ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδια και εκβιασμοί στις πλάτες του λαού

Στο παρασκήνιο της αποπροσανατολιστικής συζήτησης για το επιτόκιο δανεισμού, προχωρούν απρόσκοπτα το σύνολο των αντιλαϊκών ανατροπών

Τη γρήγορη και συντεταγμένη προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών απαίτησε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από τους υπουργούς της κυβέρνησης, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη τροφοδοτούσαν και χτες τα αποπροσανατολιστικά σενάρια γύρω από την τροποποίηση ή μη του ευρωενωσιακού μηχανισμού στήριξης για τη δανειοδότηση της Ελλάδας.

Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αλλά και του ανταγωνισμού των καπιταλιστικών αγορών για το μοίρασμα των μεριδίων από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε παρασκηνιακό παιχνίδι προκειμένου να:

α) Να διασφαλίσει φτηνότερο δανεισμό και κεφάλαια που θα διοχετεύσει μέσω επιδοτήσεων στην εγχώρια πλουτοκρατία.

β) Να συντηρεί στην επιφάνεια για λαϊκή κατανάλωση το θέμα των «σπρεντ» και των επιτοκίων, όταν την ίδια στιγμή ισοπεδώνει τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις.

Παιχνίδια στις πλάτες του λαού

Το παρασκήνιο που συντηρήθηκε και χτες γύρω από το κυβερνητικό στέλεχος που φέρεται να διέρρευσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και πυροδότησε δήθεν την άνοδο των «σπρεντ», φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές διαστάσεις της συμφωνίας.

Επιβεβαιώνεται ότι πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού, που επανέλαβε και χτες ότι πρόκειται για «συμφωνία για την σταθερότητα της Ευρωζώνης», κρύβονται τα συμφέροντα των καπιταλιστικών αγορών, των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ευρωζώνης αλλά και οι ανταγωνισμοί ΕΕ και ΗΠΑ για το μοίρασμα των αγορών, των επιχειρηματικών συμφωνιών και των σφαιρών επιρροής.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες ο πρωθυπουργός, παρότι χαρακτήρισε ορόσημο τη συμφωνία «στήριξης» της Ελλάδας από την ΕΕ, έσπευσε να σημειώσει ότι «υπάρχουν και νέες προτάσεις που μελλοντικά - όχι άμεσα - θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων», αναφερόμενος σε προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Ευρωπαίοι «σοσιαλιστές» για σύσταση ενός μηχανισμού με ευρωπαϊκά κεφάλαια. Πρόταση που είχε προαναγγείλει ήδη από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης βδομάδας.

Ερωτήματα για τους τακτικισμούς της κυβέρνησης εγείρονται και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Αναφερόμενος στις επίμαχες δηλώσεις ισχυρίστηκε ότι «είτε ειπώθηκαν (σ.σ. από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος) και παρερμηνεύτηκαν, είτε παρερμηνεύθηκαν αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκηςέκανε λόγο «για ανοησίες του αισχίστου είδους», σημειώνοντας ότι «όσοι τα αναπαράγουν ρίχνουν νερό στο μύλο των κερδοσκόπων» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν αντέδρασε αμέσως, γιατί το «θέμα δεν εκτιμήθηκε ως σοβαρό στην αρχή». Ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει δημαγωγικά ότι «δεν είμαστε χρηματιστές να ασχολούμαστε με τα "σπρεντ", εμάς μας νοιάζει να προωθήσουμε τις αλλαγές».

Δεδομένος ο νέος αντιλαϊκός τυφώνας

Η τακτική των κυβερνητικών στελεχών υπηρετεί τους στρατηγικούς αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς στο παρασκήνιο της αποπροσανατολιστικής συζήτησης, προετοιμάζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς η νέα σφοδρή επέλαση.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός, στην εισηγητική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε δήθεν «να σταματήσει η φημολογία», αναφερόμενος στα σενάρια για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι πρέπει «να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Φανερώνοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σταθερή αξιοπιστία σε βάθος χρόνου,καθώς την άμεση αξιοπιστία την έχουμε κατακτήσει ως νέα κυβέρνηση, με νέες αντιλήψεις και αποφασισμένηνα προβεί στις απαραίτητες αλλαγές».

Ο ίδιος κάλεσε τους υπουργούς να «σταματήσουν την εύκολη ενασχόληση που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες, γύρω από φημολογίες και να μπουν συνεχώς και όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου που ζητούν διόρθωση, αλλαγές, από τους θεσμούς μέχρι τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες». Χρειάζεται τόνισε «συντεταγμένη και γρήγορη όσο γίνεται πιο γρήγορη προώθηση των μεγάλων αλλαγών».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει την κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων σαν «λαϊκή απαίτηση», ισχυριζόμενος ότι «ο ελληνικός λαός απέδειξε αυτόν τον καιρό ότι και ωριμότητα έχει και τις αλλαγές ζητά»! Την ταξική πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας προσπάθησε να την εμφανίσει σαν κοινή υπόθεση εργατών και κεφαλαίου, καλώντας «εργαζόμενους, επιχειρήσεις, φορείς και νεολαία να συμμετέχουν ουσιαστικά ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις αλλαγές».

Στο πλαίσιο αυτών των «αλλαγών», το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χτες το νέο χαράτσι για τους ημιυπαίρθιους χώρους και την επίσπευση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που επιζητά το μεγάλο κεφάλαιο για να προχωρήσει σε νέες κερδοφόρες επενδύσεις.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Μελετά την αποδοτικότητα των ανατροπών

Να υποβαθμίσει την παρουσία των τεχνοκρατών στην Ελλάδα επιχείρησε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Συνάντηση με τους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε χτες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια των επαφών που έχει συστηματοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με εκπροσώπους διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα παραμείνει για δύο περίπου εβδομάδες στην Ελλάδα, με κύριο αντικείμενο τη μέτρηση της αποδοτικότητας των αντιλαϊκών μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, στο όνομα του να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ασχολήθηκαν με την πρακτική εφαρμογή ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι στη συνάντηση με το κλιμάκιο του ΔΝΤ εξετάστηκε η εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου, με ειδική αναφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια διασταυρώσεων, καθώς και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σκέλος των δαπανών, εθίγησαν τα θέματα της μετάβασης σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, η παρακολούθηση των δημόσιων δαπανών κλπ.

Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του υπουργού, τα νέα μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και είναι αυτά που αφορούν το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, την προώθηση του «Καλλικράτη» στην τοπική διοίκηση, το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέο πακτωλό χρημάτων μέσα από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στο μεταξύ θέμα έχει προκύψει και με το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009, καθώς νεότερες μετρήσεις της Γιούροστατ το αναθεωρούν σε επίπεδα υψηλότερα του 13% του ΑΕΠ, έως και 13,5%, από 12,7% του ΑΕΠ που εκτιμιόταν ως σήμερα. Κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να αποδώσουν τη νέα άνοδο στο γεγονός ότι η μείωση του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ παράλληλα σημειώθηκε μείωση και του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Αλλες πηγές αποδίδουν τη διεύρυνση του ελλείμματος στην αύξηση των χρεών των νοσοκομείων. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει στις 22 Απρίλη, όταν η Γιούροστατ προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία των προϋπολογισμών το 2009. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε συζήτηση για νέα αρνητική αναθεώρηση, το μόνο που υπηρετεί είναι την κυβερνητική προπαγάνδα για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ενδεικτική, τέλος, των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι η είδηση ότι αμερικανικά μονοπώλια του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τα οποία κατά το παρελθόν έχουν συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων, με στόχο να αγοράσουν φτηνότερα και με καλύτερους για τις ίδιες όρους την προσεχή έκδοση που θα γίνει σε δολάρια ΗΠΑ.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η απόσταση των ελληνικών επιτοκίων από τα γερμανικά 10ετή ομόλογα έφτασε χτες πάνω από τις 4 εκατοστιαίες μονάδες, στη δευτερογενή αγορά όπου συναλλάσσονται οι τραπεζίτες.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υποδαυλίζει την τρομοκράτηση

Ανατροφοδοτώντας την αποπροσανατολιστική για το λαό συζήτηση για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, τα περιβόητα spreads, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος έκανε χτες δηλώσεις για την «απαράδεκτη εικόνα που εμφανίζει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «βρει αμέσως ποιο στέλεχος της κυβέρνησης ευθύνεται, για τη χτεσινή - απαράδεκτη και επιζήμια για τον τόπο και την εικόνα της χώρας μας - δήλωση σε γερμανική ιστοσελίδα».

Πλειοδοτώντας σε κινδυνολογία έκανε λόγο για «δήλωση που δημιούργησε συνθήκες πολύ κακές για τη χώρα» και η οποία «πολλαπλασίασε τα προβλήματα». Και επέμεινε να καλεί τον πρωθυπουργό να βρει και να κατονομάσει τον «ανώνυμο» κυβερνητικό αξιωματούχο «που δημιούργησε αυτές τις συνθήκες και προκάλεσε τη συγκεκριμένη ζημιά για τη χώρα μας», αλλιώς θα είναι ο ίδιος «υπεύθυνος για τη ζημιά».

Στο βάθος της άσφαιρης κριτικής, βρίσκεται η πρεμούρα της ΝΔ να κατοχυρώσει στις λαϊκές συνειδήσεις το τρομοκρατικό κλίμα μέσα στο οποίο ευκολότερα θα περάσουν οι προαποφασισμένες αντιδραστικές ανατροπές. Σε ερώτηση, τέλος, για το πώς βλέπουν στη ΝΔ το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, ο Π. Παναγιωτόπουλος παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις επ' αυτού του Α. Σαμαρά.

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Σήμερα Πέμπτη 8 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα κάνει δηλώσεις.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Περιοδεία στην «Παρέμβαση»

Σήμερα, Πέμπτη 8 Απρίλη, στις 6 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί τη θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση» του ΚΕΘΕΑ και το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα των κοινοτήτων και να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και τη διαμαρτυρία του για τη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα συναντηθεί με τον διευθυντή της κοινότητας, εκπροσώπους του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, του θεραπευτικού προσωπικού και του Συλλόγου Γονέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ