ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρούσμα αυταρχισμού σε βάρος στελέχους του ΚΚΕ

Καταγγελία της ΚΟΑ του Κόμματος για τη σύλληψη του Δ. Κυπραίου, μέλους της ΕΠ, επειδή υπερασπίστηκε μετανάστες από την αστυνομική βία

Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους μετανάστες και όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, για να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας στο λαό

Eurokinissi

Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους μετανάστες και όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, για να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας στο λαό
Ενταγμένη στο συνολικό κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που επιχειρείται να επιβληθεί στο λαό, με στόχο να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, είναι η χτεσινή επίθεση της αστυνομίας σε στέλεχος του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι, μέλη του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκαν για τη βαρβαρότητα ενός αστυνομικού με πολιτικά, που χτυπούσε με γκλομπ τρεις μετανάστες, στο πνεύμα της «μηδενικής ανοχής» που έχει διακηρύξει η κυβέρνηση σε βάρος των διωγμένων από τις πατρίδες τους.

Ο αστυνομικός - ο οποίος αρνούνταν επίμονα να αποκαλύψει την ταυτότητά του - κάλεσε ομάδα τριάντα περίπου αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν στη σύλληψη των μεταναστών, αλλά και του στελέχους του ΚΚΕ, Δημήτρη Κυπραίου, μέλους της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

Οι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες στο στέλεχος του Κόμματος και τον μετέφεραν στο ΑΤ Ομόνοιας, όπου και επιδίωξαν να του απαγγείλουν την κατηγορία ότι δήθεν τους εξύβρισε. Μετά από παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και δικηγόρων, το στέλεχος του Κόμματος αφέθηκε ελεύθερο, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας, που έρχεται να προστεθεί σε πλειάδα αντίστοιχων, στο πνεύμα του «νόμου και της τάξης», της έντασης του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας, που η πλουτοκρατία και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να επιβάλουν.

Ο λαός να αντισταθεί

Το περιστατικό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας:

«Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις επιθέσεις της αστυνομίας και τη σύλληψη στελέχους του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, σήμερα (σ.σ. χτες) 31/3/2010 το μεσημέρι, κοντά στα γραφεία της ΚΟΑ στην οδό Κολωνού, ένα άτομο με πολιτικά, που εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ήταν αστυνομικός, χτυπούσε με γκλομπ και έβριζε τρεις ακινητοποιημένους μετανάστες.

Ο Δημήτρης Κυπραίος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, μαζί με άλλους συντρόφους διαμαρτυρήθηκαν για τη βίαιη αυτή συμπεριφορά. Ο σύντροφος Δημήτρης Κυπραίος γι' αυτή τη διαμαρτυρία του δέχτηκε επίθεση από δύναμη 30 αστυνομικών και με χειροπέδες οδηγήθηκε στο ΑΤ Ομόνοιας μαζί με τους τρεις μετανάστες.

Η ΚΟΑ καταγγέλλει τη βάρβαρη αυτή επίθεση, που εντάσσεται μέσα στο συνολικότερο κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας, που συνεχώς αυξάνεται, με στόχο να φοβίσει, να τρομοκρατήσει για να περάσουν πιο εύκολα τα νέα μέτρα καταστολής και όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία να αντισταθούν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής».


«ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ»
Εκδοση πολύτιμη για τους νέους αγωνιστές

Παρουσιάστηκε χτες στα γραφεία της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, τα οποία, όπως ανακοινώθηκε, παίρνουν το όνομα «Νίκος Μπελογιάννης»

Το βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής»
Το βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής»
Σε μια ιδιαίτερη, συντροφική και ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων των νέων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε η ίδια η Επιτροπή Περιοχής, με τίτλο «Νίκος Μπελογιάννης, Ντοκουμέντα και Επίκαιρα Διδάγματα» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»). Η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, όταν ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Περιοχής πως το κτίριο, από χτες, ονομάζεται πλέον «Κτίριο Νίκος Μπελογιάννης».

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, που «άνοιξε» την εκδήλωση, «η απόφασή μας αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον ήρωα. Βεβαίως, η πιο μεγάλη τιμή μας στη θυσία είναι η υπόσχεση ότι συνεχίζουμε ακούραστοι και απτόητοι!». Και πρόσθεσε: «Για ακόμα μια φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των Γραφείων στην έδρα της Περιοχής, στην Αχαΐα, στην ΚΟ της οποίας ο Ν. Μπελογιάννης υπήρξε Γραμματέας την περίοδο '43 - ΄46 καθώς και Γραμματέας Περιοχής Πελοποννήσου το αμέσως επόμενο διάστημα».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής, ο οποίος αναφερόμενος στην έκδοση αυτή της ΕΠ, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Ειδικά η περίπτωση του Μπελογιάννη προσφέρεται αρκετά (ή και κατά ιδανικό τρόπο) για να δώσει κανείς γλαφυρότατα και πολύ πρακτικά τις δυσκολίες και, ταυτόχρονα, το μεγαλείο της υπόθεσής μας και του δρόμου που βαδίζουμε: Τη σκληρότητα της πάλης, τη σύγκρουση με τον αστικό και οπορτουνιστικό κόσμο, την ανωτερότητα και υπεροχή τη δική μας (ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική).

Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση
Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση
Μια τέτοια γνώση αναμφισβήτητα δυναμώνει το λαϊκό κίνημα και τους πρωτοπόρους του και, σε συνθήκες σαν αυτές που ζούμε (και σαν αυτές που έρχονται) αποτελεί, στην κυριολεξία, "οξυγόνο" για το λαϊκό αγωνιστή, απαραίτητο εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της προετοιμασίας όλων μας.

Αυτό είναι το ένα, το κύριο, το βασικό, που είχαμε στο νου μας όταν αποφασίζαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη έκδοσή μας».

Είχε προηγηθεί η απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», από την Παναγιώτα Βασιλακοπούλου, μέλος του ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή ντοκιμαντέρ με το χρονικό της τελευταίας του σύλληψης στην Ελλάδα, την παραπομπή στο στρατοδικείο και την εκτέλεσή μαζί με τους συντρόφους του.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΡΟΥΤΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κλειδώνουν» οι διευθετήσεις στο Αιγαίο

Τέλη Μάη αναμένεται στην Αθήνα ο Ερντογάν

Αποφασισμένη να «τελειώσει τη δουλειά» των διευθετήσεων στο Αιγαίο εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τη χτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας θα επισκεφτεί τελικά την Τουρκία στις 7 και 8 Απρίλη για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Μάη.

Η προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση διευθετήσεων στο Αιγαίο έχει ενταθεί μετά από την πρόσφατη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και παρά την ποιοτική κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα.

Στόχος της Αθήνας, όπως και δημόσια έχει διατυπωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είναι να συνεχιστεί η διαδικασία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών από εκεί που είχε σταματήσει το 2004, όταν έχασε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, και να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και όλων των συναφών με αυτή (γκρίζες ζώνες) ζητημάτων, στην οποία είχαν προσεγγίσει τότε οι δύο πλευρές.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο οποίος αποτελεί και αίτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει να προωθήσει τη διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τούρκικες διεκδικήσεις υπογραμμίζονται με πλόες πολεμικών μεταξύ Τζιας και Σουνίου, ενώ οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, ειδικά στο Φαρμακονήσι, είναι καθημερινές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ