ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσφυγή ενάντια στο φακέλωμα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγαν 22.000 πολίτες και οργανώσεις ενάντια στο σύστημα «ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης μισθού» ή πιο γνωστό ως ΕLΕΝΑ, απαιτώντας άμεσα τον τερματισμό της αποθήκευσης των στοιχείων των εργαζομένων υπό το σκεπτικό ότι παραβιάζει κατάφωρα τις ατομικές ελευθερίες και την αρχή των προσωπικών δεδομένων.

Ο νόμος για το σύστημα ΕLΕΝΑ εγκρίθηκε την 1η Απρίλη και από την 1η Γενάρη τέθηκε σε ισχύ και προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων με πληροφορίες για εργαζόμενους, τις οποίες υποχρεούνται να παρέχουν οι εργοδότες, υπό το σκεπτικό ότι «θα αποτελέσει όπλο ενάντια στη γραφειοκρατία και θα εξοικονομήσει περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ» για το δημόσιο και τις εταιρείες.

Εντούτοις, το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και όχι τυχαία, καθώς η συγκεκριμένη βάση δεδομένων καταγράφει και θα αποθηκεύει πληροφορίες για τους περίπου 40 εκατομμύρια Γερμανούς μισθωτούς και οι πληροφορίες δεν αφορούν στο μισθό αλλά και στις απουσίες τους από τη δουλειά για λόγους ασθενείας ή άλλους, στη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στις παρατηρήσεις ή στις πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν δεχθεί.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο από το 2012 οι γερμανικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του ΕLΕΝΑ για να αποφασίζουν αν θα καταβάλουν ή θα αρνούνται να χορηγούν τα διάφορα επιδόματα που ζητούν εργαζόμενοι.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ΕLΕΝΑ ανήκει στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ (2002) και διακηρύσσεται ότι με αυτή τη βάση δεδομένων οι εργοδότες θα απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση να δίνουν στις αρχές έντυπες δηλώσεις για τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους, ενώ οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν μια ηλεκτρονική κάρτα η οποία θα χρησιμοποιείται από τις αρμόδιες αρχές για την ανάκληση προσωπικών τους δεδομένων.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Δολοφονιών και καταστολής συνέχεια

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Δύο ακόμη δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ανεβάζοντας σε πέντε το συνολικό αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του «προέδρου» Πορφίριο Λόμπο Σόσα. Ανάληψη που σήμανε αφ' ενός την προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος με τη στήριξη και των ΗΠΑ και αφ' ετέρου την έναρξη μιας πρωτοφανούς σε ένταση ακόμη και σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν εκστρατεία καταστολής του λαϊκού κινήματος και δολοφονιών.

Τα τελευταία θύματα αυτής της εκστρατείας είναι οι δημοσιογράφοι Χοσέ Μπαγιάρντο Μαϊρένα Ραμίρες και Μανουέλ Χουάρες, οι οποίοι δολοφονήθηκαν μέσα στο όχημα που επέβαιναν από «αγνώστους» στην επαρχία Ολάντσο, στην εθνική οδό από την πόλη Κατακάμας προς τη Χουτικάλπα. Και οι δύο εργάζονταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Canal 4 και ήταν γνωστοί για τη στάση τους σε όλη τη διάρκεια του πραξικοπήματος, αλλά και ως μέλη του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRH. Στις 14 Μάρτη είχε δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος Ναούμ Παλάσιος Αρτεάγκα, ο δημοσιογράφος που αποκάλυπτε τη φονική καταστολή εναντίον των αγροτών στο Αγκουάν. Εξάλλου, μόλις την περασμένη Παρασκευή, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μπροστά τους μαθητές του ο καθηγητής Χοσέ Μανουέλ Φλόρες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνεται ο πόλεμος

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε χτες σε αγορά του χωριού Μπαμπατζί, της Χελμάντ στο Νότιο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα 17 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 45 να τραυματιστούν, με την ενέργεια να αποδίδεται κατά το σύνηθες στους αντάρτες των Ταλιμπάν. Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διανομής δωρεάν σπόρων στους αγρότες από κατοχικές δυνάμεις, προκειμένου να «σταματήσουν τις ναρκοκαλλιέργειες».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Μάικ Μούλεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη - επιθεώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στη Χελμάντ, υπεραμύνθηκε της σχεδιαζόμενης επίθεσης στην Κανταχάρ για την περαιτέρω κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, επαναλαμβάνοντας ότι είναι «δυσκολότερος στόχος από τη Μαρτζάχ» και χαρακτηρίζοντάς την ως τον ακρογωνιαίο λίθο του ιμπεριαλιστικού πολέμου... Παράλληλα ο Αμερικανός στρατηγός επιτέθηκε στο Ιράν πως «προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή, στέλνοντας όπλα στους Ταλιμπάν».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις και στο Πακιστάν, τόσο από τις αμερικανικές δυνάμεις, όσο και από το σύμμαχό τους κυβερνητικό στρατό. Στη διάρκεια βομβαρδισμών σκοτώθηκαν περισσότεροι από «36 εξτρεμιστές μαχητές», των οποίων όπως πάντα η ταυτότητα δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές. Υπέρ του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» της πακιστανικής κυβέρνησης τάχθηκε χτες και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, που βρίσκεται στη χώρα για τετραήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας της Αγκυρας να διαδραματίσει ρόλο κλειδί για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή της Ασίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πρόγραμμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα παράλια των ΗΠΑ, παρά το υψηλό κόστος που θα έχει για το περιβάλλον αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει την άρση της απαγόρευσης εξόρυξης των πηγών ενέργειας, στις ακτές του Ατλαντικού, στα ανατολικά του Κόλπου του Μεξικού και στις βόρειες ακτές της Αλάσκας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Διμερής διακυβερνητική σύνοδος μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, για τη σύσφιξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών δεσμών πραγματοποιείται από χτες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας. Στη Σύνοδο προΐστανται οι αντιπρόεδροι των δύο χωρών, Ελίας Χάουα και Ιγκορ Σέτσιν και γίνεται λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Βλ. Πούτιν την επόμενη βδομάδα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Στο 12,49% διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Απασχόλησης του Μαυροβουνίου, η ανεργία αφού όπως προκύπτει περίπου 33.000 άτομα είναι άνεργοι. Από τον περασμένο Γενάρη μόλις 1.970 άτομα εξασφάλισαν μια δουλειά.

ΧΑΓΗ.-- Ερευνα για τις φονικές επιθέσεις που στιγμάτισαν τις εκλογές του 2007 στην Κένυα ανακοίνωσε χτες πως θα πραγματοποιήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Πιέζουν για κυρώσεις οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ --

Υπέρ της υιοθέτησης νέου πακέτου σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν «εντός των επόμενων βδομάδων» τάχθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, μετά το τέλος της μεταξύ τους συνάντησης παραδέχτηκε ότι δεν έχει, ακόμη, επιτευχθεί συμφωνία στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι «η προοπτική ομοφωνίας είναι πιο κοντά από ποτέ».

Τη συμφωνία του με τις απόψεις Ομπάμα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξέφρασε και ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο για το Ιράν» και επεσήμανε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της γερμανικής, της γαλλικής και της βρετανικής ηγεσίας.

Εν τω μεταξύ χτες από το αμερικανικό δίκτυο ABC, υποστηρίχτηκε ότι στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Σχάχραμ Αμίρι, που αυτομόλησε ζητώντας πολιτικό άσυλο και συνεργάζεται με τη CIA. Ούτε από την αμερικάνικη ούτε από την ιρανική πλευρά υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση. Τα ίχνη του Αμίρι είχαν χαθεί πέρσι τον Ιούνη κατά τη διάρκεια προσκυνήματός του στη Μέκκα, με το Ιράν να καταγγέλλει ότι απήχθη από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Απεργία των λιμενεργατών

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Για όγδοη μέρα συνέχιζαν χτες την απεργία τους οι λιμενεργάτες της Αργεντινής με αιτήματα την αύξηση των ημερήσιων αποδοχών τους στην φορτοεκφόρτωση των πλοίων, αύξηση που αγγίζει και το 100%, εξ αιτίας του εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού στη χώρα.

Οι λιμενεργάτες ξεκίνησαν την απεργία τους την περασμένη βδομάδα, η οποία τη Δευτέρα επεκτάθηκε σε τρία λιμάνια -Σαν Μαρτίν, Σαν Λορένσο και Τίμπουες - κοντά στο Ροζάριο, 500 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, από όπου εξάγεται η μεγαλύτερη ποσότητα της αργεντίνικης σόγιας. Η Αργεντινή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και ο πρώτος εξαγωγέας παραγώγων σόγιας. Η απεργία ξεκίνησε με την έναρξη της περιόδου της σοδειάς.

Ηδη οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν παραλύσει, ενώ η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες έχει προσπαθήσει να διαμεσολαβήσει για να επιτευχθεί η λήξη της απεργίας των λιμενεργατών, χωρίς εντούτοις καμία ουσία και φυσικά δίχως αποτέλεσμα. Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα El Cronista, εάν και όταν υπάρξει διαπραγμάτευση σε αυτή θα συμμετάσχει και ο Ούγο Μογιάνο, γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT και σύμμαχος της προέδρου Φερνάντες.

ΚΙΝΑ
Αγνοούνται 153 εργάτες ορυχείου

ΖΙΑΝΓΚΝΙΓΚ.--

Σε τραγωδία για 153 εργάτες εξελίχθηκε η πλημμύρα ορυχείου στην κινεζική επαρχία Σανζί. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, παρά την άμεση κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων, τρεις μέρες μετά τις πλημμύρες δεν ανιχνεύθηκε κανένα σημείο ζωής από τους 153 εργαζόμενους που βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο, αποκλείοντας σχεδόν κάθε πιθανότητα εξεύρεσης επιζώντων.

Σύμφωνα με τους 100 εργάτες που διασώθηκαν τα πρώτα δείγματα διαρροής νερού εμφανίστηκαν το περασμένο Σάββατο, με την κρατική διοίκηση να τα αγνοεί αντί να λάβει μέτρα και να το κλείσει μέχρι να επισκευαστούν. Οι κινεζικές αρχές κατηγορούν τη διοίκηση για ελλιπή μέτρα ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι θα ασκηθούν διώξεις και θα παρθούν μέτρα, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο ατύχημα μετά το 2007, οπότε και είχαν χάσει τη ζωή τους 170 άνθρωποι. Τα ορυχεία αποτελούν από τους πιο επικίνδυνους χώρους δουλειάς.

  • Συνεχίζονται οι έρευνες για τις 21 σορούς βρεφών που βρέθηκαν πεταμένες σε όχθη ποταμού της κινεζικής επαρχίας Σαντόνγκ, με την αστυνομία να έχει ήδη προχωρήσει στις συλλήψεις δύο εργαζόμενων στο νεκροτομείο του τοπικού νοσοκομείου, καθώς τουλάχιστον ένα βρέφος ήταν σε σακούλα «νοσοκομειακών αποβλήτων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ