ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΛΟΣ
Σε δίκη μαθητές γιατί αγωνίστηκαν

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών σήμερα στις 9.00 πμ έξω από τα δικαστήρια

 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα το πρωί 15 μαθητές του 5ου Ενιαίου Λυκείου Βόλου, επειδή αγωνίστηκαν διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση. Το δικαίωμα που τους στερεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διώχνοντας από το σχολείο τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι αγωνιστές μαθητές κατηγορούνται ως «υπαίτιοι» (!) για την κατάληψη του σχολείου τους, το Γενάρη και το Φλεβάρη του 1999, που ήταν μία από τις πολλές μορφές πάλης, που είχαν αποφασιστεί συλλογικά και με δημοκρατικές διαδικασίες, στα πλαίσια των μεγαλειωδών μαθητικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής μεταρρύθμισης.

Η δίκη θα διεξαχθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, έξω από το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9 π.μ. συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους μαθητές, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και των τοπικών Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Και αυτές οι διώξεις αποτελούν συνέχεια της κυβερνητικής επιχείρησης τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος που αγωνίζεται για δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βόλο είναι σε εκκρεμότητα περίπου 50 κλήσεις μαθητών για δίκη. Και, βεβαίως, αποτελούν και ακόμα έναν «κρίκο» στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στοχεύει στην τρομοκράτηση όλων όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.

«Ραντεβού το Σεπτέμβρη...»

Τις νέες διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών καταγγέλλει μιλώντας στο «Ρ» ο Θοδωρής Βλαχάκης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Βόλου των Μαθητών, ο οποίος επισημαίνει: «Το μαθητικό κίνημα, όπως και η κοινωνία του Βόλου, καταδικάζει αυτή την ενέργεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει για μια ακόμα φορά το "εκσυγχρονιστικό" πρόσωπό της, φέρνοντας στο προσκήνιο το "Ιδιώνυμο", τους "αγανακτισμένους" γονείς και καθηγητές εναντίον μας και τώρα με τις δίκες. Με αυτό τον τρόπο δείχνει πόσο "ενδιαφέρεται" για την Παιδεία, στέλνοντας τους μαθητές, που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, στα δικαστήρια. Η τρομοκρατία, όμως, δε θα περάσει. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και το μήνυμα που στέλνουμε είναι "Ραντεβού το Σεπτέμβρη"».

Μιλώντας στο «Ρ» και ο Γιώργος Χαρμάνης, μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, καταγγέλλει τις νέες αυταρχικές διώξεις εναντίον του μαθητικού κινήματος και υπογραμμίζει: «Χρέος του εκπαιδευτικού κινήματος είναι να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους μαθητές που διεκδικούν το δίκιο τους. Η κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει τις διώξεις σε βάρος τους. Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί ένα Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο, στο οποίο θα χωρούν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα και θα παλέψει για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και για την αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης».

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Τις κυβερνητικές διώξεις εναντίον των αγωνιστών μαθητών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην οποία, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Ας είναι βέβαιοι ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των αγώνων και τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου σε όλη την Ελλάδα, με αιτήματα και στόχους το δικαίωμα της νέας γενιάς στη μόρφωση και στη ζωή. Καλούμε τους μαθητές να μην υποκύψουν ούτε σ' αυτή τη μορφή τρομοκρατίας και να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη μόρφωση όλων των νέων ανθρώπων. Καλούμε τους γονείς και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας να σταθούν στο πλευρό των παιδιών μας, αντιδρώντας σε κάθε μορφή αυταρχισμού. Η υπόθεση της Παιδείας μάς αφορά όλους και έχουμε χρέος ν' αντισταθούμε στην κυβερνητική πολιτική που τη θέλει προνόμιο των πλούσιων».

Κάλεσμα να μην υποκύψουν, να συνεχίσουν να δίνουν μαθήματα αξιοπρέπειας και αγώνα, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ, καταγγέλλοντας συγχρόνως την τακτική της κυβέρνησης να στέλνει στα δικαστήρια αγωνιζόμενους μαθητές.

26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το ταξίδι συνεχίζεται

Ο αέρας του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πνέει σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Κεφαλονιά, Εύβοια, Θεσσαλία, Ηπειρο και ταράζει τα νερά της υποταγής, μεταφέρει μαζί με το τραγούδι, το μήνυμα του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Οι εκδηλώσεις του, που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες είναι:

  • Σήμερα, Τετάρτη:

- Στα Ζαρουχλέικα, στην Πάτρα, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στο εργατικό και μαθητικό κίνημα.

- Στη Βαρθολομιό Ηλείας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Μαθητικό κίνημα και ανεργία».

  • Την Παρασκευή 28/7:

- Στη Νέα Κίο (Αργολίδας), στις 8.30 μ.μ., με θέμα την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Κιάτο, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην παιδεία και στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στη Ναύπακτο, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Πολιτισμός».

  • Το Σάββατο 29/7:

- Στη Σάμη της Κεφαλονιάς, στις 8.30 μ.μ., αφιερωμένη στην ιστορία του ΚΚΕ και στην Εθνική Αντίσταση.

- Στην Κυπαρισσία, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική πάλη» και ομιλητή τον Φώτη Ρηγανάκο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Σπήλι Ρεθύμνου, στην Κρήτη, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στα προβλήματα των αγροτών.

- Στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, στις 8.30 μ.μ.

- Στα Καλάβρυτα, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία της ΚΝΕ και στη δράση της στο νεολαιίστικο κίνημα.

- Στη Αγ. Αννα Εύβοιας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ειρήνη».

- Στη Μητρόπολη Καρδίτσας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στη Φιλιππιάδα Αρτας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Νεολαία κι ανεργία».

Το Φεστιβάλ ενοχλεί

Τα πανό που καλούν στην εκδήλωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι παράνομα! Αυτό είπαν οι αστυνομικοί από το ΑΤ Κυπαρισσίας στα μέλη της ΚΝΕ που κρεμούσαν προχτές το βράδυ στην πλατεία της πόλης, ένα πανό για να αναγγείλουν την εκδήλωση που πραγματοποιούν το Σάββατο. Και τα όργανα της τάξης έδειξαν τέτοιο ζήλο για να προστατέψουν τους πολίτες από την κομμουνιστική προπαγάνδα, που οδήγησαν τους τρεις ΚΝίτες -ανάμεσά τους και τον Φώτη Ρηγανάκο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ - στο τμήμα με χειροπέδες και απείλησαν να τους κάνουν μήνυση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μας δείχνουν ότι η δράση της ΚΝΕ τούς ενοχλεί. Κι αυτό είναι μια συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής και της τακτικής του αυταρχισμού που ακολουθεί», τονίζει ο Φώτης Ρηγανάκος, σχολιάζοντας το γεγονός. «Η δράση της ΚΝΕ ενοχλεί - συνεχίζει - γιατί βρίσκει έδαφος, γιατί η πολιτική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συναντά την αποδοχή της νεολαίας. Και το Φεστιβάλ αποτελεί συνέχεια στους πολυποίκιλους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και στην Κυπαρισσία, αποκρυστάλλωμα αυτών των αγώνων, γι' αυτό και προσπαθούν να το χτυπήσουν. Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Με σιγουριά κι αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε για την επιτυχία της προφεστιβαλικής εκδήλωσης στην Κυπαρισσία».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμάμε την Σωτηρία και συνεχίζουμε στα βήματά της

Αύριο, στις 7 το απόγευμα, έξω από το εργοστάσιο ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός), πραγματοποιείται η εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το αντίστοιχο Συνδικάτο Αττικής, Πειραιά και Νησιών και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου.

«Είκοσι χρόνια από τη δολοφονία της συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, που έπεσε στην πύλη της ΕΤΜΑ, χτυπημένη από το μηχανισμό της άρχουσας τάξης, που θέλει την εργατική τάξη, τη νεολαία υποταγμένη, την εργατική και νεανική συνείδηση εγκλωβισμένη και άμεσα εξαρτημένη από τα συμφέροντά της», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας:

«Είκοσι χρόνια μετά, συνεχίζουμε να είμαστε εδώ. Στον αταλάντευτο δρόμο του αγώνα, που η Σωτηρία Βασιλακοπούλου βάδισε, προπαγανδίζοντας την πάλη των εργατών, τον αγώνα για τα δικαιώματά τους, την κοινωνική απελευθέρωση.

Είκοσι χρόνια μετά, και η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι πολυεθνικές, οι εργοδότες εξαπολύουν μια ολοκληρωτική επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Σήμερα επιχειρείται από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση η διάλυση κάθε κατάκτησης, κάθε δικαιώματος. Κατακτήσεις της εργατικής τάξης, κερδισμένες με αγώνες, με αίμα και ιδρώτα, αφαιρούνται βίαια, έχοντας στόχο:

  • Το χτύπημα του 8ώρου και της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Το χτύπημα του δικαιώματος για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.
  • Τη χρησιμοποίηση της βίας, της καταστολής και της συκοφάντησης των αγώνων».

Βασική επιδίωξη του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του, όπως εκτιμά το ΚΣ της ΚΝΕ, είναι να διαμορφωθεί φτηνό, μισοειδικευμένο, μισοαπασχολούμενο εργατικό δυναμικό, εύκολα εκμεταλλεύσιμο, απαραίτητο γρανάζι στη μηχανή πολλαπλασιασμού των κερδών τους.

«Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν ιδιαίτερα για τη νεολαία», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι «έχουν και το θράσος να μας ζητούν να συμβιβαστούμε μ' αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή, με δικαιώματα. Επιδιώκουν να οδηγήσουν την οργή και την αγανάκτησή μας στον επικίνδυνο δρόμο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Και απευθυνόμενο στη νεολαία, το ΚΣ της Οργάνωσης τονίζει ότι απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα «μια επιλογή έχουμε: Να παλέψουμε ενωμένοι, ενάντια στην επίθεση που εξαπολύεται εναντίον μας.

Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας, βάζουμε στο περιθώριο τις σειρήνες της υποταγής και του συμβιβασμού. Συνεχίζουμε στα βήματα της Σωτηρίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα με το λαό, με όλους τους λαούς του κόσμου, για πρόοδο, ειρήνη, δημιουργία. Επιλέγουμε τον όμορφο αγώνα για το δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, το σοσιαλισμό».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την «πληρώνουν» και οι γονείς

«Τις συνέπειες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης πέρα από τα παιδιά μας, κυριολεκτικά, τις πληρώνουμε εμείς οι γονείς. Τα 600 δισ. των δαπανών των γονέων για τη μόρφωση των παιδιών αυξήθηκαν κατά 20% τα τελευταία χρόνια». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με αφορμή την ανακοίνωση για τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών στις εξετάσεις.

Εκφράζει συγχρόνως την ανησυχία των γονιών, θεωρώντας τεράστιο μορφωτικό έλλειμμα για την κοινωνία το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν μαθητές σε σχέση με παλαιότερα δεν αποκτούν έστω τις γνώσεις του λυκείου, δεν παίρνουν απολυτήριο. «Μέσα από έναν εξεταστικό Γολγοθά με ιδιαίτερα αρνητικές και σωματικές συνέπειες για τα παιδιά μας, κλείνει ο δρόμος για την απόκτηση του απολυτηρίου του λυκείου, κλείνει ο δρόμος για την εισαγωγή στη σχολή πρώτης επιλογής, ακόμα και για αριστούχους μαθητές χωρίς μια δεύτερη ευκαιρία, μια δεύτερη δυνατότητα γι' αυτά τα παιδιά», τονίζει.

Επισημαίνει, επίσης, ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές υποβαθμισμένες, στα χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, ενώ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι και η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και άλυτα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, στα βιβλία κλπ.

Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα: Δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές της Β` Λυκείου (θεσμός ανεξεταστέων). Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα με κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β` και Γ` Λυκείου, στην κατεύθυνση εξασφάλισης μορφωτικής αυτονομίας του λυκείου και της αποδέσμευσής του από τις διαδικασίες επιλογές για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αμεσα μέτρα για την κάλυψη όλων των οργανικών και λειτουργικών αναγκών σε διδακτικό προσωπικό. Συνολική αναβάθμιση της ΤΕΕ, με αναμόρφωση των προγραμμάτων και ενίσχυση των μαθημάτων γενικής παιδείας. Ενταξη και εξίσωση των ΤΕΕ με τη λυκειακή βαθμίδα. Εισαγωγή των αποφοίτων ΤΕΕ χωρίς το προπαρασκευαστικό εξάμηνο και με κατοχυρωμένο ποσοστό στα ΤΕΙ. Επέκταση του θεσμού της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στο γυμνάσιο και στα μαθήματα επιλογής, χωρίς περιορισμούς από την αρχή της σχολικής χρονιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ