ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλήψεις με βαρύ κατηγορητήριο για έξι

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχαν στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας»

Στη σύλληψη έξι ατόμων για συμμετοχή στη δραστηριότητα της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και την παραπομπή τους στον αρμόδιο εισαγγελέα, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα ονόματά τους είναι: Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα, Ευάγγελος Σταθόπουλος, Σαράντος Νικητόπουλος, Χριστόφορος Κορτέσης, Κώστας Γουρνάς.

Ο εισαγγελέας τούς άσκησε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Τα κακουργήματα είναι: Συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονιών από κοινού, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού, έκρηξη από κοινού και απόπειρα έκρηξης. Τα πλημμελήματα είναι: Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς τελεσθείσα με έκρηξη, παράνομη οπλοφορία - οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Χτες, οι έξι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από την 19η τακτική ανακρίτρια για να απολογηθούν Τετάρτη και Πέμπτη.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο σκληρό δίσκο υπολογιστή που είχε κατασχεθεί σε ένα από τα σπίτια που ερευνήθηκαν, βρέθηκε τμήμα προκήρυξης με την οποία είχε αναληφθεί η ευθύνη για: Την επίθεση εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού, τους πυροβολισμούς κατά κλούβας στου Ζωγράφου, αλλά και για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία εταιρείας πετρελαιοειδών. Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε περιοχή, όπου φέρονται οι κατηγορούμενοι να έκαναν εξάσκηση στη σκοποβολή.

Ερευνες σε σπίτια και ευρήματα

Η υπόθεση, που αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεκινήσουν, για μία ακόμα φορά, σενάρια τρομο-λαγνείας, δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε: «Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. Σάββατο) οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. προέβησαν σε προσαγωγές ατόμων και κατ' οίκον έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σημαντικά στοιχεία». Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, το απόγευμα της Κυριακής, επισημάνθηκε πως εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ευρημάτων σε σπίτια. Στις έρευνες στα σπίτια της Αθήνας, μεταξύ αυτών και ένα στην οδό Σαραντοπούλου στη Ν. Φιλαδέλφεια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή, βιβλία, χειρόγραφες προκηρύξεις, πολλά κινητά αντικείμενα, περούκες και σύνεργα μεταμφίεσης, διαρρηκτικά εργαλεία, ένας υπολογιστής, άδειες βαλίτσες, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, αλλά και μία συσκευή αλλοίωσης φωνής, δύο προσχέδια προκηρύξεων και ένα σχεδιάγραμμα της περιοχής κοντά στη ΓΑΔΑ.

Σημειώνεται ότι ο Ν. Μαζιώτης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για τοποθέτηση βόμβας έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας το Δεκέμβρη του 1997, η οποία δεν εξερράγη. Στο Εφετείο είχε μειωθεί η ποινή του σε 5 έτη και 6 μήνες και στα τρία χρόνια κράτησης υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης, η οποία είχε γίνει δεκτή. Οι Ν. Μαζιώτης, Ευάγγ. Σταθόπουλος, Σαρ. Νικητόπουλος και Π. Ρούπα είχαν συλληφθεί το 1995 για επεισόδια στο Πολυτεχνείο.

Στον εισαγγελέα

Οι κατηγορούμενοι προσήχθησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Εισαγγελία. Στα δικαστήρια ήταν συγκεντρωμένοι φίλοι και συγγενείς τους. Κατά την έξοδό τους από τον εισαγγελέα και ενώ οδηγούνταν στην ανακρίτρια, η οποία θα χειριστεί την υπόθεση, σημειώθηκαν επεισόδια, μεταξύ συγκεντρωμένων και της αστυνομικής δύναμης των ΜΑΤ, όταν ορισμένα άτομα από τους συγκεντρωμένους προσπάθησαν να τους πλησιάσουν. Η Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε, με επείγον έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για να ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Πρόθεση να μην απολογηθούν, προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία δίωξης σε βάρος τους, εξέφρασαν, μέσω του συνηγόρου τους Σπ. Φυτράκη και Δ. Βαγιάνου, ο Ν. Μαζιώτης και η Π. Ρούπα, χαρακτηρίζοντας τη δίωξή τους «πολιτική».

Οι Ε. Σταθόπουλος και Κ. Γουρνάς κατήγγειλαν στον εισαγγελέα, παρουσία των συνηγόρων τους, ότι αστυνομικοί τους χτύπησαν. Ο Κ. Γουρνάς ανέφερε στον εισαγγελέα ότι η έφοδος των αστυνομικών και η σύλληψή του έγινε παρουσία των δύο ανήλικων παιδιών του. Οι συνήγοροι των Ν. Μαζιώτη και Π. Ρούπα, Σπ. Φυτράκης και Δ. Βαγιάνου ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη γυναίκα, η οποία είναι έγκυος.

Κινδύνευσαν πρόσφυγες που βρίσκονταν σε δουλεμπορικό

Στο Ασυλο Ανιάτων Καλαμάτας έχουν μεταφερθεί 55 μετανάστες από το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν και Κούρδοι από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων πέντε μητέρες και 10 παιδιά, μετά την αδυναμία πλου δουλεμπορικού ιστιοπλοϊκού την περασμένη Παρασκευή. Το πλήρωμα του ιστιοπλοϊκού κάλεσε σε βοήθεια την ώρα που βρισκόταν 33 μίλια νότια της Μεθώνης και κινδύνευε να βυθιστεί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καπετάνιου στις αρχές, το σκάφος είχε ξεκινήσει από το τουρκικό λιμάνι της Αττάλειας πριν από έξι μέρες με προορισμό την Ιταλία. Το πλήρωμα συνελήφθη, ενώ οι πρόσφυγες οι οποίοι βρέθηκαν ήταν ταλαιπωρημένοι.

Την επόμενη μέρα, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, μαζί με τους δικηγόρους Αντώνη Κατσά και Χρήστο Κουτσουρούπα, επισκέφτηκε τους πρόσφυγες και τους εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε με τον λιμενάρχη Καλαμάτας, Αριστοτέλη Σαλβάνο, για να ενημερωθεί για τη κατάσταση των 55 πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.

Στη συνάντηση σημειώθηκε η θέση του ΚΚΕ για χορήγηση πολιτικού ασύλου στους μετανάστες (εφόσον το επιθυμούν), που έφυγαν κυνηγημένοι από τις χώρες τους (Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν) εξαιτίας της κατοχής και των επεμβάσεων του ιμπεριαλισμού. Επίσης, τέθηκε το αίτημα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αναδείχτηκε η ανάγκη δημιουργίας δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.

Επίθεση σε βάρος μεταναστών μικροπωλητών

Σε επιχείρηση εναντίων Αφρικανών μικροπωλητών προχώρησαν το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, στην Ερμού, «αγανακτισμένοι πολίτες», δρώντας με την ταμπέλα μιας λεγόμενης οργάνωσης ονόματι «Παρεμπόριο στοπ». Τους επιτέθηκαν και τους έδιωξαν, κυνηγώντας τους, φωνάζοντας και απειλώντας. Βιντεοσκόπησαν μάλιστα την κίνησή τους (είχε προαναγγελθεί από την Παρασκευή σε ιστοσελίδα του λεγόμενου ακροδεξιού χώρου) προκειμένου να δείξουν τα κατορθώματά τους, περήφανοι, χθες σε πρωινή εκπομπή. Δικαιολόγησαν το μίσος τους, υποστηρίζοντας ότι λόγω των ταλαίπωρων μεταναστών και της προσπάθειάς τους να ζήσουν, πουλώντας ό,τι έχουν, το κράτος χάνει δισ. από φοροδιαφυγή.

Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, δεν έχουν καμία ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες εργάτες και οι λαϊκές οικογένειες. Υπεύθυνη είναι η κυρίαρχη πολιτική που τα γέννησε. Η ίδια πολιτική, του Μάαστριχτ, της ΕΕ, της ΟΝΕ, τα μονοπώλια που εξόντωσαν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Αυτά τα μονοπώλια είναι οι πραγματικοί κοινοί εχθροί Ελλήνων και μεταναστών εργατών και μικρομεσαίων. Και εκεί απέναντι πρέπει να στηθεί λαϊκό εργατικό μέτωπο. Και όχι να μετατοπίζονται οι ευθύνες σε δύσμοιρους πρόσφυγες, κάτι που εξυπηρετεί απόλυτα την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διατήρηση για 40 χρόνια σε ομηρία όσων έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους στα σπίτια τους ή έχουν αλλάξει χρήση άλλων υπόγειων ή ισόγειων χώρων εντός του περιγράμματος του κτιρίου, με προϋπόθεση να πληρώσουν χαράτσια που ανέρχονται από 5% έως 15% επί της τιμής ζώνης για κάθε τετραγωνικό. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το χαράτσι αυτό προσαυξάνεται κατά 30% αν πρόκειται για ακίνητο εκτός σχεδίου και η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέλθουν μόνοι τους στην πολεοδομία και να υποβάλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση με φωτογραφία και τεχνική έκθεση του ακινήτου μέσα σε 8 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά εντός 6 μηνών. Αμέσως θα κληθούν να πληρώσουν παράβολο 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους ή 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους και τα υπόλοιπα σε έξι δόσεις εντός 18 μηνών για τους ημιυπαίθριους ή εντός 24 ετών για ακίνητα άλλης μη κατοικίας χρήσης.

Για τους χώρους αυτούς δεν θα πληρώσουν αναδρομικά φόρο μεταβίβασης ή εισφορές στο ΙΚΑ, ενώ δεν θα υπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης, όμως θα πληρώνουν πρόσθετο φόρο για τη μεταβίβασή τους από δω και πέρα. Στα κτίρια που θα κτίζονται από δω και στο εξής οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν θα μπορούν να είναι μεγαλύτεροι από 15% του συνολικού συντελεστή δόμησης.

Ενα παιδί 8 ετών έχασε το μεσημέρι της Κυριακής τη ζωή του, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά ο πατέρας του και ο δίδυμος αδελφός του, κατά τη διάρκεια αγώνων σε πίστα αγώνων αυτοκινήτου στις Αφίδνες. Ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που συμμετείχε στον αγώνα - τον οποίο διοργάνωσε η Αγωνιστική Λέσχη Ελλήνων Μοτοσικλετιστών - έχασε τον έλεγχο του οχήματος επάνω σε μία στροφή, με αποτέλεσμα να συνεχίσει ευθεία και να «καρφωθεί» με ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα στους θεατές. Οπως τόνιζαν όσοι βρέθηκαν στο σημείο, τα δύο αδέλφια και ο πατέρας τους εκσφενδονίστηκαν περίπου 10 μέτρα μακριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ