ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με σχέδιο και ενθουσιασμό για την επιτυχία της

Με μαχητικότητα και ενθουσιασμό στον αγώνα για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης που έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ - με τη μορφή της λαχειοφόρου - μπαίνουν οι Τοπικές Γραμματείες του Μετώπου σε όλη τη χώρα. Οι λαχνοί έχουν φτάσει παντού, οι Τοπικές Γραμματείες έχουν ήδη σχεδιάσει τη διακίνησή τους με στόχο να μην υπάρχει χώρος δουλειάς, να μην υπάρχει εργαζόμενος που να μην ενημερωθεί και ενισχύσει το ΠΑΜΕ.

Το άνοιγμα που έχει κάνει το ΠΑΜΕ, η οργάνωση μεγάλων απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων, η πραγματοποίηση πολύμορφων εκδηλώσεων για όλα τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών, έχουν καταγράψει το ΠΑΜΕ σαν μια δύναμη ευθύνης που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για να μπορέσει λοιπόν να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της ταξικής πάλης, της οργάνωσης των αγώνων απαιτούνται αυξημένα οικονομικά μέσα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση και οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα σχεδιάζουν και βάζουν σε εφαρμογή πλατύ άνοιγμα. Η οικονομική εξόρμηση με τη μορφή της λαχειοφόρου ξεκίνησε στις 29 Μάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη. Ο κάθε λαχνός στοιχίζει 5 ευρώ.

Σε αδυναμία πληρωμών ο Οίκος Ναύτου

Τα ελλείμματα των Ταμείων βρίσκονται στα χρηματοκιβώτια των εφοπλιστών και των κεφαλαιοκρατών, τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία

Αδυναμία να πληρώσει φάρμακα, νοσήλια και τα επιδόματα ανεργίας και άλλα επιδόματα για τον Απρίλη αντιμετωπίζει ο Οίκος Ναύτου! Αυτό αποκαλύπτεται σε επείγουσα επιστολή που έστειλε στις 29 Μάρτη ο πρόεδρος του Ταμείου Θ. Βαρίνος προς το ΝΑΤ, με την οποία δηλώνει «αδυναμία πληρωμής» επειδή, όπως αναφέρει, το ΝΑΤ παρακράτησε παράνομα και δεν απέδωσε στον Οίκο Ναύτου τους προβλεπόμενους πόρους (δωδεκατημόρια) των μηνών Φλεβάρη και Μάρτη. Σύμφωνα με την επιστολή, η παρακράτηση, επιπλέον, έγινε χωρίς απόφαση της διοίκησης του ΝΑΤ, αλλά με ευθύνη του προέδρου του Ταμείου και του ΥΠΟΙΑΝ.

Επί της ουσίας φαίνεται ότι άρχισαν οι οδυνηρές επιπτώσεις που έχει σε βάρος των ναυτεργατών και των οικογενειών τους η μείωση κατά 10% της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την υπουργική απόφαση 2/4431/25.01.2010, στα πλαίσια των βάρβαρων αντιλαϊκών της μέτρων και του «Προγράμματος Σταθερότητας».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μείωση αυτή σημαίνει ότι στερούν από το ΝΑΤ 152.300.416 ευρώ και από το Κεφάλαιο Ασφάλισης Ανεργίας Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ) 30.211.584 ευρώ! Ετσι το έλλειμμα του ΝΑΤ από 83.402.596 που είχε προϋπολογιστεί για το 2010 εκτινάσσεται στα 235.703.012 και του ΚΑΑΝ από 16.368.836 ευρώ στα 46.580.420!

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ και των Ταμείων του (κλάδων όπως ο ΚΑΑΝ) συντάχτηκε με εντελώς χαλκευμένα στοιχεία, αφού έχει να κλείσει ισολογισμός στο Ταμείο από το 2003 - για να καλυφθεί η ληστεία των εφοπλιστών σε βάρος του - και εμφανίζονταν ποσά αυθαίρετα ως έσοδα.

Σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) καταγγέλλουν ότι η μείωση της επιχορήγησης «χτυπάει συντάξεις, ΕΚΑΣ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων» και τονίζουν ότι τα ελλείμματα των Ταμείων «βρίσκονται στα χρηματοκιβώτια των εφοπλιστών και των κεφαλαιοκρατών» ως «αποτέλεσμα της πολιτικής» των κυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Καλούν τους ναυτεργάτες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με απεργίες και άλλες μορφές κινητοποιήσεων ενάντια τα αντεργατικά μέτρα, να δώσουν μαζικά το «παρών» στις 8 Απρίλη στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας

Από την καθιστική διαμαρτυρία των απλήρωτων ναυτεργατών έξω από το υπουργείο
Από την καθιστική διαμαρτυρία των απλήρωτων ναυτεργατών έξω από το υπουργείο
Ξανά στο πόδι ήταν χτες από το πρωί ως το μεσημέρι οι εγκαταλειμμένοι και απλήρωτοι ναυτεργάτες 10 πλοίων, οι οποίοι από τον περασμένο Δεκέμβρη, συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δίνουν μάχη για το αυτονόητο, να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Δικαίωμα που έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση οι εφοπλιστές αποθρασυμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική, με αποτέλεσμα οικογένειες ναυτεργατών να αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης, να μην μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα στοιχειώδη για το πασχαλινό τραπέζι. Το πρωί οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στην Ενωση Μηχανικών. Επί τόπου αποφάσισαν και έκαναν νέα δυναμική παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η δεύτερη μέσα σε δύο μέρες, διεκδικώντας τα λεφτά τους.

Με την αγωνιστική τους οργάνωση και με στήριγμα τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, οι εγκαταλειμμένοι ναυτεργάτες επέβαλαν να ψηφιστεί ο νόμος 3816/2010, ο οποίος προβλέπει την καταβολή των δεδουλευμένων από το κράτος, σε ναυτεργάτες που εγκαταλείπονται από τους εφοπλιστές στην ελληνική επικράτεια. Ομως, με ευθύνη της υπουργού Λ. Κατσέλη, το ΥΠΟΙΑΝ αρνείται να τον εφαρμόσει. Διότι, αν πληρωθούν οι ναυτεργάτες και κλείσει το ναυτολόγιο (το επίσημο έγγραφο του πλοίου που αναγράφει τα μέλη του πληρώματος), ο εφοπλιστής πρέπει πρώτα να ξεπληρώσει τα ποσά που δόθηκαν από το κράτος για να πληρωθούν οι ναυτεργάτες, για να ανοίξει νέο ναυτολόγιο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το πλοίο.

Οι ναυτεργάτες συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας, Γ. Μπουμπόπουλο, για να τους πει τα γνωστά, περί ...διαδικαστικών κωλυμάτων για την εφαρμογή του νόμου. Η απάντηση των ναυτεργατών ήταν να παραμείνουν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα αποφασισμένοι να επιβάλουν το δίκιο τους. Αποχώρησαν όταν ορίστηκε συνάντηση για σήμερα το πρωί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Βλάχο. Αποφάσισαν επί τόπου νέα αγωνιστική κινητοποίηση για σήμερα το πρωί, ενώ όπως είπε ο γραμματέας του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Θ. Παπάς, «δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Θα τους γίνουμε ο εφιάλτης τους».

«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Απλήρωτοι πολλοί εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα, που συνολικά απασχολεί 300 εργάτες, διότι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβρη. Στους απλήρωτους εργαζόμενους ήταν και ο πρόεδρος του ταξικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Φθιώτιδας Γ. Αποστόλου. Σύμφωνα με καταγγελίες του συνδικάτου, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι είναι τουλάχιστον πενήντα. Η εργοδοσία, μάλιστα, προκειμένου να διασπάσει τους εργαζόμενους, πλήρωσε μόνο τον πρόεδρο του Συνδικάτου, αφήνοντας τους υπόλοιπους απλήρωτους.

Προχτές, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με το Συνδικάτο, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας Φθιώτιδας, απαιτώντας τον άμεσο έλεγχο της εργοδοσίας. Η Επιθεώρηση δήλωσε αδυναμία να κάνει έλεγχο, γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια για τα μεταφορικά! Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φθιώτιδας καλούν τους εργαζόμενους της εταιρείας σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σημειώνει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, προχωρώντας άμεσα σε γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Δίωξη σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Δίωξη σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Χρήστου Τσαντή και Δημήτρη Χριστόπουλου, άσκησε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πάτρας, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν πανελλαδικά - και στην Πάτρα - για την επαναπρόσληψη του Νίκου Νικολόπουλου, εργαζόμενου τότε στα «Τζάμπο».

Υπενθυμίζουμε ότι η εργοδοσία στα «Τζάμπο» επιχείρησε να εξαγοράσει και να εξωθήσει σε παραίτηση τον Ν. Νικολόπουλο, επειδή η αγωνιστική του δράση υπονόμευε τα συμφέροντά της.

Οι δύο συνδικαλιστές κατηγορούνται ότι «επικεφαλής ομάδας 30 περίπου ατόμων του πολιτικού φορέα(!) ΠΑΜΕ απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος» κι έκαναν το έγκλημα «να αρνηθούν να φύγουν από τον προαύλιο χώρο του καταστήματος παρά τις εκκλήσεις του υπεύθυνου»!

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Γελιέται η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με τέτοιες μεθόδους, με διώξεις και δίκες συνδικαλιστών, θα καταφέρει να κάμψει τη δράση του ΠΑΜΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος για την επαναπρόσληψη εργαζομένων. Τώρα είναι η ώρα του λαϊκού ξεσηκωμού, με το ΠΑΜΕ μπροστάρη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ