ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κολεγιές και ανταγωνισμοί σε βάρος των λαών

Ζεσταίνεται η συζήτηση για την πολιτική θωράκιση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, σαν όρος για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση της πλουτοκρατίας

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας και της ευρωζώνης, πάντα υπό το φως των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Κοινή πεποίθηση παραγόντων της οικονομίας και της πολιτικής σε ΕΕ και ΗΠΑ είναι ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και η επέκτασή τους είναι δεδομένα, για να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Αμαντέο Αλταφάζ, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, εννοώντας ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιούν την πλουτοκρατία και διευκρίνισε ότι η χώρα έχει την υποστήριξη της ΕΕ, του Γιούρογκρουπ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ακόμα, επέμεινε ότι οι συνθήκες που διέπουν την έκδοση ομολόγων αναμένεται να αλλάξουν σταδιακά, ενώ ανέφερε ότι η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει το Μάη, όπου και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα μπουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και όχι τα ζητήματα που αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα «Merrill Lynch» εκτιμά ότι παρότι «η οδύσσεια της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει», η ΕΕ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική θέση από άλλες αγορές και προτρέπει τους επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι θα οδηγηθεί σε βιώσιμο επίπεδο, αν εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και την προτρέπει να δώσει τη μάχη σε τρία επίπεδα: Στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μερεμέτια για τους τραπεζίτες

Μέτρα υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου βάζουν μπροστά οι κυβερνήσεις Γερμανίας - Γαλλίας. Χτες το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο - στο οποίο ήταν παρούσα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο των «καλών σχέσεων» των δύο χωρών - ασχολήθηκε με την πρόταση για σύσταση ενός «ταμείου σταθερότητας» των τραπεζών, το οποίο θα ενεργοποιείται για την κάλυψη του κόστους μελλοντικών κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η επιβολή «ήπιου» φόρου - εισφοράς προς τις τράπεζες, ο οποίος θα βασίζεται στον πιθανό συστηματικό κίνδυνο των τραπεζών και θα συμβάλλει στο ταμείο διάσωσής τους. Η Γαλλία προκρίνει την επιβολή φόρου που θα αποτρέπει τους συστημικούς κινδύνους. Τα έσοδα από τους φόρους θα καταλήγουν στον προϋπολογισμό και όχι σε ένα «ταμείο διάσωσης». Οπως είπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί Οικονομικών, θα πιέσουν τους ομολόγους τους στο Γιούρογκρουπ και στο G20 να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα.

Μετά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχει προωθήσει, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας παρουσίασε προχτές το σχέδιο διάσωσης τραπεζών. Το κράτος θα συνδράμει με 8,3 δισ. ευρώ (σ.σ. από τις τσέπες των Ιρλανδών εργαζομένων) την κρατικοποιημένη τράπεζα Anglo Irish Bank, θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των Αllied Irish Banks και της Bofi, και θα εθνικοποιήσει δύο συνεργαζόμενες τράπεζες (αμοιβαίας πίστης).

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς προχωράει και η συζήτηση για την πολιτική θωράκιση της καπιταλιστικής ΕΕ, με στόχο να προωθείται απαρέγκλιτα η αντιλαϊκή στρατηγική της. Ο Επίτροπος, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στη «Le Mond», επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στα κράτη - μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας: «Η Κομισιόν θα πρέπει να είναι σε θέση να απευθύνει προειδοποιήσεις στα κράτη - μέλη. Θα πρέπει να εξετάζουμε μαζί τα σχέδια των προϋπολογισμών πριν από την τελική ψήφισή τους».

Ακόμα, επανέλαβε ότι στην ΕΕ χρειάζεται μια ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι δεν προέχει η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά η τήρησή του.

Σενάρια για πτώχευση

Το θέμα της κήρυξης πτώχευσης από την Ελλάδα, ως λύση στην κρίση, επανέρχεται σε άρθρο στους «Financial Times Deutschland»: «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η πρόσβαση στις αγορές, αλλά το ύψος των επιτοκίων που αυτή τη στιγμή κυμαίνονται γύρω στο 6%. Με τέτοια επιτόκια και ονομαστική ανάπτυξη της τάξεως του 2% - μια ιδιαίτερα αισιόδοξη υπόθεση - ο συντελεστής θα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Η συνολική προσαρμογή, δηλαδή, θα εκτιναχθεί γύρω στο 13%, που ισοδυναμεί με αύξηση φορολογίας ή μείωση των δαπανών κατά 30%. (...) Η πτώχευση φαίνεται η πιο απλή λύση για την ελληνική κρίση, διότι το 70% των χρεών της η χώρα το οφείλει σε ξένους επενδυτές και κυρίως σε γαλλικές, ελβετικές, γερμανικές τράπεζες, αλλά και σε γαλλικές και ιταλικές ασφάλειες».

Σύμφωνα, τέλος, με στοιχεία του πρακτορείου «Bloomberg» και της τράπεζας «Credit Agricole», «η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει περίπου 13 δισ. ευρώ επιπλέον σε τόκους για το χρέος που πρόκειται να πουλήσει αυτή τη χρονιά».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δρομολογεί και τον «Καλλικράτη»

Σαρωτικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα μέσα από την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης

Την επίσπευση της κατάθεσης του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική δομή της χώρας αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, αφού βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών το νέο διοικητικό μοντέλο θα αποτελέσει το βασικό «μοχλό» για την εφαρμογή του συνόλου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί μετά την Κυριακή του Θωμά, όπως αποφασίστηκε χτες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το χωροταξικό σχέδιο όσο και οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες «είναι έτοιμα» και θα παρουσιαστούν μέχρι τις 15 Απρίλη. Θα ακολουθήσει «σύντομη διαβούλευση» με τους αρμόδιους φορείς ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ και μέσα στο Μάη θα ψηφιστεί στη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι αριθμός των νέων δήμων δε θα υπερβαίνει τους 370 (από 1.034 που είναι σήμερα) και οι περιφέρειες τις επτά (από 13 που είναι σήμερα).

Οι νέοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε επίπεδο περιφερειών, προβλέπεται να αναλάβουν νέες, πολύ περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχουν οι σημερινοί ΟΤΑ. Μια σειρά τομείς - για τους οποίους απαιτείται κρατικός κεντρικός έλεγχος - όπως αυτοί της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, της προστασίας της παιδικής και της τρίτης ηλικίας, της Παιδείας (σχολικά κτίρια κλπ.) κ.ά. θα περάσουν στους νέους δήμους. Αυτόματα θα ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών παροχών, αλλά και για τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα, λιγότερα σε αριθμό, αλλά με μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση, αυτοδιοικητικά σχήματα.

Συγχρόνως η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους δήμους και τις περιφέρειες να αναπτύξουν «τοπικό φορολογικό σύστημα» που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια στις πλάτες του λαού.

Μέσα από το νέο διοικητικό μοντέλο, η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προτάσεις - καθρέφτης των κυβερνητικών μέτρων

Στις αντιλαϊκές ανατροπές της κυβέρνησης αντιτάσσει τη δική της φιλομονοπωλιακή λίστα

Πλάτη για να προχωρήσουν οι προαποφασισμένες διαρθρωτικές αλλαγές που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα βάζει σταθερά η ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιεί και το πρόβλημα της ανεργίας για να παρουσιάσει ως μοναδική διέξοδο την άμεση εφαρμογή της νέας δέσμης των φιλομονοπωλιακών μέτρων.

«Εάν θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα αποτελεσματικά, για την προώθηση της απασχόλησης και για να χτυπήσει την ανεργία, υπάρχουν οι προτάσεις Σαμαρά για να δοθούν αναπτυξιακές ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, έτσι, να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας και να δώσουμε ώθηση στην απασχόληση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τις χτεσινές εξαγγελίες -εμπαιγμό του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ωστόσο, «οι προτάσεις Σαμαρά» δεν διαφέρουν πουθενά από τις προτάσεις της κυβέρνησης, δηλαδή από το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συναποφασιστεί με την ΕΕ με στόχο την στήριξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Στο όνομα της «διάσωσης» δήθεν θέσεων εργασίας, η ΝΔ έχει προτείνει 23 μέτρα - ανάσες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, έχει στηρίξει την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, έχει δώσει το «πράσινο φως» για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την εκ περιτροπής εργασία, την απελευθέρωση των απολύσεων κ.ο.κ..

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Ι. Βρούτσης επανήλθε χτες ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη εξειδίκευση των προτάσεών της, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη «να συμβάλει αποφασιστικά στην εν λόγω εθνική προσπάθεια».

Ταυτόχρονα, η ΝΔ αναλαμβάνει να χτυπήσει και τους αγώνες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Την εχθρική στάση της ΝΔ φρόντισε να υπενθυμίσει χτες ο Δ. Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας τις «συντεχνίες» ως το μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση και ΝΔ για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ