ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτεταμένο το σύστημα υγείας!

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου για τους άξονες της κυβέρνησης

Αποκαλυπτικός για τα περιοριστικά σχέδια της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, ήταν χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

«Οπως προέκυψε και από την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου πλέον έχουμε ένα αρκετά εκτεταμένο σύστημα υγείας» και «πλέον η έμφαση δεν είναι στα νέα νοσοκομεία ή περισσότερες μονάδες», είπε μεταξύ των άλλων ο Γ. Παπαντωνίου. Ετσι αποκαλύπτεται ότι οι περίφημοι οκτώ άξονες της διαβόητης μεταρρύθμισης όχι μόνο δε στοχεύουν στην «ολοκλήρωση του ΕΣΥ» αλλά αντίθετα στοχεύουν σε περιορισμούς για τα λαϊκά στρώματα που η κυβέρνηση τη βαφτίζει «φάση της βελτίωσης της λειτουργίας του συστήματος». Οι διακηρύξεις περί «ολοκλήρωσης του ΕΣΥ» ή για αύξηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απλώς στοχεύουν στον κατευνασμό των αντιδράσεων από τις αντιλαϊκές επιλογές.

Ολόκληρη η αναφορά στην υγεία του Γ. Παπαντωνίου, έχει ως εξής: «Και στον τομέα της υγείας πλέον, περνάμε από τη φάση της επέκτασης του συστήματος στη φάση της βελτίωσης της λειτουργίας του κυρίως. Πλέον η έμφαση δεν είναι στα νέα νοσοκομεία ή περισσότερες μονάδες. Οπως προέκυψε και από την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου, πλέον έχουμε ένα αρκετά εκτεταμένο σύστημα υγείας. Το θέμα είναι η ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες και εκεί κυρίως είναι στραμμένο το Γ` ΚΠΣ, με αναβάθμιση της υποδομής των νοσοκομείων, βελτίωση του εξοπλισμού τους και γενικότερα τη λειτουργία του σύμφωνα με σύγχρονα πρότυπα οργάνωσης».

Προσχηματικός διάλογος

Μιλώντας χτες στον «902 Αριστερά στα FM», ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει σοβαρός διάλογος στο διάστημα που έθεσε ο υπουργός και μέσα στο καλοκαίρι.

«Φαίνεται ότι οι αποφάσεις είναι προειλημμένες και θα οδηγηθούμε σε ένα διάλογο για τα μάτια του κόσμου, δηλαδή σε έναν προσχηματικό διάλογο. Από την άλλη μεριά δε νομίζω ότι μπορεί να ισχυρίζεται αυτά τα πράγματα όταν ο υπουργός από μόνος του ομολογεί ότι χρειάζονται 6,5 χρόνια προκειμένου να υλοποιηθούν».

«Εκείνο που λείπει παντελώς είναι η χρηματοδότησή του, υπογράμμισε ο Στ. Τσούκαλος. Γίνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια περιορισμού των δαπανών κυρίως των κρατικών κι ως εκ τούτου δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς θεαματικά θετικά αποτελέσματα χωρίς την απαραίτητη κρατική επιχορήγηση που φαίνεται ότι λείπει. Βλέπω μια έπαρση στις δηλώσεις του υπουργού ο οποίος υποστηρίζει ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αποτυχία στο σχεδιασμό και στον προγραμματισμό και ότι θα πρέπει να σχεδιάσουμε από μηδενική βάση καταργώντας τα πάντα. Μιλά για συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών, για δημιουργία καινούριων για κατάργηση ολόκληρων νοσοκομείων, για αλλαγή χρήσης νοσοκομείων, συγχωνεύσεις νοσοκομείων λες και ζούμε σε μια χώρα που θα ζηλεύαμε και την Ουγκάντα».

Τέλος ο Στ. Τσούκαλος τόνισε ότι «περιορίζεται η δυνατότητα πρόσβασης και όταν βάζεις εμπόδια στην πρόσβαση, αυτό είναι εναντίον των λαϊκών στρωμάτων».

Διαμαρτυρία των αποκλειστικών νοσοκόμων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αποκλειστικές νοσοκόμες έξω από το υπουργείο Υγείας καθώς ένας απ' τους άξονες προβλέπει ότι από το 2001 αρχίζει σταδιακά να περιορίζεται το «καθεστώς της αποκλειστικής νοσοκόμας» και καταργείται ολοκληρωτικά από το 2003.

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες κατέθεσαν υπόμνημα στο υπουργείο ενώ μέλη της διοίκησης του σωματείου τους δήλωσαν, ότι με τη ρύθμιση αυτή οι αποκλειστικές νοσοκόμες δε θεμελιώνουν κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα καθώς εντάχτηκαν στο ΙΚΑ το 1996.

ΙΚΑΡΙΑ
Αγωνιστική διεκδίκηση της περίθαλψης

Ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, δεν έχει χρόνο για συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα 

Ξεκινούν σήμερα - με στάσεις εργασίας του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου, αλλά και των αγροτικών ιατρείων του νησιού - οι κινητοποιήσεις του λαού της Ικαρίας για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι στάσεις εργασίας θα γίνονται από σήμερα καθημερινά από τις 9.30 το πρωί έως τις 11.30 π.μ. Στη διάρκεια των στάσεων εργασίας θα αντιμετωπίζονται μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ δε θα πραγματοποιούνται τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εξετάσεις και επεμβάσεις. Σήμερα μάλιστα, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο χώρο του νοσοκομείου με την παρουσία του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου και της ΤΑ.

Η Επιτροπή Αγώνα που δημιουργήθηκε στο νησί πριν από έναν μήνα περίπου - και στην οποία συμμετέχουν εκτός από το προσωπικό του μοναδικού νοσοκομείου του νησιού, οι τρεις δήμαρχοι (Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών), ο έπαρχος αλλά και δεκάδες επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς - δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει ακόμα πιο μαχητικά τον αγώνα της, σε περίπτωση που δε γίνουν συνολικά αποδεκτά τα αιτήματά της από τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

«Δηλώνουμε αμετακίνητοι στην απόφασή μας να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησί μας. Η υγεία των πολιτών, αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές παραμέτρους για την ανάπτυξη της Ικαρίας. Για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι θα κινητοποιήσουμε τους κατοίκους της Ικαρίας σε ένα συνεχή αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στον ακριτικό τούτο τόπο», είναι η απόφαση - υπόσχεση της Επιτροπής, που πάρθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Ευδήλου.

Η Επιτροπή Αγώνα ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας - ο οποίος ήδη στο αίτημα αυτό έχει απαντήσει πως «δεν έχει χρόνο»- και δέσμευσή του για υλοποίηση των αιτημάτων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει πως οι αγώνες θα κλιμακωθούν, οι στάσεις εργασίας στο μοναδικό νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου θα συνεχιστούν, ενώ - προειδοποιεί - δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων ή και αποκλεισμοί των λιμανιών της Ικαρίας.

Ο λαός της Ικαρίας ζητά άμεσα θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων, «ώστε να έρχονται και να υπηρετούν στο νησί μας γιατροί και άλλοι επαγγελματικοί φορείς», άμεση στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων με δύο ακόμα γιατρούς, αλλά και στελέχωση του νοσοκομείου με ειδικότητες που λείπουν χρόνια τώρα (ακτινολόγος, παιδίατρος κλπ). Ακόμα ζητούν:

  • Αμεσο εξοπλισμό, αναβάθμιση και στελέχωση όλων των αγροτικών ιατρείων της επαρχίας Ικαρίας.
  • Εγκατάσταση ασθενοφόρων οχημάτων σε όλα τα ιατρεία (αγροτικά - περιφερειακά), με μόνιμους και εκπαιδευμένους οδηγούς.
  • Αμεση στελέχωση και ολοκλήρωση του εξοπλισμού του νοσοκομείου Ικαρίας, «ώστε να είναι σε θέση το γρηγορότερο δυνατό να προσφέρει υψηλού επιπέδου και ευρέως φάσματος υπηρεσίες, για να προστατευτεί η υγεία των ασθενών, που κινδυνεύει η ζωή τους από τις πολύωρες μετακινήσεις προς μεγαλύτερα νοσοκομεία». Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το 1995 είχε αποφασιστεί να σταλούν στο νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου χειρουργικά όργανα και εργαλεία, καθώς και χειρουργική τράπεζα. Οι Ικαριώτες, πέντε χρόνια μετά, ακόμα περιμένουν...
  • Εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης διακομιδής από αέρος, για ασθενείς που η περίπτωσή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο νησί. Να ξεπεραστούν άμεσα, τα όποια τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, ώστε να πραγματοποιούνται νυχτερινές πτήσεις, από και προς το αεροδρόμιο Ικαρίας. Παράλληλα ζητούν μόνιμη εγκατάσταση ελικοπτέρου για την κάλυψη εκτάκτων περιστατικών στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, με ταυτόχρονη ανάπτυξη του Γ. Ν. νοσοκομείου Σάμου.
  • Τέλος ζητούν και μόνιμη εγκατάσταση ταχύπλοου στο νησί, για την από θαλάσσης μεταφορά ασθενών, ιδίως τους μήνες όπου η συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών είναι πλημμελής.
Προαποφασισμένη ανατροπή

Αποσπάσματα από τη χτεσινή συνέντευξη της Μ. Λαμπρινού, υπεύθυνης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, στον «902 Αριστερά στα FM»

«Οι άξονες για τη λεγόμενη "μεταρρύθμιση του ΕΣΥ", κινούνται στην κατεύθυνση του ξεθεμελιώματος ακόμη και αυτών των ισχνών στηριγμάτων που είχε το σημερινό δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στο κεφάλαιο για νέες επενδύσεις στο χώρο της υγείας», τόνισε χτες η Μαρία Λαμπρινού, υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας -Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή της στον «902 Αριστερά στα FM».

Αναφερόμενη στον ισχυρισμό του υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου περί οριοθέτησης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η Μ. Λαμπρινού υπογράμμισε ότι υποκρύπτει «το άνοιγμα των νέων αγορών για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα και συνοδεύεται από ταυτόχρονο χτύπημα σε ό,τι υπήρχε σήμερα στο δημόσιο σύστημα, το οποίο βέβαια φρόντισε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια να το απαξιώσει».

«Ολοι, πρόσθεσε, έχουμε ζήσει τις μεγάλες λίστες αναμονής για μια επίσκεψη ή μια επέμβαση. Ολοι ξέρουμε για τα φακελάκια, όπως και για όλο αυτό για το οποίο ο κόσμος έχει κατασταλάξει και λέει ότι αυτό το δημόσιο σύστημα δεν πάει άλλο και πως έχει απαξιωθεί. Αυτή την απαξίωση προώθησε η κυβέρνηση με σχέδιο, για να έρθει σήμερα και πατώντας πάνω στην αγανάκτηση που η ίδια έχει δημιουργήσει στο λαό, να τη χρησιμοποιήσει για να υποκλέψει και τη συναίνεσή του. Ερχεται να περάσει αυτή την ανατροπή ουσιαστικά του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κι όχι για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, κι ας βγαίνουν και λένε ότι είναι προς όφελος των εργαζομένων και ότι κάποια συμφέροντα θα αντιταχθούν μόνο και τίποτα άλλο».

Απαντώντας στην ερώτηση για το ποια συμφέροντα θίγονται, η Μ. Λαμπρινού είπε: «Βεβαίως και θίγονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των ανέργων και γενικότερα του λαού. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι θα βάλει περιορισμούς στα συμφέροντα των ισχυρών και των κεφαλαιοκρατών. Αντίθετα, σ' αυτούς τούς στρώνει το χαλί για να περάσουν. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ιδιωτικές κλινικές και τα Διαγνωστικά Κέντρα. Οι κανόνες που θέτουν, ουσιαστικά οδηγούν στο να επενδύσει με καλύτερους όρους το ιδιωτικό κεφάλαιο σε αυτό τον τομέα. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, κάτι δεν πάει καλά στο δημόσιο σύστημα υγείας ή αυτό που λέμε, έρχεται να συμπληρώσει το "παλιό ΕΣΥ", έρχεται να μεταρρυθμίσει ή να φτιάξει κάποιες κακές πλευρές του ΕΣΥ που είχαμε και δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Είναι πολιτική που από κοινού έχει αποφασιστεί στην ΕΕ και συζητείται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να ανοίξουν οι πύλες στις πολυεθνικές στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Μ. Λαμπρινού είπε: «Η κυβέρνηση προτάσσει τη συγκρότηση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) με τους πόρους υγείας των κυριότερων ασφαλιστικών οργανισμών. Αυτός ο οργανισμός θα αγοράζει - και εμμέσως θα πουλάει - υπηρεσίες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εχουμε μια σοβαρή τομή που γίνεται στον δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να λειτουργεί με ίδιους όρους όπως και ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό αυτόματα οδηγεί στην αύξηση του νοσηλίου δηλαδή θα αναγκαστεί και η εισφορά του εργαζόμενου να είναι παραπάνω προς το ταμείο αυτό για να ανταποκριθεί στο αυξημένο νοσήλιο και ταυτόχρονα - και αυτό επιδιώκουν - θα μειώσουν τις παροχές προς τους εργαζόμενους. Θα υπάρξει πλαφόν που θα του λένε ότι το δημόσιο σύστημα καλύπτει μέχρις εκεί που φτάνουν οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνεις. Μάλιστα σε αυτή την επιλογή φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ο προσωπικός γιατρός καθώς θα κληθεί να βάζει περιορισμούς στην πρόσβαση προς όλες τις υπηρεσίες υγείας».

Τέλος, αναφερόμενη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η Μ. Λαμπρινού είπε: «Αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση, είναι να αλλάξει τις ταμπέλες και εκεί που λέει σήμερα πολυιατρείο ΙΚΑ - ή κάποιο μικρό νοσοκομείο - θα μπει η πινακίδα με το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Δεν καλύπτουν οι υπάρχουσες υπηρεσίες των πολυιατρείων δηλαδή του ΙΚΑ και των μικρών νοσοκομείων που θα τα μετατρέψουν σε Κέντρα Υγείας, τις ανάγκες του πληθυσμού σήμερα για ΠΦΥ. Ετσι κι αυτό είναι ένα επιχείρημα της κυβέρνησης για δημαγωγία και όχι προς όφελος των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ