ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Απάντηση στο «Βήμα» για δημοσίευμα σχετικό με έργα του Ν. Μπελογιάννη

Η επιστολή του εκδοτικού του ΚΚΕ στάλθηκε στη 1 Απρίλη και η εφημερίδα δεν έχει δημοσιεύσει το παραμικρό μέχρι σήμερα

Απάντηση στο παραπλανητικό δημοσίευμα, με το οποίο η εφημερίδα «Το Βήμα» προσπάθησε στο φύλλο της 30ής Μάρτη να δημιουργήσει εντυπώσεις για την αντιμετώπιση του συγγραφικού έργου του Ν. Μπελογιάννη από το εκδοτικό του ΚΚΕ, δίνει η «Σύγχρονη Εποχή» με επιστολή της στη διεύθυνση της εφημερίδας.

Παρά το γεγονός ότι στάλθηκε επιστολή, με την παράκληση να δημοσιευτεί, η εφημερίδα «Το Βήμα» δεν έχει μέχρι σήμερα δημοσιεύσει το παραμικρό.

Η επιστολή της «Σύγχρονης Εποχής» στο «Βήμα» έχει ως εξής:

«Αθήνα 01/04/2010

Προς την εφημερίδα "Το Βήμα"

Τον Διευθυντή κ. Παντελή Καψή

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας σας την Τρίτη 30 Μάρτη 2010, που υπογράφει η κ. Λαμπρινή Κουζέλη, με θέμα την επανέκδοση δύο βιβλίων του Νίκου Μπελογιάννη επιχειρείται μια παραπλάνηση του αναγνωστικού κοινού.

Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ο τίτλος: "Ο άγνωστος Μπελογιάννης αποκαλύπτεται. Η σχεδόν ταυτόχρονη έκδοση των δύο έργων του φέρνει στο προσκήνιο τη συγγραφική δράση του αγωνιστή της Αριστεράς".

Και αυτό γιατί πρόκειται για δύο βιβλία που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή", εκδοτικό του ΚΚΕ, με ευρύτατη κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα:

1. "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα" κυκλοφόρησε το Μάρτη του 1998 με πρόλογο της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Δόθηκε στο εκδοτικό "Σύγχρονη Εποχή" για έκδοση με απόφαση του Κόμματος, προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, και δεν "το ανέσυρε η Σύγχρονη Εποχή από τα αρχεία του ΚΚΕ", όπως αναφέρεται στο δημοσίευμά σας.

2. "Το Σχέδιο για μια ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας", με εισαγωγή της Ελλης Παππά, κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1983, με τίτλο "Κείμενα από την απομόνωση".

Στο δημοσίευμά σας δεν αναφέρεται ότι το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από τη "Σύγχρονη Εποχή", παρόλο που αναφέρεται σε σημείωση του εκδότη του επανεκδοθέντος βιβλίου. Επειδή πιθανόν οι συντάκτες σας δε φροντίζουν ή δεν ενδιαφέρονται να ερευνούν ολοκληρωμένα ορισμένα θέματα πριν τα παρουσιάσουν, σας αποστέλλουμε αντίτυπο της έκδοσης της "Σύγχρονης Εποχής" του 1983 για να την αντιπαραβάλλετε με τη σημερινή και να διαπιστώσετε ότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς βιβλίο.

Δε θεωρούμε τις "παραλείψεις" αυτές τυχαίες, αλλά ως προσπάθεια να δημιουργηθούν αβάσιμες και ψευδείς εντυπώσεις ότι το ΚΚΕ και το εκδοτικό "Σύγχρονη Εποχή" δεν πρόβαλαν το συγγραφικό έργο του Νίκου Μπελογιάννη. Αυτές οι παραπλανητικές εντυπώσεις εξυπηρετούν την επιχείρηση να αποσυνδεθεί η ηρωική ιστορία του Νίκου Μπελογιάννη από την πορεία του ως στελέχους του ΚΚΕ.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας παρακαλούμε να δημοσιευτεί η επιστολή μας στην ανάλογη σελίδα της εφημερίδας σας.

Μετά τιμής

Για τη

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕΒΕ

Καίτη Φειδάκη»

Εφυγε πρόωρα ο σύντροφος Δημήτρης (Τάκης) Τσιόγκας

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει σήμερα στις 2 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το απόγευμα θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δολίχη Ελασσόνας

Ο σύντροφος Τάκης Τσιόγκας
Ο σύντροφος Τάκης Τσιόγκας
Χαράματα της περασμένης Δευτέρας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών και μετά από σύντομη, σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο σ. Δημήτρης (Τάκης) Τσιόγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 2 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου από τις 10 το πρωί η σορός του θα έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η ταφή θα γίνει το απόγευμα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δολίχη Ελασσόνας.

Ο σ. Δημήτρης Τσιόγκας γεννήθηκε το 1956 στη Δολίχη Ελασσόνας. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Τελειώνοντας το Δημοτικό, φοίτησε στη Δημόσια Σχολή Εργοδηγών μέχρι το 1972. Συμμετείχε στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και κακοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας.

Το Δεκέμβρη του 1975 εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία δραστηριοποιήθηκε από διάφορες στελεχικές θέσεις στην ΚΝΕ και στο Κόμμα. Αν και εργατόπαιδο, είχε την ικανότητα να δουλεύει εξίσου καλά με τους εργαζόμενους όσο και με τους αγρότες, γιατί και ο ίδιος είχε νιώσει στα παιδικά του χρόνια τη στερημένη ζωή του χωριού, δουλεύοντας στη συγκομιδή καπνού και σε κτηνοτροφικές εργασίες.

Την περίοδο της κρίσης 90-91 στάθηκε ανυποχώρητος αποκρούοντας την επίθεση των οπορτουνιστών ενάντια στο Κόμμα, υπερασπίζοντας τον επαναστατικό του χαρακτήρα. Η συμβολή του στην ιδεολογική διαπάλη που αναπτύχθηκε στη Λάρισα και στη Θεσσαλία με όσους επιχείρησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ, ήταν καθοριστική.

Αναδείχθηκε από τους πιο μαχητικούς και πιο συνεπείς υπερασπιστές του σοσιαλισμού και των κατακτήσεων των εργαζομένων στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Τα επόμενα χρόνια χρεώθηκε εργατική συνδικαλιστική δουλειά, αρχικά Γραμματέας Εργατικής Αχτίδας Λάρισας και στη συνέχεια γραμματέας της τοπικής επιτροπής της ΕΣΑΚ. Εργαζόμενος στο Δήμο Λάρισας, εκλέχθηκε στη διοίκηση του Σωματείου Οδηγών Αυτοκινήτων και αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Το 1995 εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο και ανέλαβε Γραμματέας του. Από το 1999 μέχρι σήμερα διατέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του.

Το 2001 εκλέχτηκε βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, διαδεχόμενος τον Γιάννη Πατάκη και επανεξελέγη το 2004 και το 2007. Το 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος. Στο 18ο Συνέδριο εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή της για το θάνατο του σ. Τάκη Τσιόγκα, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, καθώς και οι χιλιάδες φίλοι και μέλη του Κόμματος εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την πρόωρη απώλεια του σ/φου μας Δημήτρη Τσιόγκα. Εκφράζουμε ολόψυχα τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

Αποχαιρετούμε τον σ/φο Δημήτρη που σε όλη του τη ζωή στάθηκε πιστός στις ιδέες και τις αξίες του ΚΚΕ. Με την αποφασιστική και αταλάντευτη αγωνιστική στάση του διαπαιδαγώγησε νέα γενιά κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών. Υπήρξε υπόδειγμα αδιάλλακτου και αφοσιωμένου υπερασπιστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Ο σ/φος Δημήτρης Τσιόγκας αφήνει πίσω του μεγάλο κενό στην Κομματική Οργάνωση Λάρισας και στην Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας. Το ταξικό εργατικό κίνημα όχι μόνο του νομού μας, αλλά όλης της χώρας στερείται από έναν πρωτοπόρο οργανωτή και καθοδηγητή της πάλης του. Αφήνει πίσω του, όμως, ισχυρή παρακαταθήκη, που παραδειγματίζει και καθοδηγεί νέους κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές εργάτες. Αυτοί συνεχίζουν την πάλη του και τελικά θα πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα οράματα για τα οποία αφιέρωσε τη ζωή του.

Αποτελεί καθήκον για όλους εμάς σήμερα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, να ριχτούμε στη μάχη με μεγαλύτερη αυταπάρνηση και αυτοθυσία ώστε να καλύψουμε το κενό που αφήνει η απώλεια του σ/φου μας Δημήτρη Τσιόγκα.

Η ΝΕ Λάρισας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην σ/φο της ζωής του Κατερίνα και στα παιδιά του Θεοδώρα και Βασίλη».

Συλλυπητήρια μηνύματα

Με δελτίο Τύπου, η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σημειώνει για τον Τάκη Τσιόγκα: «Η προσφορά του στο λαϊκό και αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα, η συνέπεια, η μαχητικότητα και το ήθος που επέδειξε με επιμονή κι αξιοπρέπεια όλα τα χρόνια της ζωής του θα είναι φωτεινό παράδειγμα και σημείο αναφοράς στους αγώνες που μας περιμένουν στο μέλλον».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, απέστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του Δημήτρη Τσιόγκα, που σε όλη του τη ζωή υπήρξε συνεπής στα "πιστεύω" του και αγωνίστηκε για αυτά και εντός του Κοινοβουλίου, όπως και στους κοινωνικούς χώρους». Συλλυπητήρια δήλωση έκανε και η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

ΠΑΜΕ
Στους ταξικούς αγώνες τιμάμε τη μνήμη του

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Σε μια από τις πολλές περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Σε μια από τις πολλές περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Στην ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Στους αγώνες θα τιμάμε τη μνήμη σου πάντα, σύντροφε Τάκη. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, θρηνεί για τον πρόωρο θάνατο του άξιου στελέχους του και καταξιωμένου αγωνιστή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος Δημήτρη Τσιόγκα. Εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στους συγγενείς και φίλους του.

Ο σύντροφός μας Δημήτρης (Τάκης), γνήσιο τέκνο της εργατικής τάξης, ως συνδικαλιστής, από τη θέση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, από τη θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου της Λάρισας, ως μέλος της ΚΕ και ως βουλευτής του ΚΚΕ, ως λαϊκός αγωνιστής, δεν έλειψε από κανέναν λαϊκό αγώνα, από καμιά ταξική μάχη. Ετσι τίμησε την τάξη του, την εργατική τάξη, αλλά τιμήθηκε και απ' αυτήν.

Με την πρωτοπόρα δράση του, με την καθημερινή αγωνιστική στάση του έγινε πρότυπο αγωνιστή που υπηρετούσε και καταξίωνε τα οράματα, τα ιδανικά και τις αξίες της εργατικής τάξης, τα ιδανικά και τα οράματα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Είναι γεγονός ότι ο σύντροφός μας Τάκης φεύγει σε μια στιγμή που η τάξη του, η εργατική τάξη, δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση από τη νέα "ιερή συμμαχία" του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και άλλων παραγόντων και γι' αυτό το κενό που αφήνει στο μέτωπο της εργατικής λαϊκής αντεπίθεσής μας είναι δυσαναπλήρωτο.

Εχοντας συναίσθηση των πρόσθετων ευθυνών που επωμιζόμαστε, εξαιτίας και αυτού του γεγονότος, αλλά και για να τιμάμε πάντα έμπρακτα τον σύντροφό μας Τάκη, του δίνουμε υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ενταχθούν, στο κενό που αφήνει, χιλιάδες νέοι αγωνιστές και ότι θα συνεχίσουμε δυναμικά τους ταξικούς αγώνες, για να φέρουμε όσο γίνεται πιο σύντομα στον τόπο μας, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και να κάνουμε πράξη το σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" που και ο ίδιος το είχε κάνει στάση ζωής».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαπαιδαγώγησε με τη ζωή και τη δράση του

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ημέρα του θανάτου του, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας σημειώνει για τον Τάκη Τσιόγκα: «η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχασε ένα από τα κορυφαία στελέχη του» και καλεί όλους τους συνάδελφους εργαζόμενους του νομού που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής να παραβρεθούν στο λαϊκό προσκύνημα και στην πολιτική κηδεία που θα γίνει σήμερα.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Η ζωή και η δράση του διαπαιδαγώγησε εκατοντάδες αγωνιστές και εργάτες και θα αποτελέσει παράδειγμα για πολλές γενιές των εργαζομένων. Αγαπούσε ολόψυχα τους εργάτες γιατί ήταν γέννημα - θρέμμα της δικής τους τάξης. Ούτε μια στιγμή δεν λύγισε μπροστά στις δύσκολες καμπές του κινήματος. Ηταν αδιάλλακτος με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και με όσους ξεπουλούσαν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Ηταν διεθνιστής και δεν ξεχώριζε τους εργάτες κατά φυλή, θρησκεία ή χρώμα.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας έχοντας επίγνωση της τεράστιας απώλειας του συντρόφου Τάκη Τσιόγκα, του δίνει την υπόσχεση ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να αναπληρωθεί το τεράστιο κενό που μας αφήνει ο πρόωρος χαμός του. Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην γυναίκα του και τα παιδιά του που ήταν πάντα πηγή της ανεξάντλητης δύναμής του».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για το θάνατο του Τάκη Τσιόγκα, εξέδωσαν ακόμα το Συνδικάτο Τραπεζοϋπαλλήλων Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Λάρισας, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Λάρισας.

Αμείλικτη η Ιστορία και η πραγματικότητα

Χωρίς ίχνος πολιτικού επιχειρήματος, η «Αυγή» και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποφαίνονται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας ότι το ΚΚΕ «περιορίζεται σε βαρύγδουπες δηλώσεις», καθώς δε «διαθέτει μια καθαρά διακριτή και φερέγγυα εναλλακτική λύση, ικανή να αντιπαρατεθεί σημείο προς σημείο στην κυρίαρχη πολιτική». Είναι προφανές ότι για την «Αυγή», η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία είναι πέρα και ενάντια στη στρατηγική της ενσωμάτωσης την οποία υπηρετεί ο χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό κατά την «Αυγή» δεν αποτελεί «εναλλακτική λύση» στην κυρίαρχη πολιτική, η οποία, αν πιστέψουμε την εφημερίδα, προέκυψε από το πουθενά και δεν αποτελεί μορφή διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλωστε, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις πει ότι στρατηγικός τους στόχος είναι να σερβίρει στο λαό την αυταπάτη ενός «αναμορφωμένου» δήθεν καπιταλισμού, για να μένει στο απυρόβλητο το σύστημα της εκμετάλλευσης και να διαιωνίζεται.

Για να δικαιολογήσει μάλιστα τις πομπές του απέναντι στους εργαζόμενους και στο κίνημα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στριμωγμένος από την πολιτική κριτική του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει «αμήχανες τοποθετήσεις» την ξεκάθαρη θέση του Κόμματος πως είτε με ΕΕ, είτε με ΔΝΤ τα μέτρα είναι σε βάρος του λαού και υπέρ της πλουτοκρατίας. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι με τη θέση του αυτή, το ΚΚΕ «συντάσσεται» «με τους πιο επιθετικούς κύκλους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που ήθελαν και κατάφεραν να βάλουν σφήνα στο εσωτερικό της ΕΕ το ΔΝΤ»! Αυτοί που καλούν το λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή, αυτοί που λιβανίζουν την ιμπεριαλιστική ΕΕ για να βγάλουν λάδι τη στρατηγική που γεννά το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, προσπαθούν με κραυγές να ελιχθούν. Πέφτουν όμως οι ίδιοι στο λάκκο της διαστρέβλωσης που επιχειρούν, δείχνοντας ότι αυτό που τους νοιάζει είναι να αφήσει η κρίση πίσω της αλώβητο και πιο ενισχυμένο το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ, να μη ριζοσπαστικοποιηθεί η λαϊκή συνείδηση και διεκδικήσει την ανατροπή του. Για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο δουλεύει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει με θράσος από τους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο.

Εκεί όμως που δίνει τα ρέστα του ο οπορτουνισμός, είναι η αναφορά της «Αυγής» ότι «ακόμη και την υπόθεση Μπελογιάννη επιστρατεύει η ηγετική ομάδα του Περισσού για να αντλήσει όχι γνώση, αλλά για να χαράξει διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό των αριστερών και κομμουνιστικών δυνάμεων του τόπου». Δεν ξέρουμε αν στο μυαλό τους μέσα έχουν ότι το ΚΚΕ θα πρέπει να ζητάει άδεια για να τιμήσει τους δολοφονημένους κομμουνιστές, που στάθηκαν αγέρωχοι μπροστά στο απόσπασμα, αρνούμενοι να προδώσουν τα ιδανικά του Κόμματος που με συνέπεια υπηρέτησαν σε όλη τους τη ζωή. Πάει πολύ όμως να μιλούν για «γνώση» εκείνοι που πολέμησαν και πολεμούν το ΚΚΕ. Γιατί η Ιστορία λέει ότι είναι αυτές οι δυνάμεις που πάλευαν για τη διάλυση του ΚΚΕ. Ηταν οι ίδιοι που αρνήθηκαν να συμπεριληφθεί ο Νίκος Μπελογιάννης στα ψηφοδέλτια της ΕΔΑ, όταν ήταν υπόδικος και η βέβαιη εκλογή του θα έδινε δυνατότητα να διεξαχθεί από καλύτερες θέσεις η πάλη για τη σωτηρία του. Οπως σημειώνει ο Λεωνίδας Κύρκος, ο οποίος επίσης κρίνει ως «τυχοδιωκτική» την πρόταση του Ν. Ζαχαριάδη να είναι υποψήφιος βουλευτής ο Μπελογιάννης, ο Μιχάλης Κύρκος «αντιτάχτηκε στην ιδέα», καθώς «το γάντζωμά της (σ.σ. της ΕΔΑ) στη νόμιμη πολιτική σκηνή δεν έπρεπε να διακυβευτεί για κανένα λόγο». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είναι αμείλικτη απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να τη φέρουν στα μέτρα τους, επειδή δεν τους βολεύει και τους εκθέτει πολιτικά.


Ε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σάρκα από τη σάρκα της εργατιάς

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος για το θάνατο του σ. Δημήτρη Τσιόγκα

Ανακοινώνοντας τη Δευτέρα το θάνατο του σ. Δημήτρη Τσιόγκα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σημειώνει:

«Εφυγε πρόωρα από τη ζωή ο σύντροφος Δημήτρης Τσιόγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η ΚΕ του Κόμματος συμπαραστέκεται στην οικογένεια του συντρόφου μας και απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια.

Ο σ. Δημήτρης Τσιόγκας έγινε μέλος της ΚΝΕ το 1975 και λίγα χρόνια αργότερα εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Υπηρέτησε το Κόμμα με όλες του τις δυνάμεις έως το τέλος, από όποια θέση ευθύνης του εμπιστεύτηκε.

Στη μεγάλη κρίση που πέρασε το ΚΚΕ στα χρόνια της αντεπανάστασης 1989 - 1991, ο σ. Τσιόγκας υπεράσπισε το χαρακτήρα του Κόμματος και τις επαναστατικές αρχές, ενάντια στον οπορτουνισμό που επιδίωξε τη διάλυσή του.

Το 18ο Συνέδριο εξέλεξε τον σ. Τσιόγκα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ έγινε βουλευτής Λάρισας το 2001. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2004 και του 2007.

Εχοντας σφυρηλατηθεί από μικρή ηλικία με την πίστη στους σκοπούς της εργατικής τάξης, στάθηκε δίπλα της, έγινε σάρκα από τη σάρκα της, καταξιώθηκε και τιμήθηκε από τους συναδέλφους του ως αφοσιωμένος αγωνιστής που πραγματικά αξίζει να τον εμπιστεύονται. Ο σύντροφος Τσιόγκας υπήρξε μαχητικό στέλεχος του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Υπεράσπισε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης με αισιοδοξία, δίχως έκπτωση απέναντι στο κεφάλαιο, στο ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό.

Είναι βέβαιο ότι οι νέες βάρδιες της εργατικής τάξης θα αντλήσουν διδάγματα από το παράδειγμά του και πρώτα απ' όλα ότι η αγωνιστική στάση ενάντια στην υποταγή και στη μοιρολατρία, η πάλη για ένα καλύτερο αύριο είναι μονόδρομος για την τάξη και ότι αξίζει να τον διαβούν.

Η πολιτική κηδεία του συντρόφου Τσιόγκα θα γίνει την Τετάρτη 7 Απριλίου στις 2 το μεσημέρι, από την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας».

Συνεστίαση της ΕΔΥΕΘ

Την ετήσια συνεστίαση της διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την Κυριακή 11 Απρίλη στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο «ΓΚΡΑΝΤ ΣΑΤΟ» (πρώην «ΕΛΑΤΑ»). Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ και των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Προσφορές
  • Στη μνήμη του σ. Τάκη Τσιόγκα, οι εργαζόμενοι του «902» προσφέρουν στο ΚΚΕ 430 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ του «902».
  • Ο Αντώνης Σ. Πάσχος, από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, προσφέρει 100 δολάρια στο ΚΚΕ, στη μνήμη του Τάκη Τσιόγκα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ