ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις για την ισραηλινή προκλητικότητα

Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Δ. Οχθη, από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους που αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα
Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Δ. Οχθη, από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους που αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα
TEΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αντιδράσεις σε πολλές λαϊκές οργανώσεις έχει η ισραηλινή στρατιωτική εντολή, που τέθηκε σε ισχύ από χτες στη Δ. Οχθη, και σύμφωνα με την οποία όποιος εντοπίζεται να εισέρχεται ή να κατοικεί στη Δ. Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ χωρίς «τα απαραίτητα έγγραφα» (που δεν ξεκαθαρίζεται ποια είναι), θ' απελαύνεται.

Την αναγκαιότητα «άμεσης κινητοποίησης» σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απαιτεί την άρση της ισραηλινής στρατιωτικής διαταγής υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού, μιλώντας για «έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού». «Ο μόνος παράνομος στα παλαιστινιακά εδάφη είναι η ισραηλινή κατοχή και οι εποικισμοί» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του «Χαντάς» και μέλος της ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ, Μουχάμαντ Μπαράκεχ, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση με στόχο την εκδίωξη των Παλαιστινίων και τον ενταφιασμό κάθε προσπάθειας διαλόγου για την εξεύρεση δίκαιης ειρηνικής λύσης». Τέλος, την καταδίκη της στρατιωτικής εντολής από τις αραβικές ηγεσίες ζητά το ΚΚ Ιορδανίας εκτιμώντας ότι πρόκειται για προσπάθεια διαμόρφωσης μιας «ντε φάκτο κατάστασης» που εξωθεί τους Παλαιστινίους στην αναζήτηση «εναλλακτικής πατρίδας» και ότι υποσκάπτει την ηρεμία σε ολόκληρη την περιοχή.

Από την πλευρά της, με τη γνωστή υποκριτική μάσκα (που από τη μία στηρίζει την ισραηλινή επιθετικότητα και από την άλλη δήθεν ευαισθητοποιείται για το έγκλημα) η ΕΕ μέσω της ισπανικής προεδρίας και της εκπροσώπου της για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον, ζήτησε «διευκρινίσεις» από την ισραηλινή ηγεσία.

Συγκρούσεις στη Γάζα

Αιματηρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε χτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, στο ύψος του εμπορικού περάσματος Κισουφίμ. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ κατά «υπόπτων που τοποθετούσαν βόμβες στη συνοριακή γραμμή». Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι μαχητές της ισλαμιστικής «Τζιχάντ», ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τέσσερις νεκρούς ενόπλους Παλαιστινίους.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας πήρε αποστάσεις από το περιστατικό, τονίζοντας πως κάνει ό,τι μπορεί για να «μη δοθούν προσχήματα στο Ισραήλ να πλήττει το παλαιστινιακό έδαφος». Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, δήλωνε από τη Δαμασκό ότι η «Χαμάς» επιθυμεί να διατηρηθεί η εκεχειρία που ισχύει και γι' αυτό συγκάλεσε και σύσκεψη όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα όπου αποφασίστηκε η παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

Από την πλευρά της, η «Τζιχάντ» επιβεβαίωσε ότι τα χτεσινά θύματα είναι μαχητές της. Συμπλήρωνε, δε, ότι από το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις ασφαλείας της «Χαμάς» έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον της «Τζιχάντ» και ότι, μάλιστα, συνέλαβαν και κράτησαν επί αρκετές ώρες πολλούς μαχητές της.

  • Επείγουσα έκκληση να εγκαταλείψουν άμεσα, εντός ωρών, τη χερσόνησο του Σινά απηύθυνε με έκτακτη ανακοίνωσή της η ισραηλινή ηγεσία σε όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται εκεί, κυρίως για διακοπές. Η ανακοίνωση έγινε χτες βράδυ και απευθύνεται σε περίπου 35.000 Ισραηλινούς που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην περιοχή. Μάλιστα, κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με την ισραηλινή κυβέρνηση, που υποστήριξε ότι έχει «σαφείς πληροφορίες για εκδήλωση αιματηρής επίθεσης εναντίον τους».
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Παζάρια με όλους

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί αν η προσωρινή κυβέρνηση εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του και την εγκαθίδρυση της τάξης στη χώρα, ανακοίνωσε χτες ο εκδιωχθείς Πρόεδρος του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ. Δέχθηκε επίσης να συνομιλήσει με εκπροσώπους της προσωρινής κυβέρνησης καλώντας ταυτόχρονα την πρωθυπουργό Ρόζα Οτουμπάγεβα στο νότο της χώρας όπου βρίσκεται καθώς, όπως υποστήριξε, ο ίδιος φοβάται να μεταβεί στην πρωτεύουσα, επικαλούμενος την ασφάλειά του.

Πάντως, η Οτουμπάγεβα, μιλώντας χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» δήλωσε πως η κυβέρνησή της εγγυάται την ασφάλεια του Μπακίγεφ αν παραιτηθεί αλλά όχι της οικογένειάς του, καθώς ο αδερφός και ο πατέρας του έχουν κατηγορηθεί πως διέταξαν τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών στις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις την περασμένη βδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 80 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Νωρίτερα, η προσωρινή κυβέρνηση είχε άρει την προεδρική ασυλία του Μπακίγεφ και άρχισε ανακρίσεις σε βάρος του, ενώ μέχρι το βράδυ είχε θέσει διορία να επιστρέψει στην πρωτεύουσα απειλώντας τον πως σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει η επιχείρηση σύλληψής του.

Παραμένει η βάση των ΗΠΑ

Χτες, η Ρ. Οτουνμπάγεβα επανέλαβε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως η κυβέρνησή της θα ανανεώσει «αυτόματα» τη συμφωνία (που λήγει τον Ιούλη) για τη χρήση της στρατιωτικής βάσης «Μανάς» με τις ΗΠΑ, μιας βάσης σημαντικής για τη συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα πριν τη σημερινή άφιξη στη χώρα του Ρόμπερτ Μπλέικ, αρμόδιου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη νότια και κεντρική Ασία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μπλέικ υποστήριξε πως με την επίσκεψή του αυτή θα ...προσφέρει στους ηγέτες της προσωρινής κυβέρνησης «ανθρωπιστική βοήθεια και άλλη υποστήριξη», ενώ παράλληλα θα συζητήσουν για τις επερχόμενες εκλογές και τη «δημοκρατική μετάβαση» της χώρας. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως μέχρι πρότινος, ο Μπακίγεφ θεωρούνταν ιδιαίτερα «καλός σύμμαχος» των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ είχε λάβει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης μετά τη λεγόμενη «επανάσταση των τουλίπων» του 2005 οπότε εκδίωξε τον τότε Πρόεδρο Ασκάρ Ακάγιεφ.

Αργά το βράδυ μεταδόθηκε πως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, υποστήριξε πως «υπάρχουν και άλλες βιώσιμες, αλλά δαπανηρές, στρατιωτικές λύσεις» σε ό,τι αφορά τη χρήση της βάσης «Μανάς», όμως πρόσθεσε πως από τα στοιχεία που έχει διαφαίνεται προθυμία της προσωρινής κυβέρνησης να αφήσει ανοιχτή τη βάση.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επέτειος της ανατροπής της χούντας από το λαό

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν διαδηλώσεις, αλλά και την ορκωμοσία 34.000 μελών των Ενόπλων Δυνάμεων που θα γίνουν δημόσια στη λεωφόρο Μπολίβαρ είχαν προγραμματιστεί για χτες στη Βενεζουέλα στη συμπλήρωση ακριβώς 8 χρόνων από την ανατροπή, με λαϊκή εξέγερση, του πραξικοπήματος που είχε εκδηλωθεί ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Στις 11 Απρίλη 2002, τμήματα του στρατού της Βενεζουέλας με την αρωγή και την καθοδήγηση των ΗΠΑ ακόμη και από τη βάση Μάντα του Εκουαδόρ που πλέον έχουν εγκαταλείψει καθώς και τη συνδρομή ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που έπαιζαν το ρόλο συντονιστή προχώρησαν σε στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Ούγκο Τσάβες. Μέσα σε λίγες ώρες, διόρισαν κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του συνδέσμου Βιομηχάνων Πέδρο Καρμόνα. Η αφορμή δεν ήταν άλλη από μία καλοστημένη προβοκάτσια που μετέδιδαν ζωντανά τα ιδιωτικά ΜΜΕ: οι διαδηλώσεις που κατευθύνονταν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες αιματοκυλίστηκαν από πληρωμένους σκοπευτές. 19 νεκροί και 300 τραυματίες. Στόχος να υπάρξει η «νομιμοποίηση» της εκδήλωσης πραξικοπήματος ενάντια σε μια «κυβέρνηση που δε διστάζει να στραφεί ενάντια στο λαό ακόμη και με όπλα».

Εντούτοις, η προπαγάνδα των πραξικοπηματιών, βιομηχάνων, στρατού και ΜΜΕ έπεσε στο κενό. Από σπίτι σε σπίτι, από στόμα σε στόμα εκατομμύρια λαού κατέβηκαν στις πλατείες, συγκρούστηκαν με τις ένοπλες ομάδες των πραξικοπηματιών και ενώνοντας τις δυνάμεις με άλλα τμήματα του στρατού που παρέμεναν πιστά στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Μέσα σε 48 ώρες, στις 13 Απρίλη επανήλθε ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, ενώ ο Πέδρο Καρμόνα διέφυγε και πήγε στην Κολομβία. Και το πραξικόπημα αυτό είναι το συντομότερο στην ιστορία χάρη στην κινητοποίηση και το συντονισμό των λαϊκών δυνάμεων.

ΗΠΑ
Σταθερά κατά της Κούβας

ΑΒΑΝΑ.--

Νέα χρηματοδότηση για τη δημιουργία και ενίσχυση αντεπαναστατικών ενεργειών προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, συνεχίζοντας έτσι τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις να ανατρέψουν το σοσιαλισμό και την επανάσταση της Κούβας. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόσφατη χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID). Από αυτά τα χρήματα, τα 1,5 εκατομμύρια δολάρια θα ...διατεθούν «για την στήριξη πρωτοβουλιών που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέροντας συγκεκριμένα τη στήριξη στους δήθεν «πολιτικούς κρατούμενους» και τις οικογένειές τους. Τα 16 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης» ενισχύοντας - όπως λένε - την πρόσβαση στην τεχνολογία, στο διαδίκτυο, αντεπαναστατών και την εκπαίδευση των μισθοφόρων. Ετσι η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει τη σταθερή επιθετική πολιτική των ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Διακήρυξη των Ουκρανών μητέρων

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη προς τον κουβανικό λαό, τους ηγέτες του Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο για όσα έχουν πράξει για του παιδιά της Ουκρανίας που προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ υπογραμμίζουν με διακήρυξή τους Ουκρανές μητέρες. «Κάποια πράγματα στη ζωή είναι ανεκτίμητα, όπως είναι η φιλία, η αμοιβαία βοήθεια και η στήριξη» σημειώνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ