ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμή στην Ηλέκτρα Αποστόλου, την Ελληνίδα - σύμβολο

Εκδήλωση στο Ν. Ηράκλειο, 56 χρόνια από την επέτειο της θυσίας της ηρωίδας  κομμουνίστριας

Σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας για τα ιδανικά του ΕΑΜ, για τα ιδανικά του λαού, 56 χρόνια πριν, η κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου με τον ηρωικό θάνατό της έγινε σύμβολο και της μαχόμενης γυναίκας για έναν κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο ισότητας.

Ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ, η Ηλέκτρα Αποστόλου, με τη δραστηριότητά της ενάντια στη γερμανοφασιστική κατοχή, για την απελευθέρωση της πατρίδας, έγινε ο τρόμος των κατακτητών. Τέτοια ήταν η μανία των κατακτητών και των προδοτών ντόπιων συνεργατών τους που, αφού τη σκότωσαν με αγριότητα οι βασανιστές - δολοφόνοι της, πέταξαν το πτώμα της στο δρόμο. Συγκλονιστική ήταν η στιχομυθία που είχε η Ηλέκτρα Αποστόλου με τους βασανιστές της: Πώς σε λένε; Ελληνίδα, η απάντηση. Πού κατοικείς; Στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου; Οι Ελληνες. Τι έκανες; Υπηρετούσα το λαό, απαντούσε περήφανα η Ηλέκτρα.

Αυτή η ηρωίδα - σύμβολο του αγώνα, η Ηλέκτρα Αποστόλου, τιμήθηκε, χτες βράδυ, στο χώρο που μεγάλωσε και έζησε, στην οδό Κουντουριώτη και Νεότητας στο Ν. Ηράκλειο, με μια σεμνή εκδήλωση που οργάνωσε στη μνήμη και στην προσφορά της στον αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΑΕΑ) .

Στη συνειδητή αγωνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, αλλά και στον αγώνα των αμέτρητων Ελληνίδων της περιόδου '41-'48 αναφέρθηκε στην ομιλία της η Ελπίδα Τεγούλια, μέλος της Επιτροπής Γυναικών της ΠΕΑΕΑ και της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Τραυματιών και Θυμάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας . Μετά από εκτενή αναφορά στη δράση, στη σύλληψή της και στην άγρια δολοφονία της, αναφερόμενη στο σήμερα τόνισε: «Στις σημερινές συνθήκες με τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, την ΟΝΕ και τη Νέα Τάξη πραγμάτων είναι φανερό ότι οι ισχυροί του χρήματος θέλουν όλα τα αγαθά που έχει αποκτήσει η κοινωνία των ανθρώπων, μόνο για τον εαυτό τους. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε καλά όλοι. Οι φτωχές τάξεις της κοινωνίας, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, άντρες και γυναίκες να ενωθούμε σε ένα ισχυρό μέτωπο για να παλέψουμε τα σχέδιά τους όσο υπάρχει ακόμα καιρός». Το ΠΑΜΕ, επισήμανε, είναι η μόνη λύση.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε χαιρετισμός της κόρης της Ηλέκτρας Αποστόλου, Αγνής, ενώ, στο τέλος κατέθεσε στεφάνι η εγγονή της ηρωίδας που φέρει το όνομά της. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ν. Ηρακλείου, Γ. Μαστοράκος , αφού επισήμανε το χρέος που όλοι έχουμε απέναντι στη θυσία αυτής της ηρωίδας ανέφερε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμα το θέατρο, η βιβλιοθήκη και το μουσείο που θα δημιουργηθούν στο χώρο δίπλα από το μνημείο της, για να θυμίζουν την Ηλέκτρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, η Ε. Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Α. Γιαννούση, από το τμήμα γυναικών της ΚΕ, από το ΚΣ της ΚΝΕ ο Α. Χαλβατζής, εκπρόσωποι των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την περιοχή της Αττικής, αντιπροσωπεία της Βορειοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Ενωσης Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Ν. Καραντηνός, ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας Ν. Ηρακλείου Π. Γκιουλέας κ.ά.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Εσωτερική υπόθεση του ψευδοκράτους

Καζάνι που βράζει είναι οι κατεχόμενες περιοχές της Βόρειας Κύπρου, εξαιτίας των καταπιεστικών μέτρων που πήρε το κατοχικό καθεστώς για να καταστείλει τις εκδηλώσεις των καταθετών που έχασαν τα χρήματά τους λόγω κατάρρευσης έξι τραπεζών. Εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν και χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την απόλυση των συλληφθέντων. Στο μεταξύ, το κατοχικό καθεστώς άφησε ελεύθερα 47 από τα 55 άτομα που συνελήφθησαν μετά τις χθεσινές εκδηλώσεις.

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Κατεχόμενα, αναφέρθηκε χτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ, ο οποίος είπε ότι τα οικονομικά προβλήματα στα Κατεχόμενα δεν οφείλονται μόνο στον εμπορικό αποκλεισμό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μπ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ αντιμετωπίζει κάποια οικονομικά προβλήματα που δεν οφείλονται μόνο στον άδικο εμπορικό αποκλεισμό». Και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, ο δυναμισμός της οικονομίας της ΤΔΒΚ οφείλεται στη συνεισφορά της Τουρκίας» και ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρακολουθεί τα οικονομικά προβλήματα της ΤΔΒΚ».

Την ίδια ώρα στην Αγκυρα, ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την Κύπρο, Σ. Γκιουρέλ, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι «η Κύπρος έχει για μας ζωτική σημασία, αλλά δεν έχουμε σκοπό να καταβάλουμε το ποσό για να αποζημιωθούν τα θύματα του τραπεζικού σκανδάλου». Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ΙσμαΐλΤζεμ εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο. Σύμφωνα δε με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ερωτηθείς κατά πόσο η Τουρκία θα βοηθήσει οικονομικά το ψευδοκράτος, ο Ισ. Τζεμ είπε ότι το συμβάν με τους τραπεζόπληκτους είναι εσωτερική υπόθεση του ψευδοκράτους.

Εξάλλου, ο αποκαλούμενος πρόεδρος της ψευδοβουλής Ερ. Χασίπογλου, αναφερόμενος στην κατάληψη του κτιρίου της ψευδοβουλής, ισχυρίστηκε ότι ανάμεσα σε αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια «διαπιστώθηκε ότι ήταν 10 προβοκάτορες της ελληνοκυπριακής πλευράς». Το σχόλιο ήρθε από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», η οποία γράφει πως υπάρχει «συνέχεια της φημολογίας περί προδοσίας» και ότι «ο Χασίπογλου έκανε ανόητες δηλώσεις».

Συμπαράσταση του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, με αφορμή τις πρόσφατες ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις στα Κατεχόμενα, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, όπως τονίζει, χειμάζονται σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, ανελευθερίας και καταπίεσης. Σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για επαναπροσέγγιση, προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.


Προφυλακίστηκε ο πρώην γ. γ. Νέας Γενιάς, Γ. Σεφερτζής

Κατηγορείται ότι πούλησε σε επενδυτές ανύπαρκτες μετοχές

Ο 47χρονος επικοινωνιολόγος και πρώην γενικός γραμματέας της Νέας Γενιάς, Γιώργος Σεφερτζής, προφυλακίστηκε για κομπίνα που ξεπέρασε τα 77.000.000 δραχμές, πουλώντας ανύπαρκτες μετοχές σε επενδυτές.

Η υπόθεση με το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (στις πρόσφατες εκλογές της 9ης του Απρίλη ήταν υπεύθυνος των «Exit Poll» στην ΕΤ-1), καθώς και οι καταγγελίες για τις αμαρτωλές δραστηριότητες της «ΔΕΚΑ ΑΕ» στο Χρηματιστήριο, έχουν θορυβήσει τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Γ. Σεφερτζής οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Ι. Καραΐσκου και του 23ου τακτικού ανακριτή Λ. Καλούση για το αδίκημα της απάτης κατ' επάγγελμα και συνήθεια,της ηθικής αυτουργίας (σε βαθμό κακουργήματος) και για σωρεία πλημμελημάτων. Αντίθετα, οι δύο συγκατηγορούμενοί του Π. Καζάζης και Γ. Ζέρης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους.

Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιούλη του 1995, όταν ο Γ. Σεφερτζής ως κύριος μέτοχος της εταιρίας ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ ΑΒΕΕ, στην οποία κατείχε το 42% των μετοχών που ερμηνευόταν με 2.200.000 τίτλους στην κατοχή του, με τη βοήθεια των συγκατηγορούμενών του Π. Καζάζη και Γ. Ζέρη εμπορευόταν τις ανύπαρκτες μετοχές. Η εταιρία ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ είναι πολυμμετοχική και είχε έδρα τη Μεταμόρφωση Αττικής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γ. Σεφερτζής έδρασε ως εξής: Με την ιδιότητα του προέδρου της ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ, η οποία είχε εισαχθεί στο ΧΑΑ από το 1969, συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του διοικητικού συμβουλίου στις 28 Ιούλη του 1995. Παράλληλα, ανακοίνωσε στη συνέλευση ότι μια λιβεριανή ναυτιλιακή εταιρία με την επωνυμία «My flower Maritime SA» είχε αγοράσει από τον ίδιο το πακέτο των 2.200.000 μετοχών προς 300 δραχμές την κάθε μία.

Ωστόσο, τις μετοχές αυτές ο Γ. Σεφερτζής τις είχε πουλήσει σε επενδυτές από το Μάρτη μέχρι τον Ιούνη του 1995, βλάπτοντας τα συμφέροντα της εταιρίας προς ίδιον όφελος. Στη συνέλευση εκείνη ο 47χρονος επικοινωνιολόγος εμφάνισε τους συγκατηγορούμενούς του Π. Καζάζη και Γ. Ζέρη ως εκπροσώπους της λιβεριανής εταιρίας και δήθεν κατόχους του 42% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια, η λιβεριανή εταιρία «My flower Maritime SA», ήταν φάντασμα, αφού δεν υπήρξε ποτέ. Στην ίδια συνέλευση πέτυχε την παραίτηση του ΔΣ της ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ και ορίστηκαν στο νέο διοικητικό συμβούλιο οι Π. Καζάζης και Γ. Ζέρης και άλλα δύο άτομα του περιβάλλοντός του, με στόχο να πετύχει τα σχέδιά του.

Τέλος, οι Π. Καζάζης και Γ. Ζέρης με διάφορους τρόπους πέτυχαν να εκταμιεύσουν παράνομα διάφορα ποσά από την εταιρία ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμόζεται...

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται κανονικά». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χτες, αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα στη Γενεύη, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, διαψεύδοντας τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα. Δεν υπήρξε εμπλοκή, είπε, επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται σήμερα Πέμπτη ν' αρχίσει η συζήτηση πάνω στις απόψεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη ότι για τη χτεσινή μέρα δε θα υπάρξουν συναντήσεις, γιατί θέλει να τη χρησιμοποιήσει μαζί με τους συνεργάτες του για να μελετήσει τις απόψεις, τις αντιδράσεις στις ιδέες του, τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στο μεταξύ, γεύμα εργασίας με τον Βρετανό ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, είχε χτες στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης. Για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί δείπνο του Προέδρου Κληρίδη με την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Γενεύη για τις συνομιλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ