ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
«Πυρετός» προετοιμασίας

Εντατικά προετοιμάζονται οι κινητοποιήσεις για τις 24 Αυγούστου, ενάντια στις ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Λάρισα και στο Βόλο, για την επιτυχία των συγκεντρώσεων καταδίκης των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Αυγούστου, ημέρα έναρξης του στημένου «κοινωνικού διαλόγου».

Στη Λάρισα, όπου η συγκέντρωση διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο, με βάση τις αποφάσεις της διοίκησής του την περασμένη βδομάδα, καθημερινά πραγματοποιούνται εξορμήσεις ενημέρωσης σε εργασιακούς χώρους. Επίσης τα πρωτοβάθμια σωματεία συγκαλούν γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων κατά κλάδο, για την ενημέρωση και τη λήψη αποφάσεων για παραπέρα αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συντονισμό δράσης με στόχο την απόκρουση της επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που πήρε για το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων εναντίον της αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, αποφάσισε ένα πολύμορφο πρόγραμμα δράσης, καταγγέλλοντας στις ξεπουλημένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που συμμετέχουν στο «διάλογο».

Τη συγκέντρωση στο Βόλο, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, η οποία κατέληξε ήδη σε ένα πρόγραμμα δράσης που κινείται σε ταξική κατεύθυνση, κόντρα στη συναινετική στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Για την επιτυχία της συγκέντρωσης και των άλλων κινητοποιήσεων οι συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής, πραγματοποιούν εξορμήσεις και συγκεντρώσεις ενημέρωσης σε εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους, για να μην «περάσουν» τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Να μη μείνουμε με «σταυρωμένα χέρια»

Στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα, καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους η παράταξη

Κάλεσμα αγωνιστικής ενότητας στους τραπεζοϋπαλλήλους για να δημιουργήσουν πυρήνες αντίστασης και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, βάζοντας εμπόδιο στην εφαρμογή μέτρων που πλήττουν τις κατακτήσεις τους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών . Παράλληλα, τους καλεί να παλέψουν ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπερασπιζόμενοι τα ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματά τους, όπως οι συμβάσεις και το ωράριο εργασίας.

Η ΕΣΑΚ καλεί ακόμη τους τραπεζοϋπαλλήλους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το διάλογο-απάτη, τις οποίες διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 24 του Αυγούστου και στο συλλαλητήριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 2 του Σεπτέμβρη με αιτήματα: Να μη γίνει καμιά αντεργατική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, πλήρης απασχόληση με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και 35ωρο-7ωρο-5ήμερο (ωράριο 8.00-15.00).

Αναφερόμενη στη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι, σημειώνει ότι «κάθε εργαζόμενος πρέπει να δει ποια είναι η πραγματικότητα και τι του ετοιμάζει η κυβερνητική πολιτική και οι σαφείς αποφάσεις της ΕΕ. Να επιλέξει αν θα παραμείνει με "σταυρωμένα χέρια" δεχόμενος μοιρολατρικά αυτές τις αρνητικές εξελίξεις ή αν θα βάλει ένα λιθαράκι για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα πλατύ ταξικό μέτωπο, που θα αποκρούει αυτές τις πολιτικές, που θα ανοίγει δρόμο για άλλες επιλογές προς όφελος των εργαζομένων».

Οπως σημειώνει η ΕΣΑΚ, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι 4.561 βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας σημείωσαν αύξηση κερδών το 1999 κατά 48,7% (οι τράπεζες είχαν πάνω από 1 τρισ. καθαρά κέρδη) όταν οι ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς -συντάξεις είναι 2,5%. «Δε χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί και ο πιο αδιάφορος πολίτης ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει όλο και περισσότερο πλούτο σε μια μικρή μειοψηφία, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ της πλουτοκρατίας και των εργαζομένων», τονίζει.

Για τα νέα αντεργατικά σχέδια σημειώνει ότι η κυβέρνηση εγκαινίασε μια σειρά μέτρων, όπως τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις εργοδοτικές ανάγκες, κατάργηση ορίου 2% στις ομαδικές απολύσεις, μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και θεσμοθέτηση στο δημόσιο της μερικής απασχόλησης. Σημειώνει ακόμη ότι στα σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, μειώνοντάς τη δραστικά, και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Παράλληλα, στο στόχαστρο έχει τη μονιμότητα στο δημόσιο και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

«Την ίδια στιγμή η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών αξιώνει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών, αν και είναι γνωστό ότι σε αρκετούς ομίλους, υποκαταστήματα τραπεζών μένουν ανοιχτά μέχρι και τις 8 το βράδυ (!!!) χωρίς μάλιστα να πληρώνονται οι εργαζόμενοι υπερωριακά», καταγγέλλει η ΕΣΑΚ.

Επιπλέον επιρρίπτει ευθύνες στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ), οι οποίες, όπως σημειώνει, «συναινούν και με τις δήθεν αντιθέσεις τους έχουν στόχο να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" του κόσμου». Οπως καταγγέλλει, οι παρατάξεις αυτές έχουν ευθύνες καθώς στήριξαν επιλογές όπως Συνθήκη Μάαστριχτ, «Λευκή Βίβλο», ΟΝΕ, καθώς επίλεκτα στελέχη τους είναι στη Βουλή και στην κυβέρνηση, ενώ συμφώνησαν για τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών κάνοντας κύριο θέμα τον τρόπο που θα γίνουν.

«Στον αντίποδα αυτής της λογικής η ΕΣΑΚ, όχι μόνο καταδίκασε αλλά πρότεινε και έδειχνε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος για τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Σήμερα πάλι, η ΕΣΑΚ Τραπεζών στηρίζει και μετέχει στις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, που συσπειρώνει ευρύ φάσμα συνδικαλιστών, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων καταδικάζοντας την κυβερνητική πολιτική και την ΟΝΕ», σημειώνει η παράταξη και καταλήγει απευθύνοντας χαιρετισμό στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Εργασίας, «που αψηφώντας την τρομοκρατία μετείχαν με ποσοστό πάνω από 80% στην απεργία και απέρριψαν τις εργοδοτικές κατάπτυστες προτάσεις για αλλαγή του κανονισμού εργασίας».


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
«Μας γυρίζουν στο μεσαίωνα»

Διαμαρτυρία για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις

Την αντεργατική αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, που υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλει, σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου και περιχώρων.

Οπως σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, «εμείς οι συνταξιούχοι που παλέψαμε για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, σταθήκαμε μπροστάρηδες στους αγώνες για εργατικές κατακτήσεις, αλλά και στις παραπέρα βελτιώσεις των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού και των κοινωνικών παροχών, με αγανάκτηση βλέπουμε σήμερα να μας γυρίζουν πίσω στο μεσαίωνα».

«Ευθυγραμμιζόμενη η κυβέρνηση, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, πλήρως με τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και των βιομηχάνων, μας καλεί σε διάλογο, για να συναποφασίσουμε, δήθεν, σε αποφάσεις που ήδη έχει πάρει, με σκοπό να μας χρεώσει το κόστος. Οι μέχρι τώρα πράξεις και ενέργειες αυτής της πολιτικής το μόνο που κατάφεραν είναι η διεύρυνση της κοινωνικής αδικίας με αύξηση της ανεργίας, η εξαφάνιση της κοινωνικής πρόνοιας, το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ εκχωρώντας στους ιδιώτες και μέσω των διοικητών τα αποθεματικά του στον τζόγο».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «οι εντολές και οι αποφάσεις των Βρυξελλών, μας πάνε από το κακό στο χειρότερο, τόσο σε εθνικό, όσο και σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικού και κοινωνικής πρόνοιας».


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Δε φτάνουν οι γιατροί

Διαμαρτυρία των συνταξιούχων για τις ελλείψεις γιατρών στο κατάστημα του ΙΚΑ Λουτρακίου - Περαχώρας

Η ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ στο Λουτράκι . Οπως τονίζεται στην έγγραφη διαμαρτυρία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λουτρακίου-Περαχώρας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το πρόβλημα στο ΙΚΑ είναι η έλλειψη εξυπηρέτησης από γιατρούς παθολόγους.

Στο τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ υπάρχουν τρεις γιατροί, οι δύο εκ των οποίων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πρωί και ο ένας από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. Παρ' όλα αυτά, όμως, όπως τονίζεται στη διαμαρτυρία του Συλλόγου, οι γιατροί αυτοί μόλις που προλάβαιναν να καλύψουν τις ανάγκες συνταγογράφησης το χειμώνα. Τώρα που είναι καλοκαίρι και οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες λόγω των παραθεριστών, η κατάσταση γίνεται απελπιστική, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αλλά και για τη ζωή ακόμα των ασφαλισμένων, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Συνταξιούχων, καθώς ο ένας από τους δύο πρωινούς γιατρούς έχει άδεια και ο απογευματινός προσφέρει τις υπηρεσίες του μόνο δύο φορές τη βδομάδα!

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Λουτρακίου-Περαχώρας ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα και να διοριστεί ένας ακόμα γιατρός Γενικής Ιατρικής, καθώς και ο απογευματινός γιατρός να προσφέρει τις υπηρεσίες του όλες τις μέρες και όχι μόνο δύο φορές τη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ