ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντονισμένη με το συμφέρον της πλουτοκρατίας

Ψελλίζει ενστάσεις για επιμέρους πλευρές του δανεισμού από ΕΕ - ΔΝΤ και «σπρώχνει» για να βαθύνει η αντεργατική επίθεση

Κυβέρνηση και ΝΔ είναι εχθροί των εργασιακών - λαϊκών δικαιωμάτων. Το συμφέρον των εργαζόμενων ταυτίζεται με την πολιτική καταδίκη των κομμάτων του κεφαλαίου
Κυβέρνηση και ΝΔ είναι εχθροί των εργασιακών - λαϊκών δικαιωμάτων. Το συμφέρον των εργαζόμενων ταυτίζεται με την πολιτική καταδίκη των κομμάτων του κεφαλαίου
Στήριξη στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και των «διαρθρωτικών» ανατροπών προσφέρει η ΝΔ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τον κάλπικο για το λαό εκβιασμό ότι αν αυτά υλοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, θα αποφευχθεί η προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ.

Στην πραγματικότητα, η ΝΔ θέλει να εφαρμοστούν τα μέτρα που συναποφασίστηκαν με την ΕΕ, κρύβοντας ότι αυτά φέρουν ούτως ή άλλως τη σφραγίδα και του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος επέμεινε και χτες στη θέση ότι «αν εφαρμοστεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής, θα βοηθήσει τη χώρα μας να περάσει τη κρίση μόνη της, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ».

Ωστόσο, η Ρηγίλλης απέφυγε να σχολιάσει τη χτεσινή κίνηση της κυβέρνησης να αποστείλει επιστολή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ, παρόλο που αρμόδια κομματικά στελέχη εκτιμούσαν ότι η επιστολή «αποτελεί ένα βήμα πριν την προσφυγή». Θεωρείται πάντως βέβαιο, ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν πρόκειται να σηκώσει τους τόνους και να αντιταχθεί σε ενδεχόμενη προσφυγή στο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ, ακριβώς επειδή μια τέτοια εξέλιξη απαντάει στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στην παρούσα φάση.

Ηδη, μια σειρά κορυφαία στελέχη και βουλευτές του κόμματος έχουν αρχίσει να καλλιεργούν το έδαφος, θεωρώντας αναπόφευκτη τη προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ. Μετά τον Δ. Αβραμόπουλο, τη σκυτάλη πήρε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε χτες («Σκάι») ότι η προσφυγή στον εν λόγω μηχανισμό «είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε εφόσον τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα σπρεντς και ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας».

Εσπευσε μάλιστα να αποσαφηνίσει ότι είναι αντίθετη με τη «δαιμονοποίηση του ΔΝΤ, είτε οποιουδήποτε μηχανισμού στήριξης». Η πρώην υπουργός σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική στήριξη των άλλων πολιτικών δυνάμεων (σ.σ. του κεφαλαίου) που «σπρώχνουν την κυβέρνηση προς μια κατεύθυνση που εκείνες πιστεύουν ότι είναι υποβοηθητική για τον τόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους μια σειρά άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Χρ. Σταϊκούρας, ο Κ. Γκιουλέκας, κ.ά.

Εκβιάζουν με την ανεργία

Ως όχημα και φόβητρο για να περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που σαρώνουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και συμπιέζουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, η ηγεσία της ΝΔ χρησιμοποιεί το ζήτημα της ανεργίας και την αποτροπή του βαθέματος της ύφεσης.

«Αντί η κυβέρνηση να περιορίζεται στη λήψη φοροεισπρακτικών μέτρων, που θα στεγνώσουν την αγορά από το παραμικρό ευρώ, να προχωρήσει άμεσα, εδώ και τώρα, στη λήψη μέτρων κατά της ανεργίας, μέτρων για την υπεράσπιση των θέσεων απασχόλησης», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος, επισείοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να παραταθεί η βαθιά ύφεση.

Τα μέτρα αυτά που εμφανίζονται ως «μονόδρομος» από την ηγεσία της ΝΔ, δεν είναι άλλα από αυτά που προστατεύουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Τέτοια μέτρα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα και αύριο ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας σε προσυνεδριακές εκδηλώσεις του κόμματός του.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νόμος η φοροληστεία του λαού

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του νομοθετήματος

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με τους βουλευτές του ΚΚΕ να καταγγέλλουν τον ταξικό χαρακτήρα του, καθώς και το ότι εντάσσεται στη συνολική επίθεση που πραγματοποιείται στο εργατικό κίνημα, προκειμένου, και με το λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης», να μεταφερθούν τα βάρη της λεγόμενης οικονομικής κρίσης στη λαϊκή οικογένεια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε τα περί πιέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνοντας ότι «στοχοποιείται το ΔΝΤ προκειμένου να αθωωθεί η ΕΕ», προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται περί πιέσεων, αλλά για μια συνειδητή επιλογή, στην οποία η κυβέρνηση μετέχει ενεργά».

Αναφερόμενος στα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί μη διαπραγμάτευσης για τους όρους ενεργοποίησης του «μηχανισμού στήριξης», ο Αγγελος Τζέκης τόνισε πως δεν είναι αληθές, αντίθετα «η συζήτηση θα γίνει επάνω σε ένα συγκεκριμένο πολυετές οικονομικό πρόγραμμα», τονίζοντας πως στην ίδια λογική είναι και οι τοποθετήσεις του Ολι Ρεν. Επισήμανε ότι «ήρθε η αποφασιστική ώρα για τον εργαζόμενο λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να μην τον εκφοβίσουν», ενώ σημείωσε πως «μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση που θα ενισχύσει τον εργαζόμενο λαό».

Ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «το ΚΚΕ έδειξε συνέπεια, όταν έλεγε στο λαό να μην προτιμήσει ούτε την ΕΕ ούτε το ΔΝΤ, ούτε την Σκύλλα ούτε την Χάρυβδη», αλλά «να κάνουν το αποφασιστικό βήμα και να πουν ότι έχουμε το δικαίωμα να απολαύσουμε τον τεράστιο πλούτο που παράγει ο ελληνικός λαός».

Κατήφορος δίχως τέρμα

«

Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να πάρει αυτά τα μέτρα, δεδομένου ότι τίποτα από αυτά δεν είχε πει πριν από τις εκλογές. Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία, δεν βγάζουν τον ωραίο ή την ωραία για να τους στείλουμε στο Μαξίμου. Στην πραγματικότητα οι εκλογές είναι ένα συμβόλαιο με το λαό, όπου η κυβέρνηση που θα βγει θα εφαρμόσει κατά βάση το πρόγραμμά της», δήλωσε τις προάλλες στο «Κανάλι 1» ο Αλ. Αλαβάνος. Κήρυγμα αποπροσανατολισμού από το στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνουμε κατά μέρος ότι προσπαθεί να προσδώσει ηθικά χαρακτηριστικά στη στάση του κεφαλαίου και των κομμάτων του απέναντι στο λαό και στα δικαιώματά του. Στην ουσία του πράγματος: Το ΠΑΣΟΚ είναι συνεπέστατο με το προεκλογικό του πρόγραμμα. Συμβόλαιο με το κεφάλαιο έχει υπογράψει εδώ και χρόνια και αυτό τηρεί με συνέπεια. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - σε όλες τις αποχρώσεις του - είναι αυτός που προεκλογικά έβλεπε «φιλολαϊκές» πολλές από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αθωώνοντας συνειδητά στα μάτια του λαού την αντιδραστική στρατηγική του.

Πέραν όμως αυτών. Είναι προφανές ότι με ευφυολογήματα οι οπορτουνιστές προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση σε ένα ανώδυνο για την κυβέρνηση πεδίο. Εχει ή δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση; Πρέπει ή δεν πρέπει να φύγει; Θα φύγει ο Παπανδρέου ή όχι με ελικόπτερο απ' το Μέγαρο Μαξίμου, όπως προέβλεψε ο Αλ. Αλαβάνος; Σ' αυτά τα ψευτοδιλήμματα προσπαθούν να εγκλωβίσουν το λαό. Κι αυτό την ώρα που μεγαλώνει η ανάγκη καλύτερα και ταχύτερα να οργανωθεί η πάλη εναντίον μιας πολιτικής από και για το κεφάλαιο, άρα και όσων την υλοποιούν και τη στηρίζουν. Εκεί και μόνο εκεί πρέπει να εστιάζει η συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, κόντρα στις προσπάθειες των κομμάτων του κεφαλαίου και των παραφυάδων τους: Στο πώς αποτελεσματικότερα αυτή η πάλη θα ενταχθεί στην προοπτική της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή της ώστε να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης από και για το λαό.

Λέει στην ίδια συνέντευξη ο Αλαβάνος: «Στις ΗΠΑ, η κυρίαρχη άποψη για την Ελλάδα, και το λένε στις ΗΠΑ, φανταστείτε σε πόσο ακραία κατάσταση έχουμε φτάσει, ότι θα έπρεπε να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος, όσον αφορά στα χρονικά όρια εξόφλησης των τοκοχρεολυσίων, να ακολουθηθεί δηλαδή μία πιο αργή πορεία. Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ή μία κυβέρνηση ΝΔ έχει την ικανότητα να το κάνει (...) Πρέπει η αριστερά (...) να ζητήσει με πειθώ να φύγει η κυβέρνηση». Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να πείσουν το λαό ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, παρά να διαλέξει διαχειριστή. Βάζουν μάλιστα και τα κριτήρια: Να είναι καλός διαπραγματευτής του δημόσιου χρέους. Σ' αυτόν τον κατήφορο, που δεν έχει τέρμα, θέλουν να σύρουν τους εργαζόμενους και το κίνημά τους. Σ' αυτά και άλλα παρόμοια «αιτήματα», σ' αυτή τη στρατηγική ταυτίζονται με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και στηρίζουν την πολιτική της ενσωμάτωσης. Τα ψέματα πρέπει να τελειώνουν. Το δίλημμα είναι ένα και σ' αυτό πρέπει να απαντήσουν οι εργαζόμενοι: Με τα μονοπώλια ή με το λαό; Είναι φανερό και από τις δηλώσεις Αλαβάνου ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια από τη σκοπιά της στρατηγικής υπέρ των πρώτων.


Β. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ