ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αναδιάρθρωση στα πλαίσια της παγκοσμιότητας
Νέα Διεύθυνση στην Ανατολική Αττική, όπου θα είναι το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων, ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Αποσιωπώντας τον αντιδημοκρατικό ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και τον προσανατολισμό της δράσης της προς την καταστολή του λαϊκού κινήματος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ισχυρίστηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ότι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και η αύξηση των ανθρώπινου δυναμικού των Σωμάτων Ασφαλείας γίνονται στο όνομα της αποτελεσματικότερης δίωξης του εγκλήματος.

Ομως είναι προφανές ότι τα νέα μέτρα σκοπεύουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο και καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων που θα υπάρξουν εξαιτίας της «παγκοσμιοποίησης», η οποία συνεπάγεται τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός το παραδέχτηκε έμμεσα επισημαίνοντας ότι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Αστυνομίας γίνεται στα πλαίσια «της παγκοσμιότητας και των σημαντικών κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων».

Συγκεκριμένα ορίζεται η αύξηση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αττικής από τέσσερις σε πέντε μέσω της διάσπασης της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής στη Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής και στη Διεύθυνση Νοτιανατολικής Αττικής. Η διάσπαση, κατά τον υπουργό, γίνεται γιατί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής είναι μεγάλη και διασπάται για να εποπτευτεί καλύτερα. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «θα είναι και το επίκεντρο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και επομένως απαιτούνται ευέλικτες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες».

Ακόμα ιδρύονται 15 νέα αστυνομικά τμήματα ενώ καταργούνται 8, αντικαθίστανται οι Αστυνομικές Υποδιευθύνσεις από την ίδρυση πέντε περιφερειακών Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας που υπάγονται στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και δημιουργείται Δεύτερη Ζώνη Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης. Επίσης προσλαμβάνονται εντός του καλοκαιριού 1.300 ειδικοί φύλακες, τοποθετούνται στην Αττική 1.000 νέοι αστυνομικοί και προβλέπεται το επόμενο καλοκαίρι να αυξηθούν οι θέσεις, που θα καλυφθούν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου, κατά 3.000. Ο υπουργός εξήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία «Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αλλοδαπών» όπου θα κρατούνται οι παράνομοι αλλοδαποί μέχρι «την ολοκλήρωση των διαδικασιών απέλασης ή διοικητικής τακτοποίησής τους».

Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά - από τη στιγμή που δεν προωθούνται διαδικασίες εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ. - δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας αλλά αντίθετα προσαρμόζουν τα Σώματα Ασφαλείας στις αυξανόμενες ανάγκες αντιμετώπισης του λαϊκού κινήματος και στις απαιτήσεις των Αμερικανών. Εξάλλου έχει αποδειχτεί ότι η αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων δεν εξυπηρετεί παρά αντιλαϊκούς σκοπούς αφού οι ήδη υπάρχοντες 20.000 αστυνομικοί στην Αττική δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εγκληματικότητα.

Ενα ακόμα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο υπουργός εξήγγειλε τη χρήση νέων προγραμμάτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μπορούν να προσδιορίσουν το βαθμό εγκληματικότητας ακόμα και σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου, μέσω της καταγραφής και του παραμικρότερου συμβάντος. Ομως δε δίνεται καμιά εγγύηση ότι οι μηχανισμοί καταστολής δε θα χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα ώστε να καταγράφουν και να ελέγχουν πληρέστερα τη ζωή των πολιτών. Ενώ η δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Αλλοδαπών φανερώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για νέο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών, αφού πλέον τα κρατητήρια δεν τους χωράνε και φτιάχνουν ειδικό χώρο προκειμένου να συνεχιστεί το ανεξέλεγκτο κυνήγι τους.

Εληξε η απεργία πείνας των μεταναστών

Εληξε προχτές μετά από 11 μέρες η απεργία πείνας 13 μεταναστών, που κρατούνταν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους και για τη μη παραχώρηση ασύλου από το ελληνικό κράτος.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη αναφέρει ότι τελικά η αστυνομία αναγκάστηκε να απελευθερώσει τέσσερις από τους 13 μετανάστες και σε άλλους δύο να δώσει πολιτικό άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν να κρατούνται σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας. Η Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό τονίζει επίσης ότι εναντίον των απεργών πείνας ασκήθηκαν ποικίλες πιέσεις ακόμη και ξυλοδαρμοί.

Τέλος, η Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό ζητάει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων επτά μεταναστών, που ακόμη κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και καλεί τη νεολαία και το λαό της χώρας μας να συμπαρασταθεί στους μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Νέες πυρκαγιές

Τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες το μεσημέρι στην Ακράτα, στα Κομνημά Λοκρίδας, στο Νεοχώρι Ιωαννίνων και στα Μαμουσιά Αχαΐας.

Οι πυρκαγιές έκαψαν δασικές, αγροτοδασικές, θαμνώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, ενώ αργά το απόγευμα είχαν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

  • Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στην περιοχή Βαλιμή της βορειοανατολικής Αχαΐας. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, χάρη στις προσπάθειες ισχυρής πυροσβεστικής δύναμης, που αποτελούνταν από 11 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Εκρηξη σε βενζινάδικο

Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στην είσοδο πρατηρίου υγρών καυσίμων στο 16ο χιλιόμετρο Αθηνών - Κορίνθου, το οποίο ανήκει στον γ ενικό γραμματέα της Ενωσης ΒενζινοπωλώνΧρήστο Σκούρλα. Ο Χρ. Σκούρλας χαρακτήρισε την ενέργεια τρομοκρατική και τη συνδύασε με παρόμοιες ενέργειες, που έγιναν τη Μ. Πέμπτη στο γραφείο της Ενωσης και τη Μ. Παρασκευή στο πρατήριο του προέδρου της Ενωσης.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΧΙΟΥ
Ζητά μέτρα υγιεινής για τους κρατούμενους

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή των κρατουμένων και του προσωπικού της Δικαστικής Φυλακής Χίου ζητά η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα της δερματικής ασθένειας ψώρας που παρουσιάστηκαν σε τρόφιμους της φυλακής.

Η Ενωση ζητά από το διευθυντή της φυλακής να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιπτώσεων, καθώς και τη συνεχή ιατρική παρακολούθηση των κρατουμένων. Ακόμα ζητά να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων στον προβλεπόμενο από το νόμο και να υπάρχει συνεχής επίβλεψη της υγιεινής και της καθαριότητας των χώρων της φυλακής. Τέλος, ζητούν την έγκαιρη ενημέρωση του διοικητή της εξωτερικής φρουράς για τις τυχόν ασθένειες που έχουν οι τρόφιμοι της φυλακής και όχι μετέπειτα.

Στοπ στις δωρεάν χρηματιστηριακές συναλλαγές

Απαγορεύεται η διαφήμιση της δωρεάν κατάρτισης χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο (6317/2000), μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών) και ο ΣΕΔΥΚΑ (Σύνδεσμος ΕΛΔΕ) που στρέφονταν κατά της Eurobank, ζητώντας να ανασταλεί (και στο μέλλον) η προσφορά της Τράπεζας για μηδενική προμήθεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές που ανακοινώθηκε για το χρονικό διάστημα 21 Μάρτη μέχρι τις 20 Μάη.

Με πρόσχημα την «προσφορά γνωριμίας», η Eurobank έδινε τη δυνατότητα στους νέους ιδιώτες πελάτες των χρηματιστηριακών υπηρεσιών, να πραγματοποιούν για δύο μήνες συναλλαγές και για απεριόριστο αριθμό πράξεων, χωρίς να καταβάλλεται προμήθεια στην τράπεζα.

Στην απόφασή του το δικαστήριο διατάσσει να σταματήσουν προσωρινά τη διαφήμιση της δωρεάν κατάρτισης χρηματιστηριακών συναλλαγών και απειλεί ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιοι δε συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν χρηματική ποινή 500.000 δραχμών και θα τους επιβληθεί προσωποκράτηση πέντε μηνών.

Από το κόλπο της προσφοράς με τη μηδενική προμήθεια, η EFG Eurobank αύξησε το μερίδιό της στη χρηματιστηριακή αγορά κατά 0,4%, με συνέπεια να αποκτήσει 9.100 καινούριους πελάτες, εκ των οποίων οι 4.000 περίπου πελάτες, μετέφεραν τα χαρτοφυλάκιά τους ύψους 50-60 δισ. δραχμών, τα οποία αποστέρησαν από τις εταιρίες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Τέλος, στην απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι πιθανολογείται σοβαρός κίνδυνος μίμησης και από άλλες θυγατρικές τραπεζιών χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική ισχύ της αντίστοιχης μητρικής τράπεζας σε βάρος των αμιγώς χρηματιστηριακών εταιριών.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Από 6,34% ως 7,8% τα επιτόκια καταθέσεων

Ανακοινώθηκαν προχτές από τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τα νέα επιτόκια καταθέσεων (απλό ταμιευτήριο και προθεσμιακά) που θα ισχύουν από σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ετήσιο επιτόκιο καταθέσεων απλού ταμιευτηρίου ορίστηκε σε 6,5% και το επιτόκιο καταθέσεων με τρίμηνη προειδοποίηση σε 7%. Τα παραπάνω επιτόκια, που ισχύουν, ανεξαρτήτως του ύψους της κατάθεσης μειώνονται κατά 15%, που είναι ο συντελεστής φορολογίας των τόκων καταθέσεων.

Για ποσά καταθέσεων, πάνω από 1.000.000 δραχμές, τα νέα ετήσια επιτόκια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (πριν τη φορολογία των τόκων) είναι τα εξής:

  • τρίμηνης διάρκειας 7,80%
  • εξάμηνης διάρκειας 7,20%
  • δωδεκάμηνης διάρκειας 6,50% (με απόδοση τόκων στη λήξη) και 6,34% (με απόδοση τόκων ανά μήνα).
Σεισμός στην Καλαμάτα

Σεισμική δόνηση ισχύος 5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο την περιοχή Μελιγαλά, βόρεια της Καλαμάτας, σημειώθηκε, χτες αργά τη νύχτα, περί τις 10.40 μμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη γύρω περιοχή, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Οι σεισμολόγοι θεωρούσαν φυσιολογικό για την περιοχή το μέγεθος του σεισμού και έδειχναν να μην ανησυχούν.

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες

Σπείρα αρχαιοκάπηλων που είχε ως χώρο δράσης την Πάργα Πρέβεζας εξαρθρώθηκε χθες από την αστυνομία. Οι συλληφθέντες είναι οι Γεράσιμος - Βύρων Γιούργας και ο Αχιλλέας Σωτηρίου . Κατά τη σύλληψή τους, κατασχέθηκαν πήλινα, λίθινα και χάλκινα αντικείμενα, εικόνες, και ανιχνευτές μετάλλων, που χρησιμοποιούσαν για παράνομες έρευνες.

  • Τη Δευτέρα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν τρεις Αλβανούς, που έκλεβαν επιβατηγά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν οι Ο. Agora, A. Mertika και F. Gega , οι οποίοι από τον Αύγουστο του 1999 έχουν διαπράξει σε πολλές περιοχές της Αθήνας ένοπλες ληστείες - κατά τις οποίες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο παθόντες - κλοπές αυτοκινήτων, και καταστημάτων. Ακόμα αναζητείται ο A. Decka για τα ίδια αδικήματα με τους συλληφθέντες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ