ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΟΧΤΕΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Με ταξική τόλμη η εργατιά υψώνει το ανάστημά της
  • Παλικαρίσια δίνεται η μάχη σε ολόκληρη τη χώρα
  • Ολοι σήμερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Τα μηνύματα των εργαζομένων ηχούν από χτες σ' όλη τη χώρα (φωτ. από την πορεία στον Πειραιά)
Τα μηνύματα των εργαζομένων ηχούν από χτες σ' όλη τη χώρα (φωτ. από την πορεία στον Πειραιά)
Μια σκληρή και κρίσιμη ταξική μάχη ξεκίνησε να δίνει η εργατική τάξη της χώρας από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης προς Τετάρτη. Μάχη που δίνουν παλικαρίσια, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ηπειρωτική και νησιωτική, από κάθε κλάδο. «Κουρελιάζοντας» την τρομοκρατία των δικαστηρίων που κηρύσσουν παράνομο το δικαίωμά τους να καθορίζουν την πάλη τους, την τρομοκρατία των εργοδοτών που τους λένε να διαλέξουν ανάμεσα στα ψίχουλα και την ανεργία, την τρομοκρατία των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, που τους λένε να διαλέξουν δυνάστη, την τρομοκρατία των εργατοπατέρων που τους υποδεικνύουν ότι είναι μοιραία η εκμετάλλευσή τους, εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, ντόπιοι και μετανάστες, απαντούν δίνοντας σάρκα και οστά στον εφιάλτη της πλουτοκρατίας: Αναδεικνύοντας τη δύναμη και την ανάγκη της ταξικής οργάνωσης και πάλης.

Τη δύναμη των απεργών - που με πείσμα και αυτοθυσία εναλλάσσονται στις βάρδιες της περιφρούρησης έξω από μεγάλες παραγωγικές μονάδες, πολυκαταστήματα, μικρές και μεγάλες εταιρείες από εκατοντάδες χώρους - πολλαπλασιάζει η ταξική αλληλεγγύη που εκφράζουν τα μηνύματα που ασταμάτητα από την περασμένη βδομάδα στέλνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική, ολόκληρο τον κόσμο. Η αλληλεγγύη που καταγράφεται στις αλυσίδες της περιφρούρησης, κόντρα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις. Η αλληλεγγύη που καθρεφτίστηκε στο «παρών» σύσσωμης της εργατικής τάξης της χώρας με τα μηνύματα συμπαράστασης στους ναυτεργάτες που φτάνουν αμείωτα από κάθε πόλη, μικρή και μεγάλη. Είναι η αλληλεγγύη που φοβάται το κεφάλαιο, ακριβώς γιατί το περιεχόμενό της δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε συναισθηματικό, αλλά πολιτικό: είναι η συνειδητοποίηση του κοινού ταξικού συμφέροντος σε κατεύθυνση ρήξης με όσους υπηρετούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Συνεχίζουμε με ορμή μέχρι το τέλος

Ξεχωριστή η συμμετοχή της νεολαίας
Ξεχωριστή η συμμετοχή της νεολαίας
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το πρωί για την πορεία της απεργιακής μάχης, το ΠΑΜΕ σημείωνε τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τα δεκάδες Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τις Επιτροπές Αγώνα που όλη τη νύχτα μέχρι τώρα έδωσαν και δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης Πανελλαδικής Απεργίας.

Τους εργάτες, τις εργάτριες, τη νεολαία, τους άνεργους και τους μετανάστες, που ξεπερνώντας την τρομοκρατία της εργοδοσίας, τις πιέσεις, τα διλήμματα και την απεργοσπασία της ΓΣΕΕ δίνουν τη μάχη μαζί με τις δυνάμεις της περιφρούρησης για να εκφραστεί η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τους ναυτεργάτες που αγνόησαν τη "στημένη" απόφαση της ταξικής Δικαιοσύνης και δίνουν τη μάχη στους καταπέλτες των καραβιών.

Τα μηνύματα που έρχονται απ' όλη την Ελλάδα στο ΠΑΜΕ είναι θετικά, δείχνουν ότι η απεργιακή αυτή παρέμβαση του ΠΑΜΕ είναι σημαντική και επικροτείται από ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους.

Καλούμε την εργατική τάξη της χώρας μας να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι το τέλος της 48ωρης Πανελλαδικής Απεργίας. Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο αυτής της απεργίας είναι η οργάνωση των εργατών και εργατριών στα συνδικάτα που εκφράστηκε έξω από τους χώρους δουλειάς με την εγγραφή τους σ' αυτά.

Συνεχίζουμε μαχητικά, αποφασιστικά, γιατί έτσι κι αλλιώς θα υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα».

Σήμερα όλοι στους δρόμους

Οπλισμένοι με την αισιοδοξία και το πείσμα που τους εξόπλισε η χτεσινή μέρα, σήμερα οι απεργοί διαδηλώνουν σε κάθε πόλη της χώρας, ανταμώνουν στις 69 απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Μαζί τους διαδηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχομεσαία αγροτιά, η νεολαία, οι γυναίκες και συνολικά τα λαϊκά στρώματα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ για παλλαϊκό ξεσηκωμό κόντρα στην ολομέτωπη επίθεση της πλουτοκρατίας.

Χτες, απόφαση συμμετοχής στη 48ωρη απεργία πήρε και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού «Πέτρος Βράιλας - Αρμένης» του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
Αύριο το πρώτο κλείσιμο

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία αποκτά η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ μπροστά στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης και την απεργία. Η εξόρμηση με τη μορφή της λαχειοφόρου αγοράς θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Ιούνη και κάθε λαχνός έχει 5 ευρώ. Σημαντικός σταθμός της μάχης είναι η αυριανή 23η του Απρίλη, μέρα που θα γίνει το 1ο κλείσιμο με στόχο να καλυφτεί τουλάχιστον το 25% του πανελλαδικού πλάνου. Επόμενος σταθμός θα είναι η μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που οι ταξικές δυνάμεις έχουν βάλει στόχο την κάλυψη του 50% του πλάνου.

Στους δρόμους και οι ΕΒΕ

Σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνει η ΠΑΣΕΒΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Πειραιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Πειραιά
Την κάθετη άρνηση στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα που με την απαίτηση και συνδρομή ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου - ΔΝΤ χτυπούν τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αλλά και τη διεκδίκηση μέτρων που θα αλλάξουν ριζικά τόσο την οικονομική κατάσταση των μικρών ΕΒΕ, όσο και τη γενικότερη κατάσταση μέσα στην οποία ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εκφράζει η πανελλαδική κινητοποίηση της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), σήμερα Πέμπτη, 22 του Απρίλη.

Στην Αθήνα, συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 8.30 το πρωί στα γραφεία του ΟΑΕΕ (Εγνατία 66). Ο Εμπορικός Σύλλογος του Ευόσμου καλεί στη συγκέντρωση. Σε τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων από τις 8 έως τις 11 το πρωί καλεί ο Εμπορικός Σύλλογος Λευκάδας.

Αποκλεισμός χτες στον Πειραιά

Χτες, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ της πειραιώτικης περιφέρειας βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών εργατών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ Πειραιά. Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της απεργιακής μάχης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες έκαναν συμβολικό αποκλεισμό και εξόρμηση στην Α' ΔΟΥ Πειραιά, όπου στην είσοδο του κτιρίου της ανάρτησαν πανό το οποίο ανέγραφε: «Επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε. Μαζί με το λαό, ενάντια στα μονοπώλια». Ενώ μαζική ήταν η παρουσία τους και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στον Πειραιά.

Συγκεντρώσεις σήμερα σε 69 πόλεις

Αθήνα: 12 μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς: 11 π.μ., πλατεία ηλεκτρικού σταθμού

Μέγαρα: 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ξάνθη: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη: 11 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο

Κοζάνη: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Σέρρες: 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Μουδανιά: 11 π.μ., πλατεία

Βέροια: 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Νάουσα: 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου

Κιλκίς: 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Εδεσσα: 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Γιαννιτσά: 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Κατερίνη: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά: 10 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Γρεβενά: 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Βόλος: 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Λάρισα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Φάρσαλα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελασσόνα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκόπελος: 10 π.μ., στην παραλία

Χαλκίδα: 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία: 12 μ., πλατεία Πάρκου

Αμφισσα: 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Λιβαδειά: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Θήβα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργος: 11 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Πάτρα: 11 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Τρίπολη: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα: 11 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Πύργος: 11 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Κεφαλονιά: 11 π.μ., ΕΚΚΙ

Σπάρτη: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος: 11 π.μ., Περιβολάκια

Ζάκυνθος: 11.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Χανιά: 10 π.μ., Νέα Καταστήματα

Ηράκλειο: 10.30 π.μ., Νομαρχία

Ρέθυμνο: 10 π.μ., Δημαρχείο

Αγιος Νικόλαος: 11 π.μ., πλατεία

Γιάννενα: 10 π.μ., Δημαρχείο

Αρτα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα: 10 π.μ., παλαιό ΚΤΕΛ

Ηγουμενίτσα: 10 π.μ., πεζόδρομος

Αγρίνιο: 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Μεσολόγγι: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος: 10 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσο

Αμφιλοχία: 10 π.μ., κόμβος

Κέρκυρα: 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα: 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Σάμος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ικαρία: 12 μ. Αγιος Κήρυκος

Ρόδος: 11 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μυτιλήνη: 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Λήμνος: 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Κως: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κάλυμνος 11 π.μ., Πνευματικό Κέντρο

Χίος: 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Σύρος: 10 μ.μ., Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, είναι στις 11 το πρωί:

  • Πλ. Κάνιγγος:Σωματεία και εργαζόμενοι: Οικοδόμοι - Μισθωτοί τεχνικοί - Ηλεκτρολόγοι - Ξύλου.
  • Πλ. Ομονοίας:Σωματεία και εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Εμπορίου - Επισιτισμού - Ιδ. Υπαλλήλων - Λογιστών - Καθαριστριών - Χρηματοπιστωτικού - Δημοσίου - Μεταφορών - Καλλιτεχνών - Εκπαιδευτικών - Δικηγόρων - Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Α΄Αθήνας.
  • Πλ. Βάθης:Σωματεία και εργαζόμενοι: Μετάλλου - Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος - Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών - Φαρμάκου - Τύπου - Χαρτιού - Τηλεπικοινωνιών - Ενέργειας.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).
  • Πλ. Καραϊσκάκη:Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Δυτικών Συνοικιών - Βόρειων Συνοικιών - Βορειοδυτικών Συνοικιών - Νοτιοδυτικών Συνοικιών.
  • Στ. «Ευαγγελισμού»:Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Υγείας - Ανατολικών Συνοικιών - Βορειοανατολικών Συνοικιών.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός:Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Νότιων Συνοικιών - Νοτιοανατολικών Συνοικιών.
Ολη νύχτα κι όλη μέρα

Στις επάλξεις βρίσκονται από προχτές τα μεσάνυχτα εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα που έχουν στήσει απεργιακές αλυσίδες έξω από αμέτρητους τόπους δουλειάς. Ολη νύχτα κι όλη μέρα. Υπερασπίζονται το σήμερα και το αύριο, την ίδια τους τη ζωή. «Αποφάσισαν να τα περάσουν όλα τα αντεργατικά τους σχέδια. Και η δική μας απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη. Χάνονται και τα τελευταία δικαιώματα. Δε μπορούμε να τραβηχτούμε πίσω από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είμαστε εδώ. Με το ΠΑΜΕ» δήλωσε, στο «Ρ» η Ελενα, πρόσφατα απολυμένη, που συμμετείχε στην περιφρούρηση έξω από μεγάλο εργοστάσιο γάλακτος.

Δε «στερεύει» η αλληλεγγύη

Ασταμάτητα τα μηνύματα από κάθε γωνιά του κόσμου

Συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης προς τους αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και το ΠΑΜΕ, που εκφράζεται τις τελευταίες μέρες με μηνύματα στήριξης από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες από κάθε γωνιά του κόσμου, στο πλαίσιο της καμπάνιας Αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Χτες μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν οι εξής οργανώσεις: Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βουλγαρίας (GCBUB), Συνδικάτο Επιτροπών Βάσης Ισπανίας (CO.BAS), Μέτωπο Εργαζομένων Ενέργειας Μεξικού (FTE), Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων Υδρευσης Μεξικού (SEPSIAPA), το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής (NUMSA).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ