ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τα βασανιστήρια συνεχίζονται στα κατοχικά κολαστήρια

Στη βάση του Μπαγκράμ, που επισκέφτηκε πρόσφατα ο Ομπάμα, βρίσκεται η φυλακή των βασανιστηρίων
Στη βάση του Μπαγκράμ, που επισκέφτηκε πρόσφατα ο Ομπάμα, βρίσκεται η φυλακή των βασανιστηρίων
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέες αποκαλύψεις για συνέχεια των βασανιστηρίων και των θηριωδιών εναντίον Αφγανών κρατουμένων στις μυστικές φυλακές της αμερικανικής βάσης Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν φέρνουν στο φως μαρτυρίες Αφγανών, που «φιλοξενήθηκαν» στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ως κρατούμενοι. Οπως αποκαλύπτουν, η πρακτική των βασανιστηρίων και του εξευτελισμού της ανθρώπινης ζωής συνεχίζεται, παρά τις δήθεν δεσμεύσεις για κατάργηση των βασανιστηρίων, υπό την προεδρία Ομπάμα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σερ Αγκά που κρατήθηκε για έξι μέρες στην Μπαγκράμ, οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε βασανιστήρια αϋπνίας, κρύου, αλλά και σωματικής κακοποίησης. Μαρτυρίες που επιβεβαιώνονται από εννιά τουλάχιστον πρώην κρατούμενους στη βάση και αναφέρουν ότι κατά την απελευθέρωσή τους οι κατοχικές δυνάμεις τους συνέστησαν να μην αποκαλύψουν τίποτα από όσα είδαν και βίωσαν στο κολαστήριο των μυστικών φυλακών... Ολα αυτά, τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι περισσότεροι από το 80% όσων κρατούνται στην Μπαγκράμ αποδεικνύεται ότι δεν είναι «τρομοκράτες», απλά επιβάλλονται στη διαδικασία «εξακρίβωσης»...

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε συνέντευξή του, υπεραμύνεται της προόδου των κατοχικών - ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, που χαρακτηρίζει ως ένα καίριο και πολύ δύσκολο εγχείρημα για την «ασφάλεια του κόσμου», ενώ ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες «βελτιώνονται» καθημερινά.

Χθες δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Κανταχάρ, κοντά σε ξενοδοχείο και κτίρια ξένων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τρεις «ξένοι υπήκοοι» και τρεις Αφγανοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους, ενώ οκτώ ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Σε άλλη επίθεση κοντά στην Κουντούζ, σκοτώθηκαν και τέσσερις κατοχικοί στρατιώτες της γερμανικής δύναμης.

Στο Πακιστάν συνεχίζεται η προσπάθεια περιορισμού των εξουσιών του προέδρου, καθώς χθες η Γερουσία επικύρωσε την σχετική απόφαση του Κοινοβουλίου, ως προσπάθεια ικανοποίησης της αντιπολίτευσης και περιορισμού των πιέσεων εναντίον του Προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν φέρονται να «παραδέχονται» τη σφαγή αμάχων του περασμένου Σαββάτου στις περιοχές των φυλών, μιλώντας για 30 περίπου νεκρούς και όχι 73 που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, ότι στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού και στις αμερικανικές επιθέσεις τα θύματα σκόπιμα βαφτίζονται μαχητές των «Ταλιμπάν» για τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ στην πραγματικότητα κανείς δε γνωρίζει πόσοι άμαχοι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκτελέσεις, κατεδαφίσεις και σκάνδαλα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Δύο Παλαιστίνιοι που κρατούνταν εδώ και ένα χρόνο και καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατιωτικό δικαστήριο της «Χαμάς» ως ένοχοι για συνεργασία με το Ισραήλ εκτελέστηκαν, χτες τα ξημερώματα, στη Λωρίδα της Γάζας. Η πληροφορία δόθηκε στη δημοσιότητα, αρχικώς, από παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις που καταδίκασαν έντονα την εξέλιξη και επιβεβαιώθηκε λακωνικά από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της «Χαμάς». Τουλάχιστον τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τον ίδιο λόγο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο εκτελεσθέντες κατονομάζονται ως Μουχάμαντ Ισμαήλ αλ Σάμπαα και Νάσερ Αμπού Φουρέιχ, με το δεύτερο ν' αναφέρεται ότι ήταν στέλεχος της Αστυνομίας επί διακυβέρνησης της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή. Το ζήτημα έχει προκαλέσει εντονότατες ενδοπαλαιστινιακές τριβές και αντιδράσεις καθώς η παλαιστινιακή νομοθεσία προβλέπει την επιβολή θανατικής ποινής μόνο μετά από έγκριση της εκτέλεσης της καταδίκης από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, κάτι που ο Μαχμούντ Αμπάς, από το 2005 μέχρι σήμερα, δεν κάνει για ανάλογες δικαστικές αποφάσεις, ούτε από πολιτικό δικαστήριο.

Νέες κατεδαφίσεις

Δεν σταματά να προκαλεί ο ισραηλινός στρατός στη Δ. Οχθη. Μόλις λίγα 24ωρα μετά την εφαρμογή της νέας στρατιωτικής οδηγίας, η οποία, πρακτικά καθιστά υποψήφιο προς απέλαση κάθε Παλαιστίνιο ή ξένο υπήκοο που εισέρχεται ή κατοικεί στη Δ. Οχθη, πραγματοποιήθηκαν νέες κατεδαφίσεις. Δύο καταστήματα και ένα σπίτι κατεδαφίστηκε στην κεντρική Δ. Οχθη στο χωριό Χάρετ, άλλο ένα σπίτι στο αλ Κχάντερ και μία βιοτεχνία 1.000 τ.μ. στο Μπέιτ Σαχούρ. Η δικαιολογία ήταν η γνωστή: τα κτίσματα δεν είχαν τις «απαραίτητες άδειες».

Σε «κυκλώνα σκανδάλων» ο Ολμέρτ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και πρώην επικεφαλής του κόμματος «Καντίμα» της μείζονος αντιπολίτευσης είναι βασικός ύποπτος σ' ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας που έχει αποκαλυφθεί στο Ισραήλ. Τα στοιχεία του πρώην πρωθυπουργού δόθηκαν, τελικά, χτες στη δημοσιότητα από την ισραηλινή αστυνομία η οποία ολοκλήρωσε έναν πρώτο γύρο ερευνών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Εχούντ Ολμέρτ κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια προκειμένου να αποφανθεί θετικά προς συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρείες και τα σχέδιά τους, όσο ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ (μεταξύ 1993 - 2003). Για μία από τις παραμέτρους της υπόθεσης (δηλαδή για δωροδοκία μίας από τις εμπλεκόμενες κατασκευαστικές) έχει, ήδη, συλληφθεί ο διάδοχος του Ολμέρτ στη δημαρχία, Ούριο Λουπολιάνσκι. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός εμπλέκεται και σε άλλα τρία σκάνδαλα δωροδοκίας.

ΣΟΥΔΑΝ
Εντυπώσεις και ζυμώσεις μετά τις εκλογές

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ενα έγκλημα πάθους σε πόλη του νοτίου Σουδάν επιχείρησε χτες να εκμεταλλευτεί πολιτικά το «Εθνικό Κόμμα Κογκρέσου» (NCP) του Σουδανού ισλαμιστή Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ. Στελέχη του NCP χαρακτήρισαν το θάνατο πέντε ατόμων (ανάμεσά τους στέλεχος του NCP στην πόλη Ράτζα) απ' τα πυρά Νοτιοσουδανού στρατιώτη, «εκλογική βία με πολιτικά κίνητρα»...

Ωστόσο, το πρώην ανταρτικό κίνημα του νοτίου Σουδάν, SPLM, αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας ότι ο λόγος που όπλισε το χέρι στρατιώτη έναντι τοπικού στελέχους του NCP ήταν η μοιχεία. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί δε σημειώθηκαν άλλα βίαια επεισόδια στη διάρκεια των πολυεπίπεδων εκλογών που ολοκληρώθηκαν χτες μετά από πέντε μέρες και με πάρα πολλά οργανωτικά προβλήματα (έλλειψη ψηφοδελτίων, ελλιπείς εκλογικοί κατάλογοι, σοβαρά σφάλματα σε εκλογικό υλικό κ.ά.)...

Την ίδια ώρα, το NCP επιχείρησε να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις γύρω απ' το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καθώς αναμένεται ως σχεδόν σίγουρη η νίκη του Μπασίρ με δεδομένο το μποϊκοτάρισμα των εκλογών από 18 κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το SPLM, το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το κόμμα UMMA κ.ά. Οπως δήλωσε σύμβουλος του προέδρου, η νίκη Μπασίρ στις εκλογές «θα αποτελούσε απόδειξη ότι οι Σουδανοί απορρίπτουν τις κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (για γενοκτονία στο Νταρφούρ) εναντίον του. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Σουδανού Προέδρου στο Χαρτούμ απηύθυνε πρόσκληση μετεκλογικής συνεργασίας για συγκυβέρνηση σε «όλα τα κόμματα» της αντιπολίτευσης ακόμη και σ' αυτά που απείχαν απ'τις εκλογές», με το επιχείρημα ότι «πρόκειται για κρίσιμη καμπή στην ιστορία της χώρας» ενόψει σημαντικών επικείμενων αποφάσεων, όπως η αυτοδιάθεση και το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του νότου.

ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Διαπιστευτήρια Αλάουι στην Τεχεράνη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διαβεβαιώσεις «συνεργασίας και καλής γειτονίας» έδωσε στην ιρανική ηγεσία αντιπροσωπεία του κόμματος «Ιρακίγια» του Ιγιάντ Αλάουι, το οποίο κέρδισε, με δύο έδρες διαφορά, τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιράκ υπό κατοχή με τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις να έχουν επικεφαλής ή στελέχη που έχουν γίνει γνωστά για τη συνεργασία τους με τις κατοχικές δυνάμεις. Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου και υπογράμμισε ότι το «Ιρακίγια» δεν πρόκειται ποτέ, όσο περνά από τη δικαιοδοσία του, να επιτρέψει την οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά του Ιράν από το έδαφός του, επιδιώκοντας, αντίθετα, περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

Ο Αλί Λαριτζάνι, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί και βελτίωση των σχέσεων, αλλά και εκπροσώπηση με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων του Ιράν στη νέα διακυβέρνηση της χώρας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το «Ιρακίγια» αποτελείται εξίσου από σιίτες και σουνίτες και είχε αναδείξει σε κύριο προεκλογικό του σύνθημα την πάταξη του θρησκευτικού σεχταρισμού.

Επίσης, προεκλογικά, είχε τηρήσει μάλλον αρνητική στάση απέναντι στην Τεχεράνη κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και το, σε μεγαλύτερο βαθμό σιιτικό, κόμμα του «Κράτος Δικαίου». Οπως φαίνεται, όμως, η προσπάθεια του «Ιρακίγια» να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας «περνά» και από την Τεχεράνη.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Αμφισβητεί συμφωνία με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα

To Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας χαρακτηρίζει με ομόφωνη απόφασή του ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα της χώρας την ελληνοαλβανική συμφωνία (το 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή) για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων περιοχών. H Αλβανία ανοίγει έτσι άλλο ένα θέμα υπό διευθέτηση, προφανώς κινούμενη και από τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις και τη ανακίνηση διεκδικήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, που φυσικά πρόκειται για διευθέτηση στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Το εν λόγω Δικαστήριο (σ.σ. παρόμοια απόφαση είχε πάρει και στα τέλη Γενάρη) επικαλείται ελλείψεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς η αλβανική αντιπροσωπεία δεν είχε πλήρη εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαπραγματεύσεις. Επίσης, δηλώνει ότι δε τηρούνται βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με την κατανομή των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών, και ότι η συμφωνία δε λαμβάνει υπόψη τα νησιά ως ειδικές περιπτώσεις κατά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ