ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Υπερκέρδη μέσα στην κρίση

Με πρώτη τη ΔΕΗ να καταρρίπτει το ρεκόρ κερδοφορίας, μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντικά κέρδη

Σημαντική αύξηση κερδών και τζίρου σημείωσε το 2009 η ΔΕΗ, προς μεγάλη χαρά των μεγαλομετόχων της, την ίδια ώρα που παρατηρούνται οι πρώτες μικρές, αλλά αισθητές μειώσεις της κατανάλωσης, γενικά, αλλά και στα νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμολογίων και της επίθεσης που δέχεται το εισόδημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 1.677,5 εκατ. ευρώ από 343,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 388,2%. Τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ διαμορφώθηκαν το 2009 σε 693,3 εκατ. ευρώ από ζημιές 305,9 εκατ. ευρώ το 2008. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 993,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 395,9 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6.030,4 εκατ. ευρώ από 5.801,9 εκατ. ευρώ, αυξανόμενος κατά 3,9%.

Το 2009 μειώθηκαν κατά 53,2% οι δαπάνες της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Παράλληλα αυξήθηκε κατά 8 μονάδες η χρήση λιγνίτη, νερών και ΑΠΕ. Ο επικεφαλής της επιχείρησης Α. Ζερβός σχολίασε ότι στα θετικά αποτελέσματα συνέβαλε και η μείωση της ζήτησης από πελάτες με χαμηλά τιμολόγια.

Στην οικιακή χρήση η μείωση των πωλήσεων ήταν 0,7%, στην εμπορική 0,8%, στη βιομηχανική 15% και στη γεωργική 19,5%, λόγω και των αυξημένων βροχοπτώσεων. Παρά τη μείωση του όγκου των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5,1%, τα έσοδα από αυτές αυξήθηκαν κατά 0,9% ή 51,4 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το 2009 και ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, με τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 119 εκατ. ευρώ από 109,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 13,7 εκατ. ευρώ από 18,5 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 662 εκατ. ευρώ από 929 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευαστική «J&P - ΑΒΑΞ» είχε αύξηση κερδών κατά 28,8%, με καθαρά κέρδη 27,1 εκατ. ευρώ το 2009 από 21 εκατ. ευρώ το 2008. Τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν επίσης κατά 23,4% στα 34,9 εκατ. ευρώ από 28,3 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 4,6%, στα 945,7 εκατ. ευρώ από 991,1 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κερδών σημείωσε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα καθαρά κέρδη, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε 71,9 εκατ. ευρώ έναντι 22,2 εκατ. το 2008, αυξημένα κατά 223,8%. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 764,9 εκατ. ευρώ, έναντι 669,2 εκατ. ευρώ το 2008, αυξημένες κατά 14,3%.

Ο όμιλος ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ καταγράφει επίσης μεγάλα κέρδη, παρά τη μείωση των πωλήσεων και τη σημαντική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 91,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 36,3% σε σύγκριση με το 2008. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 15,4 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το 2008. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 530,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 25,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρήση του 2008.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Αλλη εξουσία για επαρκή και ποιοτικά τρόφιμα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια για την πολιτική ποιότητας των γεωργικών προϊόντων

Την αντίθεση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην «Εκθεση σχετικά με την πολιτική ποιότητας των γεωργικών προϊόντων», εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ο στόχος για επαρκή, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα είναι ανθρώπινη ανάγκη, απαίτηση των εργαζομένων που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στα πλαίσια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων.

Η έκθεση εκφράζει τη λογική της ΕΕ, τα τρόφιμα εμπορεύματα να παράγονται για να αυξήσουν την κερδοφορία της βιομηχανίας τροφίμων και όχι για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Την περίοδο που 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα και η φτώχεια χτυπά πλατιά λαϊκά στρώματα στις καπιταλιστικές χώρες, η ΕΕ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ποιότητα των τροφίμων για τον περιορισμό της παραγωγής, τη συγκέντρωση της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και την εκδίωξη των μικρών και φτωχών αγροτών από τη γη τους και τη γεωργική παραγωγή.

Τα κρούσματα διατροφικών σκανδάλων, που πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια λόγω των καπιταλιστικών συνθηκών παραγωγής τροφίμων που επιβάλλονται όλο και περισσότερο από την ΕΕ και τον ΠΟΕ, δε θα μπορέσουν ποτέ να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με διοικητικά μέτρα ελέγχου. Οπως δεν μπορούν να συνυπάρξουν τα ΓΤΟ με τα συμβατικά και τα βιολογικά τρόφιμα.

Μόνο η τροφική κυριαρχία και ασφάλεια, η εξασφάλιση ασφαλών, υγιεινών, φτηνών τροφίμων, η στήριξη των φτωχών αγροτών και η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΕΣΕΕ
Ζητά περισσότερες φοροαπαλλαγές

Φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για την «επιχειρηματικότητα» ζητά η ΕΣΕΕ από την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι το «αναπτυξιακό» σκέλος του φορολογικού νομοσχεδίου είναι ανεπαρκές. Πρόκειται για μια ακόμη προκλητική θέση των ηγεσιών της πλειοψηφίας, καθώς δέχονται τα νέα δεινά που συνεπάγεται το νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά παράλληλα επιδιώκουν βελτιώσεις για ορισμένους εμπόρους, πέρα και έξω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αυτοαπασχολούμενος και μικρός έμπορος.

«Επενδυτικά» κίνητρα μέσω της δημιουργίας και αξιοποίησης αφορολόγητου αποθεματικού, κίνητρα συγχώνευσης μικρών επιχειρήσεων, αλλά και περισσότερα κίνητρα για την «ενίσχυση της απασχόλησης», ζητά η ΕΣΕΕ, ταυτόχρονα με την εφαρμογή συστήματος «επιβράβευσης» των συνεπών φορολογούμενων, προφανώς με νέες φοροαπαλλαγές. Παράλληλα, θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά τα φορολογικά κίνητρα υπέρ των νέων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών και οι απαλλαγές που συνδέονται με τη διατήρηση της απασχόλησης και τις δωρεές στο Ταμείο Αλληλεγγύης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Πλάτες» στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Ενα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για τις μεγάλες ξένες και ντόπιες ενεργειακές εταιρείες, προωθεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και της αντιμετώπισης της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση επιχειρεί να γκρεμίσει και τα τελευταία εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί για την εγκατάσταση των υπερκερδοφόρων έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα και με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, που επαναλαμβάνει ουσιαστικά όσα έχουν γίνει γνωστά μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

Τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, στη βάση ότι οι ΑΠΕ επιτρέπεται να χωροθετούνται καταρχήν παντού, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η άδεια παραγωγής θα εκδίδεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι από το υπουργείο και θα αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία θα ακολουθεί. Γενικότερα, απλοποιούνται και συντομεύονται οι διαδικασίες, ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων των υφιστάμενων και υποψήφιων επενδυτών. Το 1/3 του τέλους 3% επί της παραγωγής ΑΠΕ που αποδίδεται σήμερα στους δήμους, θα δίνεται απευθείας στους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται έργα ΑΠΕ, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις τους με ένα «χειροπιαστό» αντάλλαγμα.

Δε θα χρειάζονται άδεια παραγωγής έργα ΑΠΕ περιορισμένης ισχύος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ