ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ετοιμο το πλαίσιο της «εταιρικής σχέσης»

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ενα ακόμα βήμα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε εφαρμογή των αποφάσεων του Ελσίνκι, πραγματοποιήθηκε με την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προτάσεων για τη δημιουργία της νομικής βάσης της «εταιρικής σχέσης» της ΕΕ με την Τουρκία.

Ειδικότερα η Επιτροπή, σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, υιοθέτησε χτες μια δέσμη προτάσεων προς το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορούν τη δημιουργία της νομικής βάσης και το περιεχόμενο της λεγόμενης εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ προς την Αγκυρα. Οι προτάσεις αυτές θα έρθουν από κοινού προς συζήτηση και έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών γύρω στο Νοέμβρη, όπου για να εγκριθεί απαιτείται ομοφωνία.

Με την εταιρική σχέση καθορίζονται ουσιαστικά οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για την ικανοποίηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης που απαιτούνται για την ένταξη ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για τη συμμόρφωση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της πολιτικής ένωσης, το σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, την ύπαρξη της οικονομίας της αγοράς για να αντιμετωπιστούν οι ανταγωνιστικές πιέσεις της μελλοντικής ένταξης και τη σταδιακή προσαρμογή της τουρκικής νομοθεσίας στο κοινοτικό κεκτημένο, με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης πρότεινε τη θέσπιση ενιαίου χρηματοδοτικού πλαισίου για το συντονισμό όλων των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία. Με την πρόταση αυτή δεν προβλέπονται νέα κονδύλια προς την Αγκυρα, αλλά απλώς συγκεντρώνονται σε έναν κανονισμό όλες οι υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ειδική γραμμής στο σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2001 για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία για το 2000 προβλέπεται να ανέλθουν σε 60,3 δισ. δραχμές (177 εκατ. ευρώ): 43,2 δισ. δραχμές (127 εκατ. ευρώ) από το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA, 1,7 δισ. δραχμές (5 εκατ. ευρώ) για την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και 15,3 δισ. δραχμές (45 εκατ. ευρώ) για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ορισμένων περιοχών.

Δ. Ρέππας: Η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει

Στο μεταξύ στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με αφορμή ερώτηση για το πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο γεγονός ότι Τούρκοι πολιτικοί παράγοντες επαναφέρουν το θέμα του ανοίγματος του ελληνοτουρκικού διαλόγου με επίκεντρο το θέμα του Αιγαίου, απάντησε με τη γνωστή θέση ότι το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

«Στο Αιγαίο, είπε ο υπουργός Τύπου, υπάρχει ένα θέμα το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι συνιστά ελληνοτουρκική διαφορά. Είναι το νομικό ζήτημα της υφαλοκρηπίδας που πρέπει να οριοθετηθεί μέσα από τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα, το οποίο να μπορεί, δικαιολογημένα, να αποτελέσει και σημείο τριβής στη σχέση των δύο χωρών».

Και ο υπουργός Τύπου συνέχισε: «Η πολιτική της Τουρκίας είναι γνωστή. Ασφαλώς, η πολιτική αυτή δεν έχει αλλάξει. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει είναι να έχουμε ένα κλίμα μη όξυνσης - θα έλεγε κανείς - τουλάχιστον στο βαθμό που η όξυνση αυτή υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι και αυτό μία θετική εξέλιξη. Δεν αρκεί, όμως, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό. Η Τουρκία έχει τηρήσει απόλυτα αρνητική στάση στο θέμα αυτό. Και αυτό δεν είναι δυνατό να μας διαφεύγει. Κατά τα άλλα, η Τουρκία παραμένει, με τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς αξιωματούχοι της, σε διάφορες διεκδικήσεις στο χώρο του Αιγαίου, που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και δεν μπορεί να αποτελέσουν καν αντικείμενο οποιασδήποτε συζήτησης».

«Η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις»

Επιστολή του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων προς τον πρωθυπουργό

Να τεθεί, επιτέλους, παράλληλα με τη δικαστική διεκδίκηση, και σε διακρατικό επίπεδο, με επίσημους κυβερνητικούς χειρισμούς, το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων-αποζημιώσεων στα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού, ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Στη σχετική επιστολή σημειώνεται το γεγονός πως «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρνητικά και με επιχειρηματολογία ιστορικά, ηθικά και νομικά σαθρή και απαράδεκτη, το ελληνικό αίτημα για την παραδοχή των γερμανικών ευθυνών και της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων. Στάση η οποία τηρείται παρά το γεγονός ότι ο Αρειος Πάγος με την πρόσφατη ιστορική του απόφαση δικαίωσε τα αιτήματα και τις θέσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας».

Τονίζεται ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής επιβάλλει την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από την ελληνική κυβέρνηση. Ο μέχρι τώρα αγώνας των εκπροσώπων των θυμάτων, των οργανώσεων των αντιστασιακών, καθώς και κορυφαίων νομικών υπήρξε στο δικαστικό πεδίο, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Ηδη, όμως, χρειάζεται και η κρατική συστράτευση. Δεν είναι νοητό, έναν τέτοιον αγώνα να τον διεξάγουν μόνον οι κοινωνικές δυνάμεις και κατ' ανάγκη μόνο στο δικαστικό πεδίο. Απαιτείται, συνεπώς, το θέμα να τεθεί, επιτέλους, παράλληλα και σε διακρατικό πεδίο με επίσημους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Γι' αυτό το λόγο, καταλήγει η επιστολή, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων και οι αντιστασιακές δυνάμεις τις οποίες εκπροσωπεί, αισθανόμαστε την ηθική και ιστορική υποχρέωση να απευθυνθούμε σ' εσάς και να ζητήσουμε την ανάληψη των σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με ψήφισμά του «απαιτεί από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την υλοποίηση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου για την αποζημίωση των θυμάτων της γερμανικής κατοχής με δεδομένο ότι και ο Δήμος Πειραιά υπήρξε θύμα της ναζιστικής θηριωδίας με καταστροφικές ζημιές που υπέστη στην περιουσία του, μαζί με εκατοντάδες δημότες του, που έχουν υποβάλει αιτήσεις για αποζημίωση από τη γερμανική κυβέρνηση».

Κόντρα στη νέα(α)ταξία
Ο παπα-παππούς, του «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»

- Αυτές τις μέρες των έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ εκκλησίας και κράτους, θυμήθηκα τον παππού μου, τον παπα-Ιωακείμ Παλλάδη.

Δάσκαλος στο Ναζλί της Μικρασίας, ένα επίγειο φρουτοπαραγωγικό παράδεισο κοντά στο Αϊδίνι, έγινε παπάς, μετά τον πρώιμο θάνατο της γυναίκας του. Αργότερα, πρωτοσύγκελος του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, μόλις ξέφυγε από την καταστροφή και τη μεγάλη σφαγή. Εφτασε στην Ελλάδα, με την ψυχή στο στόμα, ανέστιος, πάμπτωχος μαζί με τις χιλιάδες των χιλιάδων του μεγάλου ξεριζωμού. Δεν το έβαλε κάτω. Και ως εφημέριος στην Αγία Ελεούσα των Τζιτζιφιών και αργότερα στους Τρεις Ιεράρχες των Πετραλώνων, συμπορεύτηκε με τα προβλήματα της προσφυγιάς, μετάγγιζε δύναμη αντίστασης με λόγο και έργο, καταπράυνε τις πληγές και διεκδικούσε για το κοινό όφελος.

- Μικρός εγώ, τον άκουγα και μαθήτευα.

- Δε φτάνει ο θεός, έλεγε κατά τις περιδιαβάσεις του στα τσαντίρια, τις παράγκες και τα ντενεκεδόσπιτα, που «στέγαζαν» τους ξεριζωμένους στη Ν. Φιλαδέλφεια, την Καλλιθέα, τον Πειραιά, τις προσφυγογειτονιές, όπου έριχναν πάλι ρίζες. Παλιός δάσκαλος, ο παπα-Ιωακείμ, ανέσυρε στα κηρύγματά του και στην καθημερινή του επικοινωνία το «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», γιατί όπως έλεγε: «αν δε σε ακούσουν οι άνθρωποι, ούτε ο θεός σ' ακούει».

- Το κήρυγμά του δεν ήταν υπόδειξη υποταγής στη μοίρα και υπερκόσμιας δικαίωσης, αλλά σάλπισμα ανάτασης, αντίστασης και διεκδίκησης. Συχνά από το λόγο έφτανε στο έργο, με το πηλοφόρι στον ώμο για να βοηθήσει στο χτίσιμο ενός προσφυγόσπιτου, να συνδράμει στα συσσίτια, στην ιατρική αρωγή και την αλληλία. Στοιχεία που συνάντησα αργότερα στο πρόσωπο του σεβάσμιου Ειρηναίου στο Καστέλι της Κρήτης, όταν προσκαλούσε σ' εκείνες τις μεγάλες «λαοσυνάξεις» ειρήνης, κατά μοναδική, νομίζω, εξαίρεση από άλλους μακάριους και μακαριστούς.

- Αν ζούσε στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, ο παπα-παππούς Ιωακείμ, θα ήταν μαζί μας. Και δε θα στενοχωριόταν καθόλου, που ο εγγονός του «κατάντησε»... κομμουνιστής.


Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ

Προκαλεί ο Γκ. Σρέντερ

Σε αντίθεση με το διεθνή νόμο έρχεται, κατά το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ, η απόφαση του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου, αλλά και κάθε άλλη απόφαση που στηρίζεται στην ίδια βάση... Δηλαδή κάθε απόφαση που δικαιώνει τα θύματα του ναζισμού και επιβάλει στη γερμανική κυβέρνηση να πληρώσει στα θύματα πολεμικές επανορθώσεις!

«Η απόφαση αυτή (σσ του Αρείου Πάγου) και όποιες αποφάσεις έχουν βγει σ' αυτή τη βάση, έρχονται σε αντίθεση με το διεθνή νόμο», είπε με το θράσος του ιμπεριαλιστή ο Γερμανός καγκελάριος σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου! Αξιοποιώντας και την αναβλητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει επίσημα, σε διακρατικό επίπεδο, το αίτημα για πολεμικές επανορθώσεις και την επιστροφή του κλεμμένου κατοχικού δανείου στη χώρα μας, ο Γκ. Σρέντερ σπεύδει, ουσιαστικά, να υποβάλλει την απαίτηση για μη υλοποίηση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων για αποζημιώσεις των θυμάτων του ναζισμού με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας. Είναι γνωστό, άλλωστε ότι η κυβέρνηση Σημίτη, ήδη, παρενέβη αρνητικά στην υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, αρνούμενη και να θέσει το ζήτημα των επανορθώσεων στη γερμανική κυβέρνηση, προς δόξαν της ισχυρής Ελλάδας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ