ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν μετά την πετυχημένη απεργία

Σε αγωνιστική γιορτή μετέτρεψαν την απεργιακή συγκέντρωση που έκαναν ανήμερα του Πάσχα

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων 3 συναδέλφων τους και ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία που επέβαλε η εργοδοσία σε συμφωνία με το εργοδοτικό σωματείο που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε το ταξικό σωματείο. Πραγματοποίησαν απεργία από τις 2 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, ενώ συμμετείχαν μαζικά και στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή του Πάσχα που ξεκίνησε από τις 4 το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι τις 11 το βράδυ. Μια συγκέντρωση που μετατράπηκε σε αγωνιστική γιορτή.

Το Σάββατο 10 Απρίλη στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση στο πολιτιστικό κέντρο του Τριαδίου, προκειμένου να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα. Μπροστά τους έχουν ήδη δύο σημαντικούς σταθμούς. Στις 14 Απρίλη στις 9 το πρωί προγραμματίζουν συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση της εργοδοσίας με την οποία ζητά να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες τους. Στις 16 Απρίλη στις 10 το πρωί προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας (Ανατολικού Τομέα) όπου έχει καθοριστεί να γίνει τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις των 3 συναδέλφων τους.

Ετσι οργανώνει το ταξικό σωματείο την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, που προκλητικά διαλαλεί ότι αυτό πρέπει να είναι το εργασιακό μέλλον, για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις: Ελαστικό, με μισή δουλειά και μισό μισθό, οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο πόστο τους όποτε και για όσο τους χρειάζονται οι εργοδότες.

Την ίδια ώρα, το εργοδοτικό σωματείο που στήθηκε με την έγκριση της εργοδοσίας και της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚίτικης πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου, αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα για ...να διαπιστώσει αν οι εργαζόμενοι θέλουν την εκ περιτροπής εργασία! Θυμίζουμε ότι με τη δική του συμφωνία επιβλήθηκε η εκ περιτροπής εργασίας από 1η Μάρτη και για 18 μήνες. Με δική του συμφωνία έτρεξε το πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων που είχε ως αποτέλεσμα να εξαναγκαστούν να φύγουν από τη δουλειά τους περίπου 100 εργαζόμενοι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Προκλητική καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων

Ετσι μειώνει το «κόστος» και καυχιέται για την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών του

Σε απροκάλυπτη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» προχωρά η διοίκησή του, καθώς αρνείται εδώ και τρία χρόνια να δώσει τις αυξήσεις που κηρύχτηκαν υποχρεωτικές ακόμα και από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και αντιστοιχούν στις αυξήσεις που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) με την κλαδική σύμβαση.

Ετσι, η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» λειτουργεί ως «"λαγός" της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)», με σκοπό την «κατάργηση και την απαξίωση της διαπραγμάτευσης των Κλαδικών ή Επιχειρησιακών ΣΣΕ και την καθιέρωση των Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας», υπογραμμίζει η ΟΣΝΙΕ σε ανακοίνωσή της. Οι αυξήσεις που κηρύχτηκαν υποχρεωτικές απ' τον ΟΜΕΔ ήταν: 3,4% από 1.9.2008 και από 1.1.2009 και 3,5% από 1.9.2009. Μεσοσταθμικά από την 1.9.2009 μέχρι σήμερα αυτή η αύξηση αντιστοιχεί σε 7,7%, αλλά η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» αρνείται να τη δώσει.

Η ΟΣΝΙΕ, με ανακοίνωσή της, ζητά απ' τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας να παρέμβουν, ενώ καλεί τους εργαζόμενους «του Θεραπευτηρίου να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο τους και να απαιτήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις (2008, 2009), που ο εργοδότης τους έχει αυθαίρετα και παράνομα παρακρατήσει».

Ανταγωνιστική ...ευαισθησία

Την ίδια ώρα που η εργοδοσία του «Ερρίκος Ντυνάν» δείχνει απροκάλυπτα το σκληρό πρόσωπό της προς τους εργαζόμενους επιχειρεί, μέσω της μαιευτικής γυναικολογικής κλινικής «Γαία» - που τη λειτουργεί σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο - να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία, αναφέροντας στους τέσσερις μήνες λειτουργίας μείωση στα τιμολόγια «σε τιμές χαμηλότερες του ανταγωνισμού κατά 20% - 50%».

Βέβαια, αυτές οι μειώσεις αφορούν τον ανταγωνισμό σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις Υγείας και δεν παύουν να μεταφράζονται σε άγρια χαράτσια για τους γονείς που επιλέγουν τη «Γαία». Ετσι, για παράδειγμα, η νοσηλεία στη «Γαία» για τρεις μέρες σε τετράκλινο δωμάτιο κυμαίνεται από 1.300 - 1.800 ευρώ ανάλογα με τον τρόπο γέννησης (φυσιολογικός ή καισαρική) και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται. Δηλαδή, ακόμα και ο τοκετός - που δίνει συνέχεια στη ζωή - μετατρέπεται σε μέσο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες, ενώ θα έπρεπε να είναι απ' τις πρώτες και δωρεάν υποχρεώσεις του κράτους.

ΠΑΤΡΑ
Αυτοκτόνησε άνεργος οικοδόμος

Στην αυτοκτονία οδηγήθηκε οικοδόμος στην Πάτρα που ήταν μακροχρόνια άνεργος. Ο 58χρονος οικοδόμος έβαλε τέρμα στη ζωή του, μην μπορώντας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ζωής που «έτρεχαν». Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που δείχνει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στις Κατασκευές Αχαΐας, με ανακοίνωσή του, σημειώνει πως αυτό το τραγικό συμβάν «έρχεται να βάλει στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο την ανάγκη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Η πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου δε μας δολοφονεί μόνο μέσα στους χώρους δουλειάς. Μας σκοτώνει και μέσα στα σπίτια μας», τονίζει.

Προτάσσοντας τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων (έκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ σε όλους τους ανέργους, πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη, καμιά διακοπή ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ, ο χρόνος ανεργίας να μετρά ως συντάξιμος κλπ.), αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, θα προχωρήσει σήμερα, Τετάρτη 7 Απρίλη, στις 11 το πρωί, σε παράσταση διαμαρτυρίας, στον περιφερειάρχη. Να σημειωθεί, πως οι οικοδόμοι της Πάτρας, είχαν προχωρήσει και τους προηγούμενους μήνες σε κινητοποίηση απαιτώντας άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων.

Στο ΝΙΜΙΤΣ νοσηλεύεται ο υπουργός Εργασίας

Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Α. Λοβέρδος το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και ενώ βρισκόταν στο Νομό Ημαθίας αισθάνθηκε έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα. Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Βέροιας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Νάουσας γιατί στο νοσοκομείο της Βέροιας δε λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος. Συγκεκριμένα, είχε χαλάσει μία από τις λυχνίες του αξονικού τομογράφου και δεν ήταν δυνατή η αντικατάστασή της λόγω των γιορτών του Πάσχα. Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία όλης της Ευρώπης εφοδιάζει με τέτοιες λυχνίες μία επιχείρηση από τη Γαλλία.

Τελικά, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο υπουργός μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στο ΝΙΜΤΣ. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, ο Α. Λοβέρδος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ με άλγος υπογαστρίου, «ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος που διενεργήθηκε έδειξε φλεγμονώδη νόσο, ενώ η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι πολύ καλή και αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή». Σε νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χτες αναφέρεται ότι «η πορεία του ασθενούς είναι σαφώς βελτιωμένη τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά. Συνεχίζεται επί του παρόντος, η ίδια συντηρητική αγωγή».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΙΑΤΡΟΙ: Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από τη Μ. Τρίτη οι γιατροί του Νοσοκομείου Νάουσας, ζητώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών τους. Επίσης, διαμαρτύρονται για τα οικονομικά μέτρα που μειώνουν άμεσα τις αποδοχές τους κατά 30% και για την περικοπή των κονδυλίων των εφημεριών 20% περίπου από το Νοσοκομείο Νάουσας, που θα έχει ως συνέπεια να μην εκτελούνται στο μέλλον ασφαλή προγράμματα εφημεριών και οι ασθενείς να μένουν χωρίς περίθαλψη. Ακόμη, ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι κι αυτά που έχουν σχέση με τη σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο ίδρυμα που φτάνει το 30% με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν όλα τα τμήματα (ακόμα και της παθολογικής).

ΝΕΟΣΕΤ: Σε δύο ακόμη απολύσεις εργαζομένων, λίγο πριν το Πάσχα, προχώρησε η «ΝΕΟΣΕΤ», στο Βασιλικό Ευβοίας, με αποτέλεσμα οι απολύσεις να έχουν φτάσει στις 96. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου, κάτι που συμφέρει την εργοδοσία.

ΔΕΠΑΠ: Νέα συγκέντρωση έκαναν χτες, έξω από το δημαρχείο, οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΠ) Πειραιά που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η δημοτική αρχή τους έδωσε την Πέμπτη μόνο ένα μισθό και το Δώρο του Πάσχα. Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή βρίσκεται η δημοτική παράταξη «Πειραιάς Αναγέννηση», η ΝΑΣ και το ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
Αποφάσισαν επίσχεση για τα δεδουλευμένα

Μισό μήνα έχει καθυστερήσει η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου Καλυμνίων να καταβάλλει τα δεδουλευμένα των σχεδόν 250 εργαζομένων - μόνιμων και έκτακτων - που απασχολεί. Αιτία της καθυστέρησης η μείωση της τακτικής επιχορήγησης του δήμου από το κράτος, απόρροια των άγριων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η πολιτική αυτή δε χτυπά μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά του συνόλου των εργαζομένων, είναι ότι το κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων ήταν 100 χιλιάδες ευρώ και φέτος δίνονται μόνο 30 χιλιάδες ευρώ. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους αποφάσισαν σε χτεσινή γενική συνέλευση να προχωρήσουν άμεσα σε επίσχεση εργασίας και σε απεργία στις 19 Απρίλη, εάν δεν έχει λυθεί μέχρι τότε το πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ