ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Ξεπουλούν και τη διώρυγα

Κυβέρνηση, πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες του δικομματισμού  συνένοχοι στο ξεπούλημα

Η διώρυγα της Κορίνθου ξεπουλιέται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, από την κυβέρνηση σε συνεταιρικό σχήμα πολυεθνικής εταιρίας μεταφοράς κοντέινερ και του μεγαλοεκδότη - ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρίας Μπόμπολα. Την επισήμανση αυτή κάνει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ, διευκρινίζοντας πως το χερσαίο κομμάτι της διώρυγας, καθώς και οι προβλήτες της Ποσειδωνίας και της Ισθμίας, θα χρησιμοποιηθούν σαν αποθηκευτικό διαμετακομιστικό κέντρο της πολυεθνικής, με σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος των κατοίκων και της περιοχής. Ενώ είναι βέβαιο ότι θα επιβληθούν και διόδια στις δύο βυθιζόμενες γέφυρες για να αυξάνονται τα κέρδη των νέων ιδιοκτητών, δηλαδή θα επιβληθεί ένα ακόμα χαράτσι σε βάρος των πολιτών που θα τις χρησιμοποιούν.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται στην ανακοίνωση, πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και στο μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, δε διστάζει να βγάλει στο σφυρί κερδοφόρες επιχειρήσεις και ιστορικά μνημεία πολιτισμού, όπως τη διώρυγα».

Στην πολιτική του ξεπουλήματος της διώρυγας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ, η κυβέρνηση βρίσκει υποστηρικτές και συμμάχους τη ΝΔ και το ΣΥΝ, που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και θεωρούν μονόδρομο την υποταγή στις εντολές και τις αποφάσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Συνένοχοι στο συντελούμενο ξεπούλημα είναι ο νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια Κορίνθου και Λουτρακίου, που συζητώντας επί ένα χρόνο το πέρασμα της διώρυγας στην Αυτοδιοίκηση ή σε μεικτό σχήμα Αυτοδιοίκησης - Κορίνθιων επιχειρηματιών, δεν έκαναν τίποτα άλλο, από το να διευκολύνουν την πολιτική της κυβέρνησης. Ειδικά ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου γίνονται ο Δούρειος Ιππος για την ιδιωτικοποίηση της διώρυγας, παζαρεύοντας τη συμμετοχή του Δήμου με ποσοστό 5 -7% στη νέα εταιρία. Προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να χρυσώσουν το χάπι των επιπτώσεων απέναντι στους εργαζόμενους και στον κορινθιακό λαό.

Οι πλειοψηφίες των Εργατικών Κέντρων Κορίνθου και Λουτρακίου έμειναν μόνο στη φραστική καταδίκη, αδράνησαν και δεν κινητοποίησαν το σύνολο των εργαζομένων του νομού ενάντια στο ξεπούλημα της διώρυγας. Απέδειξαν και στο συγκεκριμένο ζήτημα τη γενικότερη συμβιβαστική, φιλοκυβερνητική τους στάση, απεμπολώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που εξ αρχής ήταν αντίθετο και αγωνίστηκε ενάντια στο ξεπούλημα της διώρυγας, όπως επίσης και το μόνο κόμμα, που στήριξε πολιτικά και ηθικά τον αγώνα των εργαζομένων, όταν τους έσερνε η κυβέρνηση στα δικαστήρια.

Σήμερα, που όλοι βλέπουν τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις από το ξεπούλημα, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του νέου ιδιοκτήτη και από το ποσοστό συμμετοχής του δήμου στην εταιρία, είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθούν οι θέσεις εργασίας, να ανατραπούν συνολικά οι εργασιακές σχέσεις και να γίνει καθεστώς η εντατικοποίηση της δουλιάς, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη του νέου ιδιοκτήτη - καπιταλιστή.

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό και τους εργαζόμενους, να συγκροτήσουν δυναμικό παγκορινθιακό μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα και την απαξίωση της διώρυγας. «Μόνο η πολιτική συνειδητοποίηση του λαού και ο ταξικός του αγώνας ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου θα φέρουν αποτελέσματα προς όφελός του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Αποτελεσματική διαχείριση δασών

Τώρα, λοιπόν, που έχουν αρχίσει να καταγράφονται ένα ένα τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή εφαρμόζεται στη διαχείριση ορεινών όγκων (η φωτογραφία μαρτυρά το προχτεσινό αποτέλεσμα στο Ρεγγίνι Φθιώτιδας), πρέπει να το ομολογήσουμε: Η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλιά της! Το μέγεθος των καταστροφών από τις πυρκαγιές δεν οφείλεται σε λανθασμένες κυβερνητικές ενέργειες. Είναι, απλά, το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής, που αφού ερημώνει την ύπαιθρο βάζει μετά φωτιά και στα ξερόκλαδα για να καθαρίσει για τα καλά ο τόπος. Ετσι κι αλλιώς - το βεβαιώνουν και διάφοροι επιδοτούμενοι επιστήμονες - τα δασικά συστήματα της Μεσογείου είναι καταδικασμένα κατά διαστήματα να καίγονται! Η κυβερνητική πολιτική απλά επιταχύνει τη διαδικασία. Δηλαδή, κάτι σαν τις ελεγχόμενες πυρκαγιές που βάζουν οι αγρότες για να καθαρίσουν τα χωράφια απ' τα ζιζάνια. Τι κρίμα που δεν το γνωρίζουν αυτό τα δάση. Ν' αρχίσουν να φλέγονται για να διευκολύνουν το κυβερνητικό έργο...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο βάθος, ο φόβος...

Τέσσερις νεαροί Γερμανοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για επίθεση με βόμβα μολότοφ σε ξενώνα μεταναστών. Τέσσερα νέα παιδιά, ηλικίας 14, 15 και 16 χρόνων, πέταξαν βόμβες μολότοφ για να κάψουν ζωντανούς συνομηλίκους τους μετανάστες... Μετανάστες από το Κόσσοβο. Μικρά παιδιά, που μαζί με τους γονείς τους, πριν περίπου ένα χρόνο, εγκατέλειψαν τα κατεστραμμένα σπίτια τους, «δραπετεύοντας» από τη φρίκη του πολέμου. Ανθρωποι κατατρεγμένοι που έχασαν τα πάντα και βρέθηκαν σε κάποια πόλη της Γερμανίας, ζητώντας πολιτικό άσυλο, με την ελπίδα ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη... Εφυγαν από τον τόπο τους, με τον ήχο από τις βόμβες των αμερικάνικων «Στελθ» και των βρετανικών «Τορνέιντο» να ηχούν ακόμα στ' αυτιά τους... Εφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο και οι τελευταίες εικόνες που πήραν μαζί τους ήταν πτώματα, οι κραυγές των στρατιωτών, οι πυροβολισμοί. Ο φόβος ήταν ο μοναδικός σύντροφος σ' αυτό το δύσκολο ταξίδι.

Πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σκηνικό του πολέμου, στην πόλη Λουντβιγκσχάφεν της Γερμανίας και μετά από αρκετό καιρό, ο φόβος άρχισε να «εγκαταλείπει» τις ψυχές... Ηρθαν όμως τέσσερα αμούστακα παιδιά για να «ξυπνήσουν» εκ νέου τις μνήμες. Τα τζάμια έγιναν θρύψαλα, όπως όταν έσκαγαν τα βλήματα των όλμων... Μετά ήρθε η φωτιά από τη μολότοφ. Τα βαριά εγκαύματα στα πόδια του μικρού 11χρονου μετανάστη και ο τραυματισμός άλλων δυο παιδιών από τα κομμάτια των σπασμένων τζαμιών... Οι γερμανικές αρχές, επίσημα, έχουν αναφέρει αυξημένα κρούσματα βίας από «σκίνχεντς» και νεοναζί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που μαστίζονται από ανεργία...

Ανεργία, λέξη αποκρουστική, ο φόβος κάθε νέου ανθρώπου στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες. Σε πολλές περιοχές της Γερμανίας η ανεργία τείνει να γίνει... επάγγελμα. Πόσο εύκολο είναι, άραγε, να πειστώ ότι είμαι άνεργος εξαιτίας ενός μετανάστη που μου έχει «κλέψει» τη δουλιά... Δύσκολο θα μου πει κάποιος. Εύκολο θα πω εγώ. Ειδικά όταν είμαι 16 χρόνων. Ειδικά όταν τον τελευταίο χρόνο, ο πατέρας μου δεν έκανε ούτε ένα μεροκάματο. Ειδικά όταν ο μεγαλύτερος αδερφός μου απολύθηκε πριν από λίγο καιρό. Πολύ εύκολα, όταν δεν έχω ούτε ένα μάρκο στην τσέπη μου. Ακόμα πιο εύκολα όταν κάποιοι νοσταλγοί του Γκέμπελς και του Χίτλερ διατυμπανίζουν στη γειτονιά ότι οι «ξένοι εργάτες ζουν σε βάρος του γερμανικού λαού»...

Κατάλοιπα του ναζισμού ξαναζωντανεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ανθρωποι που εκτελούν συγκεκριμένες εντολές φροντίζουν να «δηλητηριάζουν» παιδικές ψυχές και να «μπολιάζουν» εφηβικά μυαλά με «ιδέες». Ετσι πείθουν ότι για την ανεργία δεν ευθύνονται οι Γερμανοί πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά το γεγονός πως δεν «αδειάζει» η χώρα απ' όλους αυτούς τους μετανάστες που την κατακλύζουν. Δεν ευθύνονται οι πολυεθνικές εταιρίες, που απολύουν χιλιάδες ανθρώπους, προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Ευθύνονται, μόνο, όλοι αυτοί που άφησαν τον τόπο τους για να 'ρθουν να «αρπάξουν» τις δουλιές μας... Φυσικά κανένα απ' αυτά το φασιστικά απολιθώματα δεν μπαίνει στον κόπο να δώσει εξήγηση, γιατί ο Αφρικάνος ήρθε στην Ευρώπη, γιατί ο Γιουγκοσλάβος έφυγε από τον τόπο του, γιατί ο Τούρκος άφησε την πατρίδα του, γιατί οι Κούρδοι δε μένουν στα βουνά του Κουρδιστάν. Αλλωστε, ένας βασικός στόχος τους είναι η δημιουργία ανθρώπων που θα χτυπούν τυφλά... Γιατί μόνο τέτοιοι ταιριάζουν στ' αφεντικά τους και στις «ιδέες» τους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ