ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
Σημαντικότατη συμβολή

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάνω από ένα εκατομμύριο Κουβανοί διαδήλωσαν προχτές, με τον Φιντέλ Κάστρο επικεφαλής, ενάντια στο παράνομο, εγκληματικό και απάνθρωπο εμπάργκο, που εφαρμόζουν εδώ και 40 χρόνια οι ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Και ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση, που έγινε ποτέ στην Κούβα. Ηταν, ταυτόχρονα, μια σημαντικότατη κατάθεση θέλησης και πίστης του ηρωικού αυτού λαού. Οχι μόνο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό εμπορικό αποκλεισμό και τον πολύμορφο ακήρυκτο πόλεμο των ΗΠΑ, αλλά και υπεράσπισης του αναφαίρετου δικαιώματός τους, να καθορίζουν αυτοί και μόνο την πορεία της χώρας τους, το σήμερα και το μέλλον της. Κι από την άποψη αυτή, η τεράστια αυτή παλλαϊκή εκδήλωση των Κουβανών αποτελεί μια σοβαρότατη συμβολή στην πάλη των λαών όλου του κόσμου. Μια συμβολή με ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές και λογικές της «παγκοσμιοποίησης» και της «νέας τάξης πραγμάτων» επιχειρούν τη μεγαλύτερη από ποτέ επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, σε όλο τον πλανήτη.

Για όλους οι συνέπειες

Μια και αναφερόμαστε, όμως, στο αμερικανικό εμπορικό αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα, να σημειώσουμε, ότι δεν πληρώνουν μόνον οι Κουβανοί και η χώρα τους τις βαριές συνέπειες της κατάφωρα παράνομης και εγκληματικής αυτής πρακτικής. Συνέπειες πληρώνει και ο υπόλοιπος κόσμος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός, πως η κουβανική ιατρική είναι πρωτοπόρα και, μάλιστα, στην αντιμετώπιση ορισμένων σοβαρών ασθενειών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλου του κόσμου. Οι μεγάλες, όμως, αυτές επιτεύξεις των Κουβανών επιστημόνων δεν μπορούν να γίνουν κτήμα όλων των ανθρώπων. Το εμπάργκο δεν ισχύει μόνο για τις εισαγωγές στην Κούβα, αλλά και για τις εξαγωγές, ενώ ο διαβόητος αμερικανικός νόμος Χελμς-Μπάρτον επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις σε οποιαδήποτε εταιρία του δυτικού κόσμου αποφασίσει να συνεργαστεί με κουβανικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Ετσι, επαναστατικές ιατρικές μέθοδοι, που έχουν αναπτύξει οι Κουβανοί γιατροί, φάρμακα και εμβόλια, μένουν άγνωστα για τον υπόλοιπο πλανήτη και, βέβαια, και για τους αντίστοιχους ασθενείς, στερώντας τους τη θεραπεία και το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Για παράδειγμα, αναφέρουμε εμβόλια για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας, της ηπατίτιδας, των καρκίνων των πνευμόνων, του μαστού και του αυχένα και διάφορα άλλα. Και, σίγουρα, ακόμη μεγαλύτερη θα ήταν η πρόοδος της κουβανικής επιστήμης, και ειδικά της ιατρικής, εάν μπορούσαν ελεύθερα να συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους, επιστήμονες όλου του κόσμου, εάν είχαν τα απαραίτητα μέσα στη διάθεσή τους, κλπ.

Γερμανικό... ενδιαφέρον

Δε φτάνουν οι πολύμορφες πιέσεις, εγχώριες και διεθνείς, για τη γρήγορη και τολμηρή προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, ήρθε και η έκθεση της Deusche Bank, να «συμβουλεύσει» τα ίδια. Επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, σημειώνει η έκθεση, ενώ τονίζει πως ο πληθωρισμός παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος.

Λέτε, να «κόβονται» τόσο πολύ οι Γερμανοί τραπεζίτες, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως θέλει να παρουσιάζει τα αντίστοιχα σχέδια και μέτρα η κυβέρνηση;

«Στεγνώνει» ο Θεσσαλικός κάμπος

Associated Press

Θα δούμε, άραγε, και στην Ελλάδα τέτοιες εικόνες αφρικανικής ερήμου, όπως η διπλανή φωτογραφία; Ισως, κάποιοι περιβαντολόγοι, να μη το αποκλείουν. Και μπορεί, βέβαια, η εκτίμηση αυτή να φαντάζει υπερβολική , αλλά ο Θεσσαλικός κάμπος κινδυνεύει απο ξηρασία. Και κινδυνεύει σήμερα, ενώ οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Η λίμνη Πλαστήρα παρουσιάζει φέτος έλλειμμα νερού κατά 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και η στάθμη του Πηνειού μειώθηκε από τα 2,75 μέτρα που ήταν πέρισι, στα 1,9 μέτρα.

Κανονικά, μόνο τα δυο αυτά, αδιαμφισβήτητα στοιχεία, θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό στη κυβέρνηση και, ιδιαίτερα, στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. Και, όμως, το μόνο, που κάνουν, είναι να δίνουν... συμβουλές διαχείρισης της υδάτινης φτώχειας, ενώ επιχειρούν -με τον ένα ή άλλο τρόπο- να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας, ελπίζοντας -ίσως- σ' έναν αποπροσανατολιστικό και βολικό για την αποκρυψη των μεγάλων ευθυνών τους «τοπικό πόλεμο» νερού.

Ας μην αυταπατώνται. Οσο δεν βλέπουν νερό οι αγρότες της Θεσσαλίας, τόσο μεγαλώνει και αγριεύει το ποτάμι της αγανάκτησης και θα είναι όλο δικό τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το χρέος

Ημεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας είναι ένα οφειλόμενο χρέος της ελληνικής πολιτείας προς τον Ελληνα πολίτη για την κατοχύρωση αυτού του αγαθού, δήλωνε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος κατά την έξοδό του (25.7.2000) από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσίασε τους άξονες αυτής της μεταρρύθμισης στον πρωθυπουργό.

Τρεις μέρες αργότερα, μετά την έγκριση των αξόνων από το υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλ. Παπαδόπουλος μιλούσε για «ολοκλήρωση του ΕΣΥ» και του οράματος που άρχισε το 1993. Μάλιστα θυμήθηκε -και μίλησε- για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, ενώ υποσχέθηκε την κάλυψη όλων των κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών μέχρι το 2003.

Χτες ήταν η σειρά του Γ. Παπαντωνίου να μιλήσει για επάρκεια του συστήματος υγείας, δίδοντας έμφαση όχι πλέον στα νέα νοσοκομεία και τις νέες μονάδες, αλλά στην ποιότητα, αφού -όπως είπε- το σύστημα υγείας είναι αρκετά εκτεταμένο.

Χρέος, ολοκλήρωση ή επάρκεια;

Ποιος λοιπόν δεν έκανε το χρέος του και δεν ολοκληρώθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας;

Μήπως δεν έκαναν το χρέος τους οι ευσυνείδητοι λειτουργοί -που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία - ή οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας;

Ασφαλώς όχι. Αυτοί είναι τα θύματα της ανθυγιεινής πολιτικής που ασκεί το ΠΑΣΟΚ για 14 χρόνια, από το 1983 μέχρι σήμερα.

Είναι τα θύματα -όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα- του καταχθόνιου σχεδίου απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να εμφανιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης ως μια δήθεν επαναστατική απάντηση σε μια κατάσταση απορύθμισης.

Κι όχι μόνο αυτό. Η έλλειψη κάθε αναφοράς στις πολιτικές αιτίες της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας αφήνει τις κυβερνήσεις στο απυρόβλητο και επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στις πλάτες των λειτουργών της υγείας με κύρια επιχειρήματα τα όποια, υπαρκτά ή ανύπαρκτα, φαινόμενα παραοικονομίας και ταλαιπωρίας.

Λοιπόν. Ούτε χρέος προς τον πολίτη. Ούτε «ολοκλήρωση του ΕΣΥ». Ούτε επάρκεια των υπηρεσιών υγείας.

Οι παρεμβάσεις στην υγεία είναι ο ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα των παρεμβάσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα για την εξυπηρέτηση των αφεντικών.

Και αυτά δεν είναι μόνο... παλαιοκομμουνιστικές διαπιστώσεις -όπως θα 'λεγαν κάποιοι ούλτρα εκσυγχρονιστές.

Αποκαλυπτική είναι η «Μοντ Ντιπλοματίκ» (Βλέπε «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 30.7.2000) με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Φιλελευθεροποίηση χωρίς τυμπανοκρουσίες: Πώς παραδίδονται η υγεία και η εκπαίδευση στις πολυεθνικές».

Η παράδοση αυτών των τομέων στις πολυεθνικές συζητείται κεκλεισμένων των θυρών στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας για το εμπόριο των υπηρεσιών, όπως θέλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Ετσι «η διαχείριση των νοσοκομείων ή γιατί όχι και του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, θα εντάσσεται στην κατηγορία της "διοίκησης επιχειρήσεων", της "λογιστικής" ή των "υπηρεσιών που παρέχονται στις επιχειρήσεις"», όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Αυτό το χρέος έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στα αφεντικά, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

Οι όποιες αναφορές της στο ΕΣΥ είναι το πρόσχημα για την επιχείρηση κατεδάφισης.

Ετσι δεν είναι καθόλου αντιφατικό η κυβέρνηση να υπερηφανεύεται που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατέταξε το δημόσιο σύστημα της χώρας στη 14η θέση σε όλο τον κόσμο και από την άλλη να διακηρύσσει ότι θα φέρει τα πάνω - κάτω.

Χρέος όμως και των λαϊκών στρωμάτων και των συνδικαλιστικών τους φορέων είναι να χαράξουν μια γραμμή άμυνας και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ