ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποφασιστική απάντηση στον ιμπεριαλισμό

Μήνυμα προς το ΚΚ Κούβας για την επέτειο συντριβής της ιμπεριαλιστικής εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων

Μήνυμα προς το ΚΚ Κούβας απέστειλε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ για την επέτειο συντριβής της ιμπεριαλιστικής εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων. Ακολουθεί το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό στην ΚΕ του ΚΚΚ και στο λαό της Κούβας με αφορμή την επέτειο από τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων, τη 17η Απρίλη 1961. Η απόβαση των μισθοφόρων του ιμπεριαλισμού αποτέλεσε την κορύφωση των σαμποτάζ, των εγκληματικών επιθέσεων, εκρήξεων και άλλων υπονομευτικών ενεργειών, με τις οποίες οι ΗΠΑ αποσκοπούσαν να αποσταθεροποιήσουν και να ανατρέψουν την Κουβανική Επανάσταση. Ο λαός και οι επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κούβας, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του συντρόφου Φιντέλ, έδωσαν αποφασιστική απάντηση συντρίβοντας τα σχέδιά τους.

Η ήττα αυτή των ΗΠΑ αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τον ιμπεριαλισμό συνολικά. Εβαλε εμπόδια σε ανοιχτή αντεπαναστατική επέμβαση κατά της Κούβας. Γκρέμισε, σε μια κρίσιμη περίοδο, το μύθο της παντοδυναμίας του ιμπεριαλισμού. Παράλληλα, η διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης έδωσε νέα δύναμη στον αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού της Κούβας, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εδραίωση της ανεξάρτητης σοσιαλιστικής ανάπτυξης και την επίτευξη πρωτόγνωρων κοινωνικών κατακτήσεων.

Ο λαός της Κούβας είναι δίκαια υπερήφανος γι' αυτή τη νίκη, που έγινε πηγή έμπνευσης για όλους τους λαούς που αγωνίζονται.

Η επέτειος και τα διδάγματα της μεγάλης αυτής νίκης αποκτούν ξεχωριστή σημασία σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια καλά οργανωμένη και συντονισμένη καμπάνια ψεύδους και συκοφαντιών κατά της Κούβας. Μια καμπάνια που αποσκοπεί να δυσφημίσει την επανάσταση, να ασκήσει πολιτική και ιδεολογική πίεση και να υπονομεύσει την προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού, να αποδυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης, να προετοιμάσει το έδαφος για ακόμα πιο επιθετικές ενέργειες που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση.

Στην καμπάνια αυτή συντονίζονται οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, τα μονοπωλιακά ΜΜΕ, οι πολιτικές δυνάμεις - συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές - που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η υπεράσπιση της Κούβας και του σοσιαλισμού, η πάλη ενάντια στον αποκλεισμό, ο αγώνας για την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ, η δράση για την απελευθέρωση των 5 πατριωτών, η αποφασιστική απάντηση στην καμπάνια του ιμπεριαλισμού αποτελούν κορυφαία καθήκοντα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για κάθε εργαζόμενο, νέο, γυναίκα, για κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Κάθε νέα απόπειρα ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα θα έχει ως απάντηση ένα νέο Κόλπο των Χοίρων!

Μέχρι τη νίκη - για πάντα!»


49η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Εποποιία του κουβανικού λαού και του σοσιαλισμού

Ο Φιντέλ Κάστρο διακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο Φιντέλ Κάστρο διακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης
Αυτές τις μέρες γιορτάζουμε τη 49η επέτειο της νίκης στον Κόλπο των Χοίρων, μιας μάχης που αποτέλεσε την πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού στην Αμερική.

Στις 15 του Απρίλη άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου των Αμερικανών για την ανατροπή του επαναστατικού καθεστώτος της Κούβας και την κατάληψη του νησιού, μια προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας. Νωρίτερα οι ΗΠΑ σχεδίασαν και εκτέλεσαν σαμποτάζ και εγκληματικές επιθέσεις ενώ ταυτόχρονα αναζητούσαν να οργανώσουν αντεπαναστατικές ομάδες στο Νησί. Το Μάρτη της ίδιας χρονιάς σημειώθηκαν σειρά επιθέσεων σε εμπορικά κέντρα στην Αβάνα, όπου βρήκαν το θάνατο δεκάδες άνθρωποι, υπάλληλοι και πελάτες, ενώ ταυτόχρονα πολεμικά αεροσκάφη Β-26 με διακριτικά της κουβανικής αεροπορίας βομβάρδισαν αεροδρόμια και κατέστρεψαν το 27% των μαχητικών αεροσκαφών της Κούβας. Την ίδια μέρα Κουβανοί στρατιώτες συνέλαβαν, στην περιοχή Πινάρ ντε Ρίο, 15 πράκτορες της CIA με 8 τόνους όπλων και εκρηκτικών, οι οποίοι είχαν διεισδύσει και ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης

Στις 16 του Απρίλη, μετά τη δημόσια κηδεία των θυμάτων των βομβαρδισμών των προηγούμενων ημερών, ο Φιντέλ Κάστρο από την Αβάνα διακήρυξε το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης, με τα χαρακτηριστικά λόγια:

Οι μισθοφόροι παραδίδονται στο λαϊκό κουβανικό στρατό
Οι μισθοφόροι παραδίδονται στο λαϊκό κουβανικό στρατό
«Πόσο βοήθησαν αυτά τα γεγονότα το λαό μας να διδαχθεί! Αυτά τα μαθήματα είναι πολύτιμα, είναι οδυνηρά, είναι αιματηρά, αλλά πόσα ο λαός δεν απεκόμισε ως γνώση... Οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν που είμαστε εδώ, κάτω από τη μύτη τους, ή να βλέπουν να οικοδομούμε την Επανάστασή μας, μία σοσιαλιστική επανάσταση, ακριβώς στο υπογάστριο των Ηνωμένων Πολιτειών»...

Στη συνέχεια, στις 17 του Απρίλη, 1.500 Κουβανοί αντεπαναστάτες και μισθοφόροι, εκπαιδευμένοι από τη CIA σε στρατόπεδο στη Γουατεμάλα, όπου ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ιντιγκόρας Φουέντες τους παραχώρησε μια φυτεία καφέ, επιχείρησαν απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων και στην παραλία Χιρόν, μια ελώδη περιοχή στο νότο της Κούβας. Το αμερικανικό σχέδιο προέβλεπε, σε πρώτη φάση, απόβαση σε ένα απομακρυσμένο σημείο του νησιού, δημιουργία προγεφυρώματος και ανακήρυξη «κυβέρνησης», η οποία με τη διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ θα επιχειρούσε να οδηγήσει σε δεύτερο κέντρο εξουσίας. Σύσσωμος ο λαός, ο επαναστατικός στρατός, η πολιτοφυλακή, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φιντέλ Κάστρο κινητοποιήθηκαν ακαριαία και εξουδετέρωσαν τους εισβολείς μέσα σε 72 ώρες, στις 19 του Απρίλη. Τέσσερις Αμερικανοί πιλότοι και 200 αντεπαναστάτες σκοτώθηκαν στη μάχη και άλλοι 1.200 αιχμαλωτίσθηκαν, ενώ η κουβανική αεροπορία βύθισε όσα μεταγωγικά πλοία αποπειράθηκαν να μεταφέρουν ενισχύσεις.


Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο ανακοινωθέν της πρώτης μέρας από τον τόπο της μάχης, όπου στήθηκε το επιτελείο του επαναστατικού στρατού, το οποίο διηύθυνε ο Φιντέλ Κάστρο, που δείχνει και την πίστη στη νίκη. Ο Φιντέλ υπογράμμιζε:

«Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα και την επανάσταση ενάντια στους μισθοφόρους των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις μας ήδη απαντάνε στον αντίπαλο, σίγουρες για τη νίκη. Μπροστά Κουβανοί! Με φωτιά και σίδερο απαντάμε στους βάρβαρους. Αυτοί έρχονται να μας πάρουν τη γη και τους συνεταιρισμούς που έδωσε η επανάσταση στους αγρότες. Εμείς τα υπερασπιζόμαστε. Αυτοί έρχονται να μας ξαναπάρουν τα εργοστάσια, τα ορυχεία του λαού. Εμείς παλεύουμε να τα υπερασπιστούμε. Αυτοί έρχονται να πάρουν από τα παιδιά μας τα σχολεία. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα σχολεία για όλα τα παιδιά, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Αυτοί έρχονται να πάρουν την αξιοπρέπεια που έδωσε στους μαύρους η επανάσταση. Εμείς παλεύουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Ερχονται να κλέψουν τις δουλειές από τους εργάτες. Εμείς υπερασπιζόμαστε μια Κούβα χωρίς πείνα, με δουλειά για όλους».

Και συνέχιζε:

«Μπροστά, Κουβανοί, όλοι στις θέσεις μάχης και στις θέσεις εργασίας. Η επανάστασή μας είναι ανίκητη και όποιος εχθρός θελήσει να τη χτυπήσει, όπως και τον ηρωικό λαό μας που την υπερασπίζεται, να ξέρει ότι θα συντριβεί. Πέφτουμε στη μάχη με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη. Ζήτω η ελεύθερη Κούβα! Πατρίδα ή θάνατος! Θα νικήσουμε!».

Η ανοιχτή αυτή επίθεση των ΗΠΑ και η συντριβή του μισθοφορικού στρατού με τον πιο σύγχρονο οπλισμό, εκτός από την πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού στην Αμερική, επιβεβαίωσαν την κυριαρχία, την πλατιά συμμετοχή του λαού και θεμελίωσαν τη βούληση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει από τότε, και οι ίδιοι εχθροί της Επανάστασης συνεχώς παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, προωθούν επιθετικές ενέργειες και διεξάγουν πολέμους σε βάρος των λαών για την εξασφάλιση της κυριαρχίας και των συμφερόντων τους. Σήμερα διεξάγουν μια διεθνή εκστρατεία παραπληροφόρησης για να δυσφημίσουν την Επανάσταση και το σοσιαλισμό με απώτερο σκοπό την ανατροπή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ