ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΞΟΔΟΣ
Ταξίδι για Θεσσαλονίκη με 4,5 μεροκάματα!

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν το χαράτσι των διοδίων και πρέπει να καταργηθεί (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα διόδια της Ελευσίνας)
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν το χαράτσι των διοδίων και πρέπει να καταργηθεί (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα διόδια της Ελευσίνας)
Πανάκριβο είναι το κόστος για τις λαϊκές οικογένειες που θα ταξιδέψουν με αφορμή τις μέρες του Πάσχα. Οι τιμές της βενζίνης και των διοδίων «καίνε» στην κυριολεξία. Η μέση τιμή της αμόλυβδης πέρσι ήταν περί τα 0,83 ευρώ το λίτρο, ενώ φέτος (την τελευταία βδομάδα) κινείται περί τα 1,4 ευρώ ανά λίτρο (αύξηση πάνω από 70%).

Εξίσου τσουχτερές είναι και οι τιμές των διοδίων, δεδομένου ότι από πέρσι έχουν δεχτεί πολλαπλές αυξήσεις με τελευταία αυτή που προήλθε προσφάτως από την αύξηση του ΦΠΑ. Ας δούμε το κόστος προς τρεις βασικούς προορισμούς (Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Γιάννενα).

Το κόστος των διοδίων, με επιστροφή, ως τη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 31 ευρώ, ως την Πάτρα τα 11,60 ευρώ και ως τα Γιάννενα (μέσω της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου) τα 35,60 ευρώ (11,60 μέχρι την Πάτρα και 24 για το πέρασμα της γέφυρας).

Αντίστοιχα, το κόστος της βενζίνης, με μέση τιμή της απλής αμόλυβδης τα 1,40 ευρώ /λίτρο και κατανάλωση κατά μέσο όρο τα 8 λίτρα /100 χλμ. έχει (με επιστροφή) ως εξής: Για Θεσσαλονίκη 112,8 ευρώ, για Πάτρα 49,2 ευρώ και για Γιάννενα 97,4 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, το ταξίδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη με επιστροφή, μόνο για διόδια και βενζίνη θα στοιχίσει σε έναν μέσο εκδρομέα και στην οικογένειά του 143,8 ευρώ, τη στιγμή που το βασικό μεροκάματο είναι 33,04 ευρώ. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος θέλει 4,5 μεροκάματα για να ταξιδέψει για Θεσσαλονίκη!

Για την Πάτρα, το αντίστοιχο κόστος φτάνει τα 60,8 ευρώ και για τα Γιάννενα τα 133 ευρώ. Αν τώρα το ταξίδι έχει και στάσεις για λίγη ξεκούραση, χυμούς, καφέ και σάντουιτς, τα πέντε ευρώ το άτομο είναι μια πολύ συντηρητική στον υπολογισμό της επιβάρυνση, δεδομένου ότι στις γιορτές η ...αγορά συνηθίζει να κυκλοφορεί με καπέλο.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα «φυτρώνουν» όλο και περισσότεροι σταθμοί διοδίων, μέσα σε αυτούς και οι πλευρικοί, με αποτέλεσμα να χρυσοπληρώνουν οι οδηγοί ακόμα και για μια τοπική μετακίνηση, λίγων χιλιομέτρων, από και προς τη δουλειά ή το σπίτι τους. Οι υπέρογκες αυτές αυξήσεις, αλλά και όσες επακολουθήσουν, προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης τύπου ΣΔΙΤ, που μαζί ψήφισαν στη Βουλή και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παραχωρώντας και το εθνικό οδικό δίκτυο στο μεγάλο κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε ορισμένους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Η μόνη φιλολαϊκή πολιτική πρόταση είναι αυτή που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ: «Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια». Για να μπορεί ο λαός να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο χωρίς να πληρώνει τα απαράδεκτα και υπέρογκα χαράτσια.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
Επιφυλακτικοί οι γιατροί για την όραση της 10χρονης

Σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της όρασής της υποβλήθηκε χτες η 10χρονη Αφγανή που τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ της Κυριακής από την έκρηξη βόμβας στα Πατήσια. Το κοριτσάκι αποσωληνώθηκε με επιτυχία και μεταφέρθηκε χτες από το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, το κοριτσάκι υποβλήθηκε για πέντε ώρες σε χειρουργική επέμβαση στο δεξί μάτι. Αφαιρέθηκαν πέντε ξένα σώματα και έγινε αποκατάσταση του αποκολλημένου αμφιβληστροειδούς, ωστόσο οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί στο αν θα αποκατασταθεί η όραση της 10χρονης. Τις επόμενες μέρες, η 10χρονη αναμένεται να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση στο αριστερό μάτι.

Τη σύλληψη και καταδίκη όποιων εμπλέκονται στο θάνατο του 15χρονου γιου του, ζήτησε χθες ο Μοχάμεντ Νατζάφι. Βρέθηκε στο σημείο όπου την περασμένη Κυριακή έχασε τη ζωή του ο γιος του, τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο η 10χρονη κόρη του και ελαφρύτερα η γυναίκα του από την έκρηξη της βόμβας, καταδίκασε την ενέργεια και ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν την αστυνομία να βρει τους δράστες.

Τελευταίο «αντίο» για τον Λάμπη Αλεξανδρόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν, χτες, πλήθος από συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους που συγκεντρώθηκαν στην Αγ. Κυριακή στον Πύργο, στο μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ, Λάμπη Αλεξανδρόπουλο. Με τους συντρόφους του από την Ηλεία να σχηματίζουν τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του, τον αποχαιρέτησε για τελευταία φορά ο Χρήστος Γιάνναρος, γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος αποχαιρετούν τον σύντροφο Λάμπη, τον καπετάνιο Αλέξανδρο στο τελευταίο ταξίδι του. Τον κομμουνιστή, που η δράση του έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στην ηρωική πάλη του Κόμματός μας, στον ανηφορικό δρόμο που βαδίζει περισσότερα από 90 χρόνια. Ο σύντροφος υπηρέτησε τις γραμμές του Κόμματος από πολύ νεαρή ηλικία μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Είτε σαν απλό μέλος του Κόμματος, είτε σαν στέλεχος.

Σε αποχαιρετούμε, σύντροφε, με την υπόσχεση να συνεχίσουμε με οδηγό το αγωνιστικό παράδειγμά σου, πιστοί στα λόγια ενός άλλου αγωνιστή από την περιοχή μας, του Νίκου Μπελογιάννη που εκτελέστηκε 58 χρόνια πριν τέτοιες μέρες: "Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας. Και η προσπάθειά μας, ο αγώνας μας, είναι να γίνει αυτή η θεωρία πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο"».

Τον Λ. Αλεξανδρόπουλο αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά ο Νίκος Θεοφιλάτος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και ο Μάκης Παρασκευόπουλος, δήμαρχος Πύργου.

ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
Αγώνας για να σωθεί πάρκο

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της διοίκησης του Δήμου Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, να μετατρέψει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων το μοναδικό πάρκο που βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή του δήμου, δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην δήμαρχο Τριανδρίας Π. Δρίτσα. Οι κάτοικοι της περιοχής, με τη στήριξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Τριανδρίας, προχώρησαν σε συγκρότηση επιτροπής αγώνα και ήδη έχουν συγκεντρώσει 300 υπογραφές κατοίκων ενάντια στην απόφαση της διοίκησης του δήμου.

Το πάρκο, που ο δήμος ετοιμάζεται να μετατρέψει σε χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 40 αυτοκινήτων, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '80 από την τότε αγωνιστική δημοτική αρχή με κομμουνιστή δήμαρχο. Η έκταση ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και παραχωρήθηκε στο δήμο μετά από αγώνες. Εως τότε στο χώρο φιλοξενούνταν τα αλβανικά νεκροταφεία. Η τότε δημοτική αρχή αξιοποίησε την έκταση και την μετέτρεψε σε ένα όμορφο πάρκο, το οποίο ονόμασε «πάρκο Μαρίκα Μανιού», στη μνήμη της πρώτης κοινοτάρχισσας Τριανδρίας που ήταν πρωτοπόρα κομμουνίστρια. Σήμερα, οι κάτοικοι διεκδικούν ο χώρος να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Τριανδρίας και να παραμείνει χώρος πρασίνου.

Θριαμβολογούν για την αστυνομοκρατία

Θριαμβολογούν από χτες το μεσημέρι τα αστικά ΜΜΕ για τις ... επιτυχίες της νεοσύστατης ομάδας «ΔΙΑΣ», άνδρες της οποίας, όπως λένε ξανά και ξανά, κατάφεραν να συλλάβουν ενόπλους που προσπάθησαν να ληστέψουν χτες δύο τράπεζες. Και φυσικά, από τα δελτία ειδήσεων δεν λείπουν συνδικαλιστές, που μιλούν για το φιλότιμο των ανδρών, πάνω στο οποίο στηρίζεται η «ασφάλεια» των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση ενός εξ αυτών που είπε πως «είναι μεγάλο πράγμα να βρίσκονται 2.000 αστυνομικοί δίπλα στον πολίτη». Η θριαμβολογία είναι ακριβώς η ίδια για τις πεζές περιπολίες, τις κάμερες, τον «αστυνομικό της γειτονιάς», τις ομάδες «Δ». Θεσμούς που εμφανίστηκαν με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Είναι φανερό ότι θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι μόνο με την αστυνόμευση, την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, μπορεί να είναι ασφαλής ο πολίτης. Χρησιμοποιούν το τραγικό γεγονός στα Κάτω Πατήσια για να βάλουν μπροστά τα αντιδραστικά τους σχέδια και να δηλητηριάσουν τις λαϊκές συνειδήσεις. Θέλουν να φτιάξουν συνειδήσεις τέτοιες που όχι μόνο να ανέχονται την καταστολή αλλά να θεωρούν ότι είναι χρήσιμη για το λαό. Τα σχέδιά τους είναι επικίνδυνα. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντισταθούν σε αυτή τη λογική που χτυπά ευθέως τα συμφέροντά τους.

Ενας μαύρος σάκος στην είσοδο του σταθμού Μετρό «Νομισματοκοπείο» ήταν αρκετός ώστε να σημάνει συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. Στις 8.15, περαστικοί εντόπισαν το σακίδιο και ειδοποίησαν την αστυνομία. Ανδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών έφτασαν στο σημείο και μετά τον έλεγχο που διενήργησαν (και ο οποίος κράτησε περίπου 30 λεπτά της ώρας), διαπιστώθηκε ότι στο εσωτερικό της τσάντας υπήρχαν μόνο ρούχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ