ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Εγγυήσεις και χρήμα σε τράπεζες - πλουτοκρατία

Ενεργοποιούν και πάλι το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ μετά από «αίτημα» των τραπεζών

Στη διοχέτευση φρέσκου κρατικού χρήματος και εγγυήσεων σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου όσο και για τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας παραπέρα και τα αντιλαϊκά πακέτα που έχουν συναποφασίσει με την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ηδη και με τη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την «προσαρμογή» στην κοιναγορίτικη οδηγία για τις «υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά» (Μπολκεστάιν) έδωσαν τη δυνατότητα χρονικής παράτασης - και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία - στο πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, του νόμου δηλαδή που ψήφισε και έβαλε σε εφαρμογή η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Οι ντόπιες τράπεζες αρχίζουν πλέον να εκδηλώνουν ανοιχτά ενδιαφέρον για την ενεργοποίηση του πακέτου, πρώτα και κύρια για το σκέλος των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ που τους περιμένουν στο «συρτάρι». Στη βάση των κρατικών εγγυήσεων και κάτω από την παρεχόμενη από την κυβέρνηση ομπρέλα προστασίας οι τραπεζίτες θα αποκτήσουν στη συνέχεια ευκολότερη πρόσβαση στις γραμμές φτηνής χρηματοδότησης που έχει στήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η διορία για την υπαγωγή των τραπεζών στις ευεργετικές διατάξεις του πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ έληγε στις 31 Δεκέμβρη του 2009. Κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο χρηματεμπόριο και στα κρατικά ομόλογα και για την κάλυψη και των νέων αναγκών του τραπεζικού κεφαλαίου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας και τους τραπεζίτες κατάθεσε στη Βουλή νέα ρύθμιση που προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων για την παράταση των προθεσμιών που θα πρέπει να έχουν τη «σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», με την οποία «φωτογραφίζεται» το σκέλος των κρατικών εγγυήσεων για το οποίο και ενδιαφέρονται οι τράπεζες.
  • Η αρχική κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση της ΝΔ προέβλεπε τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών για διάστημα μέχρι και 5 χρόνια. Με τη νέα ρύθμιση δίνεται επίσης η δυνατότητα παράτασης για όσες από αυτές το επιθυμήσουν.

Πακτωλό από κρατικό χρήμα ετοιμάζει η κυβέρνηση και για τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Συγκεκριμένα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα τρέχουν μέχρι το 2015 φτάνουν σε 23 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται αρκετά δισ. ευρώ από την «εθνική συμμετοχή». Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο από τα έργα ΣΔΙΤ που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΝΔ φτάνει σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κονδύλι που υπάρχει για «φάγωμα» από τον προηγούμενο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο φτάνει στα 8,8 δισ. ευρώ. Οι παρακαταθήκες που άφησε πίσω της η προηγούμενη διακυβέρνηση ξεπερνούν κατά πολύ τα 30 δισ. ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση υπόσχεται να τους εκχωρήσει ακόμη περισσότερα και ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή και νέες ευεργετικές ρυθμίσεις...

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Στην αστυνομία ανήμερα του Κιλελέρ

Ανακοίνωση - καταγγελία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζακύνθου

Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών στη Ζάκυνθο. Οπως καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου, την Κυριακή ημέρα γιορτασμού του Κιλελέρ αστυνομικά όργανα καλούσανε τηλεφωνικά αγρότες να πάνε να απολογηθούνε για τη συμμετοχή τους στην αγωνιστική κινητοποίηση στις 19 Γενάρη, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως μετά τις διώξεις κατά των συνδικαλιστών στις 17 του Δεκέμβρη και στις 24 του Φλεβάρη διώκουν τώρα και τους αγρότες. Οπως συγκεκριμένα σημειώνεται: «Φαίνεται ξεκάθαρα, πως όποιος σήμερα σηκώνει κεφάλι ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς όφελος της πλουτοκρατίας θέλουν να περνάει από το αστυνομικό τμήμα να απολογείται. Σ' αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί το αστικό κράτος με τους μηχανισμούς του (αστυνομία εισαγγελείς κ.ά.) και την ίδια κατεύθυνση "υπηρετούσαν" και οι διώξεις κατά αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την περσινή κινητοποίηση στο λιμάνι. Του κάνουμε καθαρό ότι δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε κεραία από τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα υπερασπίσουμε το ψωμί μας, το ψωμί των παιδιών μας, με οποιαδήποτε μορφή αγώνα».

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους. Να συμπαραταχθούν με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να οικοδομηθεί το λαϊκό μέτωπο αντίστασης και ανυπακοής στα σχέδια των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, που ακολουθώντας πιστά τις εντολές της ΕΕ θέλουν να βγάλουν τους μικρομεσαίους αγρότες από την παραγωγή και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Εκβιαστικές μεθοδεύσεις για τα χρέη προς ΟΑΕΕ

Τη «λύση» της νέας χρέωσης για την «απαλλαγή» από τα ...χρέη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, καταγγέλλει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ), σημειώνοντας ότι «τη μέθοδο του εκβιασμού επέλεξε, πλέον, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μετέχουν βεβαίως και εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, για να αναγκάσει χιλιάδες συναδέλφους να "αποπληρώσουν" τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αδιαφορώντας όχι μόνο για το μέλλον και τη βιωσιμότητά τους, αλλά και το ατομικό - οικογενειακό - δράμα τους. Εσυρε στα δικαστήρια 17.500 χιλιάδες ανθρώπους, που δεν μπορούν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, δεν έχουν ιατρική κάλυψη και τους έχει ανασταλεί το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, για να τρομοκρατήσει όσους χρωστούν στον Οργανισμό».

Και συνεχίζει η Ομοσπονδία: «Με την απειλή της καταδίκης, τους αναγκάζει να αποπληρώσουν μέσω τραπεζικών δανείων, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, τις οφειλές τους και τους παραδίδει στην τραπεζική τοκογλυφία. Αυτή την ακραία, νεοφιλελεύθερη κυβερνητική επιλογή, επικρότησε, φυσικά, η ΕΣΕΕ, η οποία θα πρέπει να χρεωθεί ισάξια τις συνέπειες από τις ενδεχόμενες μελλοντικές κατασχέσεις των όποιων τυχόν περιουσιών των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, βιοτεχνών κι επαγγελματιών. Η ίδια η ΕΣΕΕ που δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει και να προβάλει τη μόνη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη πρόταση της ΟΕΣΒΔΕΝ».

Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι:

  • «Οι οφειλές των συναδέλφων, απαλλαγμένες από τα τοκογλυφικά πρόστιμα που επιβάλλει ο ΟΑΕΕ να κεφαλαιοποιηθούν και να παγώσουν.
  • Να τους χορηγηθεί ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να υποχρεούνται, μόνο, στην κάλυψη των τρεχουσών ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων.
  • Για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η κρατική οικονομική κρίση και η κυβέρνηση ασκήσει περιοριστική εισοδηματική πολιτική, να μην υπάρξει καμία αύξηση στα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών κατά κλάση.
  • Μετά το τέλος της κρατικής οικονομικής κρίσης, για τους συναδέλφους που έχουν κεφαλαιοποιημένες υποχρεώσεις, να υπάρξει ρύθμιση αποπληρωμής των, άτοκα, παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους».

Η ΟΕΣΒΔΕΝ επισημαίνει ότι η πρότασή της απορρίφθηκε χωρίς επιχειρήματα και αντίλογο από το ΔΣ της ΕΣΕΕ και των άλλων Ομοσπονδιών, καθώς και από τις διοικήσεις πολλών εμπορικών συλλόγων και τους περισσότερους αντιπροσώπους μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία θυσία για τα κέρδη της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με σχόλιό του για την ενεργοποίηση από την κυβέρνηση του πακέτου στήριξης για τις τράπεζες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει νέους άγριους φόρους στο λαϊκό εισόδημα επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο χρέος, συνεχίζει να στηρίζει και να χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ τις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματίες, αυξάνοντας και με αυτόν τον τρόπο το χρέος του δημοσίου.

Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πιο αποφασιστικά και αγωνιστικά να απορρίψει τις νέες θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ