος. Είναι ενδεικτικό ότι στη Δυτική Μακεδονία ένας στους δυο νέους είναι άνεργος, αφού το ποσοστό της ανεργίας σε ανθρώπους κατά των 25 χρόνων είναι 47%, ενώ στην Ηπειρο το ποσοστό για την ίδια κατηγορία ανθρώπων φτάνει το 42,6%. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την έκθεση, οι δύο αυτές περιοχές συμπεριλαμβάνονται στις 18 περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ποσοστά ανεργίας για τους νέους κάτω των 25 ετών πάνω από 40%. Αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους εμφανίζουν το Νότιο Αιγαίο με 15,7% και η Κρήτη με 19,9%.

Τρομακτικά νούμερα...

Στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας με 14,6% εμφανίζεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Δυτικής Μακεδονίας και το χαμηλότερο στα Ιόνια Νησιά με 5,5%. Στο σχετικό πίνακα, παρουσιάζονται αναλυτικά τα ποσοστά της ανεργίας τον Απρίλη του 1999, ανά περιοχή στην Ελλάδα, και εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός της ανεργίας, καθώς και τα ποσοστά της ανεργίας των γυναικών και των νέων κάτω των 25 χρόνων.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, σε χώρες της ΕΕ, παρατηρούνται στην περιοχή Αλαντ της Φινλανδίας με 2,1%, στο Μπερκς της Μεγάλης Βρετανίας με 2,2%, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας με 2,3%, στο Θέντρο της Πορτογαλίας με 2,4% και στην πόλη του Λουξεμβούργου με 2,4%.

Αντίθετα τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στο φτωχό ιταλικό νότο και σε περιοχές της Ισπανίας. Πιο συγκεκριμένα στην Καλαβρία της Ιταλίας το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 28,7%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας στους νέους αυξάνεται με δραματικό ρυθμό, αφού έχει φτάσει το 65,2%!!! Στην πόλη Καμπανία, επίσης της Ιταλίας, η ανεργία φτάνει το 23,7%, ενώ στη Σικελία ένας στους τέσσερις ανθρώπους του οικονομικά ενεργού πληθυσμού - ποσοστό 24,8% - δεν έχει δουλιά! Τα ίδια και χειρότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται και σε πολλές περιοχές της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, στην Ανδαλουσία το ποσοστό είναι 26,8%, στην Εξτρεμαδούρα είναι 25,5% και στη Θέουτα φτάνει το 25,5%.

Αγωνιστικά «σφυροκοπήματα» απ' όλη την Ελλάδα

Πλήθος αγωνιστικών εκδηλώσεων και διαμαρτυριών, σε όλη την Ελλάδα, εξακολουθούν να πυροδοτούν για δεύτερη βδομάδα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το ξεχαρβάλωμα του πλέγματος των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Το αγωνιστικό προσκλητήριο «σημαίνει» το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με μπροστάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο ταυτόχρονα εξακολουθεί με αμείωτη ένταση να δίνει τη μάχη της ενημέρωσης.

Αύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα συζητήσει τις μορφές πάλης που θα επιστρατεύσει για το επόμενο διάστημα. Η συνεδρίαση της Γραμματείας είναι ανοιχτή και θα γίνει στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Σήμερα

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Ιωαννίνων διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας διοργανώνει συγκέντρωση στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Καρατάσου.

Στις 8 το βράδυ στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης η ΚΝΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και εξόρμηση, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο του Κιλκίς.

Στο ΗράκλειοΚρήτης τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ διοργανώνουν στις 8 το βράδυ σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο του νομού.

Αύριο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει συλλαλητήριο και πικετοφορία στις 7 το απόγευμα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα 24 του μήνα, διοργανώνει συλλαλητήριο στις 9 το βράδυ στον Αγιο Μηνά. Θα ακολουθήσει πικετοφορία.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 το βράδυ στον πεζόδρομο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορίνθου διοργανώνει συγκέντρωση και πικετοφορία στις 8 το βράδυ στα Περιβολάκια.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Χαλκίδας διοργανώνει συγκέντρωση στις 7.30μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και πικετοφορία

Την Παρασκευή

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Φωκίδας διοργανώνει συγκέντρωση στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

Συγκέντρωση και πικετοφορία έγινε χτες στην Καβάλα. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Πέτρος Ταγματζίδης, στέλεχος της παράταξης και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, «η σημερινή (σ.σ χτεσινή) κινητοποίηση είναι μια πρώτη ένδειξη της αντίδρασης του λαού της πόλης ενάντια στο νέο εργασιακό μεσαίωνα. Δε θα σταματήσουμε εδώ. Τα μέλη της παράταξης θα βάλουν επιτακτικά το ζήτημα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, θέτοντας την ανάγκη της συντονισμένης δράσης σε αντίθεση και με την αποπροσανατολιστική στάση των ξεπουλημένων ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ». Συγκέντρωση έγινε επίσης χτες το βράδυ στη Λιβαδειά, ενώ στη Λαμία έγινε πικετοφορία.

Η αντιπαράθεση στα Εργατικά Κέντρα

Στην πεπατημένη που χάραξε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ επέλεξε να κινηθεί και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας και ολίγον από «αγωνιστική διεκδίκηση», εξουσιοδοτώντας τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να οργανώσει τους αγώνες! Η πρόταση της «Εργατικής Ενότητας», όπως κατατέθηκε από τον Βασίλη Ρέβα, γραμματέα της ΕΣΑΚ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, απορρίφθηκε, αν και παρουσίαζε μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αγωνιστικών αντιδράσεων που θα πρέπει να ξεδιπλωθούν άμεσα στην πόλη. Η «Εργατική Ενότητα» πρότεινε να γίνει την Πέμπτη 3 Αυγούστου μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, καθώς και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 22 Αυγούστου, με αίτημα να αποσύρει τα μέτρα η κυβέρνηση, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, να μη συμμετέχει η ΓΣΕΕ σε κανένα διάλογο με κυβέρνηση και εργοδότες.

Στο Βόλο

Στη «γραμμή» συναίνεσης με τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κινείται και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΤΕ (υποστηρίζεται από την Αυτόνομη Παρέμβαση). Οι τρεις παρατάξεις, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ψήφισαν ένα κείμενο συμφωνίας με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο «διάλογο», απορρίπτοντας το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο που κατέθεσε η ΔΑΣ.

Ορισμένοι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων, αν και έκαναν λόγο για τον «αντεργατικό χαρακτήρα των μέτρων», ψήφισαν το συναινετικό κείμενο συμφωνίας με το «διάλογο». Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Μιχάλης Ρήγας, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, απουσίαζε από την ψηφοφορία, ενώ στην τοποθέτησή του είπε ότι το ΕΚΒ δεν πρέπει να συναινέσει με τα μέτρα της κυβέρνησης. Ζήτησε, δε, άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας ότι «οι προσκυνημένες ηγεσίες πρέπει να κάνουν στην άκρη». Επίσης το μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ και στέλεχος της ΑΤΕ, Νίκος Κουνατίδης, δήλωσε ότι προβληματίζεται για τη στάση της ΓΣΕΕ και ότι ο ίδιος επιφυλάσσεται για τη στάση του από δω και στο εξής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλοι όσοι θέλουν ν' αντισταθούν πρέπει να έρθουν σε ρήξη με τα νέα μέτρα και να φέρουν «τα πάνω κάτω» για τις εργασιακές σχέσεις. Είπε, δε, ότι θα ψηφίσει την πρόταση του προεδρείου, μόνο εάν σ' αυτή καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική και αναφέρεται ότι το ΕΚΒ δε δέχεται καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια τα μέλη της διοίκησης που είναι εκλεγμένα με τη ΔΑΣ - Κώστας Κούδας, Κώστας Παπαδόπουλος, Τάκης Τριανταφυλλάκος - πρότειναν ν' απορριφθούν συνολικά οι προτάσεις της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, να μην πάρει μέρος η ΓΣΕΕ και το ΕΚΒ με κανένα τρόπο σε κανενός είδους διάλογο, να πραγματοποιηθεί παμβολιώτικο συλλαλητήριο σε συντονισμό με το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ την 1η Αυγούστου, να γίνει κοινή σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων του ΕΚΒ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, να γίνουν περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, να πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο την ημέρα που θ' αρχίσει ο «διάλογος» και να επιδοθεί υπόμνημα στο Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών.

Με «διάλογο» αρχίζει η αντεργατική επίθεση

Στάλθηκε η επιστολή Γιαννίτση

Την προαναγγελθείσα επιστολή που ενεργοποιεί την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» απέστειλε χτες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης στα προεδρεία των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και στην οποία ως πλαίσιο συζήτησης επαναλαμβάνονται οι εννέα θεματικές ενότητες. Με την επιστολή του ο υπουργός Εργασίας καλεί «σε ουσιαστικό και ανοιχτό διάλογο», στην πράξη όμως επιχειρείται να αμβλυνθεί το σοκ που προκλήθηκε με τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, ντύνοντας αυτές τις αποφάσεις με το κατάλληλο τεχνοκρατικό ύφος. Ο «διάλογος» που προτείνει η κυβέρνηση είναι η εμπροσθοφυλακή της αντεργατικής επίθεσης.

Χωρίς επί της ουσίας η κυβέρνηση να κάνει πίσω ούτε βήμα από τις επιδιώξεις της για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά σε βάρος των εργαζομένων, με τις εννέα θεματικές ενότητες στρώνει το χαλί στη ΓΣΕΕ για να πάει στον «κοινωνικό διάλογο». Ενας διάλογος που ο προσχηματικός του χαρακτήρας προκύπτει από την ίδια τη θεματολογία, στην οποία περιλαμβάνεται το σύνολο σχεδόν της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και που πρακτικά είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί.

Για την κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι σ' αυτή τουλάχιστον τη φάση μεγαλύτερη σημασία έχει η ίδια η πραγματοποίηση του ψευδεπίγραφου διαλόγου, η νομιμοποίηση απέναντι στην εργατική τάξη των αντεργατικών της σχεδίων, αφού έτσι και αλλιώς, αυτή κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι του νομοθέτη... Ταυτόχρονα, το πλαίσιο διαλόγου των εννέα σημείων φανερώνει και ένα βαθμό αμηχανίας της κυβέρνησης, που δεν είναι άσχετη με τις έντονες εργατικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πρώτη στιγμή των αποφάσεων της κυβερνητικής επιτροπής. Κύριος στόχος του θεματικού αυτού πλαισίου είναι η αποτροπή των αντιδράσεων των εργαζομένων και η προσπάθεια ν' «αποκοιμήσουν» τους εργαζόμενους με την καραμέλα του «κοινωνικού διαλόγου». Οι αποφάσεις όμως της κυβερνητικής επιτροπής παραμένουν εν ισχίει και αυτές μόνο με τον αγώνα και τη συσπείρωση μπορούν να ματαιωθούν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του «διαλόγου», οι πρώτες συναντήσεις θα γίνουν στις 24 Αυγούστου και θα εξεταστεί η πρώτη ενότητα που αναφέρεται στο Γ` ΚΠΣ και τις επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι συναντήσεις θα είναι διμερείς, χωρίς να αποκλείονται πολυμερείς ή συνεννοήσεις μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», και θα ολοκληρωθούν στις 28 Σεπτέμβρη.

ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ
Σπονδές στον «κοινωνικό διάλογο»

Διατεθειμένες να «ρίξουν νερό στο μύλο» του «κοινωνικού διαλόγου», που διακαώς προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις εργασιακές ανατροπές, εμφανίστηκαν χτες οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Η συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του προεδρείου της ΓΣΕΕ και εντάσσεται στα πλαίσια επαφών με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ανέδειξε την προσκόλληση των συνδικαλιστικών ηγεσιών στον «κοινωνικό διάλογο» μέσα από το πλαίσιο των εννέα θεματικών ενοτήτων του υπουργείου Εργασίας, που ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς όμως ν' αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ανεργίας.

Οι δύο πλευρές υιοθέτησαν κοινές προτάσεις για τα εργασιακά και τις ΜΜΕ, από όπου όμως απουσιάζει και η παραμικρή αιχμή για την κυβερνητική πολιτική, που από τη μια ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές σε βάρος των μικροβιοτεχνών και από την άλλη αυξάνει στο έπακρο την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, σε ένα ιδιότυπο «παζάρι» συμπλέουν με την κυβέρνηση στο μέτρο της «μείωσης του μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στις επιδοτήσεις για νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ εμφανίζεται να στηρίζει το θολό «αίτημα» της ΓΣΕΕ, για «σταδιακή μείωση του χρόνου εργασίας ώστε να φτάσουμε στο 35ωρο».

Την πλήρη διαφωνία για συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ σε ένα «διάλογο» που ενώ δε λύνει προβλήματα ούτε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανοίγει το δρόμο στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, εξέφρασε ο Δ. Φέτσης, μέλος του Προεδρείου και εκπρόσωπος της ΔΗΚΕΒΕ. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι δε χρειάζεται να πάμε σε ένα «διάλογο» που αποπροσανατολίζει, αφήνει απ' έξω την κυβερνητική πολιτική, που έχει οδηγήσει στη συγκέντρωση και υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων και υπηρεσιών και θα υιοθετήσει τα προαποφασισμένα μέτρα που απαιτούν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ»
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή 24ωρη απεργία στο συγκρότημα του «Μον Παρνές». Οι εργαζόμενοι παλεύουν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή και με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημα των καζίνο Πάρνηθας και Κέρκυρας «καθαρά» από τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν για την υπεράσπιση της δουλιάς τους και των δικαιωμάτων τους.

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων καταγγέλλει τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος «με αιφνιδιαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, χωρίς να λάβει υπόψη του τις προτάσεις των εργαζομένων και της οργάνωσης, ενέταξε τις εκμεταλλεύσεις των Καζίνο Πάρνηθας - Κέρκυρας στη χρεοκοπημένη ΑΕ αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ, χωρίς να διασφαλίζει τη διαδοχή και κατ' επέκταση τις θέσεις εργασίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων».

Ναυτεργατικό ατύχημα

Ενας ακόμα ναυτεργάτης σακατεύτηκε χτες μέσα στα σαπιοκάραβα του πρώτου στον κόσμο εμπορικού στόλου των Ελλήνων. Πρόκειται για τον 35χρονο Ουκρανό Derkach Genadiy, ο οποίος έχασε και τα δυο του πόδια από το ύψος της κνήμης! Ο ναυτεργάτης είναι μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «EUROBULKER IV» με σημαία Παναμά και ελληνικών συμφερόντων, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να ξεφορτώσει σιδηροδοκούς.

Το φριχτό ατύχημα έγινε το μεσημέρι. Ο ναυτεργάτης βρισκόταν στο Νο 2 αμπάρι του πλοίου και καθάριζε ξύλα (παλέτες). Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ξαφνικά «από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία», πάνω στα πόδια του ναυτεργάτη έπεσε δέμα σιδηροδοκών. Ο άνθρωπος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου και παραμένει, την προανάκριση έχει αναλάβει η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης. Το χτεσινό ναυτεργατικό ατύχημα είναι το δεύτερο μέσα σε διάστημα τριών ημερών, καθώς την περασμένη Κυριακή τραυματίστηκε σοβαρά στο φορτηγό πλοίο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ», που βρίσκεται στο λιμάνι Κερατσινίου, ο λοστρόμος Ευστράτιος Κυρίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ