ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μια από τα ίδια το «νέο πυρηνικό δόγμα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μόνο υπό «εξαιρετικά ακραίες συνθήκες» οι ΗΠΑ θα καταφύγουν στη χρήση των πυρηνικών όπλων και μόνο για να υπερασπιστούν τα ζωτικά τους συμφέροντα καθώς και αυτά των συμμάχων τους, αυτά εν «ολίγοις» είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου «πυρηνικού δόγματος» των ΗΠΑ που ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Μία ανακοίνωση που δε γίνεται τυχαία 48 ώρες πριν την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας START στην Πράγα. Ανακοίνωση που στοχεύει να αποδώσει τα μέγιστα όσον αφορά τη «φιλειρηνική προπαγάνδα» παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν αλλάζει επί της ουσίας...

Κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο το «νέο δόγμα» ενισχύει ασφαλώς την αμερικανική κρατική ασφάλεια παρότι μειώνει τις πυρηνικές «κεφαλές» των ΗΠΑ, επειδή «διατηρεί αμείωτη την πίεση απέναντι σε κράτη που θέλουν ν αποκτήσουν τέτοια όπλα», χωρίς όμως καν να κατονομάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος ή το Ιράν ή τη ΛΔ Κορέας...

Δε χρειαζόταν εξάλλου, καθώς σε συνέντευξή του στους «New York Times» που δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν, ο Πρόεδρος Ομπάμα διευκρίνισε ότι για κράτη που θέτουν εαυτόν εκτός των διεθνών κανόνων, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, θα υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτά που αναφέρονται στο νέο δόγμα για τα πυρηνικά των ΗΠΑ. Επίσης, με την παρουσίαση της κυβερνητικής έκθεσης τις κατονόμασε στις δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σύμφωνα με το ΑΡ ότι το νέο δόγμα αποτελεί «σαφή προειδοποίηση» προς τις χώρες αυτές. Πάντως, δεν είναι οι μόνες χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο, ειδική αναφορά γίνεται και για το πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση της κυβέρνησης, «η έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τα πυρηνικά της προγράμματα - την πορεία τους και τον σκοπό τους, καθώς και τη στρατηγική και το δόγμα που τα διατρέχουν - εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές προβλέψεις της Κίνας».

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», με βάση το νέο δόγμα «η πυρηνική τρομοκρατία» και όχι πλέον τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αποτελεί «το μεγαλύτερο κίνδυνο και τον πλέον άμεσο», ενώ προβάλλεται και το πάντα χρήσιμο πρόσχημα ότι «η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί της επιχειρούν να εφοδιαστούν πυρηνικά όπλα».

Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα κατά ενός εχθρού που δε διαθέτει όπλα τέτοιου είδους και δήθεν ...σέβεται τους κανόνες της Συνθήκης μη Διάδοσης των πυρηνικών (TNP) και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις συμβατικές αμυντικές τους ικανότητες ώστε να μπορεί να απαντήσει σε επιθέσεις με μη πυρηνικά όπλα».

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διευρυμένη συνεργασία σε διάφορους τομείς

Από την επίσκεψη του Πούτιν στη Βενεζουέλα
Από την επίσκεψη του Πούτιν στη Βενεζουέλα
Η ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Βενεζουέλα στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, οδήγησε στο να αποκτήσουν οι ρωσικές επιχειρήσεις πρόσβαση στο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην κοίτη του ποταμού Ορινόκο, καθώς και στη διεύρυνση της στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και του Καράκας. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, αναφέρθηκε σε σχέδια συνεργασίας στον τομέα της ατομικής ενέργειας και της κατάκτησης του διαστήματος.

Συγκεκριμένα, κύριο αποτέλεσμα της επίσκεψης ήταν η υπογραφή συμφωνιών για τη συμμετοχή ενός ρωσικού κονσόρτσιουμ στο κοίτασμα πετρελαίου «Χούνιν - 6», που θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρόκειται για μια συμφωνία που υπολογίζει στη μακροχρόνια συνεργασία για δεκαετίες και η υλοποίησή της θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη συνεργασίας σε ενδιάμεσους κλάδους. Ετσι π.χ. σχεδιάζεται η κατασκευή διυλιστηρίων, με ρωσική βοήθεια, όπου διάφορα παράγωγα του πετρελαίου θα χρησιμοποιούνται ως καύσιμο για νέους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, που επίσης θα δημιουργηθούν με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Το σύνολο των επενδύσεων στο συγκεκριμένο κοίτασμα θα φτάσει τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια και υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του έτους η εξαγωγή θα φτάσει τα 50 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ έως το 2017 τα 450 χιλιάδες βαρέλια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πούτιν παρέδωσε επιταγή 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ως πρώτο μέρος του 1 δισ. δολαρίων που θα καταβάλει η ρωσική πλευρά. Την ίδια ώρα υπολογίζεται πως αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν από τη Βενεζουέλα για αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Επίσης, η Ρωσία οριστικά συμφώνησε στο ύψος του δανείου προς τη Βενεζουέλα, που θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, που επίσης, όπως φαίνεται, θα χρησιμοποιηθούν για αγορές ρωσικών όπλων, που όπως δήλωσε ο Τσάβες, είναι αναγκαίες για την αμυντική ικανότητα της Βενεζουέλας, εξαιτίας της αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων στις βάσεις της Κολομβίας.

Ταυτόχρονα ο Τσάβες είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με τη Ρωσία στον τομέα του διαστήματος και της ατομικής ενέργειας και συγκεκριμένα για την κατασκευή του πρώτου ατομικού αντιδραστήρα στη Βενεζουέλα, για ειρηνικούς σκοπούς.

Να σημειωθεί πως εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας τα επίπεδα νερού στους υδάτινους ταμιευτήρες της Βενεζουέλας έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα το νερό να μη φτάνει για την παραγωγή επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Β. Πούτιν υπέγραψε επίσης συμβόλαιο προμήθειας στη Βενεζουέλα 2 χιλιάδων αυτοκινήτων «Lada», καθώς και για την κατασκευή αλυσίδας παραγωγής ρωσικών αυτοκινήτων στη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καράκας ο Β. Πούτιν συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, όπου ανακοινώθηκε πως η Ρωσία θα παραχωρήσει δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή για την αγορά ρωσικών ελικοπτέρων και άλλου αεροπορικού εξοπλισμού.

Η ρωσική δραστηριότητα στη Βενεζουέλα αυξάνει και μέσω αυτής επεκτείνεται και σε άλλες χώρες. Οπως όμως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων της Ρωσίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αφού θεωρούν πως εξαιτίας των χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, η Ρωσία τελικά δε θα έχει τα αποθέματα για να διευρύνει τη δράση της στη Λατινική Αμερική.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Προειδοποιήσεις Σ. Λαβρόφ

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα εξόδου από τη νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, εάν το αμερικανικό σχέδιο για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» απειλήσει το πυρηνικό της δυναμικό, προειδοποίησε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις δύο μέρες πριν την αναμενόμενη υπογραφή της νέας συνθήκης αύριο στην Πράγα ανάμεσα στους Προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντίστοιχα.

Η νέα συνθήκη με διάρκεια ισχύος δέκα χρόνων - που αντικαθιστά την START 1 που έληξε στις αρχές του Δεκέμβρη - ορίζει πως ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών της κάθε πλευράς θα μειωθεί στις 1.550, ενώ σημειώνεται πως τα στρατηγικά όπλα επίθεσης θα εγκαθίστανται μόνο στα εδάφη των δύο χωρών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε, επίσης, πως τα σχέδια της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» δε σημαίνουν κάποια απειλή προς τα στρατηγικά συμφέροντα της Μόσχας, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποτελέσουν απειλή κάποια στιγμή στο μέλλον.

ΡΩΣΙΑ
Επιθέσεις και τρομο-υστερία

ΜΟΣΧΑ.--

Μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στον Καύκασο. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε από επίθεση αυτοκτονίας κοντά στα διοικητικά κτίρια της Αστυνομίας στην πόλη Καραμπουλάκ στην Ινγκουσετία. Λίγο αργότερα, στην ίδια πόλη και στο ίδιο σημείο, σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση. Μια μέρα νωρίτερα, ανήμερα το Πάσχα, πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε σιδηροδρομική γραμμή της ρωσικής Δημοκρατίας Νταγκεστάν, προκαλώντας των εκτροχιασμό 8 βαγονιών εμπορικού τρένου που μετέφερε δομικά υλικά, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν θύματα ή τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, καθώς η Ρωσία βρίσκεται σε συναγερμό μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της περασμένης βδομάδας σε Μόσχα και Νταγκεστάν, που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά πάνω από 50 άνθρωποι και ενώ η κυβέρνηση προωθεί την τρομο-υστερία, η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή έχει δώσει οδηγίες να τεθούν σε εφαρμογή ύψιστα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε πως οι ρωσικές ανακριτικές αρχές αναγνώρισαν την ταυτότητα της γυναίκας καμικάζι των επιθέσεων στο Μετρό Λουμπιάνκα της Μόσχας, ως της 28χρονης Μιριάμ Σαρίποβα που εργαζόταν ως καθηγήτρια σε σχολείο του Νταγκεστάν και ήταν σύζυγος του Μαγκομεντάλι Βαγκαπόφ, ενός αρχηγού των ισλαμιστών ενόπλων της συγκεκριμένης Δημοκρατίας. Την περασμένη Παρασκευή, οι ρωσικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι η 17χρονη Τζανέτ Αμπντουραχμάνοβα ήταν η δεύτερη καμικάζι που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό Παρκ Κουλτούρι του Μετρό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ