ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νεκροί στις σήραγγες της Ράφα

Φρικτό θάνατο βρήκαν μέσα στις σήραγγες οι Παλαιστίνιοι
Φρικτό θάνατο βρήκαν μέσα στις σήραγγες οι Παλαιστίνιοι
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν μέσα σε σήραγγα στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου εξαιτίας εργασιών από την πλευρά της Αιγύπτου για να κλείσει τις σήραγγες. Τα αιγυπτιακά συνεργεία συνήθως χρησιμοποιούν δυναμίτη και δηλητηριώδη αέρια για να καταρρεύσει η σήραγγα πριν τη σφραγίσουν.

Αυτό φαίνεται ότι έγινε και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κατηγόρησε τις αιγυπτιακές αρχές για «έγκλημα κατά των Παλαιστινίων» και ζήτησε να εξηγήσουν τη στάση τους. Αιγύπτιοι εκπρόσωποι, από την άλλη, παραδέχτηκαν ότι γίνονται εργασίες στην περιοχή και ότι έκλειναν όντως σήραγγες αλλά επέμεναν ότι οι εργασίες ήταν σε πιο απομακρυσμένη περιοχή και ότι πάντα ειδοποιούν και αφήνουν αρκετή ώρα να περάσει πριν προχωρήσουν στις ανατινάξεις.

Στη μεθόριο μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.300 - 1.500 σήραγγες, οι οποίες είναι και η μοναδική, πολλές φορές, δίοδος εισόδου στο παλαιστινιακό έδαφος, εκτός των άλλων, τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης εξαιτίας του φονικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί από ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ. Οι αιγυπτιακές αρχές, εδώ και μήνες, έχουν ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή ενός υπόγειου τείχους, το οποίο,, πρακτικά, θα αχρηστεύσει όλες τις σήραγγες εντείνοντας τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων της Γάζας.

Ενταση με τους εποίκους

Ομάδα εποίκων από τον οικισμό Γιτζάρ λιθοβόλησε, το απόγευμα, παλαιστινιακό σπίτι στο γειτονικό χωριό Χαουάρα, και το επεισόδιο θα έπαιρνε διαστάσεις αν δεν έσπευδαν οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι κάτοικοι και στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός. Στην περιοχή φαίνεται ότι έχει αρχίσει «βεντέτα» μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των εποίκων του Γιτζάρ, οι οποίοι ξεσπούν στους Παλαιστίνιους τη δυσαρέσκειά τους.

Του χτεσινού επεισοδίου είχε προηγηθεί έφοδος του στρατού στον εποικισμό όπου συνελήφθησαν επτά έποικοι για «πρόκληση επεισοδίων». Την περασμένη βδομάδα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις εποίκων και στρατιωτών.

«Η επίθεση κατά του ισραηλινού στρατού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» προειδοποιούσαν χτες Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αναγγέλλοντας τη σύσταση ειδικού σώματος καταστολής εποικιστικής βίας στη Δ. Οχθη!

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και δολοφονίες αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΤΙΜΦΟΥ.--

Νέες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην περιοχή Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, με αφορμή τη στρατιωτική επιδρομή κατοχικών και κυβερνητικών δυνάμεων στο σπίτι της βουλευτή Σαφία Σιντίκι και την εκτέλεση συγγενή της. Οι δυνάμεις κατοχής επικαλέστηκαν, σχετικά με την επιχείρηση, πληροφορίες για την κάλυψη ανταρτών των «Ταλιμπάν». Η νέα δολοφονία έδωσε την αφορμή για οργισμένες κινητοποιήσεις με σύνθημα «Θάνατος στους Αμερικάνους», ενώ οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις δήλωσαν ότι «θα εξετάσουν το ζήτημα και τις συνθήκες της επίθεσης».

Παράλληλα, οι γαλλικές κατοχικές δυνάμεις παραδέχτηκαν χθες, μετά από «έρευνα», ότι «κατά λάθος» σκότωσαν τέσσερις άμαχους Αφγανούς στην κοιλάδα Ταγκάμπ, στις αρχές Απρίλη...

Αμείωτη παραμένει η ένταση και στο Πακιστάν, όπου οι τοπικοί αρχηγοί των φυλών δηλώνουν ότι μετά τις αιματηρές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού, στην κοιλάδα Σουάτ, που είχαν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο, οι «Ταλιμπάν» επιστρέφουν. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις τις τελευταίες 15 μέρες, διαλύοντας την εικόνα της «επιτυχίας» του στρατού, που ωστόσο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση «οργανωμένης επιστροφής των ανταρτών στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, υπό τις αμερικανικές πιέσεις, οι πρωθυπουργοί της Ινδίας και του Πακιστάν συμφώνησαν, στο περιθώριο της Συνόδου των Χωρών Νότιας Ασίας, στο Μπουτάν, την επανέναρξη των μεταξύ τους ειρηνευτικών συνομιλιών, για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών, υπό την «αναγκαιότητα που δημιουργεί η τρομοκρατική απειλή».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Θα συμμετάσχουν στην ευρω-συνάντηση του Σεράγεβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί αξιωματούχοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη διάσκεψη που έχει προγραμματίσει η ισπανική προεδρία της ΕΕ στις 2 του Ιούνη στο Σεράγεβο με κεντρικό θέμα την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ σερβικών ΜΜΕ αλλά και διεθνών πρακτορείων, Βελιγράδι και Πρίστινα φέρεται πως συμφώνησαν σε πρόταση που τους έκανε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, τις προηγούμενες μέρες κατά τις εκεί επισκέψεις του, σύμφωνα με την οποία οι χώρες θα συμμετάσχουν σε μία άτυπη συνάντηση όπου οι αξιωματούχοι θα αποκαλούνται με τα ονόματά τους και την ιδιότητά τους. Αλλες πληροφορίες σχετικά με την ιταλική πρόταση δεν έγιναν γνωστές καθώς δεν είναι σαφές τι ακριβώς έπεισε τους Σέρβους αξιωματούχους πως οι Κοσσοβάροι θα παραστούν στη συνάντηση δίχως τάχα να φαίνεται πως προέρχονται από «ανεξάρτητη χώρα»...

Αργότερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, αναφέρθηκε στη συμμετοχή Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων στη διάσκεψη του Σεράγεβο λέγοντας ότι αμφότερες οι πλευρές θα είναι παρούσες και πως «η Σερβία πρέπει να ηγηθεί των ευρωπαϊκών πολιτικών αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο εάν σκοπεύει να γίνει μέλος της ΕΕ»...

Πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκοζίν, που μετέβη χτες στο Ρωσικό Σπίτι στο Βελιγράδι στο πλαίσιο των γιορτασμών για την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, αποκάλεσε το Κοσσυφοπέδιο «μη βιώσιμο δημιούργημα ληστοσυμμοριτών».

Τέλος, ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λίγο πριν την επίσκεψή του σε Αλβανία και Κροατία, κάλεσε όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας να ενταχθούν στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό! Οπως ισχυρίστηκε... «ανήκουν στην ευρωατλαντική κοινότητα» και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ «έχει σταθεροποιήσει την Ευρώπη και έχει συμβάλει σε μία ασφαλή και ειρηνική ανάπτυξη»...

ΗΠΑ
Το κόστος της κρίσης: 100.000 δολάρια για κάθε οικογένεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τρομακτικές οι συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης στους Αμερικανούς εργαζόμενους, ενώ μια ακόμη πτυχή των συνεπειών αποκαλύπτεται με τη μελέτη του Pew Economic Policy Group, που αναφέρει ότι η κρίση κόστισε σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό περισσότερα από 100.000 δολάρια!

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγαλύτερες ζημιές προήλθαν από την πτώση των τιμών των ακινήτων και των μετοχών, καθώς οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,4 τρισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει για τη μέση οικογένεια ότι η κατοικία της αξίζει τουλάχιστον 30.300 δολάρια λιγότερα απ' ό,τι πριν την κρίση και η αξία των μετοχών που μπορεί να είχαν αγοράσει έπεσε κατά 66.200 δολάρια. Επιπλέον, τα νοικοκυριά έχασαν έσοδα της τάξης των 11.000 δολαρίων από το Σεπτέμβρη του 2008 - όταν η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers κατέρρευσε - έως τα τέλη του 2009. Και, φυσικά, η κρίση προκάλεσε 5,5 εκατ. απώλειες θέσεων εργασίας, «πάγωσε» τους μισθούς των εργαζομένων και στοίχισε στους φορολογούμενους 73 δισ. δολάρια για τη «διάσωση» των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί μετά από τρεις ημέρες που μπλόκαραν οποιαδήποτε δράση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, απέσυραν προς το παρόν τις αντιρρήσεις τους όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας Κρίστοφερ Ντοντ. Οσο για το νομοσχέδιο που ήδη βαφτίστηκε «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης», πρόκειται για πλάνη... καθώς καταρτίστηκε από τους ίδιους τους τραπεζίτες και βασικός του στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η παροχή στην κυβέρνηση της αναγκαίας πολιτικής κάλυψης.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Στρατιωτικό νόμο ζητούν οι φιλοκυβερνητικοί

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Αυξάνονται οι φωνές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων - γνωστές ως Κίτρινα Πουκάμισα - που αντιδρούν στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης - γνωστών ως «Κόκκινα Πουκάμισα», στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ και ζητούν από την κυβέρνηση να διατάξει «στρατιωτική επέμβαση, προκειμένου να τερματιστεί η αναρχία στη χώρα». Τα «Κόκκινα Πουκάμισα» από την πλευρά τους δηλώνουν πρόθυμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εάν η κυβέρνηση του Αμπχισίτ Βετζατζίβα δεν παραιτηθεί και προκηρύξει άμεσα εκλογές, επιτρέποντας την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού κατηγορούμενου για σειρά καταχρήσεων και σκανδάλων, Τακσίν Σιναουάτρα. Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της εξουσίας της πλουτοκρατίας, ενώ και οι δύο πλευρές κατηγορούνται για διαφθορά και ενέργειες σε βάρος του λαϊκού συμφέροντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ