ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΑΜΑΡΑ
Δεδομένη η συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στην προπαγάνδα τους, κυβέρνηση και ΝΔ συγκροτούν ενιαίο μέτωπο σε βάρος του λαού

Οι χειραψίες επισφραγίζουν τη συμπόρευση στη σφαγή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων

Eurokinissi

Οι χειραψίες επισφραγίζουν τη συμπόρευση στη σφαγή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων
Να διαφυλάξει και να ενισχύσει το κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας προκειμένου να περάσουν και να διευρυνθούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα επιχειρεί με κάθε τρόπο η ηγεσία της ΝΔ, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να επιταχύνει την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στο όνομα ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία, η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει δημαγωγικά στη γραμμή της «αυτολογοκρισίας απέναντι στην κυβέρνηση», στηρίζει τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση, ενώ πιέζει για την ταχεία υλοποίηση επιπρόσθετων φιλομονοπωλιακών μέτρων.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο Αντ. Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, με θέμα τις συνολικότερες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και του κρατικού δανεισμού. Αν και επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι «μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», δε θέλησε να επαναλάβει δημόσια την άρνησή του για προσφυγή στο ΔΝΤ.

«Ενημερώθηκα, ενημέρωσα και συζητήσαμε σε βάθος τις κρίσιμες πτυχές αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Εγώ εξακολουθώ να θεωρώ ότι, με το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», ήταν η λακωνική δήλωση που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για λιγότερες δηλώσεις γύρω από τα θέματα της οικονομίας.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε στη θέση του ότι «μπορεί η χώρα, με κατάλληλο μείγμα πολιτικής, να περάσει μόνη της την κρίση, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης», επικαλούμενος μάλιστα ότι μια συνταγή ΔΝΤ «θα έχει βαρύτατες συνέπειες στα θέματα κοινωνικής συνοχής».

Η «εναλλακτική» λύση για να μην υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, να πάρει έγκαιρα η κυβέρνηση τα μέτρα που θέλουν ΔΝΤ - ΕΕ και οι καπιταλιστικές «αγορές», μέρος των οποίων είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται ή έχουν δρομολογηθεί. Σ' αυτό το πνεύμα, επέμεινε να ληφθούν συγκεκριμένα «μέτρα τόνωσης της αγοράς», δηλαδή στήριξης των επιχειρήσεων.

Αποκαλυπτικός, πάντως, για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την προσφυγή στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ ήταν η δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε μονόδρομο μια τέτοια προοπτική, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του δε θα αντιταχθεί.

«Πιστεύω ότι είναι μονόδρομος, θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή» (σ.σ. να προσφύγουμε στο μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ), τόνισε μιλώντας χτες στον «Real fm», επισημαίνοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Γι' αυτό, ζήτησε να συνεχιστεί η γραμμή της συναίνεσης καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στο μέτωπο αυτό. «Νομίζω ότι ο δρόμος που χαράχτηκε εδώ και πάρα πολύ καιρό, και που θέλει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοούνται, να συνεργάζονται και να συναινούν, πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε.

Συμπόρευση στην πράξη

Την ίδια ώρα, η ΝΔ στηρίζει κάθε μέτρο που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και πιέζει για τη λήψη επιπρόσθετων. Από τη σκοπιά αυτή, αντιμετωπίστηκε το νομοσχέδιο για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τις ρυθμίσεις του οποίου ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε «μικροβελτιώσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του επιθυμεί πιο τολμηρές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας», σύμφωνα δηλαδή με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Δεν είναι τυχαίο πως φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο «δημιουργεί νέα εμπόδια εισόδου στην εργασία για τους ανέργους, αποθαρρύνει τις προσλήψεις και επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με επιπλέον γραφειοκρατικές υποχρεώσεις».

ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασφαιρα πυρά για να κρύψουν την αντιλαϊκή πολιτική
  • Την υποταγή των εργαζομένων στις αντιδραστικές επιλογές ΕΕ - κυβέρνησης - πλουτοκρατίας αξιώνει ο Γ. Παπανδρέου
  • Δώστε πρόσθετα φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές προς τις επιχειρήσεις, ζητάει ο πρόεδρος της ΝΔ

MotionTeam

«Ελάτε να αλλάξουμε όλοι μαζί εποχή», αναφώνησε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός καλώντας, ουσιαστικά, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να υποκύψουν, να μην αντιδράσουν και να δεχτούν την πολιτική θύελλα των αντιλαϊκών αντιδραστικών μέτρων της κυβέρνησης, που οδηγούν στη ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Κατά τον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι πρέπει να υιοθετήσουν την πολιτική σφαγιασμού των εισοδημάτων τους, την κατάργηση των συντάξεων, την ολοκληρωτική εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, τη μετατροπή της Υγείας και της Παιδείας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό και συρρίκνωση της προοπτικής να σηκώσουν κεφάλι. Κι όλα αυτά προκειμένου να διαιωνιστεί η πολιτική που ευνοεί κι ενισχύει τη λεηλασία του λαϊκού πλούτου από τους άρπαγες των χρηματαγορών και τα άλλα τμήματα της - ντόπιας και ξένης - πλουτοκρατίας.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έγινε στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο που συνεχίστηκε χτες στη Βουλή, συζήτηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του επιδόθηκε σε μια σαφώς αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας να παρουσιάσει τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης ως... απόλυτα αναγκαίες, λόγω της διαχείρισης του δημόσιου χρέους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά προσπάθησε να εμφανίσει ως «αναδιανεμητικό» το φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς να αποκρύψει όμως ότι περιέχει σαφή φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές προς το κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ τονίζοντας ότι «ενώ οι πηγές εσόδων περιορίζονταν, το όργιο σπατάλης και ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών πολλαπλασιαζόταν: 30 δισ. ευρώ αύξηση στις δαπάνες του κράτους, 15 δισ. ευρώ αύξηση στα έσοδα». Οπως είπε, «το χρέος αυξήθηκε κατά 50% στα χρόνια τα δικά σας, και εσείς τολμάτε να μιλάτε για το πού είναι τα spreads σήμερα στη χώρα μας». Υποστήριξε παράλληλα ότι αυτές οι πρακτικές «μας οδήγησαν σε ένα σκληρό "θατσερικό" περιβάλλον και σε μια σκληρή επιτήρηση από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και μηχανισμούς. Ακριβώς από αυτή την κατάσταση, από αυτή την επιτήρηση, αγωνιζόμαστε να φύγουμε με τις πολιτικές μας, για να μπορέσουμε να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Γι' αυτό, σας καλούμε να συμβάλετε, να συμβάλουμε όλοι». Τέλος, δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να ζητήσει τη συναίνεση της ΝΔ με τη φράση «βοηθήστε, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την εθνική προσπάθεια να χτίσουμε μια καλύτερη, μια οικονομικά σταθερή και δικαιότερη Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι «συγκρουόμαστε με κατεστημένα και αντιλήψεις του παρελθόντος. Δίνουμε ένα νέο πλαίσιο, που απελευθερώνει από παλιά δεσμά. Δημιουργεί ένα περιβάλλον δημιουργικό, ασφαλές, δίκαιο (...) Θα πετύχουμε μόνο όταν όλοι μας αλλάξουμε νοοτροπίες, πρακτικές, συμπεριφορές και αντιλήψεις». Επιχείρησε να παρουσιάσει ως «φιλολαϊκό» το φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι για την Ελλάδα μια επανάσταση. Με ανατροπές υπέρ των πολλών, υπέρ μιας καθαρής από μαύρο χρήμα, ορθολογικής οικονομίας». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «είναι άδικο να πληρώνουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, είναι παράλογο να πληρώνουν μόνο αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν. Είναι άδικο να μπορεί μόνιμα να γλιτώνει ο πλούτος, που συσσωρεύεται προκλητικά και εξαργυρώνεται σε βίλες, πανάκριβα αυτοκίνητα, σκάφη, πολυτελή διαβίωση».

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να αποκρύψει τον ξεκάθαρο προσανατολισμό του νομοσχεδίου υπέρ των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση για να γίνουν επένδυση, για να γίνουν θέσεις εργασίας, φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή. Οι επιχειρήσεις που, σ' αυτή τη δύσκολη για την οικονομία περίοδο, πασχίζουν και διατηρούν θέσεις εργασίας, παρά την πτώση του τζίρου, έχουν περαιτέρω φορολογικές εκπτώσεις. Και οι νέοι επιχειρηματίες στηρίζονται μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ερευνα, καινοτομία, ευρεσιτεχνίες, πράσινη ανάπτυξη, έχουν φορολογικά κίνητρα».

Ο Αντ. Σαμαράς

Χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση ως προς την επίθεση που εξαπολύει το φορολογικό νομοσχέδιο στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας εμφανίστηκε, χτες, στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς. Αντίθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματικές επιλογές στο θέμα του δανεισμού, πάντα από τη σκοπιά... των αγορών.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η τελευταία έκδοση του Ιανουαρίου ήταν με 2,20% για τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, ενώ τώρα δανειστήκατε με 4,85%. Υπερδιπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού. Και στα εξάμηνα το ίδιο: Από 1,36% σε 4,56%. Εδώ έχουμε υπερτριπλασιασμό! Τι άλλο θέλετε για να αντιληφθείτε ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας;». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι «μετά την εξαγγελία του ευρωπαϊκού "πακέτου στήριξης" στις 25 Μαρτίου πανηγυρίζατε, ενώ εγώ συνιστούσα να είμαστε πιο προσεκτικοί. Κι ύστερα τα spreads συνέχιζαν να ανεβαίνουν και να δημιουργούν νέα ιστορικά υψηλά».

Την προσέγγιση της ΝΔ για τις μορφές φορολογικών κινήτρων και απαλλαγών προς το κεφάλαιο παρουσίασε ως αντίλογο στο φορολογικό νομοσχέδιο ο Αντ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι «η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση της ανταγωνιστικότητας, σε μια χώρα που ήδη έχει υστέρηση ανταγωνιστικότητας». Ζήτησε από την κυβέρνηση «να τονώσει την αγορά για να αντέξει την ύφεση» υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «επιτείνει την ύφεση με αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Να δούμε τι θα βρει, τελικά, να φορολογήσει». Σημείωσε παράλληλα ότι «εξαιρετικά υφεσιακή είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων, που αφορά κατά 95% μεσαία και μικρομεσαία εισοδήματα». Τέλος, διέβλεψε ότι «η πρόσθετη φορολογία διανεμόμενων κερδών έχει το σοβαρό κίνδυνο να θεωρηθεί διπλή φορολόγηση, η οποία προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Και οι μεγαλομέτοχοι μπορούν πάντα να μεταβιβάζουν τις μετοχές τους στο εξωτερικό και να γλιτώνουν».

Η ονομαστική ψηφοφορία

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε χτες επί της αρχής του νομοσχεδίου σε σύνολο 264 παρόντων, 158 (κυβερνητικοί) βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 126 βουλευτές καταψήφισαν το νομοθέτημα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απέρριψε το αίτημα Καστανίδη για Ζαγοριανό

Με ψήφους 48 έναντι 19 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε χτες το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, να τεθεί σε προσωρινή αργία ο πρώην ανακριτής στην υπόθεση της «Ζήμενς», Ν. Ζαγοριανός.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με έγγραφό του προς τον Αρειο Πάγο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης που δεν είχε θέσει σε αργία το Ν. Ζαγοριανό, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Με το ίδιο έγγραφο ο Χ. Καστανίδης είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική και εσφαλμένη την απόφαση του 11μελούς Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Κατά του Ν. Ζαγοριανού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, επειδή δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μ. Χριστοφοράκου για την υπόθεση του C4Ι, καθώς και για παράβαση καθήκοντος, λόγω μη χορηγήσεως αντιγράφων της δικογραφίας της υπόθεσης της «Ζήμενς» στους δικηγόρους των εμπλεκομένων.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα

Να μπει τέλος στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» ΕΕ - ΔΝΤ, απαίτησε από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές θέσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτός ο μηχανισμός αποκαλύπτει τη βεβαιότητα που έχουν οι κεφαλαιοκράτες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα φανεί συνεπέστατη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο και θα προωθήσει το σύνολο των αντιδραστικών ανατροπών, διευρύνοντας το επόμενο διάστημα τα αντιλαϊκά μέτρα».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε παράλληλα ότι «επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι είναι ψευδεπίγραφο το δίλημμα "Ευρωπαϊκή Ενωση ή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο". Η Ευρωενωσιακή Συμμαχία δεν αλλάζει το χούι, όπως καμία ανάγκη δεν έχει να εισάγει λογική και πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τον απλό λόγο ότι από την ίδια τη σύστασή της η Ευρωένωση έχει ακριβώς την ίδια λογική και πρακτική. Βεβαίως, εδώ πέρα αποκαλύπτεται ότι ακόμα μία φορά ο ρόλος των οπορτουνιστών, που είναι να εξωραΐζουν το ρόλο και τη φύση της, όπως είναι η προσπάθεια που γίνεται σήμερα δαιμονοποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και αγιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση της φορολογίας στα λαϊκά στρώματα αντέκρουσε με την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «συνδέει το αφορολόγητο με τις αποδείξεις και δε βάζει μέσα μια σειρά αποδείξεις, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα εισιτήρια και άλλα. Επίσης, δεν τιμαριθμοποιεί το αφορολόγητο. Απεναντίας, τιμαριθμοποιεί τους φορολογικούς συντελεστές, πράγμα που σημαίνει δηλαδή ότι με τον πληθωρισμό που "τρέχει" του χρόνου θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο ο εργαζόμενος και όλοι πλέον». Σημείωσε παράλληλα ότι «με την αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα αφαιρούν εισόδημα και προσθέτουν νέα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα. Με τη μείωση των αποδοχών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ρίχνουν το βιοτικό επίπεδο και βουλιάζουν τη λαϊκή κατανάλωση».

Στις επιπτώσεις του φορολογικού νομοσχεδίου στους μικρούς επαγγελματίες αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος. Οπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά «στη λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της κρίσης. Βαφτίζουν κλέφτες και φοροφυγάδες τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους, αυτοκινητιστές σε μία περίοδο που ο τζίρος καθημερινά πέφτει, τα λουκέτα αυξάνονται, η οικοδομική δραστηριότητα έχει κάθετη πτώση, οι μικρές βιοτεχνίες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, οι ακάλυπτες επιταγές έχουν πολλαπλασιαστεί και οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και σέρνονται στα δικαστήρια».

ΛΑΟΣ
Πλάτες για περισσότερο «επιχειρείν»

Στη συνήθη ...υπερπατριωτική λογική που επιβάλλει τις σημερινές αντιλαϊκές πολιτικές εμμένει το ΛΑΟΣ όπως προέκυψε και από τη χτεσινή παρέμβαση του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί ανάμεσα στην πίεση της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου σημείωσε πως «στοχοποιείτε την ιδιοκτησία και ποινικοποιείτε το επιχειρείν. Πώς θα επενδύσει σε ακίνητα (ώστε να ανακάμψει η οικοδομή και η αγορά) αυτός που βγάζει χρήματα;» λέγοντας γενικά ότι «δε φοβάμαι την οικονομική κρίση, αλλά την κυβερνητική ακρισία». Ασκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας πως «λέει ότι εμείς στηρίζουμε το ΠΑΣΟΚ, όμως, από τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, η ΝΔ ψήφισε 16 άρθρα, ενώ εμείς 15».

Οσον αφορά το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «εξακολουθεί να μιλά για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Ρωτώ: Με ποιες προϋποθέσεις; Αν ήταν έτσι, να πω κι εγώ 2.000 ευρώ»...

ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
Προτιμά τον ... προεκλογικό Παπανδρέου

Εντονη κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης να καταφύγει σε δανειακές λύσεις όχι αμιγώς ευρωπαϊκές, αλλά με εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Οπως είπε, «το ΔΝΤ δεν προσφέρει τεχνογνωσία, δε συμβουλεύει, δε διαπραγματεύεται, επιβάλλει πολιτική. Επιβάλλει την πιο βαριά, την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Θέτοντας για μια ακόμη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο ...«καλού ΠΑΣΟΚ», θύμισε τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα του για την οικονομική κρίση, οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψιν, υποστηρίζοντας αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή για μια τέτοια επιλογή. Δεν είπε τίποτε τέτοιο προεκλογικά, δεν είπατε τίποτα στις προγραμματικές σας δηλώσεις». «Είχε δίκιο ο προεκλογικός κ. Παπανδρέου, όχι ο μετεκλογικός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως «μας λέγατε, ότι τα χρήματα που χρειαζόμαστε θα τα πάρετε από τους έχοντες και κατέχοντες, από όσους φοροδιαφεύγουν και τώρα τα αναζητάτε στους μισθωτούς και στους έντιμους φορολογούμενους. Από το 1996 μέχρι το 2007 η αύξηση του ΑΕΠ ήταν τεράστια, γύρω στο 50%, μιάμιση φορά πάνω αλλά ταυτόχρονα, εννιά στους δέκα Ελληνες πολίτες είδαν το εισόδημά τους στην καλύτερη περίπτωση να σταθεροποιείται».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνυπεύθυνοι για τα μέτρα σε βάρος του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την «αντιπαράθεση» Παπανδρέου - Σαμαρά για το δανεισμό

Με σχόλιό του για την «αντιπαράθεση» Παπανδρέου - Σαμαρά για το δανεισμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Με τις αλληλοκατηγορίες που ανταλλάσσουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι είναι συνυπεύθυνοι για όσα έγιναν σε βάρος του λαού και για τα χειρότερα που φέρνουν. Οτι έχουν κοινή στρατηγική και ότι συμφωνούν και οι δύο με τη νέα άγρια σφαγή μισθών και συντάξεων, τη δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και θα την προωθήσουν, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο δανεισμό, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ