ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Μαζί στον ξεσηκωμό, με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση - κάλεσμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Κόμματος στις 15 Μάη

MotionTeam

Μέσα σε συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας, ανεργίας και ανασφάλειας εξελίσσεται στην Ελλάδα και διεθνώς η γενική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στις εναπομείνασες κοινωνικές κατακτήσεις, ενάντια στον εργαζόμενο λαό.

Το αντιλαϊκό μπλοκ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., η ΕΕ και το ΔΝΤ με κοινό σχεδιασμό επιχειρούν να καταδικάσουν πολλές γενιές σε μία ζωή στερημένη από τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, χωρίς μόρφωση και κοινωνική προστασία, με σκοτεινό μέλλον και ανύπαρκτη προοπτική. Καθημερινά εκδίδονται νέες καταδικαστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τις γυναίκες, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Ολόκληρος ο μηχανισμός στήριξης της αστικής τάξης έχει τεθεί σε λειτουργία, με σκοπό να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, να εμπεδωθεί η ιδεολογία της και να διαιωνιστεί εντέλει η πολιτική της εξουσία. Το πολιτικό και επικοινωνιακό προσωπικό του κεφαλαίου ανάγει μάλιστα τις ανάγκες του σε «εθνικό στόχο» για τον οποίο τάχα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι.

Καθώς η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα συρρικνώνει το εύρος των επιθυμητών συναινέσεων, την εικόνα της ψευδούς διαφοροποίησης μεταξύ των εκπροσώπων της αστικής τάξης, διαδέχεται η εργοδοτική τρομοκρατία και η λυσσασμένη επίθεση απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις, κυρίως όταν απέναντί τους βρίσκεται ο πραγματικός αντίπαλος, η εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Οι χρεοκοπημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ξεμπροστιάστηκαν πλήρως. Μπορεί πια ο καθένας να διακρίνει τη θέση τους στο μαύρο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης - ιμπεριαλιστών σαν κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής.

Σε ένα όχι λιγότερο σημαντικό ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να σώσει την τιμή της ΕΕ σπέρνοντας συγχύσεις και αυταπάτες για το χαρακτήρα της. Ανανεώνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε από τη συμφωνία του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα και χαρακτηρίζει τους αγώνες των ναυτεργατών «εξαλλοσύνες και ακρότητες», εγκαλώντας την κυβέρνηση για «ασυνέπεια λόγων και έργων»!! δείχνοντας έτσι την ταξική ουσία της οπορτουνιστικής αντίληψης.

Παράλληλα ο αντικομμουνισμός, παλαιάς και νέας κοπής, με ψέματα και λασπολογίες δηλητηριάζει τις νεανικές συνειδήσεις και αποκαλύπτει το φόβο της αστικής τάξης για την εξουσία της. Με μεγάλη ευκολία καταγράφεται στο δημόσιο διάλογο και τις δημοσκοπήσεις το ενδεχόμενο «κοινωνικών αναταραχών» γενικά, αλλά όταν στις σημαίες των οργανωμένων λαϊκών αγώνων εγγράφεται η προοπτική του σοσιαλισμού αποκαλύπτουν με τη στάση τους ότι δεν ξεμπέρδεψαν μαζί του ούτε στην ιστορική του διαδρομή ούτε στην επάνοδό του στο προσκήνιο της Ιστορίας.

Την ίδια ώρα προχωρά και η ολοκληρωμένη θεσμική κατοχύρωση των αναδιαρθρώσεων που ήδη έχουν προχωρήσει στο επίπεδο της οικονομίας. Ο αντιασφαλιστικός νόμος, η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το σχέδιο «Καλλικράτης» κατατίθενται με τις ευλογίες του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Ειδικά το σχέδιο «Καλλικράτης» ικανοποιεί την ανάγκη των μονοπωλίων για ένα «ευέλικτο - επιτελικό» κράτος που θα τους εκχωρεί με αμεσότερο τρόπο την Παιδεία, την Υγεία, τη γη και τους πόρους. Ακόμη και η διοίκηση των Δήμων στην τυπική της μορφή αλλάζει αφού τα όργανα ελέγχου - προγραμματισμού και αξιολόγησης θα αποτελούνται κυρίως από εκπροσώπους εταιρειών - έτσι όπως περιγράφεται στα επιχειρησιακά προγράμματα - με τα εκλεγμένα όργανα να έχουν απλά επικυρωτικό ρόλο.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η μόνη ελπίδα διεξόδου βρίσκεται στην πρόταση για τη συγκρότηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, ενός κοινωνικοπολιτικού Μετώπου που θα εμποδίζει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και θα δημιουργεί συνθήκες ρήξης και ανατροπής της πολιτικής του κεφαλαίου συνολικά. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις του τόπου έχουν κάθε όφελος να πυκνώσουν τις γραμμές μιας τέτοιας συμμαχίας που μπορεί να διεκδικήσει ανάπτυξη για το λαό στο πλαίσιο της δικής του εξουσίας, της σοσιαλιστικής.

Ανταποκρινόμενοι σε ανάλογη πρόταση που κατατέθηκε από το ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστατεί και σήμερα στους λαϊκούς αγώνες και στη δημιουργία μετώπων πάλης στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, συνεχίζουμε σταθερά την κοινή προσπάθεια, στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές μάχες, για να προσθέσουμε και νέα κύτταρα λαϊκής δράσης, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις ακόμη μεγαλύτερης ενεργοποίησης του λαού. Επιτροπές Αγώνα παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και στις γειτονιές, συσπειρώσεις στα κινήματα πόλης, στους συλλόγους, στα νεανικά στέκια.

Τούτη την ώρα της ευθύνης καλούμε σε κοινή πορεία όσους αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε μια τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική και όσους αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής ως όρου επιβίωσης. Οποιες ιδεολογικές ανησυχίες υπάρχουν ας γίνουν δυναμικό και προωθητικό στοιχείο με διάλογο στη δράση. Εδώ είναι η ελπίδα εδώ και το χρέος μας.

ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ, ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ