ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Οργιο αστυνομοκρατίας σε πολλές περιοχές της Αθήνας

Παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος ρίχνει νερό στο μύλο της τρομο-λαγνείας που αξιοποιείται για ένταση της καταστολής

Με την ασφυκτική παρουσία αστυνομικών - και της ομάδας

Eurokinissi

Με την ασφυκτική παρουσία αστυνομικών - και της ομάδας "Δ" (φωτό) - σε πολλές περιοχές της Αθήνας εντείνεται η αστυνομοκρατία.
Ενα όργιο αστυνομοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές μέρες σε πολλές περιοχές της Αττικής, με πρόσχημα τις έρευνες που διεξάγονται από την ημέρα που συνελήφθησαν οι έξι που, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Δύο από τις περιοχές που αποτελούν επίκεντρο αυτών των αστυνομικών επιχειρήσεων είναι η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Ιωνία.

Οι κάτοικοι των περιοχών είναι αγανακτισμένοι. Οι καταγγελίες και τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» πέφτουν βροχή. Η κατάσταση είναι η εξής:

Στη Ν. Φιλαδέλφεια από προχτές το βράδυ και ιδιαίτερα από χτες το πρωί, μεικτά αστυνομικά κλιμάκια (για παράδειγμα τρεις ένστολοι - τρεις με πολιτικά) περιπολούν και κάνουν ελέγχους ακόμα και τα ξημερώματα, ζητώντας από διερχόμενους που πάνε για δουλειά να τους δείξουν την ταυτότητά τους!

Οι αστυνομικοί μπαίνουν σε πολυκατοικίες και χτυπούν τις πόρτες σε όλα τα διαμερίσματα. Δείχνουν φωτογραφίες υπόπτων και υποβάλλουν ερωτήματα όπως «Είστε ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης; Γνωρίζετε ποιος μένει δίπλα σας, από πάνω, κάτω; Εχετε κάποια αποθήκη που νοικιάζετε κι αν ναι σε ποιον;». Οπως λένε κάτοικοι της περιοχής, «έχουν κάνει τη μισή Φιλαδέλφεια άνω κάτω». Εργαζόμενος που κινούνταν με αυτοκίνητο προχτές τα ξημερώματα στη Ν. Φιλαδέλφεια, υπέστη εξονυχιστικό έλεγχο χωρίς καν να του αναφέρουν το λόγο, από περίπου 10 αστυνομικούς με πολιτικά σε έναν ερημικό δρόμο. Αντίστοιχα περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά εκατοντάδες.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη και στη Νέα Ιωνία. Πάντως, κλιμάκια μοτοσικλετιστών της ομάδας «ΔΙΑΣ» κινούνται και σταθμεύουν κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ. Επιπλέον, κλούβα των ΜΑΤ είχε σταθμεύσει προχτές βράδυ κοντά στο πάρκο Μικρασιατών στη Ν. Φιλαδέλφεια. Συν το γεγονός ότι σταθερά τα τελευταία βράδια μοτοσικλετιστές της «ΔΙΑΣ» μαζί με περιπολικό στήνονται έξω από τα δημοτικά σχολεία της Νέας Χαλκηδόνας, επιβλέποντας και περιπολώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις οδούς Δεκελείας και Χαλκίδος έως την Αχαρνών και την Αγίων Αναργύρων. Περιπολίες κάνουν και την ημέρα σε μέρη όπως πεζόδρομοι γύρω από το παλιό στρατιωτικό εργοστάσιο και νυν εγκαταστάσεις των εργατοτεχνιτών του δήμου.

Ο στόχος τους είναι διπλός. Από τη μία επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με τους ασφυκτικούς συνεχείς ελέγχους και από την άλλη θέλουν να εξοικειώσουν το λαό με τη λογική της συνεχούς παρουσίας με τους αστυνομικούς, θέλοντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν το πνεύμα της «συνεργασίας» με την αστυνομία, δηλαδή του χαφιεδισμού.

Η συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις δυνάμεις καταστολής να εντείνουν την αστυνομοκρατία, με πρόσχημα την αντιμετώπιση και τον εντοπισμό ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση των «έξι». Με δεδομένα τα πολλά ερωτήματα που γεννά αυτή η υπόθεση, αφού οι συλληφθέντες ήταν πρόσωπα γνωστά στην αστυνομία και παρακολουθούνταν, δημιουργούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το πού στοχεύει όλο αυτό το κλίμα αστυνομοκρατίας που δημιουργείται.

Συχαρίκια από τον Αμερικανό πρέσβη

Με χτεσινή δήλωσή του, ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ είπε ότι «η κυβέρνηση είναι άξια συγχαρητηρίων για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στον τομέα της τρομοκρατίας και την αποτελεσματικότητα που έχει μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε ότι οι συλλήψεις «έχουν αντίκτυπο και στην οικονομία» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να είναι ένας ασφαλής τόπος για επενδύσεις και τουρισμό».

Η συγκεκριμένη δήλωση, που έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, είναι χαρακτηριστική ως προς το εξής: Η τρομο-λαγνεία που αξιοποιείται για την ένταση της καταστολής πάει χέρι χέρι με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να βγει κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο.

Ανακοινώσεις από την Αστυνομία για ευρήματα

Σε ανακοινώσεις σχετικά με τις έρευνες που διεξάγει η αστυνομία, προχώρησε χτες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ε. Οικονόμου. Συγκεκριμένα, είπε ότι «στο πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του Κ. Γουρνά (ενός από τους 6 συλληφθέντες που σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας») που εντοπίστηκε στην οδό Ανακούς στη Ν. Φιλαδέλφεια, κατασχέθηκαν φορητοί σκληροί δίσκοι υπολογιστή οι οποίοι είχαν όλα τα στοιχεία που τον εμπλέκουν με την υπόθεση». Επίσης, υπήρχαν δύο όπλα, 125 σφαίρες και τρεις πλαστές ταυτότητες με τις οποίες η ΕΛ.ΑΣ. πιστεύει ότι είχε νοικιάσει και άλλα σπίτια τα οποία χρησίμευαν ως «γιάφκες».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στα περιεχόμενα των σκληρών δίσκων υπάρχουν αποσπάσματα αλλά και πλήρη κείμενα προκηρύξεων για επιθέσεις, τα στοιχεία πολιτικών, δημόσιων λειτουργών, οικονομικών παραγόντων και δημοσιογράφων, ο κατάλογος με επωνυμίες και διευθύνσεις 13 εταιρειών που χρησιμοποιούν εκρηκτικές ύλες αλλά και ο οδηγός κατασκευής βομβών.

Στο αυτοκίνητο - όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία - βρέθηκαν και 119.240 ευρώ καθώς και τα κωδικοποιημένα στοιχεία κατανομής χρηματικών ποσών. Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, χτες τα ξημερώματα η Αντιτρομοκρατική εντόπισε διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Μηδείας και Πάρου στην Κυψέλη. Οπως έγινε γνωστό, ο χώρος του διαμερίσματος στον 5ο όροφο του κτιρίου ήταν άδειος. Σε αντίθεση όμως με το διπλανό διαμέρισμα του ορόφου στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κουκούλες, χειροπέδες, γάντια, φορητός δίσκος υπολογιστή και άλλα αντικείμενα.

Στο μεταξύ, στην 19η τακτική ανακρίτρια οδηγήθηκαν χτες για να απολογηθούν οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες. Ο Χρ. Κορτέσης ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα, καθώς δεν είχε λάβει ακόμα το κατηγορητήριο και την έκθεση κατάσχεσης, που έχει συνταχθεί μετά από έρευνες της αστυνομίας στο σπίτι του. Το ίδιο έκανε και ο Ευάγ. Σταθόπουλος.

Ο Κ. Γουρνάς προφυλακίστηκε χωρίς να απολογηθεί, αφού σύμφωνα με τη συνήγορό του Β. Γιαννακοπούλου είπε πως δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία. Επίσης, σύμφωνα με τη συνήγορό του, στο έγγραφο των ευρημάτων από την κατάσχεση του αυτοκινήτου του, που στάλθηκε από την Αστυνομία στην ανακρίτρια, δεν αναφέρονται ότι βρέθηκαν όπλα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας

Σε τηλεφωνικό διάβημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προχώρησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και μετέφερε τη διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας για τους γενικευμένους αστυνομικούς ελέγχους, που δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας.

Εκδήλωση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων»

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» Αθήνας διοργανώνει τη Δευτέρα 19 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: Επιπτώσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, Οδηγία Μπολκενστάιν, φορολογικό.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Αντιδράσεις από τις δικαστικές ενώσεις

Εντονα αντέδρασαν χτες οι δικαστικές ενώσεις με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, σχετικά με την υπόθεση της αργίας ή μη του πρώην ανακριτή της υπόθεσης «Ζήμενς» Ν. Ζαγοριανού. Τον κατηγορούν για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, αφού μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (απέρριψε το αίτημα του υπουργού να τεθεί σε προσωρινή αργία ο πρώην ανακριτής στην υπόθεση της «Ζήμενς»), ο υπουργός δήλωσε: «Κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω σε αυτοσεβασμό, όπως και κανένα δεν μπορώ να υποχρεώσω να διεκδικεί το σεβασμό της κοινωνίας, έκαστος εφ' ω ετάχθη».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας μας δεν μπορούν να υποχρεώσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης σε αυτοσεβασμό, ούτε να τον υποχρεώσουν να διεκδικεί το σεβασμό της κοινωνίας. Εκαστος εφ' ω ετάχθη. Η Δικαιοσύνη δε χειραγωγείται».

Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, πέραν του ύφους και του περιεχομένου τους, είναι ατυχείς διότι δίνουν ένα αρνητικό πρόσημο στην απόφαση της Ολομέλειας και προκαταλαμβάνουν αρνητικά την κοινή γνώμη, η οποία μπορεί να διολισθήσει σε επικίνδυνες ατραπούς». Επίσης, συνεχίζει ότι «η αντίθεση με το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης δε δικαιολογεί κρίσεις απαξιωτικές για το όργανο που την εξέδωσε, πολύ περισσότερο όταν αυτές διατυπώνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο νεαρός που συνελήφθη στην έφοδο της αστυνομίας σε σπίτι στο Χαλάνδρι. Ο νεαρός είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, ενώ είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονταν για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς». Για την ίδια υπόθεση παραμένουν προφυλακισμένα άλλα δύο νεαρά άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ